غـلـظـت خـون داريـد؟ گـيـاهـخـوار شـويـد!

 دکتر محمدرضا وفا/متخصص تغذيه و رژيم درماني/ دانشيار دانشگاه علوم پزشکي تهران


از نظر پزشکي، دلايل متعددي در افزايش غلظت يا رقت خون موثر هستند که بخشي از آنها ژنتيکي و بخشي ديگر به علت ابتلاي فرد به بيماري‏هاي گوناگون است...
 افزايش غلظت خون زماني بروز مي‌کند که سطح هموگلوبين و هماتوکريت خون بالا مي‌رود، بنابراين کساني كه غلظت خونشان بالاست، درواقع هموگلوبين و هماتوکريت خونشان از افراد عادي بيشتر است. كاهش هموگلوبين و هماتوکريت خون باعث کم‏خوني مي‏شود كه مردم به اشتباه از آن به عنوان «رقت خون» ياد مي‌كنند. علل متفاوتي در بروز کم‏خوني موثر هستند که از مهم‌ترين آنها مي‌توان به دلايل تغذيه‌اي اشاره کرد. مثلا شايع‌ترين نوع کم‏خوني در تمام دنيا و به خصوص در كشور ما، كم‌خوني فقر آهن است كه در زنان و دخترانمان شيوع دارد.

عادت به خوردن ماهي، سرطان روده بزرگ را كاهش مي‌دهد


مطالعات نشان مي‌دهد كه مصرف ماهي به طور مداوم مي‌تواند از ابتلا به سرطان روده بزرگ جلوگيري كند.

به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه پزشكي، با انجام عملكردهاي ساده در رژيم غذايي مانند خوردن ماهي مي‌توان از سرطان پيشگيري كرد و به بهبودي رسيد.
براساس گزارشي كه دانشمندان روي 41 مطالعه در مورد مصرف ماهي و ابتلا به سرطان كولوركتال انجام دادند، مصرف ماهي عاملي براي پيشگيري از سرطان است.
اين گزارش مي‌افزايد كه اثر حفاظتي مصرف ماهي در سرطان ركتوم بيشتر از سرطان روده بزرگ است. با توجه به آمار به دست آمده از اين گزارش، خوردن ماهي خطر ابتلا به سرطان ركتوم را 21 درصد كاهش مي‌دهد و اين در حالي است كه با مصرف ماهي سرطان روده بزرگ 4 درصد كاهش مي‌يابد.
شايان ذكر است كه سرطان كولوركتال، سومين علت عمده مرگ ناشي از سرطان در جهان غرب است. 

بیماران دیالیزی میزان پتاسيم را در برنامه غذایی خود کنترل کنند


عمل دیالیز سبب افزایش میزان پتاسیم در بدن فرد می شود که به همین دلیل لازم است مواد غذایی حاوی پتاسیم در این افراد با احتیاط بیشتری مصرف شود.

سمانه عزیزی کارشناس ارشد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در گفت و گو با خبرنگار وب دا اظهار کرد: کدوحلوایی، اسفناج، کرفس، قارچ پخته، بامیه، رب گوجه فرنگی، سیب زمینی، موز، خرما، انجیر، پرتقال، گرمک و میوه های خشک منابعی غنی از پتاسیم هستند که بهتر است میزان مصرف آن ها در این بیماران محدود شود.
وی افزود: علاوه بر پتاسیم، یکی دیگر از مشکلات بیماران کلیوی در رابطه با رژیم غذایی، کنترل مصرف سدیم(نمک) است که ضرورت کاهش مصرف موادی مانند زیتون شور، خیارشور و انواع کنسرو ها را ایجاب می کند.
عزیزی بابیان اینکه لازم است در توصیه های غذایی برای بیماران به موارد جایگزین اشاره شود، ادامه داد: سبزیجات خشک شده و ادویه جاتی مانند دارچین، فلفل و سیر، می توانند سبب طعم دار شدن غذا شده و کمبود طعم نمک را جبران کند.
این کارشناس ارشد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی یاسوج یادآور شد: به دلیل دشواری کنترل مصرف مایعات، سدیم، پتاسیم، فسفر و پروتئین ها، لازم است بیماران کلیوی از یک رژیم غذایی ویژه که به تایید متخصص تغذیه رسیده باشد پیروی کنند.

گوجه سبز در تقویت دندان‌ ها و لثه‌ ها مفید است


گوجه سبز برای تقویت دندان ‌ها و لثه‌ ها مناسب بوده و حاوی مقداري ویتامین Cاست.

ناهيد برخورداري کارشناس تغذیه با بیان این که مزه ترش این میوه می ‌تواند در یک روز گرم تابستانی احساس شادابی به فرد ببخشد، تصریح کرد: ترکیبات سودمندی در این میوه وجود دارد که از آن جمله می ‌توان به فیبر رژیمی اشاره کرد که در فرد باعث بهبود سیستم گوارشی می ‌شود.
وي توصیه کرد: میوه‌ هایی مانند گوجه سبز، چغاله بادام، خیار،پرتقال و انار را با نمک استفاده نکنیم و روی میوه‌ ی کودکان نمک نپاشیم چرا که ذائقه از دوران کودکی شکل می‌ گیرد. برخورداری متذکرشد: این میوه چون حاوی برخی ویتامین ها و نیز پیش ساز ویتامینA است، برای کمک به درمان شب کوری و نیز رشد بدن مفید است.


میل به غذا بعد از سیری - چاقی و لاغری


براي غلبه بر اضافه‌وزن و چاقي بايد همه چيز را در مورد چاقي و لاغري و رژيم‌هاي غذايي بدانيد

وقتي سير شده‌ايد باز هم غذا مي‌خوريد؟

 برترین ها:  یكی از دلایل دشواری كاهش وزن این است كه بسیاری از مردم نمی‌توانند جلوی اشتهای خود را بگیرند. یك گروه از محققان ایتالیایی به تازگی توانستند دلیل این موضوع را كشف كنند. تحقیقات آنها نشان می‌دهد هر چقدر هم كه یك فرد سیر باشد، مغز او با دیدن غذاهای خوشمزه باز هم می‌تواند دستور به خوردن بیشتر به او  بدهد.

بهبود سیستم گوارشی از خواص گوجه سبز

فیبر موجود در آلوچه یا گوجه سبز باعث بهبود سیستم گوارشی می ‌شود.
به گزارش سرويس علمي،‌ پزشكي باشگاه خبرنگاران به نقل از وب دا؛ ناهید برخورداری، کارشناس تغذیه در خصوص ارزش  این میوه گفت: هر 100 گرم آلوچه، دارای 47 کیلوکالری انرژی ، بیش از 11 گرم کربوهیدرات، 7‌/‌0 گرم پروتئین، 28‌/‌0 گرم چربی کل و بیش از یک گرم فیبر رژیمی است.

وی با اشاره به اين كه کودکان نبايد گوجه سبز را با نمک بخورند ادامه داد: گوجه‌ سبز دارای 5 میکروگرم فولات، 417‌/‌0 میلی‌ گرم ویتامین3‌B ، 135/0 میلی ‌گرم ویتامین5‌B و 29‌0/‌0 میلی‌گرم ویتامین6‌B ، یتامین‌ های B1،B2،  C ، A، E، K، کلسیم ، منیزیم ، آهن ، مس ، فسفر ، روی ، سدیم و پتاسیم است.

وی عنوان کرد: گوجه سبز در تقویت دندان‌ ها و لثه‌ ها مفید است، بدن را در مقابل عوامل عفونی مقاوم کرده و با التهاب و رادیکال‌ های آزاد مخرب مقابله می ‌کند و از این رو موجب تقویت سیستم ایمنی می ‌شود.

برخورداری یادآورشد: زیاده‌ روی در مصرف گوجه سبز موجب حالت تهوع و سردرد می ‌شود.

خواص گوجه فرنگی

گوجه‌فرنگی دارای خواص تغذیه‌ای فراوان بوده و مقدار کالری موجود در آن کم است.
به گزارش سرویس علمی، پزشکی باشگاه خبرنگاران؛گوجه‌فرنگی‌ها، دارای مقدار کمی کالری بوده و به خصوص اگر خوب رسیده باشند از خواص تغذیه‌ای فراوانی برخوردار خواهند بود.

برای مثال مقدار بتاکاروتن موجود در گوجه‌فرنگی‌های قرمز و کاملا رسیده حدود 4 برابر گوجه‌فرنگی‌های نرسیده است.

اختلال خوردن در کودکان منشا عاطفی دارد

کودکان برای تغذیه و تامین مواد غذایی به والدین خود وابسته هستند اختلالات خوردن در آنها بازتاب تعامل والد و کودک است.
متین السادات نصری، مدرس دانشگاه در گفتگو باخبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت: اختلالات تغذیه و خوردن در دوره ی شیرخوارگی و اوایل کودکی شامل علائم پايدار مصرف ناکافی غذا، برگردانندن مکرر و جویدن مجدد غذا است.

وی افزود: اختلالات خوردن در بچه های کوچک پیش تر از بزرگسالان دیده می شود و در افراد مبتلا به عقب ماندگی ذهنی نیز بروز می کند.

وی در ادامه خاطر نشان کرد: میزان بروز اختلالات خوردن با افزایش سن کاهش می یابد که از 12 تا 24 ماهگی آغاز می شود.

وی در پایان تصریح کرد: میزان بالایی از محرومیت عاطفی والدین با مواردی از اختلالات خوردن در ارتباط است که این اختلال به عنوان یک مکانیسم دفاعی برای ارضاء نیازهای عاطفی کودک استفاده می شود.

شير مادر خاصيت ويروس‌كشي قوي دارد

پزشكان در يك مطالعه جديد دريافتند شير مادر خاصيت ويروس‌كشي قوي دارد و مي‌تواند از بدن در برابر انتقال ويروس ايدز از راه دهان محافظت كند. به گزارش سرويس سلامت‌ «ايسنا»، بيش از 15 درصد از موارد جديد ابتلا به عفونت ايدز در كودكان بروز مي‌كند. اگر كودكان آلوده به ويروس ايدز تحت درمان قرار نگيرند، فقط 65 درصد از آنها تا يك‌ سالگي و كمتر از نيمي از آنها تا رسيدن به دو سالگي زنده مي‌مانند.
به گزارش شبكه خبري ان‌بي‌سي، متخصصان دانشكده پزشكي دانشگاه كاروليناي شمالي در يك مطالعه جديد نشان دادند كه شير مادر خاصيت ضد ويروسي قوي دارد و از بدن كودك در برابر انتقال ويروس ايدز از راه دهان جلوگيري مي‌كند.
دكتر جي. ويكتور گاريس، كارشناسان اصلي در اين مطالعه و رييس بخش بيماري‌هاي عفوني در اين دانشكده متذكر شد: اين آزمايشات ديدگاه مهمي درباره قدرت شگفت‌انگيز شير مادر در تخريب ويروس ايدز و پيشگيري از سرايت ويروس ارائه مي‌كند.

مصرف روزانه آجیل


untitled (2 of 5).jpg5 علت برای مصرف روزانه آجیل
شاید بيشتر ما تصور کنیم مصرف روزانه آجیل باعث چاقی، افزایش چربی‌های خون و در نهایت بیماری می‌شود، ولی مطالعات انجام شده در این زمینه حاکیست که به دلایل عدیده، استفاده از «مغز»ها به سلامتی‌مان کمک شایانی می‌کند.
1. آجیل برای قلبتان مفید است. مغزها حاوی اسید آمینه آرژینین هستند که در فرآیند اتساع و گشادی عروق و در نتیجه جریان یافتن آسان‌تر خون در عروق ایفای نقش می‌کنند. مطالعات سال 2011 کالج امریکایی تغذیه نشان داد کسانی که به صورت مداوم از مغزها استفاده می‌کنند فاکتور خطر پایین‌تری برای فشار خون دارند و کاهش HDL (کلسترول خوب) و چاقی شکمی و افزایش قند خون ناشتا در آن‌ها شیوع کمتری دارد. حال کدام یک از مغزها مفیدترند؟ در سال 2003 ادعای سلامتی‌بخش بودن مغزها بر بیماران قلبی – عروقی توسط FDA (سازمان غذا و دارو) تأیید شد. اين مغزها عبارتند از بادام زمینی، مغزهای درختی مثل بادام، فندق، پسته، پیکن (گردوی امریکایی) و گردو.
2. انواع آجیل دارای چربی‌های سلامتی‌بخشی هستند. 80 درصد بيشتر مغزها چربی است اما این چربی‌ها بیشتر از نوع تک غیراشباع و چند غیراشباع هستند. افزودن مغزها و کره آنها به ساندویچ یا زدن غذا به داخل کره آنها، یا استفاده از چند عدد از آنها به عنوان میان وعده راه‌های خوبی برای متعادل‌کردن چربی‌های سالم‌تر و ایجاد احساس رضایت بیشتر است. در مورد کره‌هایی که حاوی روغن‌های نیمه هیدروژنه هستند به دلیل داشتن اسید چرب ترانس احتیاط کنید.