نگاه متخصص پوست/ دکتر محمدعلي نيلفروشزاده/رئيس مرکز تحقيقات پوست و سلولهاي بنيادي
مهمترين عامل ايجاد آکنه افزايش ترشحات غدد سباسه است که بهخصوص در صورت، سينه و پشت تمرکز دارند. با افزايش اين ترشحات و انسداد مجاري غدد سباسه، به تدريج عوامل ميکروبي و التهاب نيز اضافه ميشوند و آکنه به وجود ميآيد...
شايد شايعترين سوالي که يک متخصص پوست از بيمار خود ميشنود، نقش تغذيه در بروز يا شدت آکنه است. مطالعه جديدي که در سال 2007 در مرکز تحقيقات دانشگاهي در شهر ملبورن استراليا انجام گرفت، يافتههاي جديدي را ثابت کرد. در بررسيها ديده شد ميزان بروز آکنه با تغيير شيوه زندگي به سمت الگوي غربي تغيير کرده است به همين دليل محققان عوامل موثر بر شيوه زندگي از جمله تغذيه را بررسي کردند. در سال 1930، آکنه، بيمارياي شناخته شد که با به هم ريختگي متابوليسم کربوهيدرات رابطه دارد زيرا اولين مطالعهها اختلال تحمل گلوکز را در بيماران مبتلا به آکنه نشان ميداد. اخيرا اين موضوع مطرح شده که چگونه تغذيه بر فعاليت سيستم اندوکرين يا هورموني فرد تاثير ميگذارد. کورداين در مطالعهاي نشان داد که انديسگلايسميک بالا ميتواند باعث شيوع بالاي آکنه شود. در اين مطالعه 43 نفر مرد در سنين 25-15 سال و مبتلا به آکنه خفيف تا متوسط انتخاب شدند. افراد هيچ داروي خوراکي يا موضعياي استفاده نميکردند و در 2 گروه مورد مطالعه قرار گرفتند. در گروه مداخله، بيماران تحت رژيم غذايي با بار گلايسميک پايين (25 درصد انرژي از پروتئين و 45 درصد با ايندکس کربوهيدرات پايين تامين ميشد)، قرارگرفتند اما به گروه کنترل، رژيم غذايي غني از کربوهيدرات داده شد. تعداد ضايعات و شدت آکنه اين مردان هر ماه بررسي ميشد. نتايج نشان داد در هفته 12، تعداد متوسط ضايعات در گروه با رژيم غذايي کمکربوهيدرات کاهش بيشتري نسبت به گروه کنترل داشت و وزن اين گروه نيز کاهش بيشتري داشت. در واقع بهبود آکنه پس از رژيم غذايي با بارکربوهيدرات کم، نشاندهنده اين واقعيت است که شيوه زندگي و تغذيه نقش مهمي در پاتوژنز آکنه دارد. اگر چه مطالعههاي بيشتري براي اثبات تاثير واقعي عوامل مجزا بر بروز آکنه لازم است.