بیماریهای قلبی، چربی خون و چاقی
موضوعاتی هستند که دائم درباره آنها میشنویم و درباره پرهیز از مصرف چربی و
استفاده از روغن مناسب زیاد صحبت می شود.
اما چه چربی یا روغنی
بهترین روغن برای پخت غذاست. آیا برای سرخ کردن روغن نباتی بهتر از روغن
حیوانی است؟ بیبیسی برای پاسخ دادن به این سوال تحقیقی انجام داده است.
برای این تحقیق عدهای از ساکنان شهر لستر داوطلب شدند.
قرار
شد آنها هر روز از یک نوع روغن یا چربی برای طبخ غذا استفاده کنند و بعد
باقیمانده روغن مصرفی را جمعآوری کنند تا در دانشکده داروسازی دانشگاه
دومونفورت آزمایش شود.
در آزمایشگاه این دانشکده، به جز آزمایش
باقیمانده روغنها، در شرایط آزمایشگاهی هم انواع روغن را تا دمای سرخکردن
حرارت دادند و بعد آنها را آزمایش کردند.
برای این تحقیق این روغنها انتخاب شد: روغن
آفتابگردان، روغن ذرت، روغن کانولا (کلزا) مرغوب (cold-pressed)، کره،
روغن زیتون تصفیه شده و روغن زیتون فوق بکر (extra virgin).
روغن زیتون بکر روغن زیتونی است که در تولید آن از هیچ ماده یا روش شیمیایی استفاده نشده است.
ساختار
مولکولی روغن در دمای حدود ۱۸۰ درجه سانتیگراد، در ترکیب با اکسیژن هوا
(اکسیداسیون) تغییر و آلدئید و پراکسیدهای لیپیدی تولید میکند.
این اتفاق در دمای اتاق هم میافتد، اما بسیار کندتر است. ترشیدگی روغن نتیجه همین فرآیند است.
خوردن یا استنشاق آلدئید، حتی به مقدار کم احتمال بیماریهای قلبی و سرطان را افزایش میدهد.
پروفسور
مارتین گروتولت که سرپرستی این تحقیق را بر عهده داشت، میگوید:
"روغنهایی که چربی چنداشباع (polyunsaturate) زیاد دارند، مثل روغن ذرت و
آفتابگردان، آلدئید خیلی زیادی تولید میکنند."
"روغن ذرت و آفتابگردان تا وقتی خوبند که برای پخت و پز یا سرخ کردن حرارت نبینند."
"این یک واقعیت ساده شیمیایی است که چیزی که برای سلامتی خوب است وقتی به دمای سرخ کردن میرسد به چیزی کاملا ناسالم تبدیل شود."
روغن
زیتون، روغن کانولا، کره و چربی غاز آلدئید بسیار کمتری تولید کردند. علت
این است که این روغنها اسیدهای چرب تکاشباع (monounsaturated) یا اشباع
(saturated) زیادی دارند و این چربیها در مقابل حرارت مقاومترند. در واقع
چربیهای اشباع تقریبا بر اثر حرارت اکسید نمیشوند.
پروفسور گروتولت روغن زیتون را برای پخت و پز و سرخ کردن توصیه میکند:
"اولا به این دلیل که ترکیبات سمی کمتری تولید میکنند، دوم اینکه ترکیباتی که این روغن تولید میکند خطر کمتری برای بدن دارند."
تحقیقات
پروفسور گروتولت نشان میدهد که سرخ کردن با روغن حیوانی یا کره کمتر از
سرخ کردن با روغن ذرت یا روغن آفتابگردان مواد زیان آور تولید می کند.
او
حتی پیه حیوانی را نیز به این روغنها ترجیح میدهد چون پیه حیوانی پر از
چربی تکاشباع است و بنابراین در هنگام حرارت دیدن مواد مضر کمتری تولید
می کند.
پروفسور گروتولت چند توصیه مهم هم دارد:
تا میتوانید کمتر سرخ کنید، در دمای
کمتری سرخ کنید، اگر سرخ میکنید کم روغن مصرف کنید و بعد هم روغن اضافه را
با کاغذ خشک کن از روی غذای سرخ شده جمع کنید.
برای اینکه آلدئید کمتری وارد بدنتان
شود، از روغنهایی استفاده کنید که چربی چنداشباع کم دارند (زیر ۲۰ درصد) و
چربی اشباع یا تک اشباع زیاد دارند، بهترین نسبت این است که یکی از این دو
بیش از شصت درصد اسید چرب را تشکیل دهد و مجموع هر دو بیش از هشتاد درصد
باشد.
بهترین روغن برای پخت و پز روغن زیتون است: ۷۶ درصد چربی تک اشباع، ۱۴ درصد اشباع و ده درصد چند اشباع.
برای پخت و پز فرقی بین روغن زیتون
تصفیه شده یا فوقبکر وجود ندارد، آنتی اکسیدان روغن زیتون فوقبکر برای
جلوگیری از اکسیداسیون حرارتی کافی نیست.
روغن را دوباره مصرف نکنید.
روغن را همیشه در کابین و دور از نور نگهداری کنید تا از تولید مواد مضر جلوگیری کنید.
چند نکته
چربی چند اشباع: در این چربی چند پیوند دوگانه بین
اتمهای کربن وجود دارد. مصرف مقدار مشخصی از این چربی با خوردن مغزدانهها،
دانهها، ماهی و سبزی برای سلامتی مفید است، اما فایده مصرف آن به صورت
روغن ذرت یا آفتابگردان روشن نیست.
چربی تک اشباع: در این چربیها یک پیوند دوگانه بین
اتمهای کربن وجود دارد. این چربی در آوُکادو، فندق، بادام، زیتون و روغن
زیتون و پیه حیوانی و دنبه یافت میشود. روغن زیتون با ۷۶ درصد چربی تک
اشباع جزء مهم رژیم مدیترانهای است و برخی تحقیقات این روش تغذیه را
سالمترین رژیم غذایی می دانند.
چربی اشباع: در این چربی بین اتمهای کربن پیوند دوگانه
وجود ندارد. توصیه میشود از مصرف چربی اشباع به صورت لبنیات و دیگر
چربیهای حیوانی پرهیز شود، اما در این باره اختلاف نظر زیادی وجود دارد.
طبق بررسی های اخیر دانشگاه جورجیا در آمریکا هر ساله، در سراسر جهان ۲۷۵ میلیون تن زباله پلاستیکی تولید می شود که تقریباً ۳۲ میلیون تن از آنها زباله های ساحلی هستند. یک چهارم این زباله های ساحلی وارد آب اقیانوسها می شود. چگونه می توان با این مشکل زیسی محیطی مبارزه کرد؟
گیاه آرتیشوی خاردار می تواند یکی از راه حلها باشد. این گیاه در شمال ساردینیا در ایتالیا کشت می شود تا روغن های لازم برای ساخت زیست پلاستیک تولید شود.
دو شرکت نووامونت و ورسالیس طرحی به نام «ماتریکا» آغاز کرده اند که هدفش تولید محصولات پلاستیکی با قابلیت بازیافت و تجزیه زیستی است که بتوان به جای کود برای محصولات کشاورزی استفاده کرد. این طرح در چارچوب پروژه ای اروپایی موسوم به «فرست توران» («اولین دونده») انجام می شود.
برای این کار روغن دانه های کاردون گرفته و بعد با روغن آفتاب گردان مخلوط می شود. هیچ قسمت گیاه به هدر داده نمی شود و برگها و ساقه های گیاه برای تولید انرژی لازم برای کارخانه سوزانده می شود و از پسماند دانه ها غذای مخصوصی برای گوسفندان تهیه می شود.
میشل فالچه متخصص کشاورزی است و مسئول بخش کشاورزی در شرکت نووا مونت می گوید: «ما کاربرد زمین های کشاورزی را تغییر نمی دهیم، بلکه زمینی را که دیگر برای کشاورزی به کار نمی رود و بایر افتاده است تبدیل به زمینی سودده می کنیم. این ۶۰هزار هکتار زمین در ساردینیا در سی سال گذشته بلااستفاده مانده است. در اینجا بین ۳ تا ۴ درصد زمین را احیا می کنیم و آرتیشوی خاردار می کاریم که کاملا با آب وهوا و محیط مدیترانه ای سازگار است. نیاز به زه کشی و آبیاری ندارد وآب باران برایش کافیست.»
کارخانه تولید زیست-پلاستیک هم در محوطه ای صنعتی که بلااستفاده مانده، ساخته شده است. ماشینهای تقطیر اسید و سیلو برای انبارکردن اسید کار می کنند تا زیست پلاستیک تولید شود. در اینجا برای واکنشهای شیمیایی آب، هوا، و آب اکسیژنه به کار می رود که محیط زیست را آلوده نمی کنند.
با تبدیل روغن های گیاهی به اسید، زیست پلاستیک در چهار محفظه واکنش ساخته می شود. روغن گیاهی در اولین محفظه گذاشته شده و سپس اسید از محفظه چهارم برای تبدیل به زیست پلاستیک خارج می شود. در نتیجه، انجام کل این فرایند نیاز به کارگر هم ندارد.
همه کارها از اتاق فرمان انجام می شود. از اینجا فناوران عملکرد درست هر ماشین و هر دریچه را وارسی و فشار درون لوله ها را تنظیم می کنند. همه چیز دیجیتال است و تمام جزئيات کار ضبط می شود.
لوییجی کاپوزی، مدیر پروژه می گوید:«این فرآیند، کاملاً جدید و منحصربه فرد است و بدون استفاده از گازهای سمی مثل اوزون که احتمال انفجار هم دارد، روغن گیاهی را به مواد دیگر تبدیل می کند. از روغن گیاهی، اسید می گیریم که ماده خام اصلی برای ساخت زیست پلاستیک است و می توان به جای مولکولهای سمی از آن برای کشتن آفات گیاهی استفاده کرد. اما در عین حال این ماده قابل تبدیل به روغنهای روان کننده قطعات ماشین، مواد آرایشی بدون روغن نخل، و همین طور ماده دیگری است که می توان به جای روغنهای معدنی سمی و سرطان زا در تولید تایر به کار برد.»
یکی دیگر از موادی که در ساردینیا تولید می شود روغنهای روان کننده برای قطعات کشتی است که محیط زیست را آلوده نمی کند و در آب دریا حل می شود. هر ساله تنها در اروپا حدود ۳ میلیون روغن ماشین با منشاء نفتی در دریا ریخته می شود.
در حال حاضر، بیوپلاستیک تجاری که در ساردینیا تولید می شود از مشابه شیمیایی خود گران تر هستند، اما این مواد هزینه دورریخت ندارند و می توان از آنها به جای کود استفاده کرد.
بین المللی که با همکاری گروه از محققان و دانشمندان ایرانی
درباره تاثیر تغذیه در مرگ ناشی از بیماریهای قلبی-متابولیک (بیماریهای
قلبی و عروقی و دیابت و سکتههای مغزی) در بیست کشور خاورمیانه و شمال
آفریقا انجام شده، نشان میدهد که فشار خون مهمترین عامل مرگ در اثر این
بیماری ها در تمام این کشورها است.
در تمام این کشورها، بیماریهای قلبی-متابولیک عامل نزدیک به نیمی (۴۳%) از مرگهای زودرس (زیر هفتاد سال) است.
در ایران هم فشار خون بالا (بالای ۱۱۵) مهمترین عامل خطرساز و باعث مرگ ۲۰۳۵ نفر در ازای هر یک میلیون نفر جمعیت است.
تغذیه نامناسب در ایران دومین عامل خطر ساز برای مرگ ناشی از بیماریهای قلبی-متابولیک (۱۹۷۶ مورد در میلیون) است.
اضافه وزن و چاقی، کلسترول بالا و قند خون بالا در ردههای بعدی قرار دارند.
در
میان عوامل تغذیهای، مصرف کم غذاهای محافظ مثل سبزیجات و حبوبات، میوه و
غذاهای دریایی و غلات سبوسدار بیشتر از بقیه در ایجاد بیماریهای
قلبی-متابولیک نقش دارند. علاوه
بر این نمک زیاد و اسیدهای چرب ترانس (روغن نباتی جامد) هم در میان عوامل
تغذیهای هستند که باعث ایجاد این بیماریها در ایرانیان میشوند.
این
تحقیق نشان داد که در تمام این کشورها زنان در تمام گروههای سنی ضریب
توده بدنی (BMI) و کلسترول تام بیشتری از مردان دارند، اما از نظر فشار خون
و قند خون تفاوتی بین زنان و مردان وجود نداشت.
تنها تفاوت قابل ملاحظه از نظر تغذیه در بین زنان و مردان این است که مردان به طور کلی بیشتر از زنان نمک مصرف میکنند.
اما در مجموع مرگ ناشی از بیماریهای قلبی-متابولیک در مردان بیشتر از زنان است و یکی از مهمترین دلایل آن تغذیه نامناسب است.
رکورد تازه ای برای کاهش وزن افراد با استفاده از یک داروی جدید ساخت
دانمارک ثبت شد. لیرا گلوتید پیش از این برای درمان دیابت نوع دو یا
بزرگسالان، مورد تایید اداره نظارت بر امور غذا و دارو در آمریکا قرار
گرفته بود.
پژوهشگران، دارو را با دوز بالاتر، برای درمان چاقی مورد آزمایش قرار
داده و دریافتند که مصرف لیرا گلوتید، موجب سوزاندن ۶ کیلوگرم از چربی های
اضافی در مدت ۶ ماه می شود.
نکته مهم دیگر این است که کاهش وزن افراد پس از یک سال همچنان پابرجاست.
نوو- نوردیسک، کمپانی سازنده دارو، می گوید عوارض جانبی دارو بسیار کم و شامل اختلالات ملایم گوارشی است.
مطالعه ای در هلند نشان می دهد که خوردن نیم مشت مغزدانه (گردو، فندق، بادام، بادام زمینی، بادام هندی) در روز خطر مرگ زودهنگام را به طور قابل توجهی کاهش می دهد. مطالعات قبلی ارتباط میان سلامت قلب و عروق با مصرف مغزدانهها را نشان داده بود، اما مطالعه تازه اولین مورد بررسی ارتباط مغزدانهها و بیماریها است. محققان دانشگاه ماستریخت دریافتند که خطر مرگ در جریان یک دوره ده ساله در کسانی که روزانه حداقل ده گرم مغزدانه می خوردند ۲۳ درصد کمتر از سایرین بود. در سال ۱۹۸۶ بیش از ۱۲۰ هزار مرد و زن هلندی ۵۵ تا ۶۹ ساله اطلاعات مربوط به تغذیه و سبک زندگی خود را ارائه کردند و ده سال بعد آمار مرگ در آنها بررسی شد. خطر مرگ زودرس به دلیل عواملی مثل سرطان، دیابت، بیماری های تنفسی و دژنراسیون سیستم عصبی در میان کسانی که مغزدانه مصرف می کردند کمتر بود. میزان کاهش خطر مرگ در اثر همه بیماری ها به طور متوسط ۲۳ درصد کمتر بود، به علاوه:
خطر مرگ ناشی از دژنراسیون عصبی ۳۹ درصد کمتر
مرگ ناشی از بیماری تنفسی ۳۰ درصد
و خطر مرگ ناشی از بیماری دیابت ۴۵ درصد پایین تر بود.
پروفسور پیت ون دن برانت که مطالعه را سرپرستی کرده گفت: "خیلی قابل توجه بود که درصد خیلی پایین تر مرگ و میر در اثر مصرف به طور متوسط ۱۵ گرم مغزدانه یا بادام زمینی مشاهده شد." نتایج این مطالعه در نشریه بین المللی اپیدمیولوژی منتشر شده است. پروفسور ون دن برانت به بی بی سی گفت محققان این موضوع را که مصرف کنندگان مغزدانهها، میوه و سبزی بیشتری هم مصرف می کردند در محاسبات خود وارد کردند. به علاوه آنها دریافتند زنانی که مغزدانههای بیشتری می خوردند اغلب لاغرتر بودند.
همه ما از موجودات، اشیا
و یا موقعیتهای مختلف میترسیم. این ترسها حقیقی و برای حفظ سلامت و بقای ماست
اما هرگاه این ترس مکرر یا دائمی، شدید و غیرمنطقی شود و باعث احتراز یا اجتناب از
موقعیت یا اشیای خاص شود، فوبیا نامیده میشود.
روانشناسان بر این باورند
که تفاوت مشخصی میان ترس و فوبیا وجود دارد.
ترس یک پاسخ طبیعی به
محرکهای زیانآور و یا تهدیدآمیز است. این پاسخ در جانوران برای حفظ حیات انجام
میگیرد و در انسان به عنوان موجودی با زندگی اجتماعی، علاوه بر حفظ حیات برای حفظ
موقعیتهای اجتماعی و خانوادگی، در اشکال متفاوتی ظاهر میشود. فوبیا بسیار مشابه
ترس است اما یک تفاوت اساسی میان این دو وجود دارد: فوبیا میتواند نسبت به
محرکهای بیضرر باشد یا در قبال محرکهای مضر، میزان ترس و وحشت به قدری زیاد باشد
که زندگی فرد را مختل کند.
به عنوان مثال بسیاری از
مردم از عنکبوت میترسند، اما کسانی که فوبیا دارند، با این نگرانی اشتغال ذهنی
دارند و انرژی زیادی مصرف میکنند تا از برخورد با عنکبوت دوری کنند و حتی از
مکانها و موقعیتهایی که ممکن است عنکبوت وجود داشته باشد، اجتناب میکنند. فوبیا
با استرس بیشتری نسبت به ترس همراه است و به همین علت باعث اختلال در زندگی روزمره
فرد میشود.
فوبیا به چند دسته تقسیم
میشود:
فوبیای خاص نسبت به شی
یا موجود خاص، مثل فوبیای مکان بسته یا فوبیای دندانپزشک
فوبیای مکانهای باز
(Agoraphobia) که فرد در آن نسبت به به مکانهای عمومی و شلوغ دچار ترس و اضطراب
میشود
فوبیای اجتماعی (اختلال
اضطرابی اجتماعی) که فرد با قرار گرفتن در موقعیتهای اجتماعی خاص دچار آن
میشود.
نوع اول و دوم فوبیا
مشخصتر از نوع سوم است و اغلب فرد مبتلا از آن آگاه است، اما نوع سوم بسیار پیچیده
است و با وجود آنکه زندگی افراد را مختل میکند، بسیاری از ابتلا به آن آگاه
نیستند.
توانایی سیستم ایمنی انسان را نباید دستکم گرفت اما رعایت بهداشت هم ضروری است
بدن ما دستگاه شگفتانگیز و کارآمدی دارد به نام سیستم ایمنی که با قوت، ما را از شر ارگانیسمهای بیماریزا حفظ میکند. به این دستگاه بسیار موثر باید اعتماد کرد اما رعایت برخی نکات ساده، هم کار این دستگاه محترم را کم میکند هم خطر اینکه ناگهان زیر فشار کار از پا در بیاید، کمتر میشود.
آنچه در زیر میآید نباید باعث نگرانی شود، فقط باید شما را هوشیارتر کند. تقریبا در تمام این موارد به زحمت و هزینه بیشتری احتیاج نیست، فقط به آگاهی نیاز است. اگر به پول دست زدهاید بلافاصله با همان دست غذا نخورید. اگر از آسانسور استفاده کردهاید بلافاصله چشمتان را نمالید و یک توصیه بسیار ساده، دستتان را زیاد بشویید بخصوص در اماکن عمومی. دیگر اینکه همراه داشتن ژلهای ضدعفونی دست (البته نوع استاندارد) در بسیاری موارد مفید است.
و نکته اصلی اینکه توالت آلودهترین جا یا چیز در خانه نیست:
ما خیلی عادت نداریم موبایل یا تبلت را تمیز کنیم، بعضیها اصلا این کار را نمیکنند. اما تحقیقات نشان میدهند میزان باکتری (بخصوص استافیلوکوک) روی موبایل ده برابر و روی تبلت ۳۰ برابر نشیمنگاه توالت است. البته خیلی از ما وقتی دستشویی میرویم تلفن هوشمند یا تبلت را هم با خود میبریم. در بریتانیا که ۷۵ درصد مردم این کار را میکنند.
دانشمندان به زنان هشدار دادهاند که هنگام بارداری در مورد مصرف استامینوفن احتیاط کنند زیرا این مسکن رایج ممکن است بر روی توان باروری کودکان پسر تاثیر منفی بگذارد.
پژوهشگران در دانشگاه ادینبورگ با انجام آزمایش بر روی موشها به این نتیجه رسیدند که بعد از یک هفته مصرف استامینوفن تولید هورمون تستوسترون متوقف میشود.
این هورمون در تشکیل اعضای تولید مثل در جنین پسر و توان باروری آنها نقش اساسی دارد.
بر اساس دستورالعملهای پزشکی در بریتانیا مسکن استامینوفن تنها در صورت لزوم، آن هم برای مدتی کوتاه میتواند توسط زنان باردار مصرف شود و آن دسته از زنان باردار که برای دراز مدت نیاز به استفاده از مسکن دارند باید به پزشک مراجعه کنند.
سازمان نظارت بر محصولات دارویی در بریتانیا میگوید که استامینوفن یکی از مسکنهایی است که مصرف آن عموما برای زنان باردار امن تلقی میشود.
اما پژوهشهای گذشته، از جمله تحقیقاتی که در دانمارک انجام شده، هم نشان دادهاند که مصرف استامینوفن توسط زنان باردار ممکن است توان باروری کودکان پسر را با مشکل مواجه کند.
خودآزمایی اضطراب زونگ روشی ساده
برای اندازهگیری اضطراب است . این تست را پروفسور ویلیام زونگ در سال
۱۹۷۱ طراحی کرد و از آن زمان تاکنون در ارزیابیهای روانپزشکی و روانشناسی
بکار میرود.
بهتر است این تست را در محیطی آرام و زمانی که اتفاق نگرانکنندهای
نیفتاده انجام دهید. پرسشها را به دقت بخوانید و گزینه ای که بهتر احساس
شما را توصیف می کند انتخاب کنید.
کمردرد بعد از سرماخوردگی دومین عامل غیبت از کار است
محققان
میگویند شواهدی وجود دارد که بیرونزدگی دیسک بینمهرهای که میتواند
باعث کمردردهای مزمن شود در افرادی بیشتر دیده میشود که شکل مهرههای کمر
آنها به مهرههای شمپانزهها و اورانگوتانها شباهت بیشتری دارد؛ به عبارت
دیگر مهرههای کمر این افراد از نظر تکاملی کمتر برای راه رفتن روی دو پا
تطبیق پیدا کرده است.
تحقیقات اخیر نشان دادهاند که بین بیرونزدگی
غضروف بین مهرهای (فتق مهرهای) و شکل مهرههای کمر ارتباط وجود دارد هر
چند که هنوز ماهیت این ارتباط دقیقا روشن نیست. با این حال شیوع بیماریهای
ستون فقرات در انسان بیشتر از نخستیها (میمونسانان) است.
یکی از
توضیحاتی که در این باره ارائه شده این است که در مسیر تکامل از موجودی
چهار دست و پا به انسان دو پا، فشار بر روی ستون مهرهها افزایش یافته است.
از این رو دانشمندان کانادایی، اسکاتلندی و ایسلندی به بررسی شباهت و تفاوت مهرههای کمر انسان با شمپانزه و اورانگوتان پرداختند که
نتایج آن این فرضیه را که کمردرد ممکن است منشا تکاملی داشته باشد تقویت میکند.
زائده اشمورل
در این تحقیق آنها رابطه بین شکل
مهره، حرکت و جابجایی آن و زائده اشمورل (Schmorl’s node) را مورد مطالعه
قرار دادند. زائده اشمورل بیرونزدگی غضروف (دیسک) بین مهرهها به داخل
بافت استخوانی مهره بالایی یا پایینی است.