آموزش تغذیه - خواص مواد خوراکی - بیماری ها در رابطه با تغذیه - گیاهان دارویی - رژیم های غذایی -ترکیبات مواد غذائی
رژيم غذايي درسرطان ها
زماني تصور ميشد كه رژيمهاي غذايي نقشي در
مرگهاي ناشي از سرطان ندارند. امروزه محققان ثابت كردهاند كه رژيم غذايي روزانه
افراد نقش مهمي در پيشگيري، بروز و درمان انواع سرطانها ايفا ميكند. با پذيرش
اين حقيقت كه انسان هر روزه ملزم به مصرف غذا ميباشد و به دليل تعداد و تنوع
سرطانهايي كه بطور بالقوه با رژيم غذايي در ارتباط هستند، ميتوان گفت كه در
حدود يك سوم سرطانهايي كه در نهايت منجر به مرگ ميشوند با آنچه كه ميخوريم در
ارتباط هستند. تاثير تحولاتي كه امروزه در نوع زندگي و عادات غذايي مردم صورت
گرفته است را نميتوان در ايجاد چنين بيماريهايي ناديده گرفت.
بدون شك استعداد ابتلا به سرطان در افراد مختلف به دليل تفاوتهاي زمينهاي و ذاتي
با يكديگر متفاوت است و علاوه بر ويژگيهاي وراثتي، عوامل بيروني نيز در ايجاد
سرطانها تاثير بسزايي دارند. با وجود شيوع روزافزون سرطان در سراسر دنيا هر روزه
خبرهاي اميدوار كنندهاي درباره اين بيماريها ميشنويم. اگر نميتوانيم در عوامل
محيطي خود تغييري ايجاد كرده و يا اگر نميتوانيم بر محيط زيست و عوامل تهديدكننده
موجود در آن غلبه كنيم، اما ميتوانيم با اصلاح و متعادل ساختن الگوهاي غذايي خود
در طول زندگي احتمال ابتلا به سرطان را در خود به ميزان قابل ملاحظهاي كاهش دهيم.
مطالعه جمعيتهايي كه از يك منطقه به منطقه ديگر مهاجرت ميكنند و در نتيجه مهاجرت،
فرهنگ غذايي خود را نيز تغيير ميدهند، نشان داده است كه اين مردم در اثر تغيير
الگوي غذايي و پذيرش الگوي جديد، در معرض ابتلا به سرطانهاي شايع در منطقه قرار
ميگيرند
رژیم غذایی در بیماران قلبی
بيماري كرونر قلبي به صورت مشكلاتي از قبيل دردهاي آنژيني و
انفاركتوس (حمله قلبي) بروز ميكند. آنچه كه سبب بروز بيماري قلبي ميشود، تشكيل
تدريجي رسوبهاي چربي يا پلاكها در لايه داخلي ديواره سرخرگها ميباشد. اين
رسوبها سبب محدودكردن عبور خون ميشوند كه اين پديده را تصلب شرايين يا سخت شدن
رگها (آترواسكلروز) مينامند.
در اين بيماري هيچ علامت واضحي وجود ندارد، اما اين تا هنگامي است كه آسيب به
سرخرگها آنقدر جدي شود كه جريان خون به قلب محدود شده و سبب بروز درد شود. مسدود
شدن كامل يك سرخرگ خونرسان به قلب، منجر به حمله قلبي ناگهاني و كشنده ميشود.
روشهاي متداول جهت پيشگيري از تصلب شرايين شامل كاهش فشارخون، دريافت رژيم غذايي
كمچربي، كاهش وزن اضافي و ترك سيگار ميباشد. به برخي افراد نيز جهت كاهش كلسترول
خون، دارو داده ميشود.
تحقيقات نشان ميدهند كه ارتباط مستقيمي ميان رژيم غذايي و بيماري قلبي وجود دارد
و با دريافت يك رژيم غذايي سالم ميتوان سلامتي قلب و دستگاه گردش خون را حفظ كرد.
چه غذاهايي
براي قلب مفيد هستند؟
كلم برگ، كلم قرمز، گل كلم، كلم بروكسل، بروكلي، شلغم، چغندر، اسفناج، مارچوبه،
لوبيا سبز، نخود سبز، لوبيا قرمز، لوبيا چشم بلبلي، نخود خشك و عصاره مخمر داراي
ويتامينهاي گروه ب خصوصا اسيدفوليك هستند. تحقيقات متعددي نشان دادهاند كه اسيد
فوليكي كه بطور طبيعي در مواد غذايي يافت ميشود، ميتواند سبب كاهش مادهاي در خون
به نام هموسيستئين شود
رژيم غذايي درکم خونی و فقرآهن
كمخوني وضعيتي است كه در آن تعداد يا اندازه گلبولهاي قرمز و يا
مقدار هموگلوبين موجود در خون كاهش يافته و تبادل اكسيژن و دياكسيدكربن بين خون و
سلولهادچار اختلال ميشود. از علل ايجادكننده كمخوني ميتوان كمبودهاي تغذيهاي،
خونريزي، ناهنجاريهاي ژنتيكي، بيماريهاي مزمن و يا مسموميتهاي دارويي را نام
برد. منظور از كمخونيهاي تغذيه
اي كمخونيهايي است كه در اثر دريافت ناكافي مواد
مغذي ايجاد ميشوند.
از مهمترين مواد مغذي جهت خونسازي كه كمبود آنها موجب بروز
كمخوني ميشود ميتوان به آهن، ويتامين
ب 12
و اسيدفوليك اشاره كرد. از بين آنها كمخوني ناشي از فقر آهن يكي از شايعترين
كمخونيهاي تغذيهاي است.
كمخوني ناشي از فقر آهن
فقر آهن يكي از شايعترين اختلالات تغذيهاي در كشورهاي در حال توسعه و مهمترين
علت كمخوني تغذيهاي در كودكان و زنان در سنين باروري است كه با ايجاد گلبولهاي
قرمز كوچك و كاهش ميزان هموگلوبين مشخص ميشود كه اين بيماري سبب اتلاف منابع و
مراقبتهاي بهداشتي، كاهش بهرهوري در اثر افزايش ميزان مرگ و مير ابتلا به بيماري
در مادران و كودكان و بالاخره كاهش ظرفيت جسمي و رواني در بخش بزرگي از جامعه
ميشود.
ميخك
رژيم غذايي درنقرس
تاثير تغذيه در كاهش اسيداوريك خون و بيماري نقرس
نقرس
بيماري است كه خود را با علايم افزايش اسيداوريك خون، التهاب مفصلي دردناك و رسوب
كريستالهاي
اورات سديم و سنگهاي
كليوي
اسيداوريكي نشان ميدهد.
طبق آمار موجود از هر هزار مرد حدود 7 نفر و از هر هزاران زن حدود
يك نفر به اين بيماري مبتلا ميشوند. ميزان بروز اين بيماري در مردان با ميزان
اسيداوريك خون ارتباط دارد، بطوري كه در اسيد اوريك كمتر از 7 ميليگرم در
دسيليتر، اين ميزان 1/0 و در اسيد اوريك بالاي 9 ميليگرم در دسيليتر، ميزان بروز
اين بيماري به 5 درصد ميرسد. (عدد طبيعي اسيداوريك در خانمها
بين 6 ـ 2.6 و
در آقايان 7.2 ـ 3.5 ميليگرم در دسيليتر است)
نقرس در اثر توليد بيش از حد يا دفع كمترازحد اسيد اوريك (يا هر دو) بوجود ميآيد.
از ميزان600 تا 700 ميليگرم اسيد اوريكي كه روزانه دفع ميشود، يك سوم از رژيم
غذايي (پورين موجود در مواد غذايي مصرفي) و دو سوم از منابع داخلي بدن حاصل ميشود.
ده درصد موارد نقرس بر اثر توليد بيش از حد اسيداوريك و 90 درصد آن
بر اثر كاهش دفع اسيداوريك است. برخي از داروها و اختلالات و بيماريها
هم ميتوانند عامل افزايش غلظت سرمي اسيد اوريك باشند. داروهايي كه
ميتوانند در اين زمينه نقش داشته باشند عبارتند از: مصرف طولاني مدت و زياد
داروهاي مدر، لوودوپا، اسيد نيكوتينيك، پيرازيناميد و
…
. مصرف الكل و مشروبات الكلي نيز از عوامل افزايش اسيد اوريك خون ميباشد
رژيم غذايي درکلسترول بالا
خطر ابتلا به بيماري قلب و عروق و بروز حمله قلبي را ميتوان با
بوجود آوردن تغييراتي كه ميزان كلسترول را پايين بياورد كاهش داد. توجه به اين نكته
ضروري است كه به ازاي هر 1 درصد كاهش در مقدار كلسترول خون درصد خطر كاهش
مييابد. براي مثال پايين آوردن كلسترول خون به ميزان
دو تا پنج
درصد ميتواند خطر حمله
قلبي را براي
شما سي درصد
كاهش دهد. اكثر افراد ميتوانند مقدار كلسترول خون خود را تا ميزان مطلوب
پايين بياورند. مقدار كلسترول خون اساسا تحت تاثير مواد غذايي
مصرفي و زمينه ارثي مقدار كلسترول خون ميباشد. خوردن غذاهايي كه چربيهاي
اشباع شده زيادي دارند بيش از هر چيز شما را در خطر بالا رفتن
كلسترول خون قرار ميدهند. كاهش كلسترول خون با كاهش دريافت كلسترول و چربي رژيم
(مخصوصا چربي اشباع شده)، افزايش مصرف فيبرهاي غذايي محلول و ثابت نگهداشتن وزن در
حد ايدهآل امكانپذير است
چربي هاي اشباع در گوشتها
مخصوصا در گوشت قرمز مانند گوشت گوسفند و گوساله و لبنيات مانند خامه و
كره وجود دارد. بعضي از محصولات قنادي مثل
پاي ها كيك ها و كلوچه ها نيز مي توانند حاوي مقادير زيادي چربي هاي اشباع
شده باشند - همراه با كاهش مصرف چربي هاي اشباع شده لازم است
غذاهاي غني از نشاسته - كربوهيدراتها - را بيشتر مصرف كنيم
مثل غلات
صبحانهاي، سيبزميني آبپز يا كبابي، برنج پخته، لوبيا، ماكاروني
بايد به خاطر داشت كه اگر شما اضافه وزن داريد و مقدار كلسترول
خونتان بالاست كاهش وزن ميتواند به پايين آوردن كلسترول خون كمك كند. براي كساني
كه به درمان
پيشرفته تري نياز دارند درمانهاي دارويي
مؤثر در دسترس
ميباشد.
رژيم غذايي درسرما خوردگی و آنفلوآنزا
سلامتي مجاري تنفسي وابسته به دريافت هواي فاقد ميكروب و آلودگي
است. بيش از 200 نوع ويروس شناخته شده است كه به دستگاه تنفسي فوقاني اثر گذاشته و
باعث سرماخوردگي ميشوند. در اغلب موارد سرماخوردگيها خفيف بوده و به طور معمول
براي حدود يك هفته باقي ميمانند. آنفلوانزا نامياست كه به عفونت ويروسي بسيار
شديد نسبت داده ميشود و اين عفونت نيز بر دستگاه تنفسي فوقاني تاثير ميگذارند.
نام آنفلوانزا از اين باور قديمي منشاء ميگيرد كه اين بيماري را ناشي از تاثيرات
ماوراالطبيعه ميدانستهاند.
علايم سرماخوردگي به طور معمول دو تا سه روز پس از ورود ويروس به
بدن ظاهر ميشود. شايعترين علايم شامل: گلودرد، گرفتگي و يا ريزش آب بيني، سرفه،
عطسه و درد قسمتهاي
دست و پاست. خستگي، ريزش آب از چشمها
و مشكلات خوابيدن نيز ممكن است رخ دهند. در صورتي كه علائم، بيش از
يك هفته باقي بمانند و به همراه سردرد شديد، ضعف، از دست دادن اشتها و تهوع نيز
باشند احتمال اين كه بيماري به علت ويروس آنفلوانزا باشد بيشتر است. بروز تب نيز به
طور معمول شايع است. بايد توجه كرد كه در موارد عفونتهاي
ويروسي دستگاه
تنفسي فوقاني، علت بيماري را نميتوان برطرف كرد و فقط درمان علائم امكان پذير است.
تغذيه در بيماران مبتلا به واريس
|
تغذیه در مبتلایان به استئوپروز یا پوكي استخوان
پوكي استخوان حالتي است كه در آن استخوان شكننده شده و احتمال
شكستگي با ضربات كوچك افزايش مييابد. پوكي استخوان از گرفتاريهاي
بسيار شايع جوامع بشري است كه بعد از سن 35 سالگي روند آن در انسان
آغاز ميشود. حدود نيمياز زنان مسنتر از 45 سال و 90 درصد زنان مسنتر از 75 سال
به بيماري پوكي استخوان مبتلا ميشوند. مردان مسن نيز به پوكي استخوان مبتلا
ميشوند كه البته ميزان ابتلاي آنان كمتر از زنان است. به طور تقريبي از هر سه زن
يك نفر و از هر دوازده مرد يك نفر به پوكي استخوان مبتلا ميشوند و اين امر در سال
منجر به ده هزار شكستگي ناتوان كننده در مبتلايان ميشود كه متاسفانه تعداد اندكي
از مبتلايان به پوكي استخوان مورد بررسي و ارزيابي قرار ميگيرند.
پوكي استخوان عارضهاي است كه با بالارفتن سن بوجود ميآيد. در
نتيجه از استحكام بافت و املاح استخواني كم شده و از مقاومت آن كاسته ميشود.
استخوان انسان در سن كودكي خاصيت ارتجاعي و تحمل فشار زيادتري را دارد و به تدريج
سفت و محكم شده و از مقاومت آن كاسته ميشود و اين مسئله در سن 20 سالگي به اوج خود
ميرسد و بين سن 20 تا 35 سالگي استحكام استخوان به همان قوت باقي ميماند.
اشتراک در:
پستها (Atom)