غـلـظـت خـون داريـد؟ گـيـاهـخـوار شـويـد!

 دکتر محمدرضا وفا/متخصص تغذيه و رژيم درماني/ دانشيار دانشگاه علوم پزشکي تهران


از نظر پزشکي، دلايل متعددي در افزايش غلظت يا رقت خون موثر هستند که بخشي از آنها ژنتيکي و بخشي ديگر به علت ابتلاي فرد به بيماري‏هاي گوناگون است...
 افزايش غلظت خون زماني بروز مي‌کند که سطح هموگلوبين و هماتوکريت خون بالا مي‌رود، بنابراين کساني كه غلظت خونشان بالاست، درواقع هموگلوبين و هماتوکريت خونشان از افراد عادي بيشتر است. كاهش هموگلوبين و هماتوکريت خون باعث کم‏خوني مي‏شود كه مردم به اشتباه از آن به عنوان «رقت خون» ياد مي‌كنند. علل متفاوتي در بروز کم‏خوني موثر هستند که از مهم‌ترين آنها مي‌توان به دلايل تغذيه‌اي اشاره کرد. مثلا شايع‌ترين نوع کم‏خوني در تمام دنيا و به خصوص در كشور ما، كم‌خوني فقر آهن است كه در زنان و دخترانمان شيوع دارد.
رعايت الگوي غذايي سالم و مناسب مي‏تواند در بهبود اين مشكل موثر باشد و از آنجا که افزايش گلبول‏هاي قرمز و هموگلوبين خون (غلظت خون) اثر منفي‏اي روي مكانيسم انعقاد خون دارد و مي‏تواند مشكلات جدي را از نظر سلامت براي فرد به وجود بياورد، گياه‌خواري (خام‌خواري) يا نيمه‌گياه‏خواري بهترين روش مقابله با افزايش غلظت خون محسوب مي‌شود و افراد مبتلا به غلظت خون بايد ميوه و سبزي‏ فراواني همراه وعده‏هاي غذايي و ميان‏وعده‏هايشان مصرف کنند و از خوردن موادغذايي شيرين، چرب و شور بپرهيزند و کمتر از منابع حيواني (گوشت و تخم‌مرغ) يا كره، خامه و لبنيات استفاده کنند. ميوه‌ها و سبزي‌ها به‌علت داشتن ويتامين C و فيبرهاي محلول و نامحلول، عمل حفاظتي در مقابل افزايش غلظت خون دارند و به همين علت در افراد گياه‌خوار، نه‌تنها احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ كمتر است بلکه خونشان رقيق‌تر مي‌شود و فشارخون پايين‌تري نسبت به افراد هم‌ سن و سال خود دارند. افراد مبتلا به غلظت خون بايد به مساله تشنگي به خصوص در فصل گرما اهميت بيشتري بدهند و مراقب باشند به هيچ‏وجه حالت دهيدراتاسيون يا كم‏آبي در بدنشان اتفاق نيفتد. بهترين نوشيدني براي اين افراد، آب است بنابراين بايد با کمترين احساس خشكي دهان، مقدار كمي آب بنوشند. چاقي و اضافه وزن نيز احتمال افزايش غلظت خون را بالا مي‏برد و معمولا افرادي که دچار غلظت خون بالايي هستند، چاقند. كنترل وزن و رساندن آن به محدوده طبيعي، در بهبود اين مشکل بسيار موثر است و انجام فعاليت‏هاي ورزشي مفرح نيز مي‏تواند به اين افراد كمك كند.
اگر فرد به کم‏خوني مبتلا باشد، ابتدا بايد علت اصلي كم‌خوني که مي‏تواند کمبود اسيدفوليک، ويتامين‏هاي گروه B6 و B12 يا روي باشد، مشخص شود و در صورت نياز، با مصرف يک دوره مكمل اين مشکل درمان شود. برخلاف افراد مبتلا به غلظت خون، افراد کم‌خون بايد انواع گوشت، به خصوص گوشت قرمز را در برنامه غذايي خود بگنجانند و علاوه بر غلات (كه منبع خوب آهن هستند) موادغذايي حاوي ويتامين c مصرف كنند تا جذب آهن بيشتر شود.

منبع: هفته نامه سلامت

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر