معده درد یک ناراحتی بسیار شایع است که در همه افراد از هر جنسیت و
در هر گروه سنی ممکن است بروز کند.معمولا خوردن چیزی در خارج از برنامه غذایی، موجب بروز معده درد می شود. به گفته متخصصان تغذیه و گوارش، زمانی که دستگاه گوارش بدن نمی تواند غذایی را هضم کند، فرآیند هضم غذا کامل نمی شود و در نتیجه درد معده
بروز می کند. هرچند این قبیل معده دردها ممکن است مشکل جدی و مزمن نباشند
اما در هر حال موجب ناراحتی می شوند و آزاردهنده هستند.
آموزش تغذیه - خواص مواد خوراکی - بیماری ها در رابطه با تغذیه - گیاهان دارویی - رژیم های غذایی -ترکیبات مواد غذائی
رازیانه
خواص رازیانه
رازیانه
گیاهی دوساله که تا ارتفاع 2 متر رشد میکند و ریشه دوکی شکل دوشاخه دارد.
رازیانه ضد نفخ،خلط آور ،ضد اسپاسم و آرامشبخش میباشد و ....
رازیانه و پیشگیری
رازیانه در پیشگیری از بروز:
* اختلالات ناشی از نفخ و بیماریهای عصبی، بخصوص در بیماری روده تحریک پذیرIBS
* اختلالات پریود و پریود دردناک
* التهابات مجاری تنفسی و تجمع خلط حین بیماریهای تنفسی
موثر میباشد.
خانواده:
(Umbelliferaeapiaceae)
مشخصات:
گیاهی دوساله که تا ارتفاع 2 متر رشد میکند و ریشه دوکی شکل دوشاخه دارد. برگها دارای غلاف گوشتی ضخیم و ساقه آغوش بوده و خوراکی میباشند. گلها درون گل آذین چتر مرکب قرار دارند. جام گل دارای 5 گلبرگ زردرنگ میباشد. میوه شیزوکارپ تخم مرغی ودارای رگههای برجسته طولی میباشد.
گیاه ندرتاً خودرو میباشد و اکثراً کشت میشود. زمان جمع آوری گیاه طی ماههای مرداد تا آبان میباشد.
عسل (شهد) گیاه دارای خواص خلط آوری و ضد احتقان دستگاه تنفسی میباشد.
(Umbelliferaeapiaceae)
مشخصات:
گیاهی دوساله که تا ارتفاع 2 متر رشد میکند و ریشه دوکی شکل دوشاخه دارد. برگها دارای غلاف گوشتی ضخیم و ساقه آغوش بوده و خوراکی میباشند. گلها درون گل آذین چتر مرکب قرار دارند. جام گل دارای 5 گلبرگ زردرنگ میباشد. میوه شیزوکارپ تخم مرغی ودارای رگههای برجسته طولی میباشد.
گیاه ندرتاً خودرو میباشد و اکثراً کشت میشود. زمان جمع آوری گیاه طی ماههای مرداد تا آبان میباشد.
عسل (شهد) گیاه دارای خواص خلط آوری و ضد احتقان دستگاه تنفسی میباشد.
پراکندگی: در جنوب اروپا. شمال آفریقا و جنوب غربی آسیا کشت میشود.
در ایران در استان گلستان. مازندران. کردستان وخراسان کشت میگردد.
بخشهای مورد استفاده:
میوه
ترکیبات شیمیایی:
انتول(قسمت موثر اصلی) فنشون. کامفن. لیمونن. استراگول وفلاندرن
خواص:
ضد نفخ: مخصوصاًدرنفخ با منشاء رودهای
خلط آور ملایم: مخصوصاً برای اطفال
ضد اسپاسم :منجر به کاهش درد حین پریود میگردد. (اثر قابل توجه و در حد داروهای ضد التهاب غیر استروییدی NSAIDS دارد. )
آرامبخش
افزایش دهنده ترشح شیر مادر
کاهش التهاب غشاء مخاطی دستگاه تنفسی متسعکننده نای و برونشها اثرات ضد میکروبی معادل پنی سیلین و تتراسایکلین دارد
ضد التهاب پلک و ملتحمه
موارد مصرف:
1- پیشگیری* منجربه کاهش موارد بروز عوارض ناشی از نفخ میگردد.
* از دفعات بروز پریود دردناک کم نموده و نیز باعث کاهش شدت علایم میگردد.
2- درمان
* در درمان علامت بیماری روده تحریک پذیرIBSبا کاهش نفخ و آرامبخشی موثر است. مخصوصاً وقتی توام با زیره مصرف گردد طعم تند زیره را کاهش میدهد. {(خوراکی)معادل}
* بعنوان گشاد کننده مجاری تنفسی. خلط آور وکاهنده التهاب مجاری تنفسی در برونشیت مصرف میگردد. {(خوراکی)کمکی}
* دراسهال شیرخواران جهت جایگزینی مایعات و آرامبخشی مصرف دارد. {(خوراکی)کمکی}
* در درمان پریود دردناک و اختلالات منجر به قطع پریود مصرف میگردد. {(خوراکی)کمکی}
* در مواردی که ترشح شیر کم میباشد تجویز میگردد. {(خوراکی)معادل}
تداخلات دارویی:
در مطالعات جانوری باعث کاهش 50 % جذب سیپروفلوکساسین از روده میگردد.
مصرف در دوران بارداری:
بعلت اثرات قاعده آوری ممنوع میباشد.
مصرف در شیر دهی:
در دورههای کوتاه مدت از فرآوردههای تغلیظ شده مجاز است.
موارد منع مصرف و احتیاط:
* در نوزادان مصرف فرآوردههای تغلیظ شده ممنوع است.
* بعلت وجود استرگلEstergole که سرطانزا میباشد مصرف طولانی مدت حتماً زیر نظر پزشک انجام گیرد.
* در موارد نادری باعث بروز حساسیت پوستی وتنفسی میگردد.
تهیه و تدوین: دکتر محمد رضا رضوانی ـ گروه سلامت سیمرغ
خواص درمانی عرق بیدمشک
فارسی زبانان از دیرباز از عرقیات گیاهی برای درمان دردهای خود استفاده میکردند. از جمله این عرقیات، گلاب و عرق بیدمشک است که دارای خواص درمانی فراوان است.گل سرخ گلابگیری دارای تانن، کوئرستیرن، اسید گالیک، اسانس معطر و یک ماده رنگی است.
گل سرخی که از آن گلاب میگیرند، مقوی قلب، معده، کبد و اعصاب بوده و برای قوه حافظه مفید است و در بیماریهای سل، اسهالهای مزمن، گلودرد، سردرد و بیماریهای اعصاب مورد استفاده قرار میگیرد. طبیعت گلاب گرم است و بعضی از اقسام سرفهها را درمان میکند.گلاب ضداستفراغ بوده و در رفع خلط خونی موثر است. نوشیدن و بوییدن گلاب برای درمان سردرد ناشی از استنشاق هوای کثیف و شنیدن جار و جنجال مفید است. همچنین بوییدن گل محمدی، موجب آرامش و تمدد اعصاب میشود و از استرس و فشارهای روانی میکاهد. مصرف گلاب تهیه شده از گل محمدی به بیماران قلبی توصیه میشود.
بیدمشک نیز گیاهی است از نژاد بید سنبلههای آن دارای اسانس معطر است. اسانس یا عرق بیدمشک علاوه بر خواص درمانی برای معطر کردن شربتها نیز به کار میرود.
بیدمشک گیاهی ملین و تقویتکننده قلب، اعصاب و محرک قوای جنسی است. این گیاه دارویی دستگاه گوارش را تقویت کرده و اشتها را افزایش میدهد. جوشانده برگ یا پوست درخت بیدمشک سبب دفع انگلها و کرمهای معده و روده میشود.
بیدمشک تقویتکننده دستگاه عصبی بوده و جوشانده برگ آن با عسل اعصاب را آرام میکند. همچنین عرق بیدمشک، آرامبخش و خوابآور است. جوشانده گل بیدمشک همراه با شکر، ناراحتیهای عصبی، افسردگی، دردهای عصبی و روماتیسمی را بهبود میبخشد.
عرق بیدمشک مقوی قلب بوده و برای حفظ سلامتی آن بسیار مناسب و موثر است و همچنین باعث کاهش تب میشود و خاصیت تببر دارد.
منبع: سایت پزشگان بدون مرز
عدس قرمز
Red Lentils
خواص درماني: مْدِر ، مفيد براي قلب و گردش خون، تنظيم كننده فعاليت غده فوق كليوي و كليه ها مي باشد.
تركيبات غذايي: نصف پيمانه عدس قرمز يا دال عدس پخته شده حاوي 120 كالري، 9 گرم پروتئين، صفر گرم چربي، 22 گرم كربوهيدرات، 15 ميلي گرم سديم و 6 گرم فيبر مي باشد.
عدس قرمز سريعتر از ديگر حبوبات مي پزد. عدس در تمام نقاط جهان مي رويد. اكثر مردم دنيا در غذاهاي خود از عدس استفاده مي كنند.
در هند بيش از 50 گونه از اين نوع عدس كشت و برداشت مي شود كه در غذاي سنتي آنها بنام " دال Dahl " بكار مي رود. عدس قرمز يا دال عدس بسيار سريع پخته مي شود و به هنگام پخت شكل خود را از دست مي دهد. در تهيه انواع سوپ و پاته از عدس استفاده مي شود. در طبخ عدس مي توان از افزودنيهاي گياهي مثل زيره سبز، زنجبيل، مريم گلي، آويشن، شويد، ريحان، نعناع و سير استفاده نمود.خواص درماني: مْدِر ، مفيد براي قلب و گردش خون، تنظيم كننده فعاليت غده فوق كليوي و كليه ها مي باشد.
تركيبات غذايي: نصف پيمانه عدس قرمز يا دال عدس پخته شده حاوي 120 كالري، 9 گرم پروتئين، صفر گرم چربي، 22 گرم كربوهيدرات، 15 ميلي گرم سديم و 6 گرم فيبر مي باشد.
عدس
عدس از خانواده حبوبات است. حبوبات دانه هايي هستند كه درون پوسته اي محافظ رشد مي كنند.
مواد مغذي عدس:
اسيد فوليك ـ يكي از مواد مغذي بسيار مهم و موجود در عدس است. اداره بهداشت و سلامت امريكا توصيه مي كند خانم هايي كه زايمانشان نزديك است بايد روزانه 400 ميلي گرم اسيد فوليك دريافت كنند.
يك ليوان عدس پخته 90 درصد اسيد فوليك مورد نياز را تأمين مي كند.
آهن ـ عدس منبع خوبي از آهن است؛ به ويژه براي خانم هايي كه بدنشان نياز بيشتري به آهن دارد، مصرف عدس به همراه غذاهاي حاوي ويتامين «ث» سبب جذب بهتر و مؤثرتر آهن در بدن مي شود.
منابع ويتامين «ث» عبارتند از: گوجه فرنگي، فلفل سبز، كلم بروكلي، مركبات، آبميوه ها.
پروتئين ـ عدس سرشار از پروتئين است. فقط اسيد آمينه «ميتونين» آن كم است . مصرف غلات، تخم مرغ، آجيل و دانه هاي خوراكي ديگر، گوشت، لبنيات، به همراه عدس منبع پروتئيني غني و كاملي را تشكيل مي دهد.
فيبرهاي محلول ـ عدس فيبرهاي محلولي دارد كه مانند جارويي زبر، دستگاه گوارش را تميز مي كنند. اين نوع فيبر، گلوكز ( قند) و كلسترول سرم را كاهش مي دهد و نياز به انسولين را در افراد ديابتي كم مي كند.
مواد غذايي حاوي فيبر محلول: سبزيجات، جوي دو سر، جو، سبوس جو، ميوه ها، انواع لوبيا.
مواد مغذي عدس:
اسيد فوليك ـ يكي از مواد مغذي بسيار مهم و موجود در عدس است. اداره بهداشت و سلامت امريكا توصيه مي كند خانم هايي كه زايمانشان نزديك است بايد روزانه 400 ميلي گرم اسيد فوليك دريافت كنند.
يك ليوان عدس پخته 90 درصد اسيد فوليك مورد نياز را تأمين مي كند.
آهن ـ عدس منبع خوبي از آهن است؛ به ويژه براي خانم هايي كه بدنشان نياز بيشتري به آهن دارد، مصرف عدس به همراه غذاهاي حاوي ويتامين «ث» سبب جذب بهتر و مؤثرتر آهن در بدن مي شود.
منابع ويتامين «ث» عبارتند از: گوجه فرنگي، فلفل سبز، كلم بروكلي، مركبات، آبميوه ها.
پروتئين ـ عدس سرشار از پروتئين است. فقط اسيد آمينه «ميتونين» آن كم است . مصرف غلات، تخم مرغ، آجيل و دانه هاي خوراكي ديگر، گوشت، لبنيات، به همراه عدس منبع پروتئيني غني و كاملي را تشكيل مي دهد.
فيبرهاي محلول ـ عدس فيبرهاي محلولي دارد كه مانند جارويي زبر، دستگاه گوارش را تميز مي كنند. اين نوع فيبر، گلوكز ( قند) و كلسترول سرم را كاهش مي دهد و نياز به انسولين را در افراد ديابتي كم مي كند.
مواد غذايي حاوي فيبر محلول: سبزيجات، جوي دو سر، جو، سبوس جو، ميوه ها، انواع لوبيا.
عناب
درخت عناب در مناطق گرمسير رشد مي كند. برگهاي آن كوچك و دندانه دار است. اين گياه گلهاي كوچك و به رنگ سبز مايل به زرد دارد. اما خود عناب قرمز رنگ و شبيه تخم مرغ است. يك هسته شيرين دارد. اين ميوه كمي سرد است و خواص دارويي زيادي دارد. عناب به دليل داشتن لعاب زياد نرم كننده سينه است . ملين بوده و ادرار را زياد مي كند و آرام كننده اعصاب است. خون را تميز مي كند و ضد سرفه است، بي خوابي را برطرف مي كند.
جوشانده پوست اين درخت به عنوان داروي ضد اسهال مصرف مي شود.
عناب براي آسم و تنگي نفس مفيد است و زخم هاي كهنه را التيام مي بخشد. اين ميوه خستگي شديد را برطرف، رشد موي سر را زياد مي كند و براي ورم چشم مفيد است. عناب دستگاه هاضمه را تقويت و همچنين كم اشتهايي را برطرف مي كند.
آب زرشک
نويسنده: حسين غفراني
منبع: خواص ميوه ها و گياهان در درمان بيماريها
آب زرشک داراي ويتامين C فراوان و املاح است.طبيعت زرشک
تا حدي سرد و خشک است.گياه زرشک داراي آلکالوئيدي است به نام بربرين که تلخ
مزه است.اين ماده درريشه ي گياه زرشک نيز وجود دارد.درجوانه ها و ريشه هاي
زرشک نوعي قند و مواد زرين،موسيلاژو مواد پکتيک و در پوست ريشه گياه
آلکالوئيدي بنام اوکسياکانتين ويربامين و پالماتين و درميوه آن مواد
قندي،اسيد ماليک،مواد پکتيک و صمغ وجود دارد.آب ميوه زرشک ضد
اسهال،صفرا،ضدتبهاي عفوني،تبهاي صفراوي،ضدنقرس،رماتيسم و تيفويئد است.آب
زرشک خون را تصفيه و ضدعفوني مي کند.عمل دستگاه گوارش را منظم نموده،قلنج
کليه و کبد را از بين مي برد و مانع ورم طحال و بيماري بواسير مي شود و
خونريزيهاي قاعدگي را منظم مي نمايد.خوردن آب زرشک حالت
تهوع،استفراغ،صفرا،کبد،سوء هاضمه و سنگ کليه را از ميان مي برد.آب زرشک
درمخلوط با مقدارمساوي آب سيب و کمي آب ليمو و شکر براي بهبودي جهت مسموميت
توسط نيش مارو افعي مؤثر است وجهت نارسائيهاي قلبي و تپش قلب و بي اشتهايي
مفيد است.غرغره کردن آب زرشک آنزين و گلو درد و آسم را برطرف مي سازد و
دهان را ضدعفوني و زخمهاي گلويي را مرتفع مي سازد.افراد سرد مزاج بهتر است
آب زرشک را کم مصرف کنند.براي تهيه آب زرشک،زرشک خشک را به مدت 24 ساعت در
آب بخيساند و سپس با همان آب در مخلوط کن بريزيد و بهم بزنيد.
منبع: خواص ميوه ها و گياهان در درمان بيماريها
خواص درمانی زرشک
مصرف طبی زرشک به دوره ی مصر باستان می رسد که فراعنه و ملکه ها، این گیاه را با تخم رازیانه به منظور درمان طاعون مصرف می کردند.
ریشه و ساقه این گیاه زرد رنگ است و اروپایی ها و آمریکای شمالی برای رنگ آمیزی لباس از آن استفاده می کردند. اما ترکیبات موجود در پوست گیاه زرشک، آن را به یک گیاه درمانی تبدیل کرده است.
پوست این گیاه حاوی آلکالوئیدهایی است که مهم ترین آنها Berberine است. این آلکالوئیدها خواص آنتی بیوتیکی (ضد باکتری و ضد عفونت) دارند و سبب تحریک بخش هایی از سیستم ایمنی بدن می شوند. برای پی بردن به این اثر،قطره ای زرشک را روی زبان خود بگذارید، خواهید دید دهان شما آبکی می شود. به گفته کارشناسان طب گیاهی،آبکی شدن دهان سبب می شود که بدن بتواند با عفونت مبارزه کند.
آشنایی با خواص موسیر
موسیر نسبت به پیاز شیرینتر و هضم آن نیز آسانتر است و خواص درمانی فراوانی دارد.موسیر از خانواده سیر، پیاز و پیازچه بوده و نسبت به پیاز کوچکتر است.
ریشه حبابی شکل این سبزی نیز مانند پیاز به چند بخش تقسیم میشود. موسیرها به راحتی هضم میشوند و حاوی مقادیر فراوانی ویتامین C ، پتاسیم، فیبر رژیمی و اسید فولیکبوده و همچنین دارای مقدار زیادی کلسیم، آهن و پروتئین هستند.
برگهای آن دراز و میان تهی و گلهایش به رنگ سرخ یا بنفش است. پیاز آن در مناطق کوهستانی میروید که از آن ترشی درست میکنند.
برگهای آن دراز و میان تهی و گلهایش به رنگ سرخ یا بنفش است. پیاز آن در مناطق کوهستانی میروید که از آن ترشی درست میکنند.
خواص ماست موسير
نویسنده: دکترسيدضياء الدين مظهري/ متخصص تغذيه و رژيمدرماني
موسير از خانواده سير است و طبيعتا مثل سير، خواص درماني قابل توجهي دارد. براي قضاوت در مورد ماست موسير بهتر است به خواص آنها به صورت جداگانه و البته به اختصار نگاه کنيم. ماست تهيه شده از شير کامل يا خامه گرفته هم ارزش غذايي قابلتوجهي دارد و هم اثرات درماني بسيار گستردهاي را براي مصرفکنندگان باقي ميگذارد...
ماست داراي ميکروارگانيسمهاي زنده بسيار ارزشمند و خدمتگزار است که بيشترين آنها را باسيلوس بلگاريکوس و در درجه بعدي استرپتوکوکوس ترموفيلوس تشکيل ميدهند که در صورت مصرف ماست، اين ميکروارگانيسمها به دفع مخمرهاي رايج کمک ميکند. اين دو ميکروارگانيسم با توليد هيدروژن پراکسيد يا آباکسيژنه مانع از رشد استافيلوکوک اورئوس ميشود. ضمنا افرادي که نسبت به لاکتوز يا قند شير عدم تحمل دارند، بهتر است از ماست استفاده کنند.
ماست داراي ميکروارگانيسمهاي زنده بسيار ارزشمند و خدمتگزار است که بيشترين آنها را باسيلوس بلگاريکوس و در درجه بعدي استرپتوکوکوس ترموفيلوس تشکيل ميدهند که در صورت مصرف ماست، اين ميکروارگانيسمها به دفع مخمرهاي رايج کمک ميکند. اين دو ميکروارگانيسم با توليد هيدروژن پراکسيد يا آباکسيژنه مانع از رشد استافيلوکوک اورئوس ميشود. ضمنا افرادي که نسبت به لاکتوز يا قند شير عدم تحمل دارند، بهتر است از ماست استفاده کنند.
اشتراک در:
پستها (Atom)