دانستني‌هاي گـوشـتـي

اصول نگه‌داري ومصرف گوشت:

نوشته  : شراره انصار دانشجوي كارشناسي ارشد مهندسي شيمي- صنايع غذايي 

ويژگي‌هاي ظاهري گوشت قرمز
 بايد در كشتارگاه‌هاي مجاز تهيه شده و ممهور به مهر دامپزشكي باشد.
 بايد رنگ طبيعي گوشت دام را داشته و تيره نباشد. (البته رنگ برخي گوشت‌ها نظير گوساله، تيره‌تر از رنگ گوشت گوسفند است).
 سطح گوشت نبايد حالت لزج داشته باشد.
 تغيير رنگ قرمز به سبز، قهو‌ه‌اي و خاكستري و ايجاد يك لايه لزج و چسبناك از علائم فساد گوشت است.
 گوشت بايد سفتي و قوام خود را داشته باشد.
 چربي بايد سفت و سفيد و يا متمايل به سفيد و بدون هيچ‌گونه بوي بد باشد.
 گوشت نبايد خشك و حالت چروكيده داشته باشد.

فساد گـوشت
 ايجاد تغييرات نامطلوب به دليل عدم كنترل رشد ميكروارگانيسم‌ها كه سرانجام منجر به تجزيه مي‌شود را فساد مي‌گويند و نشانه‌هاي معمول آن لعاب‌دار، چسبنده، بدبو، بدعطر و طعم و بي‌رنگ شدن است. اين علايم گوشت را نامطبوع مي‌كند و سلامت آن را زير سؤال مي‌برد. ايجاد فساد، ناشي از تعداد زياد ميكروب‌هاست و وقتي كه تعداد ميكروب‌ها به حدود 10 ميليون در هر سانتي‌متر مربع از سطح گوشت برسد، آثار فساد ظاهر مي‌گردد.

پروبیوتیک؛ باکتری‌هايی كه مفیدند !!!




نوشته  : نازیلا امین کارشناس ارشد بیوشیمی 
با پیشرفت جوامع بشری، به‌ویژه دستیابی به علم و تکنولوژی‌های برتر در صنایع غذایی و از طرفی شیوع بیماری‌های مزمن، امروزه نقش تغذیه و مواد غذایی، از عاملی جهت حفظ بقا و رفع انرژی مورد نیاز به‌عنوان فاکتوری برای ارتقا سلامت، پیشگیری و کمک به درمان بیماری‌های مختلف تغییر یافته است. پروبیوتیک  واژه‌ای است که امروزه عنوان بسیاری از مطالعات پزشکی را به خود اختصاص داده است.

پروبيوتيك چيست؟
 پروبیوتیک کلمه‌ای یونانی و به معنی «برای زندگی» است. سازمان جهاني بهداشت، اين اصطلاح را به میکروارگانیسم‌های زنده‌ای اطلاق مي‌كند كه نه تنها بیماری‌زا نبوده بلکه در صورت مصرف کافی و مداوم، سبب ارتقاي سلامتی ميزبان خود می‌شوند و شامل انواعی از باکتری، قارچ و مخمر می‌باشند. روده انسان حاوی تقریبا 100 تریلیون باکتری زنده است که فلور میکروبی روده را به‌وجود می‌آورند، این باکتری‌ها شامل انواع مفید و مضر هستند. باکتری‌های مفید در تولید ترکیبات مورد نیاز بدن مانند ویتامین‌های گروه B، K واسیدهای چرب کوتاه زنجیره، اسیدهای آمینه و آنتی‌اکسیدان‌های مختلف و همچنین مهار رشد باکتری‌های مضر و مبارزه با عوامل عفونی و بیماری‌زا نقش دارند. از جمله معروف‌ترین گونه‌های باکتری‌های پروبیوتیک می‌توان به لاکتوباسیلوس  و بیفیدو باکتریوم  اشاره کرد.

قند و ميزان نياز آن در بدن

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
قند نوعي كربوهيدرات بسيار ساده بلوري است كه قابليت استفاده به عنوان يك چاشني شيرين را دارد. قند، شكل‌هاي مختلفي دارد، اما تمام انواع آن ويژگي شيرين بودن را دارند. انواع اصلي قند عبارتند از: ساكارز، لاكتوز و فروكتوز. قندي كه معمولاً همه ما در منازل خود استفاده مي‌كنيم، ساكارز است كه از نيشكر و چغندر به دست مي‌آيد. لغت شكر از واژه عربي سوكَر گرفته شده و سوكَر نيز از زبان سانسكريت كه در اصل «شاركارا» بوده وارد زبان عربي شده است. ترجمه لغت شكر به زبان‌هاي مختلف دنيا يك ريشه دارد؛ مثلاً اسپانيايي‌ها به آن «آزوكار» و فرانسوي‌ها به آن «سوكِر» مي‌گويند. تمام انواع قندها نيز به حروف «ose» خاتمه مي‌يابند مثل گلوكز، دِكستروز و فروكتوز. ساكارز از گلوكز و فروكتوز ساخته شده است. ميوه ها و عسل حاوي فروكتوز مي‌باشند و شير لاكتوز دارد. گلوكز نيز نوعي قند است كه در خون ما گردش دارد و به آن قند خون مي‌گويند. توليد محصولات غذايي در سرتاسر دنيا پيش از 120 ميليون تُن در سال است كه هفتاد درصد آن از نيشكر به دست مي‌آيد. نيشكر معمولاً در نواحي گرمسير رشد مي‌كند. 30 درصد از قند و شكر دنيا از چغندر به دست مي‌آيد. چغندر بيشتر در نواحي خنك كره زمين مي‌رويد. برزيل، بيشترين توليد قند و شكر را در دنيا دارد. گياهان قند توليد مي‌كنند. آنها براي ذخيره انرژي طي فرآيند فتوسنتز، قند مي‌سازند. گياهان CO2 هوا و آب زمين را گرفته، اين دو وارد يك فرآيند شيميايي مي‌شوند و ساكارز توليد مي‌كنند. در گذشته قند و شكر فقط از نيشكر به‌دست مي‌آمد.

اختلال در خوردن

بيماري كه با تشخيص به موقع درمان مي‌شود


نوشته : تحريريه دنياي سلامت 
همه ما، اغلب نگران اين مسأله هستيم كه ظاهرمان ناخوشايند نباشد. اين مسأله در جواني و نوجواني شدت بيشتري دارد؛ زيرا با قدم گذاشتن به مرحله بلوغ، تغييرات فيزيكي در بدن ايجاد مي‌شود و اين تغييرات همواره دگرگوني‌هاي روحي- رواني را نيز در پي دارند و گاه روابط اجتماعي را نيز تحت تأثير قرار مي‌دهند. چاقي يكي از نگراني‌هاي اصلي نوجوانان و جوانان، خصوصا دخترهاست. اختلال خوردن يك مبحث روانشناسي است كه غالبا باعث بروز چاقي و لاغري و به وجود آمدن برخي تنش‌ها مي‌شود. اين اختلال كه شامل كم‌اشتهايي بيش از حد و پراشتهايي كاذب است، در هر دو مورد موجب تغييرات وزني بسيار زياد مي‌شود و روي عملكرد بدن اثرات منفي مي‌گذارد. پدر و مادرها مي‌توانند كمك زيادي در اين مورد به نوجوانان خود كنند تا با افزايش حس خود دوستي در فرزندشان از بروز مشكلات حاد در آينده جلوگيري شود.

دوستان پوكي استخوان در سفره‌هاي ما!


نوشته  : آذين صحابي
لازم به تاكيد يا توضيح نيست كه نقش تغذيه سالم و علمي چقدر در حفظ سلامتي مهم است. اگر مي‌خواهيم بدن و در كنار آن رواني سالم داشته باشيم، لازم است برنامه غذايي روزانه‌مان شامل گروه‌هاي غذايي مختلف بوده و نياز ما به كربوهيدرات، چربي و پروتئين را به خوبي تامين كند و در عين حال، مواد معدني و ويتامين‌هاي مورد نياز را هم به بدن برساند. هدف از داشتن تغذيه سالم، كمك به حفظ سلامت و كاركرد درست همه اجزاي بدن است كه يكي از مهم‌ترين و قابل مشاهده‌ترين آنها استخوان‌هاست. در هر سن و سالي كه باشيم، همواره بر خوردن غذاهايي كه استحكام استخوان‌ها را افزايش دهند و از بروز «بيماري خاموش» پيشگيري كنند، تاكيد مي‌شود. در اين نوشتار درباره استخوان‌ها و دشمنان آنها كه نادانسته به سفره‌مان راه‌شان داده‌ايم و در واقع همكاران وفادار پوكي استخوان هستند، مي‌پردازيم.
آيا به استخوان‌هاي‌تان توجه داريد؟!
عده بسيار زيادي از ما بيماري پوكي استخوان را مي‌شناسيم و اگر اطلاعات درستي هم درباره‌اش نداشته باشيم، حداقل نام آن را بارها شنيده‌ايم و اگر در جايي از «بيماري خاموش» حرف بزنند، مي‌فهميم كه احتمالا منظورشان همين پوكي استخوان است. خوردن لبنيات، مانند شير، ماست و پنير، مصرف مكمل‌هاي حاوي كلسيم و ويتامين D، ورزش مرتب و سيگار نكشيدن، ساده‌ترين توصيه‌هاي كارشناسان به مردم است كه در پيشگيري از ابتلا به اين بيماري موثر هستند. ولي ...

رژيم غذايي مديترانه‌اي


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
نخستين بار رژيم غذايي مديترانه‌اي توسط الدونيز در سال 1993، ارائه شد. اين رژيم بر پايه غذاهاي سنتي متداول در ميان مردم نواحي مديترانه‌، خصوصا يوناني‌هاست كه عبارتند از:
• زيتون و روغن زيتون • تمامي حبوبات، نان و غلات كه نسبت به ماكاروني جايگاه بالاتري دارند. • مصرف بسيار كم گوشت قرمز • ماهي و ساير غذاهاي دريايي
• انواع پنيرها (در اين رژيم پنير نسبت به شير جايگاه بهتري دارد) • گياهان و دانه‌ها
مردمي كه در نواحي اطراف مديترانه زندگي مي‌كنند، معمولا غذاهاي پرچرب مي‌خورند، اما بسيار كمتر به بيماري‌هاي قلبي و سرطان دچار مي‌شوند و اين به نظر غيرعادي مي‌رسد؛ زيرا غذاهاي پرچرب خطر حملات قلبي و مرگ در اثر ايست قلبي را افزايش مي‌دهند. اما تفاوت در اينجاست كه اين چربي در اثر مصرف روغن زيتون است. روغن زيتون نوعي چربي اشباع‌نشده است كه موجب سلامت خوني مي‌شود كه در رگ‌ها جريان دارد. اين تفاوت فقط به مصرف روغن زيتون محدود نمي‌شود، بلكه رژيم غذايي مديترانه‌اي با فيبر بالا و آنتي‌اكسيدان كافي كه از سبزيجات و گياهان و انواع دانه‌ها به دست مي‌آيد، به طور كلي به سلامت بيشتر جسم كمك مي‌كند. مصرف بسيار اندك گوشت قرمز در اين نواحي و جايگزيني ماست و پنير به جاي شير نيز باعث مي‌شود تا رژيم غذايي مديترانه‌اي در مقايسه با رژيم‌هاي غذايي غربي، سالم‌تر باشد.

ويتامين D بهترين محافظ قلب

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
حتما تا به حال با خواندن اين موارد متقاعد شده‌ايد كه چرا مصرف ويتامين D تا اين اندازه توصيه مي‌شود. تحقيقات نشان مي‌دهند كه حدود 41 درصد از مردان و 53 درصد از زنان با كمبود شديد ويتامين D مواجه هستند. بسياري از مردم در مورد ميزان مصرف ويتامين D اطلاع چنداني ندارند و البته تعجبي هم ندارد؛ زيرا متخصصان پزشكي مردم را به اندازه كافي راهنمايي نكرده‌اند و دولت‌ها وظيفه دارند اين كمبود اطلاعات را جبران كنند. طبق نظريات پزشكي، هر فرد روزانه به Iu 2000 ويتامين D نياز دارد. در تابستان مي‌توانيد هر روز به مدت 10- 15 دقيقه در برابر نور مستقيم خورشيد قرار بگيريد تا ويتامين D مورد نياز بدن‌تان تامين شود؛ اما در فصل سرد، نور خورشيد به اندازه كافي قوي نيست تا بتواند ويتامين D مورد نياز شما را تامين كند. بهتر است دفعه بعد كه آزمايش خون مي‌دهيد، از پزشك‌تان درخواست كنيد تا ميزان ويتامين D موجود در خون‌تان را هم تعيين كند. مقدار مطلوب ويتامين D بدن 35- 55 نانو گرم در هر ميلي‌ليتر يا به عبارت ديگر 80- 120 نانومول در هر ليتر است. اگر ميزان ويتامين D شما كمتر از اين مقدار باشد، بهتر است با مشورت پزشك شروع به مصرف مكمل‌هاي ويتامين D كنيد. شش ماه بعد يك آزمايش ديگر بدهيد تا مشخص شود ويتامين D موجود در بدن‌تان به حد مطلوب رسيده است يا خير؟ اگر خودسرانه مصرف مكمل‌هاي ويتامين D را شروع كرده و نمي‌دانيد كه در اين كار زياده‌روي كرده‌ايد يا نه، زياد نگران نباشيد؛ زيرا هيچ خطر جدي شما را تهديد نخواهد كرد. متخصصان مي‌گويند مصرف ويتامين D هيچ نوع عوارض جانبي به دنبال ندارد.  با افزايش سن و ورود به مرحله ميانسالي و سپس پيري، كمبود ويتامين D در بدن بيشتر مي‌شود؛ زيرا بدن قدرت كمتري براي توليد و دريافت ويتامين D از نور خورشيد دارد؛ بنابراين اگر در نزديكان خود فرد كهنسالي داريد، حتما مصرف مكمل‌ها و داروهاي حاوي ويتامين D را به او توصيه كنيد.

افسردگي بعد از زايمان

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
تغييرات روحي مادران در دوران بارداري و بعد از زايمان، امري طبيعي است و معمولا به شكل افسردگي در هفته نخست پس از زايمان بروز مي‌كند. اين تغييرات روحي نتيجه تغييرات هورموني است كه در بدن روي مي‌دهد و تقريبا 80 درصد از مادران آن را تجربه مي‌كنند. اما بارداري و تولد فرزند در برخي از زنان مشكلات جدي‌تر به همراه دارد. زناني كه دچار افسردگي پس از زايمان مي‌شوند، غمگين يا ناراحت نيستند؛ آنها در واقع دچار نوعي بيماري مي‌شوند كه با احساس شديد غم، درماندگي و نااميدي همراه است و گاهي احساس تخليه انرژي، دردهاي شديد فيزيكي، بي‌اشتهايي شديد و مشكل بدخوابي را ايجاد مي‌كند.

چه كساني بيشتر در معرض خطرند؟
10 درصد از مادراني كه اولين بارداري و زايمان را تجربه مي‌كنند، با خطر اين بيماري روبه‌رو هستند. بيشتر اين افراد دچار افسردگي خفيف مي‌شوند، ولي يك ششم آنها دچار افسردگي بسيار مزمن مي‌گردند. زناني كه در گذشته دچار بيماري‌هاي روحي- رواني بوده و بيماري‌شان مانع از حضور آنها در ميان جمع مي‌شده، بيشتر از بقيه در معرض خطر اين بيماري قرار دارند؛ حتي اگر چند سال قبل از بارداري خود شرايط روحي- رواني بسيار متعادلي داشته‌اند.

شكرهايي كه چاق نمي‌كند


اگر تا به حال به تركيبات مندرج روي بسته‌بندي محصولات رژيمي يا شكرهاي تهيه‌شده از شيرين‌كننده‌هاي مصنوعي توجه كرده باشيد، حتما تركيباتي چون آسپارتام، آسه‌سولفام پتاسيم، سوكرالوز، مانيتول، گزيليتول، ايزومالت و سوربيتول نظرتان را جلب كرده است.
اينها شيرين‌كننده‌هايي مصنوعي يا طبيعي است كه در مقايسه با شكرمعمولي بر قندخون تاثير كمتري داشته و برخي از انواع آن فاقد كالري بوده و اغلب مورد توجه مبتلايان به ديابت و افراد چاق قرار مي‌گيرد.
اما مگر مي‌شود تركيباتي كه شيريني آنها از شكر معمولي هم بيشتر است كم‌كالري يا فاقد كالري باشد و باعث افزايش قند خون نشود؟

قند مصنوعي؛ شيريني بيشتر، كالري كمتر
شيرين‌كننده‌هاي كم‌كالري به دو دسته مصنوعي و طبيعي تقسيم مي‌شود. آسپارتام، آسه‌سولفام پتاسيم و سوكرالوز از قندهاي مصنوعي و سوربيتول، گزيليتول، ايزومالت و... از قندهاي طبيعي رژيمي به شمار مي‌رود.
طعم شيرين‌كننده‌هاي مصنوعي در مقايسه با انواع طبيعي قوي‌تر بوده و تقريبا فاقد كالري است. البته مقدار كالري آنها مشابه شكر است و در هر گرم آن چهار كالري انرژي نهفته است، اما از آنجا كه 150 تا 2000 برابر شيرين‌تر از شكر معمولي هستند، ميزان استفاده از آنها بسيار ناچيز و در واقع فاقد كالري بوده و بر قندخون تاثيري نداشته و مصرف آن براي افراد ديابتي محدوديتي ندارد.

شیوه های نادرست کاهش وزن و پیامدهای ناشی از آن ها


شیوه های نادرست کاهش وزن  و پیامدهای ناشی از آن ها

در طی سالیان اخیر، چاقی به یکی از مشکلات مهم عرصه سلامت و بهداشت تبدیل شده است. تغییرات شیوه زندگی مهمترین عامل بروز این معضل محسوب می شود. پژوهش های مختلف نیز نشان داده اند که چاقی عامل اصلی بروز بسیاری از بیماری های مزمن نظیر دیابت، بیماری های قلبی و عروقی، برخی از سرطان ها، اختلالات استخوانی و مفاصل و بسیاری از بیماری های دیگر می باشد. در نیتجه بسیاری از سازمان های مرتبط به هشدار مردم برای افزایش شیوع چاقی و در نتیجه بروز این بیماری ها پرداخته اند، از سوی دیگر بسیاری از رسانه ها به تبلیغ تناسب اندام و مانکن ها می پردازند. ترکیب این دو پیام منجر به ایجاد باوری جدید در جامعه ها شده که در آن لاغر بودن و تناسب اندام یکی از معیارهای سلامت و زیبایی و به روز بودن شناخته شده است.
از یک سو توجه به سلامتی و کاهش وزن برای پیشگیری از بیماری های مزمن، پاسخی دلگرم کننده به موسسات و سازمان های وابسته به سلامت و نشان دهنده موفقیت در اطلاع رسانی و آگاه سازی مردم به این مسئله است، ولی از سوی دیگر تبلیغات رسانه ها در این زمینه تا بدانجا پیش رفته که در بسیاری از جوامع و فرهنگ ها که تا چند دهه پیش، چاقی را نشانه ای از سلامتی و برخورداری از رفاه فرد می دانستند، هم اکنون به اندام های باربی گونه و هیکل مدل ها و مانکن های لباس گرایش پیدا کرده اند. با توجه به این دگرگونی ها و تغییر در باورهای جامعه، سیل مراجعین به باشگاه های لاغری و تناسب اندام و کلینیک های مشاوره تغذیه، طبیعی به نظر می رسد. به این ترتیب رفتارهای وسواس گونه و پیروی از مانکن ها و گرایش به ایجاد تشابه با آن ها می تواند زنگ خطری باشد برای این که جامعه از سوی دیگر این بام رو به سقوط است.

رژیم های کم کربوهیدرات، رژیم های پرپروتئین یا پرچربی


. رژیم های کم کربوهیدرات، رژیم های پرپروتئین یا پرچربی

اغلب رژیم های غذایی لاغری سنتی، کم چرب و پرکربوهیدرات هستند. این نوع رژیم ها به دلیل داشتن کربوهیدرات بالا سبب تکرار بیشتر گرسنگی می شوند. در گذشته این دسته رژیم ها بسیار متداول بودند و به همین دلیل مفهوم رژیم غذایی با احساس گرسنگی همراه بود. کسانی که از این رژیم ها تبعیت می کردند،اغلب بعد از چند هفته و حتی چند ماه رژیم خود را رها می کردند و به دلیل احساس گرسنگی طولانی مدت به پرخوری روی می آوردند و در نتیجه با افزایش وزنی بیش از قبل مواجه می شدند.
به دنبال چنین پیامدهایی و شکست بیشتر این رژیم ها در کاهش وزن، رژیم هایی متداول شد که احساس گرسنگی را کاهش دهد. در این رژیم ها میزان کربوهیدرات بسیار کم است و چربی و پروتئین بالایی دارد. در نتیجه مواد غذایی دیرتر از معده خارج شده و احساس سیری ماندگارتری ایجاد می کند.
یکی از این نوع رژیم ها رژیم اتکینز است. این رژیم در سال 1972 توسط دکتر رابرت اتکینز معرفی شد. این رژیم از نظر کربوهیدرات بسیار محدود و از نظر پروتئین و چربی غنی می باشد. به عقیده دکتر اتکینز، مصرف زیاد مواد قندی و نشاسته ای سبب بروز چاقی، دیابت و سایر مشکلات مرتبط با آن می شود. زیرا این مواد سبب تولید بالای انسولین شده و در متابولیسم بدن اختلال ایجاد می کند.
این رژیم در چهار فاز تنظیم می شود. این رژیم ها به دلیل تأثیر سریعی که دارند، بسیار مورد توجه هستند.
توصیه می شود افرادی که از مشکلات کلیوی رنج می برند، زنان باردار و شیرده، از این رژیم استفاده نکنند. در هر صورت این رژیم باید توسط پزشک توصیه شده و با نظارت وی باشد. کسانی که به دیابت یا نقرس مبتلا هستند یا از داروهای درمان قند خون بالا و دیورتیک ها (ادرار آورها) استفاده می کنند، باید زیر نظر پزشک از این برنامه غذایی استفاده کنند.

نویسنده:  عالمه حريري فر
منبع: http://www.behsite.ir

زیان های رژیم پرپروتئین یا پرچرب و کم کربوهیدرات


زیان های رژیم پرپروتئین یا پرچرب و کم کربوهیدرات

 کاهش قند خون: مهمترین اثر زیان بار این رژیم ها، کاهش قند خون است. این مسئله به ویژه در افرادی که به دیابت مبتلا هستند و قرص یا انسولین مصرف می کنند، بسیار مهم است. در این افراد به دلیل کاهش قند خون، پزشک میزان داروی مصرفی بیمار را تغییر می دهد که می تواند روی روند درمان بیماری تأثیرات منفی داشته باشد.
3 دفع آب بدن: این رژیم ها به دلیل داشتن پروتئین بالا به آب بیشتری برای متابولیسم خود نیاز دارند، در نتیجه آب بیشتر از بدن دفع می شود. به عبارت دیگر کاهش وزن سریع دراین رژیم ها بیشتر به دلیل دفع آب بدن است تا کاهش چربی های ذخیره شده در بدن. 

 عدم تعادل در الکترولیت ها: در این رژیم به دلیل دفع آب از بدن، الکترولیت های بدن نیز دفع شده و بدن با عدم تعادل مایعات مواجه می شود. این امر می تواند موجب بروز شوک در فرد و در برخی موارد مرگ شود. 

 افزایش بار کبد و کلیه: با توجه به میزان بالای پروتئین در این دسته از رژیم ها، بار کلیه و کبد نیز به منظور متابولیسم این مواد افزایش بیشتری می یابد، به عبارت دیگر کبد و کلیه برای انجام فعل و انفعالات شیمیایی این مواد در بدن، به فعالیت بیشتری نیاز دارند تا بتواند مواد سمی حاصل از آن را دفع کنند. 

 کتوزیس: میزان چربی بالای این رژیم ها سبب بروز حالتی به نام کتوزیس می شود. در این وضعیت PH ادرار و خون اسیدی شده و در نتیجه باعث دفع بیشتر املاح از استخوان شده و به ویژه کلسیم را از استخوان ها به درون خون می کشاند و در نهایت احتمال بروز پوکی استخوان را افزایش می دهد. از اثرات دیگر حالت کتوزیس بروز تهوع، سردرد، خستگی ذهن و اختلال در تنفس است که افرادی که از رژیم های کم کربوهیدرات مانند اتکینز پیروی می کنند به این عوارض دچار می شوند. 

آسیب به معده با تغذیه نامناسب

لذت غذا خوردن را متوجه نمی‌‌‌شویم؛ چون در بدترین شرایط ممکن غذا می‌‌خوریم. 
 این شیوه غذا خوردن عواقب بسیاری دارد از متوجه نشدن طعم غذایی که برای پختن آن ساعت‌ها وقت صرف شده تا آسیب به معده و مصرف انواع داروها برای هضم غذاهایی که به اصطلاح سردل‌مان مانده است. غذا خوردن و انتخاب غذاها آدابی دارد که آنها را یک بار دیگر مرور می‌‌کنیم.

تک‌خوری: 
 اینجا باید قانون تک‌خوری را رعایت کرد! یعنی اجتناب از مصرف غذاهای متعدد در یک وعده غذایی؛ به ویژه اگر فرد سابقه مشکلات گوارشی هم داشته باشد‌، این مساله بسیار مهم است.
علت: قسمت ابتدایی دستگاه گوارش، معده است و چند عملکرد مهم دارد که یکی از آنها پذیرش غذاست. پذیرش غذا به معنای حجم پیدا کردن و آماده شدن غذای خورده شده است. معده با حرکاتی که انجام می‌‌دهد، تکه‌های غذا را به اجزای ریزتری تقسیم می‌‌کند تا هضم آن راحت‌تر شود. کار بعدی معده تحویل غذای آماده هضم به روده‌ها و به طور خاص، روده باریک است. بنابراین کسی که چند نوع غذا که محتویات آن از نظر پروتئین، چربی و قندها با یکدیگر متفاوت است، می‌‌خورد، احتمال ایجاد اختلال در هضم غذایش وجود دارد.
البته کسانی که معده سالمی‌‌ دارند مشکلی از نظر تحمل این سه نوع غذای متفاوت ندارند و غذایشان هضم می‌‌شود اما کسانی که علائم اختلال گوارشی دارند، با خوردن غذاهای مختلف، دچار اختلال در هضم می‌‌شوند. برخی بر این عقیده هستند که خوردن مواد غذایی ترش هضم غذا را راحت‌تر می‌‌کند. در حالی که مصرف مایعاتی مانند سرکه که حاوی اسید است، اسید معده را مهار کرده، در نتیجه جلوی هضم غذا را می‌‌گیرد.

شانس چاقی نوزادان در دوران کودکی را می توان هنگام تولد پیش بینی کرد

خبرگزاری فارس: شانس چاقی نوزادان در دوران کودکی را می توان هنگام تولد پیش بینی کرد
 محققان می گویند شانس چاق شدن کودکان را می توان در زمان تولد با استفاده از یک فرمول ساده محاسبه کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، این فرمول چند فاکتور را برای تخمین چاقی مد نظر دارد و محققان امیدوارند کودکان در خطر چاقی را بتوانند در بدو تولد شناسایی کنند.
چاقی در کودکی می تواند منجر به مشکلات سلامت از جمله دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی شود. محققان کالج پادشاهی لندن با بررسی وضعیت 4032 کودک فنلاندی که در 1986 متولد شدند و داده های دو تحقیق دیگر از 1503 کودک ایتالیایی و 1032 کودک آمریکایی این نتایج را به دست آورده اند.
آنها دریافتند که با بررسی چند فاکتور مانند وزن کودک هنگام تولد و سیگاری بودن مادر می توان چاقی کودک را پیش بینی کرد.
پیش از این گمان می شد که فاکتورهای ژنتیک بیشترین نقش را در چاقی بعدی دارند اما تنها 1 مورد از 10 مورد چاقی نتیجه یک جهش ژنتیک نادر است.
چاقی در میان کودکان در حال افزایش است و وزارت بهداشت بریتانیا تخمین زده که 17 درصد پسران و 15 درصد دختران انگلستان چاق هستند.
این نخستین باری است که فاکتورهای خطرناک همگی در یک فرمول قرار داده می شوند و پیش از این بیان شده بود که این فاکتورها می توانند در چاقی کودکان تاثیرگذار باشند.
محققان معتقدند بهترین راه برای مبارزه با این روند پیشگیری است و زمانی که یک کودک چاق شد کاهش وزن او سخت است.

بهترین مواد غذایی برای جلوگیری از سفیدی مو

مصرف برخی مواد غذایی، برای ییشگیری از سفید شدن زود هنگام مو، اثر فوق‌العاده‌ای دارند. در خصوص سفید شدن مو، جدا از مورد وراثت و ژنتیک، موارد دیگری نیز دست اندر کار هستند که مورد تغذیه از مهم‌ترین آن‌هاست.
به گزارش خبرنگار کلینیک باشگاه خبرنگاران؛مصرف برخی مواد غذایی، برای ییشگیری از سفید شدن زود هنگام مو، اثر فوق‌العاده‌ای دارند. در خصوص سفید شدن مو، جدا از مورد وراثت و ژنتیک، موارد دیگری نیز  دست اندر کار هستند که مورد تغذیه از مهم‌ترین آن‌هاست.
در واقع نقایص و کمبودهای تغذیه‌ای، عامل مهمی برای از دست دادن رنگ و شفافیت مو هستند. غذاهایی مصرف کنید که سرشار از ویتامین و مواد معدنی باشند که رنگ موها را حفظ کرده و علاوه بر آن از دیگر خواص سلامتی آن‌ها نیز بهره‌مند شوید.

سبزیجات برگی
برای استفاده از ویتامین‌های B از سبزی‌جات برگی تیره رنگ مصرف کنید. پوست سر شما برای تولید سلول‌های قرمز خون که اکسیژن و مواد غذایی را منتقل می‌کنند از ویتامین B6 و B12 مصرفی شما استفاده می‌کنند.
رنگ مو به هورمون‌ها مربوط می‌شود و ویتامین B12 نیز نقش مهمی را در تولید هورمون بر عهده دارد.

شکلات
مس نقش اساسی در تولید ملانین - منبع رنگ مو - دارد. کمبود مس در بدن می‌تواند منجر به سفید شدن مو شود. برای بهره‌مندی از این ماده،‌ مصرف شکلات نیمه شیرین می‌تواند گزینه خوبی باشد. از دیگر غذاهای سرشار از مس می‌توان به عدس و قارچ نیز اشاره کرد.

افراد مبتلا به کم خونی از مصرف خودسرانه قرص آهن پرهیز کنند

فوق تخصص گوارش و کبد:

کم خونی را یکی از علایم سرطان روده عنوان کرد و به افراد مبتلا به کم خونی توصیه کرد که از مصرف خودسرانه قرص آهن پرهیز کنند.

دکتر ˈناصر ابراهیمی دریانیˈ روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: افرادی که دچار کم خونی هستند، نباید خودسرانه قرص آهن مصرف کنند و با انجام آزمایش ابتدا علت کم خونی خود را مشخص شود و آنگاه اقدام به درمان کم خونی خود کنند.

وی به کم خونی در مردان اشاره کرد و گفت: کم خونی در مردان می تواند یکی از نشانه های سرطان روده باشد که در این باره مردان باید کم خونی خود را جدی گرفته و در پی علت اصلی آن باشند.

دریانی با بیان آنکه سرطان روده در ایران رو به افزایش است، گفت: چهارمین علت مرگ و میر ناشی از سرطان ها سرطان روده بزرگ است که طی 20 سال اخیر در ایران افزایش داشته است.

فوق تخصص گوارش و کبد ادامه داد: یکی از بیماری های شایع در ایران کولیت زخمی و کولون است، این بیماری در کشور به شدت رو به افزایش است.

عادات غذایی می تواند فرد را مستعد بروز سنگ کلیه کند

 
سنگ کلیه بیماری نسبتاً شایعی است که با افزایش سن میزان ابتلا به آن نیز افزایش می یابد.
به گزارش وب دا، عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي اراك گفت: سنگ کلیه زمانی تشکیل می شود که یا غلظت مواد دفعی تشکیل دهنده سنگ در ادرار زیاد باشد و یا محیط برای تشکیل سنگ مساعد باشد.
دکتر ناصر سعیدی اظهار داشت: حدود 80 درصد از سنگ های کلیه از نوع سنگ های کلسیمی (اگزالات کلسیم) می باشند و عادات غذایی می تواند فرد را مستعد بروز سنگ کلیه کند.
این متخصص داخلي و فوق تخصص كليه و فشار خون بیان کرد: نوع و میزان غذا و مایعات مصرفی می تواند شخص را مستعد سنگ کلیه کند.
وی ادامه داد: افرادی که مایعات کمی می نوشند ادرار غلیظ تر دارند و در نتیجه احتمال ایجاد سنگ بیشتر است.
دکتر سعیدی گفت: نکته ای که وجود دارد این است که در فرهنگ عامه اینطور تصور می شود که محدود کردن مصرف کلسیم در رژیم غذایی مانند مصرف لبنیات و شیر باعث کمتر شدن احتمال سنگ می شود، اما حقیقت این است که محدود کردن مصرف کلسیم (لبنیات) با افزایش بروز سنگ همراه است.
وی افزود: اگر مصرف لبنیات به حدّ کافی باشد نه تنها باعث تشکیل سنگ نمی شود بلکه از آن جلوگیری می کند زیرا مصرف کلسیم در رژیم غذایی باعث می شود اگزالات از روده کمتر جذب شود و در نتیجه تشکیل سنگ اگزالات کلسیم در کلیه کمتر شود.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي اراك در پایان اظهار داشت: توصیه می شود افرادی که کلیه سنگ ساز دارند روزی یک لیوان شیر یا دو پیاله کوچک ماست یا به اندازه یک قوطی کبریت پنیر استفاده کنند.

كمبود مواد مغذي و بروز علائم افسردگي

كمبود مواد مغذي و وقوع سندورم متابوليك با بروز انواع مختلف افسردگي در ارتباط است.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه اختلالات عاطفي، نتايج يك مطالعه روي 3000 فرد ميانسال و مسن فنلاندي نشان داد مصرف كم فولات و ويتامين B12  خطر ابتلا به افسردگي ماليخوليايي يا افسردگي اوهام را افزايش مي‌دهد.  
براساس اين گزارش محققان افزودند: در ميان افراد مورد مطالعه، كساني كه بيشترين مصرف مقادير فولات را داشتند تقريباً تا 50 درصد كمتر در مقايسه با افرادي كه مصرف كمتري داشتند در معرض افسردگي ماليخوليايي قرار گرفتند و در اين ميان گروه بالاترين مصرف كننده سطوح ويتامين B12  تا 3 برابر كمتر از بقيه در معرض خطر ابتلا به اين افسردگي قرار گرفتند.
نتايج حاصل از اين گزارش با بررسي‌هاي بيشتر از سوي ديگر افزود افسردگي غيرماليخوليايي نيز با افزايش خطر ابتلا به سندروم متابوليك مرتبط بوده است كه در اين مطالعه خطر ابتلا به سندروم متابوليك در ميان گروه مورد آزمايش داراي نشانه‌هاي افسردگي غيرماليخوليايي در مقايسه با افراد با علائم ماليخوليايي يا افراد فاقد علائم افسردگي نيز 2 برابر بوده است.
به گفته محققان نتايج اين يافته‌ها پيامدهاي مثبتي در مراقبت از بيماران مبتلا به علائم افسردگي دارد و مي‌تواند در انتخاب شيوه درمان و نوع رژيم غدايي آنها مؤثر باشد.

به جای کم خوردن، صحیح خوردن را آموزش ببینید

 برای جلوگیری از چاقی؛
 
علت چاقي دريافت انرژي بيش از حد نياز است و اگر انرژي حاصل توسط فعاليت هاي ورزشي از دست برود، چاقي نيز از بين مي رود.
کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفت وگو با خبرنگار وب دا ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت: بهتر است افراد به جاي كم خوردن، صحيح خوردن را آموزش ببينند و افراد نياز به سه وعده غذايي (صبحانه، ناهار و شام) و دو ميان وعده (بين صبحانه و ناهار و بين ناهار و شام) دارند. لازم نيست اين وعده ها حذف شود بلكه بايد در اين وعده ها از مواد غذايي مناسب استفاده شود تا همان طور كه مواد مغذي مورد نياز مثل پروتئين و ويتامين ها به بدن مي رسد، بدن بيش از حد انرژي دريافت نكند.
فروزان صالحي با بيان اين كه براي سلامتي بايد از همه گروه هاي غذايي به اندازه كافي مصرف كرد افزود: افراد حتماً بايد از گروه سبزيجات استفاده كنند و شير و لبنيات مثل كره ماست و پنير را در برنامه غذايي خود قرار دهند.
وي افزود: انجام فعاليت بدني و ورزش هايي مثل دويدن، دوچرخه سواري، شنا و همچنين خوردن غذاها به اندازه كافي، باعث مي شود كه افراد هميشه سالم و تندرست باشند.
كارشناس دفتر بهبود تغذيه جامعه درباره عادت پرخوري گفت: به خوردن بيش از حد غذا در يك وعده غذايي و يا در طول يك روز، پرخوري گفته مي شود بعضي اوقات كودكان به دليل استرسي كه دارند بيشتر از نياز بدنشان غذا خورده و خودشان متوجه اين موضوع نمي شوند و اگر به صورت يك عادت در بيايد خطرناك است و در نهايت منجر به چاقي مي شود.
وي تاكيد كرد: مواد غذايي چرب، شور و شيرين به سلامتي ضرر مي زند و مصرف بعضي از مواد غذايي مانند انواع تنقلات تنها شكم را پر كرده و عملاً نيازهاي غذايي ما را برآورده نمي كنند.

مصرف زياد فرآورده هاي گوشتي و پروتئيني، ابتلا به بیماری نقرس را افزایش می دهد

 
نقرس از شايع ترين بيماري هاي مفصل است كه بر اثر تشكيل كريستال هاي اسيداوريكي و افزايش آن در خون به وجود مي آيد و زمينه التهاب شديد مفصلي را كه با درد شديد همراه است، فراهم مي آورد.
به گزارش وب دا، يك متخصص داخلي ضمن بيان این مطلب گفت: هنگامي كه كريستال هاي اسيداوريك كه ميزان آن در خون افزايش يافته وارد مفصل مي شود، التهاب شديدي در مفصل به وجود مي آيد كه با علايم حادي فرد را آزار مي دهد.
دكتر علي پوراكبر افزود: بيمار مبتلا به نقرس به طور معمول در عرض چند ساعت به درد، قرمزي و تورم يكي از مفاصل تحت فشار بدن دچار مي شود.
وي تصريح کرد: مفاصل انگشت شست پا و زانو 2 مفصل درگير اين بيماري است و درد و التهاب آن به حدي شديد است كه فرد مبتلا اجازه معاينه و حتي تماس دست معاينه كننده با مفصل را نمي دهد و حتي گاهي نمي تواند جوراب يا لباس خودرا بپوشد.
این متخصص داخلي گفت: درد و تورم شديد مفاصل، بدون درمان چند روز ادامه مي يابد و گاهي اوقات به حالت مزمن تبديل مي شود.
وي به دلايل ايجاد نقرس اشاره کرد و گفت: افزايش توليد اسيداوريك كه از تجزيه پروتئين ها در بدن به وجود مي آيد و كاهش دفع آن از كليه، زمينه ابتلا به نقرس را فراهم مي آورد.
به گفته اين پزشك متخصص، مصرف زياد فرآورده هاي گوشتي و پروتئيني و بيماري هاي كليوي كه متاسفانه در جامعه ما رو به افزايش است احتمال ابتلا به اين بيماري را افزايش مي دهد.
وي با بيان اين كه با افزايش سن و نارسايي كليوي ميزان ابتلا به اين بيماري افزايش مي يابد، خاطر نشان کرد: بسياري از افراد به اشتباه تصور مي كنند مصرف گوشت قرمز باعث ايجاد نقرس مي شود و از مصرف آن خودداري مي كنند.