نوشته : آسیه محمدزاده کارشناس ارشد تغذیه
بعد از آب، چاي پرمصرفترين نوشیدنی در دنياست. حال ببینیم چای چیست، از کجا آمده و انواع و خواص آن كدامند؟
تاريخچه چاي
پيشينه استفاده از چای (به علت قدمت آن) مشخص نیست، ولی اصل این گیاه به چین، برمه و تونکن برميگردد. این گیاه علاوه بر چین در هند، سیلان، ژاپن، اندونزی، ویتنام، تبت، قفقاز و ایران كشت ميشود. در قرن هفدهم، اولین بار، چای توسط هلندیها به اروپا آورده و بلافاصله مصرف آن همگانی شد و به سایر نقاط جهان رسید. در میان اروپاییان، انگلیسیها از طرفداران پر و پا قرص این نوشیدنی شرقی هستند.
گیاه چای
گیاه چای به صورت بوته، درختچه یا درختی است با نام علمی «THEA SINENSIS» یا «CAMELIA» که از خانواده چای میباشد. چون در سه فصل از سال (بهار، تابستان و پاییز) برگهای چاي برداشت میشود، بنابراين در بيشتر نقاط، به صورت بوته وجود دارد؛ اما اگر هیچ برداشتی از آن صورت نگیرد، کم کم مرتفع شده و به صورت درختچه یا درخت در میآید. قسمت اصلی و قابل استفاده بوته چای، برگ آن است که به صورتهای مختلف تبدیل به انواع چای میشود. چیدن برگهای سبزو جوان گیاه به وسیله دست انجام میگیرد و سپس برای آمادهسازی به کارخانه تحویل داده شده و در کارخانه طی عملیاتی، برگها تبدیل به چای میشوند. لازم به ذکر است که گیاه چای سبز و سیاه یکی است، ولی نوع عمل آوردن آنها متفاوت است. برای تهيه چای سبز برگها را بخار داده، گرد كرده و سپس آن را خشک میكنند؛ ولی برای تهيه چای سياه برگها تخمير شده، برخی اوقات مواد و رنگهای شیمیائی به آن اضافه و در نهايت خشك میشود؛ يعنی فرايند بيشتری بر روی چای صورت میگيرد.
تاريخچه چاي
پيشينه استفاده از چای (به علت قدمت آن) مشخص نیست، ولی اصل این گیاه به چین، برمه و تونکن برميگردد. این گیاه علاوه بر چین در هند، سیلان، ژاپن، اندونزی، ویتنام، تبت، قفقاز و ایران كشت ميشود. در قرن هفدهم، اولین بار، چای توسط هلندیها به اروپا آورده و بلافاصله مصرف آن همگانی شد و به سایر نقاط جهان رسید. در میان اروپاییان، انگلیسیها از طرفداران پر و پا قرص این نوشیدنی شرقی هستند.
گیاه چای
گیاه چای به صورت بوته، درختچه یا درختی است با نام علمی «THEA SINENSIS» یا «CAMELIA» که از خانواده چای میباشد. چون در سه فصل از سال (بهار، تابستان و پاییز) برگهای چاي برداشت میشود، بنابراين در بيشتر نقاط، به صورت بوته وجود دارد؛ اما اگر هیچ برداشتی از آن صورت نگیرد، کم کم مرتفع شده و به صورت درختچه یا درخت در میآید. قسمت اصلی و قابل استفاده بوته چای، برگ آن است که به صورتهای مختلف تبدیل به انواع چای میشود. چیدن برگهای سبزو جوان گیاه به وسیله دست انجام میگیرد و سپس برای آمادهسازی به کارخانه تحویل داده شده و در کارخانه طی عملیاتی، برگها تبدیل به چای میشوند. لازم به ذکر است که گیاه چای سبز و سیاه یکی است، ولی نوع عمل آوردن آنها متفاوت است. برای تهيه چای سبز برگها را بخار داده، گرد كرده و سپس آن را خشک میكنند؛ ولی برای تهيه چای سياه برگها تخمير شده، برخی اوقات مواد و رنگهای شیمیائی به آن اضافه و در نهايت خشك میشود؛ يعنی فرايند بيشتری بر روی چای صورت میگيرد.