متاسفانه کودکان ما عادت کرده اند بیشتر مواد غذایی را با سس بخورند، این در حالی است که رفتار تغذیه ای کودک در آینده نیز تداوم می یابد از این رو در بزرگسالی ممکن است به بیماری های مختلفی مبتلا شود. دکتر آزاده امین پور متخصص تغذیه به خراسان می گوید: بعضی والدین بچه ها را عادت داده اند که مواد غذایی را با سس بخورند و این اصلاً خوب نیست زیرا علاوه بر این که سس حاوی چربی فراوانی است غذاهایی که با سس خورده می شود مملو از چربی است و در درازمدت به نفع سلامت کودک نیست. بعضی از والدین تصور می کنند مصرف بیش از حد چربی یا سس اشکالی ندارد در صورتی که الگوهای تغذیه ای در کودکی شکل می گیرد و این عادات غذایی به دوران بزرگسالی منتقل می شود و در نهایت فرد به دلیل مصرف غذاهای چرب همواره با سس فراوان دچار بیماری های مختلفی می شود.
آموزش تغذیه - خواص مواد خوراکی - بیماری ها در رابطه با تغذیه - گیاهان دارویی - رژیم های غذایی -ترکیبات مواد غذائی
تبلیغات داروهای چربی سوز اغواگری است
دکتر مجید حاجی فرجی در گفت وگو با خبرنگار سلامت نیوز در پاسخ به این پرسش که آیا داروهایی که برای کوچک کردن قسمت خاصی از بدن تبلیغ می شوند صحت دارد گفت:« این تبلیغات اغواگری است به دلیل اینکه هیچ دارو یا مکمل چربی سوزی به این نام وجود ندارد و هیچ استناد علمی پشت سر آن نیست. یعنی مکمل هایی که گاها برای کنترل وزن تجویز می شود صرفا در مواردی است که پزشک در موارد اجازه داده شده و در مدت زمان مشخصی تجویز می کند برای اینکه به فرد کمک کند با رژیم غذایی خود تطبیق پیدا کند.»
رییس انجمن علمی تغذیه ایران افزود:« متخصص تغذیه با تجویز دارو و مکمل برای افرادی که قادر به کنترل اشتها نیستند و به قول ما در خوردن ترمز ندارند، به این افراد کمک می کند در هفته یا ماه های اول رژیم بتواند مراکز گرسنگی و سیری مغز را کنترل کند و با شرایط جدید خود را مطابقت دهد و بعد از آن باید مصرف داروها را قطع کند به دلیل اینکه این داروها می تواند اعتیادآور باشد و علاوه بر اینکه اثری ندارد فرد را به حالت اول برگرداند.»
وی تاکید کرد:« علیرغم تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی، دارویی به نام چربی سوز وجود ندارد و ما تنها داروهایی را در شرایط خاص با دوز مشخص و در زمان مشخصی برای فردی که نمی تواند اشتهایش را کنترل کند تجویز می کنیم.»
آشنایی با خواص گیاه دارویی شاتره
یک کارشناس مسئول گیاهان دارویی گفت: غِرغِره جوشانده شاتَره برای برطرف کردن آفت، زخمهای دهانی و التهاب زبان مفید خواهد بود.
اصغر نقشی در گفت وگو با ایسنا، افزود: برگ، گل و سرشاخه گلدار شاتَره ارزش دارویی دارند.
وی خواص دارویی عَرَق و دَم کرده شاتره را متفاوت دانست و تشریح کرد: عرق شاتَره در مقایسه با دَم کرده آن خواص درمانی کمتری دارد، اما به دلیل دسترسی آسانتر از سوی کارشناسان مصرف آن توصیه میشود.
نقشی ادامه داد: عرق شاتَره اشتهاآور بوده و به ترشح آنزیمهای گوارشی کمک میکند.
کارشناس مسئول گیاهان دارویی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی یادآور شد: شاتَره به جهت دارا بودن ویتامین C فراوان برای استحکام لثهها مفید است.
وی ضمن پیشنهاد برای درمان تبخال گفت: کارشناسان مصرف جوشانده گیاه دارویی شاتَره را به شکل مصرف خارجی برای درمان تب خال و دیگر بیماریهای پوستی موثر میدانند.
نقشی تاکید کرد: ترکیب شدن عرق شاتَره با عرق کاسنی مضاعف شدن خواص این گیاه دارویی را در پی دارد.
مصرف زیاد نشاسته، مواد قندی و کربوهیدرات ها، خطر عود سرطان کولون را افزایش می دهد
پژوهشگران علوم پزشکی در انستیتو سرطان دانافاربر آمریکا می گویند نتایج یک بررسی جدید نشان داده است که مصرف زیاد نشاسته و کربوهیدرات ها خطر عود کردن سرطان روده بزرگ یا سرطان کولون را در بیمارانی که سابقه ابتلا به این سرطان را داشته اند، افزایش می دهد.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز، سرطان روده بزرگ، سومین سرطان شایع در دنیا بوده و دومین سرطان کشنده پس از سرطان ریه محسوب می شود. مرگ ناشی از این سرطان،درمجموع، ۱۱ درصدکل مرگ و میرهای ناشی از سرطان رابه خوداختصاص می دهد.
دکتر جفری مییرهارد از کارشناسان علوم پزشکی انستیتو سرطان دانا – فاربر در بوستون که سرپرستی این مطالعه را بر عهده داشته، خاطرنشان ساخت: مصرف افراطی مواد غذایی قندی و حاوی کربوهیدرات زیاد، خطر عود کردن سرطان روده بزرگ را افزایش می دهد.
دکتر مییرهارد و دستیاران وی در مطالعه قبلی خود نشان دادند بیماران سرطانی که پس از درمان معمولا «رژیم غذایی غربی» را دنبال می کنند سه برابر بیشتر از سایر بیماران با خطر عود کردن سرطان مواجه می شوند. رژیم غذایی غربی شامل مصرف زیاد گوشت، چربی، غلات سفید و تصفیه شده و دسرها و تنقلات قندی و شیرین است.
در این مطالعه مییرهارد و دستیارانش تلاش کردند دریابند کدام ماده خوراکی در رژیم غذایی غربی بیش از همه در افزایش خطر عود کردن سرطان روده نقش دارد. این آزمایشات روی ۱۰۱۱ بیمار مبتلا به سرطان روده بزرگ که تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند، انجام شد.
نتایج آزمایش ها نشان داد بیمارانی که پس از جراحی و درمان بیشتر از کربوهیدرات و مواد نشاسته ای مصرف می کنند، ۸۰ درصد با خطر عود کردن بیماری مواجهند.
خوشبختانه اگر این سرطان زود تشخیص داده شود، یکی از قابل درمان ترین سرطان ها است.
نتایج این تحقیق در نشریه انستیتو ملی سرطان منتشر شده است.
روغن زیتون چگونه تهیه می شود و مشخصات کیفی آن چیست ؟
روغن زیتون بخشی از نیاز های غذایی کشور ما را تأمین می کند که اگر از میوه ی سالم و با اصول صحیح استخراج و نگاهداری شود، علاوه بر خود کفایی غذایی، در پیش گیری و درمان انواع بیماری ها و بالا بردن سلامت جامعه نیز مؤثر خواهد بود. زیتون از ۳۵۰۰ سال پیش از میلاد کشت می شده و از آن زمان، برگ و میوه ی زیتون به علت وجود ماده ی بسیار تلخی به نام اولئوروپین، برای ترمیم زخم و میوه ی آن پس از تلخی زدایی با محلول های قلیایی یا آب نمک به عنوان غذا و تأمین انرزی بدن مورد استفاده قرار می گرفته است. زیتون، از آغاز تمدن یعنی ۱۰۰۰۰ سال پیش و حتّی از دوران توحّش نیز در گیاه درمانی کاربرد داشته است.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از مجله کشاورزی ، اگر چه، میوه ی زیتون و روغن حاصل از آن در جیره غذایی مردم نقش دارد، اثرات در مانی آن در قسمت های مختلف بدن حایز اهمیت فراوان می باشد. در حال حاضر، مطالعات دارویی زیتون به طور جدّی مورد پی گیری قرار می گیرد.
در این مقاله روش درست تهیه این روغن مورد بررسی قرارگرفته است. روغن هایی که غیر اصولی و از میوه های زخمی و پوسیده در انبار تهیه شده باشند نه تنها ارزش درمانی ندارند بلکه مصرف آن ها برای افراد سالم نیز بسیار مضر می باشد.به طور خلاصه میتوان توضیح داد، روغن زیتون با افزایش لیپوپروتیینهای دانسیته بالا (HDL)یا کلسترول خوب و پایین آوردن لیپوپروتیین های دانسیته پایین (LDL) یا کلسترول بد، به پایین آوردن کلسترول خون کمک میکند. این روغن اگر هنگام مصرف حرارت داده شود یا در معرض نور و اکسیژن هوا قرار گیرد، سودمندی خود را از دست خواهدداد.
عصاره برگ زیتون فشار خون را پایین آورده و به عمل گردش خون در بدن کمک می کند. طیف درمانی روغن زیتون بسیارگسترده است. این روغن در دیابت، آماس مثانه، سنگ صفرا، بیماری های دستگاه گوارش، گردش خون به ویژه قلب، پوست اثر مفید فراوانی دارد. مصرف روغن زیتون برای جلوگیری از حمله قلبی سودمند است زیرا مانع لخته شدن خون در شریان می گردد. اوله او روپین موجود در برگ و میوه زیتون با غلظت پایین به عنوان یک ضد اکسایشی قوی محسوب می گردد. اولئوروپین استخراج شده از برگ زیتون یکی از داروهای ضد فشار خون مهمی است که در بعضی ازکشورها به صورت قرص تولیدو به مصرف پزشکی می رسد. قیمت این قرص ها بر حسب درجه خلوص آن ها متغیر است.
خطر چاقی شکمی برای مردان
در یک تحقیق محدود، مشخص شد که احتمال داشتن استخوان های ضعیف و شکستگی ها در مردان چاق با شکم های بزرگ نسبت به مردان چاقی که تجمع چربی در ناحیه ران و باسن می باشد، بیشتر است.
پژوهش قبلی نشان داده است که چربی شکم بر استخوان های زنان تأثیر منفی دارد. بنابراین هنگامی که مطالعه اخیر نشان داد که میزان شکستگی در مردان چاق نسبت به مردانی که چاق نیستند بیشتر است، محققان دانشگاه هاروارد نیز تمایل داشتند تا به اهمیت نوع چاقی در مردان پی ببرند.
میریام بردلا محقق ، دکترای پزشکی و رادیولوژیست در بیمارستان عمومی ماساچوست و دانشیار بخش رادیولوژی در دانشکده پزشکی هاروارد می گوید: « چیزی که متوجه شدیم این است که مردان چاق با حجم بالای چربی شکمی نسبت به مردان چاق دیگر به مراتب استخوان های ضعیفتری دارند».
این مطالعه علت و معلول را ثابت نمی کند. با این حال میریام بردلا می گوید : « مردان باید آگاه باشند که چربی اضافی شکم نه تنها برای بیماری های قلبی و دیابت که نیز برای از دست دادن استخوان ها، یک عامل خطر محسوب می گردد».
آنچه در مورد رژیم غذایی مدیترانه ای نمی دانید
رژیم غذایی مدیترانه ای، روند پیشرفت بیماری دمانس (زوال عقل) را کند می سازد.
بر اساس تحقیقات، رژیم غذایی مدیترانه ای که سرشار از میوه ها، سبزیجات، ماهی و روغن زیتون می باشد، سرعت کاهش قوه ادراک در سالمندان را کاهش می دهد.
در این تحقیق 3759 سالمند 65 سال و بالاتر شرکت کردند. هر 3 سال یک بار، یکی از معیارهای سنجش ادراک و شناخت مانند حافظه و مهارت های اولیه ریاضی، مورد بررسی قرار گرفت. همچنین افراد شرکت کننده پرسشنامه ای را در مورد مصرف 139 ماده غذایی مختلف از جمله غلات، روغن زیتون، گوشت قرمز و ... پر نمودند.
پرسشنامه ها بررسی شده و رژیم های غذایی منطبق بر الگوی رژیم غذایی مدیترانه ای که شامل مصرف روزانه میوه ها، سبزیجات، حبوبات، روغن زیتون، سیب زمینی و غلات تصفیه نشده بودند، شناسایی شدند.
چرا خانم ها نباید آب پرتقال بخورند؟
بی اختیاری ادراری یعنی این که ناخودآگاه از بدن فرد ادرار خارج می شود. این مسئله به خصوص در زمان خنده، سرفه، تشنج یا ورزش کردن اتفاق می افتد. در اکثر موارد فرد قبل از این که به دستشویی برسد خود را خیس کرده است.
به گزارش خبرنگار کلینیک باشگاه خبرنگاران؛در بین زنان و دختران جوان، عموما بی اختیاری ادراری به دلیل صدمات و مشکلات ناشی از ورزش است. درواقع آمار نشان می دهد، در مدارس و دانشگاه ها ۲۰درصد خانم های عضو تیم های مختلف ورزشی دچار این مشکل هستند، این مسئله به خصوص در زمان ورزش کردن ورزشکاران رشته های دوومیدانی، ژیمناستیک و چتربازی رخ می دهد.
در این ورزش ها فرد با نیرویی زیاد پاهایش را به زمین می کوبدیا پاهایش به زمین کوبیده می شود و این می تواند به عضلات لگن و بافت های محافظ مثانه فشار وارد کند که باعث بی اختیاری ادراری می شود جالب است که مشکل بی اختیاری ادراری هم مثل دیدچشم، مسئله ای است که تاحدودی ارثی است. بی اختیاری ادراری، هم در زنان و هم در مردان در هر سنی رخ می دهد، اما شیوع آن در زنان ۲ برابر مردان است. در زنان بالارفتن سن و بچه دار شدن، احتمال این مسئله را افزایش می دهد. در مورد سن این مسئله ناشی از کاهش استروژن است که قدرت عضلات را کاهش می دهد.
در این ورزش ها فرد با نیرویی زیاد پاهایش را به زمین می کوبدیا پاهایش به زمین کوبیده می شود و این می تواند به عضلات لگن و بافت های محافظ مثانه فشار وارد کند که باعث بی اختیاری ادراری می شود جالب است که مشکل بی اختیاری ادراری هم مثل دیدچشم، مسئله ای است که تاحدودی ارثی است. بی اختیاری ادراری، هم در زنان و هم در مردان در هر سنی رخ می دهد، اما شیوع آن در زنان ۲ برابر مردان است. در زنان بالارفتن سن و بچه دار شدن، احتمال این مسئله را افزایش می دهد. در مورد سن این مسئله ناشی از کاهش استروژن است که قدرت عضلات را کاهش می دهد.
زمستان زنجبیلی!
زنجبیل یکی از مهمترین ادویهها و گیاهان دارویی است که در سراسر جهان و در مکاتب مختلف درمانهای طبیعی به ویژه طبسنتی هند، آیورودا، طب سنتی ایران و طب سنتی چین به عنوان یکی از مهمترین گیاهان دارویی که جنبههای درمانی مختلفی دارد، شناخته شده است.
مجله سیب سبز: زنجبیل یکی از مهمترین ادویهها و گیاهان دارویی است که تقریبا در سراسر جهان و در مکاتب مختلف درمانهای طبیعی به ویژه طبسنتی هند، آیورودا، مکتب طب سنتی ایران و طب سنتی چین به عنوان یکی از مهمترین گیاهان دارویی که جنبههای درمانی مختلفی دارد، شناخته شده است. زنجبيل به طور کلی از جمله گیاهانی است که علاوه بر جنبههای درمانی به عنوان یکی از چاشنیهای مغذی در تهیه و طبخ بسیاری از غذاهای ایرانی، هندی و چینی استفاده ميشود. متخصصان و درمانگران طب سنتی هند، آیورودا، در متون کهن خود زنجبیل را دارویی طبیعی، مقوی قلب، محرک جریان گردش خون و محرک هضم غذا میدانند و مواردی چون خاصیت ضدسرفه، ضد لخته شدن خون و ضدالتهاب را برای آن یادآور شدهاند.
درمانگران طب سنتی چین برای درمان سرماخوردگی یکی از رایجترین بیماری فصل زمستان، شربتی را تجویز میکنند که با ترکیب زنجبیل و عسل و آبلیموی تازه تولید میشود. برای تهیه این شربت مقدار مشخصی از زنجبیل را با آبلیموی تازه و مقداری عسل با یک لیوان آب گرم ترکیب كرده و برای تسکین دردهای ناشی از سرماخوردگی به بیمار توصیه میکنند. علاوه بر این ضمادی که با ترکیب همین مواد از سوی درمانگران چینی تهیه میشود، به صورت موضعی در محل پیشانی ضماد میشود که برای درمان و تسکین دردهای ناشی از سرماخوردگی بسیار مناسب است.
آیا کباب واقعا غذای سالمی است
برای پختن کباب از چه روشهایی میتوان استفاده کرد که هم سلامت گوشت حفظ شده و هم خوشمزه شود؟ چه کنیم که نه سیخ بسوزد و نه کباب؟!
یکی از معمولترین غذاهایی که در پیکنیکهای خانوادگی و دوستانه با استقبال عمومی همراه میشود، کباب است که البته قدیمترها خانهها آنقدر بزرگ بود که حداقل میشد منقلی در حیاطش بهپا کرد و نگران پیچیدن دود کباب در خانه همسایهها نبود...
اما این روزها به دلیل گسترش آپارتماننشینی به خصوص در شهرهای بزرگ، کبابهای خانگی بیشتر در پیکنیکها پیدایشان میشود و پخته شدن روی آتش، جدا از اینکه باعث خوشمزهتر شدن کباب میشود که به یک نوستالژی دلنشین هم تبدیل شده است! البته مدتی است بحث سرطانزا بودن کباب زغالی مطرح شده و شاید برخی افراد را نگران کرده باشد که آیا پختن غذا روی آتش مستقیم زغال میتواند مشکلساز باشد؟
اگر اینطور است، برای پختن کباب از چه روشهایی میتوان استفاده کرد که هم سلامت گوشت حفظ شده و هم خوشمزه شود؟ چه کنیم که نه سیخ بسوزد و نه کباب؟! برای آشنایی با روشهای مختلف پخت کباب و چگونگی حفظ سلامت مواد غذایی هنگام کباب کردن، با دکتر آراسب دباغمقدم، عضو هیئت علمی دانشگاه، متخصص علوم و صنایع غذایی و بهداشت مواد غذایی گفتوگو کردهایم که آن را در ادامه میخوانید.
اشتراک در:
پستها (Atom)