خواص امگا۳


چند سالی است که در مورد امگا۳ و خواص آن، زیاد می شنویم و هر روز مطالب تازه تری در مورد تاثیرش بر خلق و خو و زیبایی می خوانیم...
خواص امگا۳چند سالی است که در مورد امگا۳ و خواص آن، زیاد می شنویم و هر روز مطالب تازه تری در مورد تاثیرش بر خلق و خو و زیبایی می خوانیم...
ما نیز طبق تقاضای خوانندگان در گفت وگو با دکتر سیدعلی کشاورز، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، در مورد این اسیدچرب و فوایدش پرسیده ایم.
▪ برایمان بگویید که امگا۳ دقیقا چیست؟
امگا۳ یکی از اسیدهای چرب ضروری است که در ساختمان برخی چربی ها وجود دارد و ویژگی های خاصی دارد.

▪ این اسیدچرب در چه زمانی شناسایی شد؟
اولین تحقیق به سال ۱۹۵۰ و بررسی ای که روی اسکیموها انجام شد، برمی گردد. در آن سال ها امگا۳ را مترادف با روغن ماهی می دانستند اما اسیدهای چرب امگا۳ طی ۴۰ ۳۰ سال اخیر به خوبی شناخته شده اند و در ۲ دهه اخیر در مورد نقش آنها در سلامت مطالعه های بیشتری انجام شده است.
▪ می گویند امگا۳ خواص بیشماری دارد. این خواص چیستند؟
چربی ها در ساختما ن سلولی بدن و به خصوص سلول های مغزی شرکت دارند. اسیدهای چرب امگا۳ از این نظر نقش های بخصوصی را ایفا می کنند؛ تحقیقات نشان داده اند امگا۳ تاثیر مثبتی در روند درمان میگرن، استرس، تنش های عصبی و افسردگی دارد. به طوری که اگر روزانه ۲ گرم امگا۳ خالص به بیماران مبتلا به میگرن داده شود، در برخی موارد میگرنشان کنترل می?شود.
▪ در سایر بیماری ها چطور؟
مطالعه های اخیر نشان داده اند، امگا۳ نه تنها در پیشگیری از برخی سرطان ها و بیماری های قلبی بلکه در کاهش عوارض شیمی درمانی نیز موثر است. مصرف امگا۳ در بیماران مبتلا به سرطان پستان به خصوص بیمارانی که تحت شیمی درمانی قرار می گیرند و دچار اختلال های عصبی هستند و اعصاب دست و پای آنها دچار گزگز و درد شدید می شود، مفید است. در این بیماران مصرف این اسیدچرب تحمل شیمی درمانی را بالا می برد. همچنین امگا۳ می تواند عوارض عصبی ناشی از دیابت را کاهش دهد. تحقیقات در زمینه تاثیر امگا۳ بر ام اس نیز در دست انجام است و نتایج موثری نیز به دست آمده. طبق بررسی ها، مکمل این اسیدچرب، پیشرفت ام اس را کند می کند.
▪ کدام موادغذایی امگا۳ دارند؟
بهترین منابع اسیدچرب امگا۳ انواع ماهی ها و بعد در میان گیاهان روغن دانه کتان است که البته چون گران قیمت و کم است، به شکل کپسول عرضه می شود. البته گردو هم دارای امگا۳ فراوانی است.
▪ زیتون چطور؟
زیتون و روغن آن برخلاف باور عموم امگا۳ قابل ملاحظه ای ندارد.
▪ در چه شرایطی لازم است افراد از مکمل امگا۳ استفاده کنند؟
اگر فردی در هفته ۳ تا ۴ وعده ماهی مصرف نکند، از یک سالگی به بعد برای کمک به رشد مغزی و پیشگیری از بسیاری بیماری ها مصرف مکمل امگا۳ یا شربت روغن ماهی برایش لازم است. همانطور که می دانید، اسیدچرب امگا۶ در تمام روغن های مایع یافت می شود بنابراین اگر در هفته ۳ تا ۴ بار ماهی نخوریم، تعادل امگا۳ و امگا۶ به هم می ریزد.
▪ دوز مکمل چقدر باید باشد؟
دوز مکمل های امگا۳ متفاوت و از ۱۰۰ میلی گرم تا ۹۰۰ میلی گرم متغیر است. شرکت های تجاری معمولا مقادیر امگا۳ را روی بسته بندی می نویسند ولی گاهی پزشک از محتوا و دوز باخبر نیست.
▪ مصرف این مکمل، منع غذایی هم دارد؟
نه. حتی می توان هم ماهی و هم امگا۳ مصرف کرد.
▪ هنگام مصرف مکمل امگا۳ باید نکته ای را رعایت کرد تا جذب آن افزایش پیدا کند؟
بهتر است امگا۳ را همراه با وعده غذای اصلی مصرف کرد زیرا مکمل آن نوعی روغن است و همراه غذا بهتر جذب می شود. البته افرادی که بعد از مصرف آن دچار ضعف در پا می شوند، می توانند مکمل را قبل از خواب مصرف کنند.
منبع:سمیه مقصودعلی
گفت و گو با دکتر سیدعلی کشاورز متخصص تغذیه و رژیم درمانی
روزنامه سلامت ( www.salamat.ir )

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر