آموزش تغذیه - خواص مواد خوراکی - بیماری ها در رابطه با تغذیه - گیاهان دارویی - رژیم های غذایی -ترکیبات مواد غذائی
درمان دیابت و چاقی
آلزایمر
داروی جدید جلوگیری از پیشرفت آلزایمر معرفی شد
روغن پخت و پز
بهترین روغن برای پخت و پز چه روغنی است؟
- تا میتوانید کمتر سرخ کنید، در دمای کمتری سرخ کنید، اگر سرخ میکنید کم روغن مصرف کنید و بعد هم روغن اضافه را با کاغذ خشک کن از روی غذای سرخ شده جمع کنید.
- برای اینکه آلدئید کمتری وارد بدنتان شود، از روغنهایی استفاده کنید که چربی چنداشباع کم دارند (زیر ۲۰ درصد) و چربی اشباع یا تک اشباع زیاد دارند، بهترین نسبت این است که یکی از این دو بیش از شصت درصد اسید چرب را تشکیل دهد و مجموع هر دو بیش از هشتاد درصد باشد.
- بهترین روغن برای پخت و پز روغن زیتون است: ۷۶ درصد چربی تک اشباع، ۱۴ درصد اشباع و ده درصد چند اشباع.
- برای پخت و پز فرقی بین روغن زیتون تصفیه شده یا فوقبکر وجود ندارد، آنتی اکسیدان روغن زیتون فوقبکر برای جلوگیری از اکسیداسیون حرارتی کافی نیست.
- روغن را دوباره مصرف نکنید.
- روغن را همیشه در کابین و دور از نور نگهداری کنید تا از تولید مواد مضر جلوگیری کنید.
چند نکته
- چربی چند اشباع: در این چربی چند پیوند دوگانه بین اتمهای کربن وجود دارد. مصرف مقدار مشخصی از این چربی با خوردن مغزدانهها، دانهها، ماهی و سبزی برای سلامتی مفید است، اما فایده مصرف آن به صورت روغن ذرت یا آفتابگردان روشن نیست.
- چربی تک اشباع: در این چربیها یک پیوند دوگانه بین اتمهای کربن وجود دارد. این چربی در آوُکادو، فندق، بادام، زیتون و روغن زیتون و پیه حیوانی و دنبه یافت میشود. روغن زیتون با ۷۶ درصد چربی تک اشباع جزء مهم رژیم مدیترانهای است و برخی تحقیقات این روش تغذیه را سالمترین رژیم غذایی می دانند.
- چربی اشباع: در این چربی بین اتمهای کربن پیوند دوگانه وجود ندارد. توصیه میشود از مصرف چربی اشباع به صورت لبنیات و دیگر چربیهای حیوانی پرهیز شود، اما در این باره اختلاف نظر زیادی وجود دارد.
گیاه آرتیشیو
تولید بیوپلاستیک از گیاه آرتیشوی خاردار در ایتالیا
مصرف کم سبزی و حبوبات و میوه، خطرسازترین مشکل تغذیهای
در تمام این کشورها، بیماریهای قلبی-متابولیک عامل نزدیک به نیمی (۴۳%) از مرگهای زودرس (زیر هفتاد سال) است.
در ایران هم فشار خون بالا (بالای ۱۱۵) مهمترین عامل خطرساز و باعث مرگ ۲۰۳۵ نفر در ازای هر یک میلیون نفر جمعیت است.
تغذیه نامناسب در ایران دومین عامل خطر ساز برای مرگ ناشی از بیماریهای قلبی-متابولیک (۱۹۷۶ مورد در میلیون) است.
اضافه وزن و چاقی، کلسترول بالا و قند خون بالا در ردههای بعدی قرار دارند.
در میان عوامل تغذیهای، مصرف کم غذاهای محافظ مثل سبزیجات و حبوبات، میوه و غذاهای دریایی و غلات سبوسدار بیشتر از بقیه در ایجاد بیماریهای قلبی-متابولیک نقش دارند.
علاوه بر این نمک زیاد و اسیدهای چرب ترانس (روغن نباتی جامد) هم در میان عوامل تغذیهای هستند که باعث ایجاد این بیماریها در ایرانیان میشوند.
این تحقیق نشان داد که در تمام این کشورها زنان در تمام گروههای سنی ضریب توده بدنی (BMI) و کلسترول تام بیشتری از مردان دارند، اما از نظر فشار خون و قند خون تفاوتی بین زنان و مردان وجود نداشت.
تنها تفاوت قابل ملاحظه از نظر تغذیه در بین زنان و مردان این است که مردان به طور کلی بیشتر از زنان نمک مصرف میکنند.
اما در مجموع مرگ ناشی از بیماریهای قلبی-متابولیک در مردان بیشتر از زنان است و یکی از مهمترین دلایل آن تغذیه نامناسب است.
کاهش وزن
آزمایش موفق داروی جدید دانمارکی برای کاهش وزن
پژوهشگران، دارو را با دوز بالاتر، برای درمان چاقی مورد آزمایش قرار داده و دریافتند که مصرف لیرا گلوتید، موجب سوزاندن ۶ کیلوگرم از چربی های اضافی در مدت ۶ ماه می شود.
نکته مهم دیگر این است که کاهش وزن افراد پس از یک سال همچنان پابرجاست.
نوو- نوردیسک، کمپانی سازنده دارو، می گوید عوارض جانبی دارو بسیار کم و شامل اختلالات ملایم گوارشی است.
مغزدانهها 'مانع مرگ زودرس می شوند'
مطالعه ای در هلند نشان می دهد که خوردن نیم مشت مغزدانه (گردو، فندق، بادام، بادام زمینی، بادام هندی) در روز خطر مرگ زودهنگام را به طور قابل توجهی کاهش می دهد.
مطالعات قبلی ارتباط میان سلامت قلب و عروق با مصرف مغزدانهها را نشان داده بود، اما مطالعه تازه اولین مورد بررسی ارتباط مغزدانهها و بیماریها است.
محققان دانشگاه ماستریخت دریافتند که خطر مرگ در جریان یک دوره ده ساله در کسانی که روزانه حداقل ده گرم مغزدانه می خوردند ۲۳ درصد کمتر از سایرین بود.
در سال ۱۹۸۶ بیش از ۱۲۰ هزار مرد و زن هلندی ۵۵ تا ۶۹ ساله اطلاعات مربوط به تغذیه و سبک زندگی خود را ارائه کردند و ده سال بعد آمار مرگ در آنها بررسی شد.
خطر مرگ زودرس به دلیل عواملی مثل سرطان، دیابت، بیماری های تنفسی و دژنراسیون سیستم عصبی در میان کسانی که مغزدانه مصرف می کردند کمتر بود.
میزان کاهش خطر مرگ در اثر همه بیماری ها به طور متوسط ۲۳ درصد کمتر بود، به علاوه:
- خطر مرگ ناشی از دژنراسیون عصبی ۳۹ درصد کمتر
- مرگ ناشی از بیماری تنفسی ۳۰ درصد
- و خطر مرگ ناشی از بیماری دیابت ۴۵ درصد پایین تر بود.
نتایج این مطالعه در نشریه بین المللی اپیدمیولوژی منتشر شده است.
پروفسور ون دن برانت به بی بی سی گفت محققان این موضوع را که مصرف کنندگان مغزدانهها، میوه و سبزی بیشتری هم مصرف می کردند در محاسبات خود وارد کردند.
به علاوه آنها دریافتند زنانی که مغزدانههای بیشتری می خوردند اغلب لاغرتر بودند.
فوبیای اجتماعی چیست؟
سمیه رستمیانپژوهشگر در دانشگاه لیدن، هلند
-
فوبیای خاص نسبت به شی یا موجود خاص، مثل فوبیای مکان بسته یا فوبیای دندانپزشک
-
فوبیای مکانهای باز (Agoraphobia) که فرد در آن نسبت به به مکانهای عمومی و شلوغ دچار ترس و اضطراب میشود
-
فوبیای اجتماعی (اختلال اضطرابی اجتماعی) که فرد با قرار گرفتن در موقعیتهای اجتماعی خاص دچار آن میشود.
چیزهایی که از توالت آلودهترند
توانایی سیستم ایمنی انسان را نباید دستکم گرفت اما رعایت بهداشت هم ضروری است
بدن ما دستگاه شگفتانگیز و کارآمدی دارد به نام سیستم ایمنی که با قوت، ما را از شر ارگانیسمهای بیماریزا حفظ میکند. به این دستگاه بسیار موثر باید اعتماد کرد اما رعایت برخی نکات ساده، هم کار این دستگاه محترم را کم میکند هم خطر اینکه ناگهان زیر فشار کار از پا در بیاید، کمتر میشود.
آنچه در زیر میآید نباید باعث نگرانی شود، فقط باید شما را هوشیارتر کند. تقریبا در تمام این موارد به زحمت و هزینه بیشتری احتیاج نیست، فقط به آگاهی نیاز است. اگر به پول دست زدهاید بلافاصله با همان دست غذا نخورید. اگر از آسانسور استفاده کردهاید بلافاصله چشمتان را نمالید و یک توصیه بسیار ساده، دستتان را زیاد بشویید بخصوص در اماکن عمومی. دیگر اینکه همراه داشتن ژلهای ضدعفونی دست (البته نوع استاندارد) در بسیاری موارد مفید است.
و نکته اصلی اینکه توالت آلودهترین جا یا چیز در خانه نیست:
ما خیلی عادت نداریم موبایل یا تبلت را تمیز کنیم، بعضیها اصلا این کار را نمیکنند. اما تحقیقات نشان میدهند میزان باکتری (بخصوص استافیلوکوک) روی موبایل ده برابر و روی تبلت ۳۰ برابر نشیمنگاه توالت است. البته خیلی از ما وقتی دستشویی میرویم تلفن هوشمند یا تبلت را هم با خود میبریم. در بریتانیا که ۷۵ درصد مردم این کار را میکنند.
'مصرف استامینوفن را در دوران بارداری کاهش دهید'
دانشمندان به زنان هشدار دادهاند که هنگام بارداری در مورد مصرف استامینوفن احتیاط کنند زیرا این مسکن رایج ممکن است بر روی توان باروری کودکان پسر تاثیر منفی بگذارد.
پژوهشگران در دانشگاه ادینبورگ با انجام آزمایش بر روی موشها به این نتیجه رسیدند که بعد از یک هفته مصرف استامینوفن تولید هورمون تستوسترون متوقف میشود.
این هورمون در تشکیل اعضای تولید مثل در جنین پسر و توان باروری آنها نقش اساسی دارد.
بر اساس دستورالعملهای پزشکی در بریتانیا مسکن استامینوفن تنها در صورت لزوم، آن هم برای مدتی کوتاه میتواند توسط زنان باردار مصرف شود و آن دسته از زنان باردار که برای دراز مدت نیاز به استفاده از مسکن دارند باید به پزشک مراجعه کنند.
سازمان نظارت بر محصولات دارویی در بریتانیا میگوید که استامینوفن یکی از مسکنهایی است که مصرف آن عموما برای زنان باردار امن تلقی میشود.
اما پژوهشهای گذشته، از جمله تحقیقاتی که در دانمارک انجام شده، هم نشان دادهاند که مصرف استامینوفن توسط زنان باردار ممکن است توان باروری کودکان پسر را با مشکل مواجه کند.