12 توصیه ی یک بار مصرف!



اگر می خواهید از این ظروف استفاده کنید، بهتر است از توصیه های بهداشتی و نحوه صحیح استفاده از این ظروف آگاهی کامل داشته باشید. این روزها ظروف یک بار مصرف به خاطر قیمت مناسب، راحتی استفاده و تنوع شکل، رنگ و طرح به خانه ها راه پیدا کرده و خیلی ها ترجیح می دهند علاوه بر دادن غذای نذری، در تولدها و میهمانی ها هم از این ظروف استفاده کنند اما انواع پلاستیکی آن ها باعث آلودگی محیط زیست می شوند و سلامت انسان را تهدید می کنند. کارشناسان بهداشت هشدار می دهند که این ظروف اگراستاندارد نباشند یا به شکل صحیح استفاده نشوند، می توانند برای سلامتی مضر باشند.

یخ‌در‌بهشت‌های جهنمی


فروش بستنی و آبمیوه در کنار خیابان‌ها ممنوع اعلام شده. اگر همچنان خدمت این خوراکی‌های خیابانی ارادت دارید و از این اقدام ناراحتید.


برترین مجله اینترنتی ایران

 برترین ها: دیده‌اید چه چشمکی به آدم از داخل یخچال می‌زنند؟ همین بستنی‌های رنگارنگ را می‌گوییم؛ همین‌هایی که خیلی‌هایشان را بیرون از یخچال و کنار خیابان می‌فروشند. آخ که اگر آدم تابش آفتاب را به صورت عمودی روی سرش احساس کند و چشمش هم به یک لیوان شربت یا یک ظرف بستنی خنک بیفتد، ممکن است دستی دستی خودش را به دردسر بیندازد! مثلا می‌رود شربت یا بستنی خیابانی می‌خرد و می‌خورد و یک لحظه خنک شدن را به ازای یک هفته بستری شدن به دست می‌آورد!

چی را با چی بخوریم تا سودکنیم؟


انرژی بدن ما از همان غذاهایی است كه می‌خوریم. این نكته علمی بارها ثابت شده است اما سلامت و شادابی بخش‌های مختلف بدن ما صرفا به غذاهای اصلی كه می‌خوریم ربط ندارد؛ به آنچه با غذا می‌خوریم هم مربوط می‌شود.
برترین مجله اینترنتی ایران

برترین ها: انرژی بدن ما از همان غذاهایی است كه می‌خوریم. این نكته علمی بارها ثابت شده است اما سلامت و شادابی بخش‌های مختلف بدن ما صرفا به غذاهای اصلی كه می‌خوریم ربط ندارد؛ به آنچه با غذا می‌خوریم هم مربوط می‌شود. درواقع شما ممكن است در وعده غذایی اصلی خود یك ماده غذایی بسیار باكیفیت قرار داده باشید اما مواد مغذی موجود در این غذا برای جذب و رسیدن به سلول‌های بدن به مواد دیگری احتیاج دارند كه الزاما در همان غذا یافت نمی‌شود.

تابستان امسال، آنتی اکسیدان می‌خورم!


تابستان امسال، آنتی اکسیدان می‌خورم!
برای خوب برنزه شدن و مبارزه با پیری، امسال، تغذیه تان را پر از آنتی اکسیدان کنید.

فقط باید بدانید آنها را کجا پیدا کنید.
با هم نگاهی کوتاه بر انواع مختلف آنتی اکسیدان ها و خوراکی های سرشار از آنتی اکسیدان خواهیم داشت.
فراوانی آنتی اکسیدان با تنوع در تغذیه ممکن است
پایۀ تغذیه ای سالم، بر مصرف همه چیز است. 

مصرف ويتامين«C » اثرات مضر آلودگي هوا را كاهش مي‌دهد


52-71.jpg
پزشكان تاكيد كردند كه مصرف مواد غذايي غني از ويتامين C‌ مانند ميوه‌ها و سبزي‌هاي تازه، اثرات مضر آلودگي هوا را بويژه در مبتلايان به بيماريهاي مزمن ريوي كاهش مي‌دهد.
به گزارش سرويس سلامت ايسنا، اين پزشكان روي گروهي از بيماران بستري شده در بيمارستان لندن كه به آسم يا بيماري انسداد مزمن ريوي (COPD) مبتلا بودند مطالعه كرده و متوجه شدند افرادي كه سطح ويتامين C در خونشان پايين است بيشتر مستعد ابتلا به مشكلات تنفسي بويژه در روزهايي هستند كه آلودگي هوا نسبتا زياد است.

مصرف همبرگر خطر ابتلا به سرطان پروستات را تشديد مي‌‌كند


gosht.jpg
در يك آزمايش جديد مشخص شد گوشت قرمز پخته شده در حرارت زياد مانند همبرگرها خطر ابتلا به نوع پيشرفته سرطان پروستات را تا 40 درصد افزايش مي‌دهد.
به گزارش سرويس سلامت ايسنا، مطالعات جديد از سوي كارشناسان انستيتو پيشگيري از سرطان در كاليفرنيا و متخصصان دانشگاه كاليفرنياي جنوبي شواهد پزشكي جديد و مهمي درباره چگونگي تاثيرگذاري گوشت قرمز سرخ شده در روغن بر افزايش خطر ابتلا به سرطان پروستات ارائه كرده است.

زنان قبل از بارداری توسط متخصص تغذیه رژیم غذایی داشته باشند


7c99e129ef5d484bfa785141265226a7.jpg
تمامی زنان قبل از بارداری باید از متخصص تغذیه رژیم غذایی بگیرند حتی افراد سالمی که رژیم غذایی مناسب و کاملی دارند.
دکتر احمدرضا درستی در گفت وگو با خبرنگار ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، با بيان اين مطلب گفت: خانم‌های در آستانه بارداری از دید تغذیه به سه گروه تقسیم می‌شوند، دسته اول زناني هستند كه دارای سوء تغذیه هستند افرادی که به حد کفایت غذا نمی‌خورند و تعادل و تنوع غذایی نیز ندارند. گروه دوم تغذیه خوبی داشته و مواد غذایی را به حد کفایت مصرف می‌کنند. گروه سوم نیز بیش از نیاز خود غذا مصرف می‌کنند.

براي كنترل فشار خون، سيب را با پوست بخوريد


پزشكان كانادايي تاكيد كردند خوردن يك عدد سيب با پوست در روز در پيشگيري از بالا رفتن فشار خون موثر است.
8781_555.jpgبه گزارش سرويس سلامت ايسنا، اين پزشكان به تازگي دريافته‌اند كه مصرف اين ميوه با پوست در مقايسه با ساير خوردني‌ها و آشاميدني‌هاي مفيد نظير چاي سبز و تمشك آبي كه منابع غني از آنتي اكسيدان و فلاوونوئيد هستند در كنترل فشار خون بسيار موثرتر است.
به گزارش ديلي اكسپرس، كارشناسان علوم تغذيه در كالج كشاورزي نووا اكسريتا روي پوست سيب و خود اين ميوه به طور جداگانه مطالعه كرده و به نتايج فوق دست يافته‌اند.
بر اساس اين يافته كه در مجله «شيمي غذا» منتشر شده، پوست سيب در متوقف ساختن فعاليت آنزيمي موسوم به ACE‌ كه عامل شناخته شده موثر در افزايش فشار خون است، 6 برابر موثرتر از ساير مواد خوراكي و حتي سيب پوست كنده است. پوست سيب غني از مواد شيميايي مفيد موسوم به فلاوونوئيدها است كه تاثير به سزايي در متوقف ساختن آنزيم ACE و در نتيجه كنترل فشار خون دارند.

حساسیت به شیرگاو شایع‌ترین علت ریفلاكس در شیرخواران و كودكان است


 یك فوق تخصص گوارش و كبد كودكان با بیان اینکه حساسیت به شیر گاو از شایع‌ترین علل ریفلاكس در شیرخواران و كودكان است، گفت: در شیرخوارانی كه از شیر مادر تغذیه می‌كنند به دلیل ورود مواد حساسیت زا به شیر، مادر باید از خوردن شیر پرهیز كند.


دكتر غلامرضا خاتمی در گفت وگو با ایسنا ؛ با اشاره به اینكه ریفلاكس برگشت غذا از معده به مری است، گفت: در نوزادان و شیرخواران، برگرداندن شیر 4 تا 5 نوبت در روز طبیعی بوده که ریفلاكس فیزیولوژیك نامیده می‌شود.




وی در ادامه افزود: ریفلاكس فیزیولوژیك اگر با علایم دیگری همراه نباشد با بالا رفتن سن شیرخوار تا سن 7 تا 8 ماه كه كودك قادر به نشستن است یا حداكثر تا 10 ماهگی بهبود می‌یابد و جای نگرانی وجود ندارد.

نوشابه‌های انرژی‌زا باعث ایجاد آرامش در فرد می‌شود



 با وجود آن كه نوشابه‌های انرژی‌زا ارزش تغذیه‌ای چندانی ندارند اما استفاده از آنها برای برخی از افراد مفید است.





دكتر سیدعلی كشاورز مدیر گروه تغذیه بالینی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با (ایسنا)، در این رابطه افزود: نوشابه‌های انرژی‌زا با وجود قند بالایی كه دارند باعث چاقی می‌شوند اما بعضی از آنها حاوی ویتامین B هستند كه باعث ایجاد آرامش در فرد می‌شود.وی افزود: هر كدام از این نوشابه‌ها 200 كیلو كالری انرژی به بدن می‌رساند و بعضی از افراد با مصرف چهار تا پنج نوشابه به اندازه مصرف یك پرس غذا كالری دریافت می‌كنند كه اگر این انرژی سوزانده نشود به همان اندازه فرد را چاق می‌كند.




دكتر كشاورز تاكید كرد:

سلامتی با نوشیدنی های سبز


سرانجام رژیم های غلط غذایی سبک زندگی ناسالم است

سلامت نیوز:مطالعات نشان داده است افراد چاق و بیماران مزمن که تمام سهم میوه و سبزیجات روزانه خود را مصرف نمی کنند، در عوض به خوردن چربی های بسیار اشباع شده و غذاهای شیرین روی می آورند. اکثر مردم به پرخوری و افراط در مصرف این نوع غذاها تمایل دارند که درنتیجه می تواند خیلی زود به یک سبک زندگی ناسالم بیانجامد. متاسفانه بیشتر این عادت های غذایی ناسالم و سبک های زندگی بدون فعالیت های فیزیکی، در حال انتقال به کودکانشان است.

رژیم غذایی سالم، هوش کودکان را بالا می‌برد



سلامت نیوز:تحقیقات جدید محققان دانشگاه آدلاید نشان داد: کودکانی که از رژیم های غذایی سالم در اوایل زندگیشان استفاده می‌کنند، بهره‌هوشی (آی‌کی‌یو) نسبتاً بیشتری دارند اما آن دسته از کودکانی که از غذاهای ناسالم و سنگین‌تر استفاده می کنند؛ آی‌‌کی‌یو‌ی نسبتاً کمتری دارند.
این تحقیقات به سرپرستی خانم دکتر لیزا اسمیترز، محقق سلامت عمومی دانشگاه آدلاید انجام شد و محققان به رابطه بین عادتهای غذایی کودکان در 6 ماهگی، 15 ماهگی و دو سال اول زندگیشان و میزان بهره هوشی آنها در سال هشتم زندگیشان توجه کردند.محققان در این تحقیقات الگوهای غذایی بیش از 7 هزار کودک از جمله میزان استفاده از غذاهای خانگی سنتی و جدید، غذاهای آماده کودک، استفاده از شیر مادر و غذاهای بی خاصیت را با یکدیگر مقایسه کردند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس ؛ دکتر اسمیترز گفت: رژیم غذایی مواد مغذی لازم برای رشد بافتهای مغزی کودک را در 2 سال اول زندگی فراهم می‌کند و هدف از این تحقیقات بررسی تاثیر رژیم غذایی بر IQ کودکان بوده است.وی تصریح کرد: کودکانی که در 6 ماهه اول زندگی از شیر مادر استفاده کرده بودند و سپس در طول 15 تا 24 ماه بعد از آن از رژیم‌های غذایی سالم مثل حبوبات، پنیر، میوه و سبزیجات مصرف کرده بودند، در سن 8 سالگی نمره IQ آنها تقریباً 2 نمره بیشتر بود.
اما به گفته اسمیتز؛ "کودکانی که در 2 سال اول زندگیشان از بیسکویت، شکلات، شیرینی، نوشیدنی‌های غیرالکلی و چیپس استفاده کرده بودند، بهره هوشیشان در سن 8 سالگی 2 نمره کمتر بود.دکتر اسمیترز گفت: علاوه بر اینها؛ ما متوجه تاثیر منفی غذاهای آماده کودکان روی IQ آنها که در شش ماهگی به کودک داده می‌شود؛ شدیم اما اگر این غذاها در ماه بیست و چهارم مصرف شوند؛ تاثیری مثبت روی IQ خواهند داشت.

مصرف گردو باعث افزایش باروری در مردان می‌شود




 تحقیقات اخیر محققان دانشگاه كالیفرنیا نشان می دهد كه مصرف گردو باروری در مردان را افزایش می‌دهد

مصرف گردو باعث افزایش باروری در مردان می‌شود
به گزارش 'هلث'، مصرف روزانه 80 گرم گردو كیفیت اسپرم و درنتیجه قدرت باروری را در مردان جوان 21 تا 35 ساله افزایش می‌دهد.
مصرف گردو باعث افزایش اسید چرب غیر اشباع می‌شود كه تحرك اسپرم را افزایش می‌دهد. اسید چرب غیر اشباع علاوه بر گردو در ماهی، روغن ماهی و دانه كتان نیز وجود دارد.

مصرف ميوه و سبزيجات به كنترل و پيشگيري از فشار خون بالا كمك مي كند

 پتاسیم به کنترل و پیشگیري از فشار خون بالا کمک می کند و بسیاري از میوه هاو سبزیجات و برخی لبنیات و ماهی ها منابع خوبی از پتاسیم هستند.
سرپرست دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در گفت وگو با خبرنگار وب دا با بيان اين كه رژيم غذايي مناسب در كاهش و كنترل فشارخون موثر است، اظهار داشت: مصرف نمک، بیش از نیاز بدن سبب افزایش فشار خون یا تشدید آن می شود و افرادي كه دچار فشار خون هستند بيشتر در معرض ابتلا به بيماريهاي قلبي هستند.


دانستني هايي در مورد شيرهاي كم چرب، پرچرب و معمولي

 چربي شير حاوي ويتامينهاي محلول در چربي مثل ويتامين آ، كلسترول و اسيدهاي چرب اشباع ميباشد و ويتامين موجود در شير براي رشد كودكان بسيار حائز اهميت است.
سعيده معاني كارشناس دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكيدر گفت وگو با خبرنگار وب دا، در خصوص شيرهاي كمچرب، معمولي و پرچرب اظهار داشت:درصد چربي موجود در شير بسته به نياز تغذيهاي افراد خاص متفاوت است افراد بايد با توجه به نيازهاي تغذيهاي خود يكي از انواع شير را انتخاب كنند.
وي افزود: مقدار چربي شير استاندارد يا شير معمولي در ايران 5/2 درصد است، شير كمچرب حدود 1 درصد و شير پرچرب يا شير كامل حدود 3/3 درصد چربي دارد.

ریزش مو با رژیم غذایی مناسب تا حد زیادی برطرف می‌شود


ریزش مو در اثر عوامل مختلفی ایجاد می شود که پیروی از یک رژیم غذایی مناسب تا حد زیادی این مشکل را برطرف می‌کند.
رئیس اداره غذا و دارو دانشکده علوم پزشکی نیشابور در گفتگو با خبرنگار وب‌دا، افزود: کم‌خونی یکی از علت‌های اصلی ریزش مو است که برای رفع آن، مصرف مواد غذایی غنی از آهن مانند گوشت، غلات کامل، سبزیجات برگی سبز تیره، تخم مرغ، خرما و کشمش توصیه می‌شود.
دکتر سیدحسین حسینی دیگر منبع غنی آهن را میوه‌های خشک و آب آلبالو دانست و اظهار داشت: این عامل اغلب یکی از موثرترین دلایل ریزش مو در خانم‌هاست که ممکن است نشانه‌ای از وجود اختلال در دستگاه گوارش و یا ناکافی بودن اسید معده نیز باشد.

کاهش بار بیماریها در گروه سنی زیر80 سال از اهداف برنامه سالمندی


اهداف کلی برنامه سالمندی مشتمل بر کاهش بار بیماریها در گروه سنی زیر80 سال و کاهش بیماری و معلولیت های شایع در گروه سنی 80 سال و بالاتر و ترویج شیوه زندگی سالم در دوره سالمندی است.
به گزارش وب دا، مدیر گروه سلامت خانواده وجمعیت مرکز بهداشت نیشابور ضمن بیان این مطلب گفت: اداره سلامت سالمندان برنامه های مراقبتهای ادغام یافته سالمند،(ترویج شیوه زندگی سالم در سالمندی) را دنبال می کند.
دکتر حسن سجادی گفت: در حال حاضر برنامه مراقبتهای ادغام یافته سالمندی در شهرستان نیشابور در سطح مراکز بهداشتی درمانی اجرا می گردد که در مراکز جهت کلیه افراد سالمند(بالای 60سال)پرونده تشکیل می شود.

مصرف گوشت قرمز خطر ابتلا به سرطان پروستات افزايش می دهد


خوردن گوشت قرمز به ويژه گوشت قرمز طبخ شده در حرارت‌هاي بالا، خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزايش مي‌دهد.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه آنلاين سرطان، نتايج يك پژوهش از دانشگاه كاليفرنياي جنوبي و مؤسسه پيشگيري از سرطان كاليفرنيا نشان داد كه پخت و پز گوشت قرمز در درجه حرارت‌هاي بالا به خصوص هنگامي كه آنها در ماهي‌تابه سرخ مي‌شوند، خطر ابتلا به سرطان پروستات از نوع پيشرفته را افزايش مي‌دهند.
براساس اين گزارش محققان با بررسي داده‌هاي جمع‌آوري شده از 2000 نفر در سانفرانسيسكو و لس‌آنجلس كه 1000 نفر آنها به سرطان پروستات مبتلا بودند و با استفاده از يك پرسشنامه جامع كه براساس نوع مصرف گوشت قرمز و مرغ و شيوه‌هاي پخت و پز آنها تنظيم شده بود، دريافتند كه مرداني كه بيش از 5/1 وعده در هفته گوشت قرمز سرخ شده در ماهي‌تابه مي‌خوردند، تا 30 درصد بيشتر از بقيه در معرض خطر ابتلا به اين نوع سرطان قرار گرفتند.

پس از اتمام شیفت، غذاهای حجیم نخورید

 چند توصیه به شاغلان:
 
شاغلان از مصرف غذاهای حجیم پس از اتمام شیفت بپرهیزند.
به گزارش وب دا، کارشناس تغذیه مرکز تحقیقاتی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی یزدضمن بیان این مطلب گفت: تغذیه نقش اساسی در سلامت و پیشگیری از بیماریها و بهبود عملکرد انسان دارد. یکی از ابزارهای مهم بهبود عملکرد نیروی انسانی در مجموعه های صنعتی ارتقاء سطح تغذیه کارکنان آن است که باعث بهبود کمی و کیفی شود.
ناهید برخورداری در ادامه گفت: نتایج مطالعات نشان می دهد که برنامه غذایی نامناسب باعث بی حوصلگی و افسردگی شده،تمایل به کار و ارتقاء فردی را کاهش می دهد و با گذشت زمان بازده تولید را پایین خواهد آورد.

کودکان مادران سیگاری بیشتر به آسم مبتلا می شوند


سيگار كشيدن مادران در دوران بارداري مي‌تواند منجر به مبتلا شدن كودكان به آسم در سنين پيش از ورود به مدرسه شود.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه پزشكي تنفس و مراقبت‌هاي بحراني آمريكايي، محققان با بررسي و تجزيه و تحليل مطالعات جمع‌آوري شده از 8 گروه تولد بر روي بيش از 21000 كودك دريافتند كه فرزندان مادراني كه در دوران بارداري خود سيگار مي‌كشيدند، پيش از ورود به مدرسه در معرض افزايش خطر خس خس كردن و ابتلا به آسم قرار گرفتند.
براساس اين گزارش محققان همچنين افزودند: احتمال خس خس كردن و بروز آسم در كودكان با دوز مصرف سيگار مادران در سه ماهه اول بارداري رابطه مستقيم داشته است.

اندازه‌گيري كلسترول خون بدون انجام آزمايش خون

 اندازه‌گيري سطح كلسترول خون بدون دادن آزمايش خون و تنها با گرفتن يك عكس از دست بيمار امكان‌پذير شد.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه بين‌المللي مهندسي پزشكي و انفورماتيك، تيمي از محققان در هند توانستند به جاي آزمايش خون، با گرفتن يك عكس فوري توسط دوربين ديجيتال از پشت دست بيما‌ران، ميزان كلسترول خون آنها را تعيين كنند.
نتايج حاصل از اين گزارش مي‌افزايد: رويكرد محققان براساس ايجاد يك پايگاه داده بزرگ با كلسترول‌هاي ثبت شده با استفاده از يك آزمايش خون استاندارد است كه به يك عكس استاندارد از دست هر يك از بيماران مرتبط بوده و كلسترول تام در يكي از انگشتان دست متمركز شده است كه در واقع آنها تصوير دست بيماران را با تصوير هزاران نفر موجود در داده‌هاي ورودي پايگاه مقايسه كرده و با انطباق بر آنها، آن كلسترول خاص را مي‌خوانند.

منشور حقوق بيمار




منشور حقوق بيمار
1- بيمار حق دارد در اسرع وقت درمان و مراقبت مطلوب موثر و همراه با احترام كامل را بدون توجه به عوامل نژادي ، فرهنگي و مذهبي از گروه درمان انتظار داشته باشد .
2- بيمار حق دارد محل بستري ، پزشك ، پرستار و ساير اعضاي گروه معالج خود را در صورت تمايل بشناسد.
3- بيمار حق دارد در خصوص مراحل تشخيص، درمان و سير پيشرفت بيماري خود اطلاعات ضروري را شخصاً و يا در صورت مايل از طريق يكي از بستگان از پزشك معالج درخواست نمايد . به طوري كه در فوريت هاي پزشكي اين امر نبايد منجر به تاخير در ادامه درمان و يا تهديد جاني بيماري گردد.
4- بيمار حق دارد قبل از معاينات و يا اجراي درمان، اطلاعات ضروري در خصوص عوارض احتمالي و يا كاربرد ساير روش ها را در حد درك خود از پزشك معالج دريافت و در انتخاب ؟؟ نهايي درمان مشاركت نمايد .
5- بيمار حق دارد در صورت تمايل شخصي و عدم تهديد سلامتي آحاد جامعه طبق موازين قانوني رضايت شخصي خود از خاتمه درمان را اعلام و يا به ديگر مراكز درماني مراجعه نمايد .
6- بيمار حق دارد جهت حفظ حريم شخصي خود از محرمانه ماندن محتواي پرونده پزشكي، نتايج معاينات و مشاوره هاي باليني جز در مواردي كه بر اساس وظايف قانوني از گروه معالج اعلام صورت مي گيرد، اطمينان حاصل نمايد.
 7- بيمار حق دارد از رازي داري پزشك و ديگر اعضاي تيم معالج خود ؟؟ به طور باليني افرادي كه مستقيماً بر روند درمان شركت ندارند، موكول به كسب اجازه بيمار خواهد بود.
8- بيمار حق دارد از دسترسي به پزشك معالج و ديگر اعضاي اصلي گروه معالج در طول مدت بستري انتقال و پس از ترخيص اطمينان حاصل نمايد.

منشورحقوق بيمار در ايران

بينش و ارزش
يكايك افراد جامعه متعهد به حفظ و احترام به كرامت انسان ها مي باشند.اين امر در شرايط بيماري از اهميت ويژه اي برخوردار است. بر اساس قانون اساسي توجه به كرامت والاي انساني از اصول پايه نظام جمهوري اسلامي بوده ، دولت موظف است خدمات بهداشتي‌ - درماني را براي يكايك افراد كشور تأمين كند. بر اين اساس ارائه خدمات سلامت بايد عادلانه و مبتني بر احترام به حقوق و رعايت كرامت انساني بيماران صورت پذيرد.
اين منشور با توجه به ارزشهاي والاي انساني و مبتني بر فرهنگ اسلامي و ايراني و بر پايه برابري كرامت ذاتي تمامي گيرندگان خدمات سلامت و با هدف حفظ ، ارتقا و تحكيم رابطه انساني ميان ارائه كنندگان و گيرندگان خدمات سلامت تنظيم شده است.

حقوق بيمار
1-دريافت مطلوب خدمات سلامت حق بيمار است.
-ارائه خدمات سلامت بايد:
1-1)شايسته شان و منزلت انسان و با احترام به ارزش‌ها، اعتقادات فرهنگي و مذهبي باشد ؛
2-1)بر پايه‌ي صداقت، انصاف،ادب و همراه با مهرباني باشد ؛
3-1)فارغ از هرگونه تبعيض از جمله قومي، فرهنگي، مذهبي، نوع بيماري و جنسيتي باشد ؛
4-1)بر اساس دانش روز باشد ؛
5-1)مبتني بر برتري منافع بيمار باشد ؛
6-1)در مورد توزيع منابع سلامت مبتني بر عدالت و اولويت هاي درماني بيماران‌ باشد ؛
7-1)مبتني بر هماهنگي اركان مراقبت اعم از پيشگيري، تشخيص، درمان و توانبخشي باشد ؛
8-1)به همراه تامين كليه امكانات رفاهي پايه و ضروري و به دور از تحميل درد و رنج و محدوديت‌هاي غيرضروري باشد ؛
9-1)توجه ويژه‌اي به حقوق گروه‌هاي آسيب‌پذير جامعه از جمله كودكان،زنان باردار، سالمندان، بيماران رواني، زندانيان، معلولان ذهني و جسمي و افراد بدون سرپرست داشته باشد ؛
10-1)در سريع‌ترين زمان ممكن و با احترام به وقت بيمار باشد ؛
11-1)با در نظر گرفتن متغيرهايي چون زبان، سن و جنس گيرندگان خدمت باشد ؛
12-1)در مراقبت‌هاي ضروري و فوري (اورژانس)، بدون توجه به تأمين هزينه‌ي آن صورت گيرد. در موارد غيرفوري(الكتيو) بر اساس ضوابط تعريف شده باشد ؛
13-1)در مراقبت‌هاي ضروري و فوري (اورژانس)، در صورتي كه ارائه خدمات مناسب ممكن نباشد، لازم است پس از ارائه‌ي خدمات ضروري و توضيحات لازم، زمينه انتقال بيمار به واحد مجهز فراهم گردد؛
14-1)در مراحل پاياني حيات كه وضعيت بيماري غير قابل برگشت و مرگ بيمار قريب الوقوع مي باشد با هدف حفظ آسايش وي ارائه گردد. منظور از آسايش كاهش درد و رنج بيمار، توجه به نيازهاي رواني، اجتماعي، معنوي و عاطفي وي و خانواده‌اش در زمان احتضار مي‌باشد. بيماردر حال احتضار حق دارد در آخرين لحظات زندگي خويش با فردي كه مي‌خواهد همراه گردد.
2-اطلاعات بايد به نحو مطلوب و به ميزان كافي در اختيار بيمار قرار گيرد.
1-2)محتواي اطلاعات بايد شامل موارد ذيل باشد:
1-2-2)مفاد منشور حقوق بيمار در زمان پذيرش ؛
2-1-2)ضوابط و هزينه‌هاي قابل پيش بيني بيمارستان اعم از خدمات درماني و غير درماني و ضوابط بيمه و معرفي سيستم هاي حمايتي در زمان پذيرش ؛
3-1-2)نام، مسؤوليت و رتبه‌ي حرفه‌اي اعضاي گروه پزشكي مسئول ارائه مراقبت از جمله پزشك، پرستار و دانشجو و ارتباط حرفه‌اي آن‌ها با يكديگر؛
4-1-2)روش‌هاي تشخيصي و درماني و نقاط ضعف و قوت هر روش و عوارض احتمالي آن ، تشخيص بيماري، پيش آگهي و عوارض آن و نيز كليه‌ي اطلاعات تأثير‌گذار در روند تصميم‌گيري بيمار ؛
5-1-2)نحوه‌ي دسترسي به پزشك معالج و اعضاي اصلي گروه پزشكي در طول درمان ؛
6-1-2)كليه‌ي اقداماتي كه ماهيت پژوهشي دارند.
7-1-2)ارائه آموزش‌هاي ضروري براي استمرار درمان ؛
2-2نحوه‌ي ارائه اطلاعات بايد به صورت ذيل باشد :
1-2-2)اطلاعات بايد در زمان مناسب و متناسب با شرايط بيمار از جمله اضطراب و درد و ويژگي‌هاي فردي وي از جمله زبان، تحصيلات و توان درك در اختيار وي قرار گيرد، مگر اين‌كه:
- تأخير در شروع درمان به واسطه‌ي ارائه‌ي اطلاعات فوق سبب آسيب به بيمار گردد؛ (در اين صورت انتقال اطلاعات پس از اقدام ضروري، در اولين زمان مناسب بايد انجام شود.)
بيمار علي‌رغم اطلاع از حق دريافت اطلاعات، از اين امر امتناع نمايد كه در اين صورت بايد خواست بيمار محترم شمرده شود، مگر اين‌كه عدم اطلاع بيمار، وي يا سايرين را در معرض خطر جدي قرار دهد ؛
2-2-2)بيمار مي‌تواند به كليه‌ي اطلاعات ثبت‌شده در پرونده‌ي باليني خود دسترسي داشته باشد و تصوير آن ‌را دريافت نموده و تصحيح اشتباهات مندرج در آن را درخواست نمايد.
3- حق انتخاب و تصميم‌گيري آزادانه بيمار در دريافت خدمات سلامت بايد محترم شمرده شود.
1-3)محدوده انتخاب و تصميم‌گيري درباره موارد ذيل مي‌باشد:
1-1-3)انتخاب پزشك معالج و مركز ارائه‌كننده‌ي خدمات سلامت در چارچوب ضوابط ؛
2-1-3)انتخاب و نظر خواهي از پزشك دوم به عنوان مشاور ؛
3-1-3) شركت يا عدم شركت درهر گونه پژوهش، با اطمينان از اينكه تصميم‌گيري وي تأثيري در تداوم و نحوه دريافت خدمات سلامت نخواهد داشت ؛
4-1-3)قبول يا رد درمان هاي پيشنهادي پس از آگاهي از عوارض احتمالي ناشي از پذيرش يا رد آن مگر در موارد خودكشي يا مواردي كه امتناع از درمان شخص ديگري را در معرض خطر جدي قرار مي‌دهد؛
5-1-3)اعلام نظر قبلي بيمار در مورد اقدامات درماني آتي در زماني كه بيمار واجد ظرفيت تصميم‌گيري مي‌باشد ثبت و به‌عنوان راهنماي اقدامات پزشكي در زمان فقدان ظرفيت تصميم‌گيري وي با رعايت موازين قانوني مد نظر ارائه كنندگان خدمات سلامت و تصميم‌گيرنده جايگزين بيمار قرار گيرد.
2-3)شرايط انتخاب و تصميم‌گيري شامل موارد ذيل مي‌باشد:
1-2-3)انتخاب و تصميم‌گيري بيمار بايد آزادانه و آگاهانه ، مبتني بر دريافت اطلاعات كافي و جامع (مذكور در بند دوم) باشد ؛
2-2-3)پس از ارائه اطلاعات، زمان لازم و كافي به بيمار جهت تصميم‌گيري و انتخاب داده شود.
4-ارائه خدمات سلامت بايد مبتني بر احترام به حريم خصوصي بيمار(حق خلوت) و رعايت اصل رازداري باشد.
1-4)رعايت اصل رازداري راجع به كليه‌ي اطلاعات مربوط به بيمار الزامي است مگر در مواردي كه قانون آن را استثنا كرده باشد ؛
2-4)در كليه‌ي مراحل مراقبت اعم از تشخيصي و درماني بايد به حريم خصوصي بيمار احترام گذاشته شود. ضروري است بدين منظوركليه‌ي امكانات لازم جهت تضمين حريم خصوصي بيمار فراهم گردد؛
3-4)فقط بيمار و گروه درماني و افراد مجاز از طرف بيمار و افرادي كه به حكم قانون مجاز تلقي مي‌شوند ميتوانند به اطلاعات دسترسي داشته باشند؛
4-4)بيمار حق دارد در مراحل تشخيصي از جمله معاينات، فرد معتمد خود را همراه داشته باشد. همراهي يكي از والدين كودك در تمام مراحل درمان حق كودك مي باشد مگر اينكه اين امر بر خلاف ضرورت‌هاي پزشكي باشد.
5-دسترسي به نظام كارآمد رسيدگي به شكايات حق بيمار است.
1-5) هر بيمار حق دارد در صورت ادعاي نقض حقوق خود كه موضوع اين منشور است، بدون اختلال در كيفيت دريافت خدمات سلامت به مقامات ذي صلاح شكايت نمايد ؛
2-5)بيماران حق دارند از نحوه رسيدگي و نتايج شكايت خود آگاه شوند ؛
3-5)خسارت ناشي از خطاي ارائه كنندگان خدمات سلامت بايد پس از رسيدگي و اثبات مطابق مقررات در كوتاه‌ترين زمان ممكن جبران شود.
در اجراي مفاد اين منشور در صورتي كه بيمار به هر دليلي فاقد ظرفيت تصميم‌گيري باشد، اعمال كليه‌ي حقوق بيمار- مذكور در اين منشور- بر عهده‌ي تصميم‌گيرنده‌ي قانوني جايگزين خواهد بود. البته چنان‌چه تصميم‌گيرنده‌ي جايگزين بر خلاف نظر پزشك، مانع درمان بيمار شود، پزشك مي‌تواند از طريق مراجع ذيربط درخواست تجديد نظر در تصميم‌گيري را بنمايد.
چنان‌چه بيماري كه فاقد ظرفيت كافي براي تصميم‌گيري است، اما ميتواند در بخشي از روند درمان معقولانه تصميم بگيرد، بايد تصميم او محترم شمرده شود