سميه مقصودعلي/توصيهها و هشدارهاي دكتر سعيد حسيني متخصص تغذيه و رژيمدرماني
هوا
که سرد ميشود بوي لبو و باقلاي پخته در کوچه و بازار آدم را از خود بيخود
ميکند، سوپ و آش بيشتر ميچسبد و دوست داري دائم شكلات و انواع مغز
بخوري...
نميدانم
چرا مدام به مادرم ميگويم مامان باقلاپلو و ماکاروني و لوبيا پلويت را
چربتر کن! سرکار ميلم بيشتر به چاي ميکشد تا آب و با اينکه در زمستان و
تابستان ديگر در ميوهفروشيها تفاوت چنداني بين انواع ميوهها وجود ندارد،
تنها دوست دارم نارنگي و پرتقال بخورم. برخي عادتهاي غذاييمان در اين
فصلها مناسبند اما برخي ديگر باعث ميشوند نزديك به سال نو، عزا بگيريم که
حالا اين همه اضافه وزن را چطور ميخواهيم کم کنيم. در گفتوگويي با دکتر
سعيد حسيني، متخصص تغذيه و رژيمدرماني و استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران
از اصول تغذيه صحيح در فصلهاي سرد سال پرسيديم.
سلامت: مصرف چه نوع موادغذايي را بايد در فصل سرما افزايش دهيم؟
رژيمغذايي
در فصلهاي مختلف سال تغيير چنداني نميکند. بهطور کلي، افراد بايد براي
دريافت تمام موادمغذي، در همه فصول 5 گروه غذايي را بهطور متناسب و کافي
دريافت کنند اما در فصل سرما، مصرف خوراکيهايي که بتواند سيستم ايمني را
تقويت کند اهميت بيشتري دارد. وقتي در معرض سرما قرار ميگيريم، مژکهاي
مجاري تنفسيمان کارايي خود را تا حدي از دست ميدهند و با قرارگرفتن در
معرض عوامل ميکروبي نميتوانند مقاومت بالايي نشان دهند و آنها را دفع
کنند. از سوي ديگر، چون در فصلهاي سرد معمولا در فضاهاي بسته قرار داريم
اگر فردي مبتلا به آلودگي ميکروبي يا ويروسي باشد به سرعت به آن مبتلا
ميشويم، پس تقويت سيستم ايمني در اين فصل اهميت بالايي دارد. از جمله
مواد غذايي که سيستم ايمنيمان را تقويت ميکنند، ميتوان به ميوه و
سبزيجات تازه (بهويژه مرکباتي مثل ليموشيرين، پرتقال، هندوانه و
گوجهفرنگي) به دليل داشتن ويتامين C، ماهي به دليل داشتن امگا 3 و گوشت و
حبوبات به دليل داشتن روي اشاره کرد. غير از اين، مصرف آب و مايعات
بهويژه مايعات حاوي ويتامين C مثل آب ليمو و آب تازه مرکبات نيز توصيه
ميشود زيرا هرچه ترشحات درون بدن در اين فصول رقيقتر باشد و زودتر از بدن
تخليه شوند، بهتر است.
سلامت:
اما در فصول سرد سال، افراد ميل کمتري به نوشيدن آب يا مايعات خنک دارند و
ميزان مصرف نوشيدنيهاي گرم مثل چاي، قهوه و شير بيشتر ميشود. آيا مصرف
اين مايعات هم مفيدند؟