چگونه روغن زیتون طبیعی را از غیرطبیعی تشخیص دهیم؟


99 درصد مردم روغن زیتون خوب را نمی‌شناسند

رییس مرکز تحقیقات زیتون کشور گفت: روغن زیتون خوب باید بوی میوه یا برگ زیتون را داشته باشد و در ابتدای زبان مزه شیرین و در انتهای زبان کمی احساس سوزش ایجاد کند.
رمضانی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه بیش از 99 درصد مردم روغن زیتون خوب را نمی‌شناسند اظهار کرد: رنگ روغن زیتون ربطی به کیفیت روغن این محصول ندارد و بسته به ارقام و زمان برداشت زیتون، رنگ روغن زیتون هم متفاوت است.
وی خاطر نشان کرد: اکثر مردم روغن زیتون اکسیداسیون را برای خرید انتخاب می‌کنند که بوی اکسید می‌دهد این درحالیست که روغن زیتون خوب باید بوی میوه یا برگ زیتون بدهد.
رمضانی یکی دیگر از راه‌های شناختن روغن زیتون را چشیدن آن عنوان کرد و افزود: در ابتدای زبان مزه روغن زیتون شیرین است و در انتهای زبان کمی احساس سوزش باید داشته باشیم، به اندازه‌ای که مجبور به سرفه کردن شویم.
رییس مرکز تحقیقات زیتون کشور گفت: باید فرهنگ استفاده از روغن زیتون را بین مردم ارتقاء دهیم تا با استفاده از این محصول خوب، سلامت جامعه افزایش یابد.
رنگیندن - مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رودبار- نیز ازبرداشت 13 هزار تن دانه زیتون و تولید 780 تن روغن زیتون در سال جاری خبر داد.
وی به ایسنا گفت: امسال در شهرستان رودبار که قطب تولید زیتون و روغن زیتون کشور است 13 هزار تن دانه زیتون برداشت شد که 30 درصد آن برای روغن‌گیری استفاده می‌شود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رودبار افزود: امسال 780 تن روغن زیتون در شهرستان رودبار تولید شد که از بهترین روغن‌های زیتون‌ دنیا به شمار می‌رود.

اصول تغذیه در روزهای آلوده


یک کارشناس ارشد تغذیه ضمن تاکید بر لزوم مصرف هرچه بیشتر مایعات در زمان آلودگی هوا تصریح کرد :« در روزهای آلوده باید شیر و دوغ را بیشتر مصرف کنند ، چون آلودگی‌هایی که در محیط است با شیر ترکیب می‌شود و از بدن دفع می‌شود ، به خاطر همین بسیار توصیه می‌کنیم که مصرف شیر را در این روزها افزایش یابد.»
شهرزاد محمدیان مهمترین مادۀ مصرفی در این شرایط را مایعات توصیف کرد و به خبرنگار سلامت نیوز گفت :« برای تغذیه در هنگامی که هوا خیلی آلوده است اولین توصیه‌ای که می‌کنیم این است که حجم آب و مایعات دریافتی را افزایش دهند یعنی نسبت به روزهای قبل هم آب مصرفی‌شان را افزایش دهند و هم غذاهایی که در آن مایعات وجود دارد استفاده کنند که این غذاها شامل انواع سوپها ، آش‌ها ، میوه‌هایی که آبدار هستند ، سبزی‌جات آبدار مثل کاهو و کلم می‌شوند.»
وی در ادامه افزود :« توصیه دیگر ما این است که شیر و دوغ را بیشتر مصرف کنند ، چون آلودگی‌هایی که در محیط است با شیر ترکیب می‌شود و از بدن دفع می‌شود ، به خاطر همین بسیار توصیه می‌کنیم که مصرف شیر را در این روزها افزایش دهند.»
این کارشناس ارشد تغذیه در خصوص نقش آنتی‌اکسیدان‌ها اظهار داشت :« توصیۀ دیگر ما راجع به آنتی‌اکسیدان‌ها است ، آنتی‌اکسیدان‌ها و فلاونوئیدها طیف وسیعی در طبیعت دارند که منابع اصلی آنها در سبزیجات ومیوه‌ها است و برای اینکه افراد تمام این ترکیبات را از غذاها دریافت کنند باید از رنگدانه‌هایی که در طبیعت موجود است مصرف کنند ، یکی از این رنگدانه‌ها سبز است و باید برای دریافت این مواد از گیاهانی که سبز هستند استفاده کنند مثل اسفناج ، کلم بروکلی ، کاهو. یکی دیگر از این رنگدانه‌هایی که باید مصرف شود زرد و نارنجی است که می‌توان برای دریافت این مواد هم از هویج و گیاهانی که شامل این دسته هستند استفاده کرد.»

مصرف ماهی و کاهش احتمال زایمان‌های زودرس


این مطالعه با هدف بررسی مصرف ماهی با اسید چرب امگا 3 بر میزان کاهش زایمان زودرس و کم وزنی نوزادان هنگام تولد انجام شد.
به گزارش سلامت نیوز در این مطالعه، تعداد هزار و 200 نفر که دارای ویژگی‌های ورود به مطالعه بودند، از طریق نمونه‌گیری مبتنی بر هدف انتخاب و از هفته 16 بارداری به طور آزادانه وارد مطالعه شدند.
یافته‌ها ارتباط آماری معناداری بین مصرف ماهی بیش از 3 بار در دوران بارداری با کاهش زایمان زودرس و افزایش وزن هنگام تولد نوزادان را نشان داد.
شناسایی عوامل خطرساز برای زایمان زودرس و وزن کم موقع تولد که زمینه‌ساز بیماری‌ها و عوارض نوزادی است، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
وزن زیاد موقع تولد در نوزادان و یا حاملگی‌های طولانی مدت در جوامعی که مصرف بالای ماهی با اسید چرب امگا 3 دارند، مؤید اثر این اسید چرب بر افزایش رشد و وزن جنین داخل رحم و در نتیجه کاهش میزان زایمان زودرس و کم وزنی نوزادان هنگام تولد است.
مصرف ماهی یک عامل مؤثر جهت کاهش احتمال زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد محسوب می‌شود. لذا تدوین و ارایه برنامه‌های آموزشی تغذیه برای زنان باردار ضروری به نظر می‌رسد.
خلاصه این پژوهش در مجله دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران به چاپ رسیده است.

ارتباط نوشابه‌های رژیمی با افسردگی


نتایج یک مطالعه جدید نشان داده مصرف نوشیدنی‌های رژیمی با بروز علائم افسردگی مرتبط است.
به گزارش ایسنا، گروهی از متخصصان علوم روانشناسی در آمریکا می‌گویند هر چند ممکن است این نوشیدنی‌ها طعم مطبوع و دلچسبی داشته باشند، اما آزمایشات تایید می‌کند افرادی که از نوشابه‌های رژیمی و آبمیوه‌های صنعتی استفاده می‌کنند، علائم افسردگی در آنها بیشتر مشاهده می‌شود.

به گزارش سایت اینترنتی مای هلت نیوز دیلی، متخصصان می‌گویند: البته این بررسی نشان نمی‌دهد که نوشابه‌های رژیمی باعث بروز افسردگی می‌شود، اما مشخص می‌کند که افسردگی معمولا در اشخاصی که از این نوشیدنی‌ها استفاده می‌کنند، مشاهده می‌شود.

این متخصصان روی بیش از 263 هزار و 900 فرد بالغ آمریکایی 50 تا 71 ساله بررسی کردند. این داوطلبان به پرسشنامه‌هایی درباره مقدار مصرف این نوشابه‌ها بین سال‌های 1995 تا 1996 پاسخ دادند. حدود 10 سال بعد از همین شرکت‌کنندگان درخواست شد تا اگر از سال 2000 به بعد برای مشکل افسردگی به روانپزشک مراجعه کرده‌اند، این مطلب را نیز به اطلاع متخصصان در این مطالعه برسانند.

دکتر «هونگلی چن» از انستیتو ملی سلامت آمریکا که سرپرستی این مطالعه را بر عهده داشته، اظهار داشت: مشاهدات ما نشان داد افرادی که روزانه بین چهار قوطی یا بیشتر از هر نوع نوشیدنی صنعتی استفاده می‌کردند، احتمال تشخیص علائم افسردگی در آنها 30 درصد بیشتر بود. همچنین خطر افسردگی بویژه در افرادی که از نوشابه‌های رژیمی مصرف کرده بودند به 31 درصد می‌رسید.

جزئیات این مطالعه در نشست سالانه آکادمی نورولوژی آمریکا در سان دی گو ارائه خواهد شد.

توجه به تغذيه دختران از كودكي


 معمولا وقتي صحبت از ناباروري يا كاهش قدرت باروري مي‌شود، كمتر كسي است كه به نقش تغذيه صحيح در اين زمينه توجه كرده و با انتخاب مواد غذايي مناسب از بروز چنين مشكلاتي پيشگيري كند. در حالي كه متخصصان و كارشناسان بر اين باورند كه تغذيه هم نقش مهمي در كاهش ميزان بروز چنين مشكلاتي ايفا مي‌كند.
اين روزها بيماري‌هايي مانند سندرم تخمدان پلي‌كيستيك (تنبلي تخمدان) يا اندومتريوز (ضخيم شدن غشاي داخلي رحم) خانم‌ها و دختران زيادي را درگير كرده است؛ بيماري‌هايي كه قطعا تغذيه نادرست مي‌تواند در بروزشان موثر باشد، اما نبايد به اشتباه تصور كنيم پيروي از يك رژيم غذايي مناسب فقط مخصوص دوران جواني، بارداري و شيردهي است؛ زيرا از همان روزهاي كودكي والدين بايد به فكر تغذيه صحيح دخترانشان باشند.
دكتر لادن گياهي، متخصص تغذيه مركز درمان ناباروري ابن‌سينا و عضو هيات علمي پژوهشگاه ابن‌سينا در گفت‌وگو با «جام‌جم» توضيح مي‌دهد: در كل اختلالات هورموني‌ و مشكلاتي كه در تخمك‌گذاري ايجاد مي‌شود و همچنين بيماري‌هايي مانند سندرم تخمدان پلي كيستيك يا اندومتريوز همگي مشكلاتي مرتبط با ناباروري به حساب مي‌آيد. همچنين بايد به اين نكته توجه داشته باشيم كه اين مشكلات به طور قطع بيماري‌هايي چندعلتي است كه يكي از علت‌هاي آن به موضوع تغذيه افراد مربوط مي‌شود.

كره بادام‌زميني يا كره لبني


بين كره بادام‌زميني و كره لبني كدام يك براي وعده صبحانه مناسب‌تر است؟ اين‌كه مي‌گويند كره بادام‌زميني ارزش تغذيه‌اي بالايي دارد اما در مقايسه با كره معمولي حاوي چربي و كالري بيشتري است حقيقت دارد؟ عادت به خوردن اين كره به چه كساني توصيه مي‌شود و مصرف آن براي چه افرادي محدوديت دارد؟
به گفته متخصصان تغذيه، اگر بخواهيم بين كره لبني و بادام‌زميني يكي را انتخاب كنيم، در مقادير مساوي كره بادام زميني ارجحيت دارد.
در هر صد گرم آن 580 كالري انرژي نهفته است و هر دو قاشق آن حاوي صد كالري است. در مقايسه با كره معمولي كه حاوي 80 درصد چربي است، 30 درصد چربي كمتري دارد و بيشتر اسيدهاي چرب آن از نوع غيراشباع بوده و اگر تقلبي و با روغن‌هاي هيدروژنه (جامد) مخلوط نشده باشد، بدون كلسترول است.
اين كره در گروه چربي‌ها و پروتئين‌ها در نظر گرفته مي‌شود و ويتامين E بالايي دارد و منبع خوب ويتامين‌هاي گروه B، اسيدفوليك، كلسيم، آهن، منيزيم و پتاسيم است.
تحقيقات نشان داده است كره بادام زميني حاوي فيتوسترول است. اين تركيب ساختاري مشابه كلسترول دارد با اين تفاوت كه برخلاف كلسترول براي سلامت قلب و عروق مضر نيست و مي‌تواند تا حدودي ازLDL (كلسترول بد خون) بكاهد.

تو صیه های تغذیه ای مناسب جهت درمان یبوست

کسی که دفع سخت و طولانی داشته باشد یا احساس دفع ناکافی کند یا کم‌تر از سه بار در هفته دفع داشته باشد، می‌گوییم یبوست دارد. یبوست عارضه‌ای در دستگاه گوارش است که به موجب آن مواد دفعی در رودهٔ بزرگ سفت می‌شوند و دفع آنها با درد و سختی همراه می‌شود.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز،  علت اصلی معمولاً کندی سرعت عبور مواد از کولون و یا اختلال دفع است. برخی از بیماری‌ها موجب یبوست می‌شوند مانند رژیم کم‌فیبر یا کم‌آبی، کم‌کاری تیروئید، بیماری دیابت، تومورها و سرطان‌های روده. البته به یاد داشته باشیم که افراد مسن به دلیل تحرک کم معمولا دچار یبوست می گردند .
عوامل شایعی که یبوست را تشدید می‌کند عبارتند از: نوع رژیم غذایی، نداشتن رژیم غذایی حاوی سبزیجات و میوه‌ها، کم مصرف کردن مایعات و نداشتن فعالیت فیزیکی مناسب.
مصرف برخی از داروها مثل داروهای ضد فشارخون بالا و برخی داروهای پایین آورندهٔ چربی خون هم در ایجاد یبوست موثرند.
شرایط فیزیولوژیکی مثل حاملگی و افزایش سن، تعدادی از بیماری‌ها که با کاهش حرکت همراه است مانند قطع نخاعی یا بیماری‌های عضلانی مثل دیستروفی عضلانی نیز از علل یبوست‌اند.
برخی بیماری‌های روده بزرگ که به جهت اختلال در حرکات روده بزرگ می‌باشد مثل بیماری رودهٔ تحریک‌پذیر، بیماری‌های مرتبط به عضلات کف لگن و بالاخره افسردگی از علل دیگر ایجاد یبوست هستند.
مصرف مواد مخدر و هم چنین قرص های حاوی مواد مخدر سنتی و صنعتی همانند ترامادول و متادون نیز میتواند باعث ایجاد یبوست گردد .
برای درمان یبوست در مرحله‌ی اول استفاده از رژیم‌های غذایی حاوی فیبر مانند سبزی‌جات؛ میوه‌ها و خوردن مایعات به خصوص آب به مقدار کافی و داشتن فعالیت فیزیکی بسیار مهم است.

هرم غذایی مناسب سالمندان




سالمندان باید تناسب هرم غذایی خود را حفظ کنند. میزان نیاز سالمندان به پروتئین افزایش می یابد. درعین حال نباید مجموع کالری دریافتی آنها بیشتر شود.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز،  سالمندان به میزان دریافت پروتئین موردنیاز بدن خود توجه نمی کنند. این افزایش نیاز به دلیل تغییرات در دستگاه گوارش در دوران سالمندی و این که در کار آنزیم های شکننده پروتئین در دستگاه گوارش اختلالاتی ایجاد می شود و مشکلات جذبی به وجود می آورد روی می دهد.
به علت مصرف نکردن شیر توسط برخی سالمندان به دلیل مشکلات گوارشی به آنان توصیه می شود از منابع دیگری برای دریافت کلسیم استفاده کنند. مصرف روزانه ماست و دیگر مشتقات شیر برای جذب کلسیم ایده آل است.
پزشکان بر مصرف حداقل میزان گوشت قرمز به دلیل داشتن اسید چرب اشباع شده تأکید می کنند. مصرف تنها ۲ تا ۳ بار در هفته گوشت قرمز کم چرب به افراد سالمند توصیه می شود.
در طبخ گوشت سفید باید سرخ کردن گوشت را به حداقل رساند یا حذف کرد.
سالمندان باید در حد نیاز میوه و سبزیجات مصرف کنند. سالمندان علاوه بر مشکلات دندانی برای مصرف سبزیجات در دریافت فیبر و پروتئین های میوه و سبزیجات به دلیل مشکلات گوارشی ناتوان هستند و می توانند به طرق دیگر مانند مصرف آب میوه ها و سبزیجات این مشکلات را حل کنند؛ چراکه مصرف میوه و سبزیجات در کنترل و پیشگیری بیماری ها به اثبات رسیده است.
یبوست در سالمندان، ناشی از تغییراتی که درجدار دستگاه گوارش ایجاد شده می باشد.
تغییر شکل در عضلات و کم تحرکی سالمندان و کهولت سن از عوامل مهم یبوست در این افراد است و مصرف میوه و سبزیجات مناسب و به هنگام می تواند علاوه بر اثرات مفید ذکر شده در رفع یبوست چاره گشا باشد.
به سالمندان توصیه می شود:

نیازهای غذایی زنان سالمند


پژوهشگران از دیرباز عقیده داشته اند که تغذیه بخش مهمی از سبک زندگی سالم در هر سنی است و این ضرورت در سنین بالا هم باقی می ماند . متخصصین تغذیه می گویند هنگامی که سن زنان بالا می رود، نیازهای غذایی آنها تغییر می کند.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز، یک رژیم غذایی سالم همیشه مهم است؛ اما برای زنان با افزایش سن حتی مهم تر می شود.
زنان سالمند باید این نکات را در تغذیه خود رعایت کنند:
▪ دریافت روزانه دست کم ۱۵۰۰ میلی گرم کلسیم، که می توان آن لبنیات و سبزی های دارای برگ سبز یا مکمل های غذایی آن به دست آورد.
▪ سالمندان به ۱۰۰۰ واحد ویتامین D در روز نیاز دارند.
▪ دریافت روزانه ۸ میلی گرم آهن که برای کمک به تولید سلول های خونی لازم است.
منابع سالم آهن شامل غلات صبحانه غنی شده، اسفناج و حبوبات است.
▪ محدود کردن دریافت چربی اشباع شده و چربی ترانس.
▪ محدود کردن دریافت نمک و قندهای اضافی.
▪ دریافت مقدار کافی فیبرهای غذایی.
▪ سالمندان باید یک تا دو گرم در روز به ازای هر کیلوگرم وزن شان پروتئین به دست آورند.
برای مثال یک یک شخص ۷۰ کیلوگرمی باید ۷۰ تا ۱۰۰ گرم در روز پروتئین به دست آورد. افراد دچار بیماری مزمن کلیوی باید از دکتر شان در مورد اینکه مصرف چه مقدار پروتئین برای شان ایمن است، سوال کنند.
▪ سالمندان باید به طور خاص مراقبت کنند که یک رژیم غذایی متعادل با مقدار زیاد میوه و سبزی مصرف کنند.
▪ سالمندان در صورتی که رژیم غذایی شان متعادل نیست، دچار بیماری شده اند، یا وزن از دست می دهند، باید مولتی ویتامین دریافت کنند. البته در مولتی ویتامین پروتئینی وجود ندارد.

غذاهای آماده خطر ابتلا به سرطان را در افراد مبتلا به سندروم لینچ افزایش می دهد


پژوهشگران علوم پزشکی هشدار دادند که غذاهای فست فود خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهند. آنان عنوان کردند بررسی نشان داده مصرف این نوع غذاها به عنوان میان وعده غذایی، خطر ابتلا به سرطان را در بیماران مبتلا به سندورم لینچ افزایش داده است.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز، آنالیز اطلاعات مربوط به رژیم غذایی در ۴۸۶ فرد مبتلا به سندروم لینچ (lunch) در طول ۲۰ ماه پیگیری و وقوع پولیپ های کولورکتال (ضایعات پیش سرطانی) در ۵۸ فرد از افراد مورد مطالعه در این مدت نشان داده است که خوردن میان وعده های ناسالم خطر ابتلا به سرطان را در افراد دارای حساسیت ذاتی برای ابتلا به سرطان کولورکتال (سرطان کولون و رکتوم) و دیگر سرطان ها افزایش می دهد.
سندروم لینچ یک اختلال ژنتیکی موروثی غالب است که با تحت تاثیر قرار دادن ژن های مسئول تشخیص و ترمیم DNA آسیب دیده، موجب بروز سرطان می شود .
حدود ۵۰ درصد افراد مبتلا به سندروم لینچ عمدتا به سرطان روده و رحم مبتلا می شوند
بیماران مبتلا به سندروم لینچ که دارای الگوهای غذایی شامل مصرف وعده های غذایی سرپایی نامطلوب مانند اسنک ها، فست فودها، چیپس و یا میان وعده های سرخ شده بودند تا دو برابر بیش از بقیه در معرض خطر ابتلا به این پولیپ ها قرار گرفتند.
از طرفی یافته های به دست آمده از این مطالعه به این معنا نیست که کمتر مصرف کردن این غذاهای مضر کاملاً از رشد پولیپ ها جلوگیری می کند اما می تواند به این معنا باشد که وجود پولیپ ها در آن دسته از بیماران با سندروم لینچ که به میزان زیادی نسبت به بقیه از این غذاها مصرف می کنند می تواند بسیار بیشتر باشد.
به گفته محققان مطالعات قبلی نیز نشان داده اند که سیگار و چاقی نیز می تواند خطر ابتلا به پولیپ های کلورکتال را در میان افراد مبتلا به سندروم لینچ افزایش دهد بنابراین حتی اگر خطر بسیار بالایی از ابتلا به این سرطان ها در فردی به ارث رسیده باشد می توان این خطر را با داشتن یک شیوه سالم برای زندگی از جمله یک رژیم غذایی سالم، تحت تأثیرات مطلوبی قرار داد.