فواید مویز

مویزدر سال‌های اخیر، مویز در آجیل‌فروشی‌ها جایگاه ویژه‌ای را به خود اختصاص داده است و اغلب خانواده‌ها از آن همراه با دیگر مغزها، برای افزایش توان و انرژی به ویژه در فصول سرد سال استفاده می‌کنند، اما سوال اینجاست که آیا مویز را می‌توان جایگزین انگور کرد؟ آیا افراد دیابتی و چاق می‌توانند از این میوه خشک استفاده کنند؟

به حبه‌های درشت خشک شده ی انگور سیاه، "مویز" گفته می‌شود. این عضو خشکبار در واقع همان کشمش است که از نظر شکل ظاهری و رنگ با کشمش متفاوت، ولی از نظر خواص تا حد زیادی شبیه آن است. معمولا مویز تهیه شده از انگور قرمز مجلسی یا انگور شاهانی بهتر است.
مویز بر اثر خشک شدن خواص خود را از دست نمی‌دهد و حتی اثر نیروبخش آن بیشتر می‌شود.

خواص تخم آفتابگردان

یکی از خواص تخم آفتابگردان، داشتن ویتامین e است که از بیماری های قلبی عروقی پیشگیری می کند.تخم های آفتابگردان دارای ارزش غذایی بالایی هستند و دارای چربی های سالم، پروتئین، فیبر، مواد معدنی، ویتامین e و فیتوکمیکال ها است. این گیاه به این خاطر آفتابگردان نام گرفته که به هر طرف خورشید قرار دارد این گیاه نیز به آن طرف می چرخد. تخم های آفتابگردان دارای فواید فراوانی هستند و می توان از آن ها در انواع غذاها استفاده کرد. شما می توانید این تخم ها را روی انواع غذاهای حاوی غلات، انواع سالادها و سوپ ها بپاشید و یا با سبزی جات مخلوط کنید و نیز در دسرها و یا به عنوان میان وعده از آن ها استفاده کنید. لیگنانس موجود در این تخم ها محافظ خوبی در برابر ابتلا به برخی سرطان هاست. تخم های آفتابگردان،دارای ترکیبی هستند کهحافظه و عملکردهای شناختی را بهبود می بخشد. همچنینکلسترول خون را پایین می آورند. تخم آفتابگردان را به خاطر خواص فراوانش باید در انواع رژیم های غذایی گنجاند چراکه هم از لحاظ اقتصادی به صرفه است و هم آسان هضم می شود و نیز حاوی پروتئین هایی است که محافظ جوانی است ارزش غذایی 10 گرم تخم آفتابگردان کالری : 57 کربوهیدرات : 3 گرم چربی: 24 گرم فیبر: یک گرم پروتئین:2/3 گرم کلسترول: 0 میلی گرم منبع خوبی از ویتامین های: ب1 و ای منبع خوبی از مواد معدنی رژیمی: آهن، منیزیم، مس و منگنز

تخمه ژاپنی درست است یا تخمه جابونی؟؟!

 نویسنده: علی معصومی 

یک نوع تخمه ای که تو ایران به تخمه ژاپنی معروفه تو آجیل خیلی از خونه ها دیده می شه. اینها همون تخم هندوانه هستند که ما به اسم تخم ژاپنی می شناسیمشون. برای تهیه این نوع تخمه ها به این روش عمل می کنند که هندوانه ها را زیر افتاب خشک می کنند ، بعد اونا رو چوب می زنند و تخم هاشون را جدا میکنند و به صورت عمده می فروشند و گاهی صادر می کنند. تخمه ژاپنی که از مغازه ها خریداری می کنیم ، دو نوع است ؛ نوع اول کمی ریزتر است که تخم هندوانه ای است که چون قبلا محل کشتش روستای "جابون " در دماوند بوده به تخمه جابونی معروف است و نوع درشت تر تخم ژاپنی ، از تخم هندوانه ای است که بذر ان از ژاپن امده است اما به اشتباه هر دو نوع این تخمه ها را تخمه ژاپنی می نامند. پس چون ما بیشتر از اون تخمه درشترها استفاده می کنیم بهتره که بگیم تخمه ژاپنی به اون تخمه هندوانه ها که سرخ شده و خیلی هم خوشمزه است بگیم تخمه جابونی.

خواص تخمه كدو


2000729.jpg
تخم كدو منبعی غنی از مواد معدنی، پروتئین و چربیهای غیر اشباع است كه در سلامت پروستات، استخوان‌ها و پیشگیری از التهاب مفاصل موثر است.
كدو در مكزیك حدود ۱۴۰۰ سال قبل از میلاد مسیح كاشته شد و به عنوان یكی از گیاهان جالیزی به شمار می آمد. برای اولین بار در سال ۱۴۹۲ میلادی كریستف كلمب در سفر خود از كاشت كدو به صورت جالیزی گزارش كرد و آن را هندوانه ایندوها نام برد كه بسیار خوشمزه بود و از آن دردرمان بسیاری از بیماریها استفاده می كرده اند. بذر كدو توسط او به اروپا آورده شد و كاشت این گیاه جالیزی برای اولین بار در اروپا آغاز شد. بذر كدو را در اوایل خرداد ماه می كارند و سپس در شهریور ماه برداشت می كنند. میانگین وزن هر كدو ۸ كیلوگرم است كه به طور متوسط هر كدو حاوی ۲۰۰-۱۵۰ گرم تخم كدو می باشد. تخمه كدو سبز تیره و صاف است و توسط یك پوسته سفید – زرد پوشیده شده است.

خواص تخمه ها

تخمه‌ها تنقلاتی سنتی هستند که متخصصان علوم غذایی مصرف متعادل آنها را به عنوان یک میان وعده سالم با ارزش تغذیه‌ای بالا توصیه می‌کنند. به طور کلی تخمه‌ها منبع عمده چربی و کالری هستند و پروتئین و کربوهیدرات در ترکیبات آنها دیده می‌شود. از نظر ویتامین‌ها سرشار از ویتامین‌های گروهB خصوصا اسید فولیک، A ،E و اندکی ویتامینC و از نظر املاح غنی از پتاسیم، منیزیم، مس، روی، منگنز، کروم، آهن و سلنیوم می‌باشند. تخمه‌ها انواع مختلفی دارند:
تخمه آفتابگردان: در 100 گرم آن 580 کالری انرژی نهفته است. ویتامینE و آنتی‌اکسیدان موجود در آن خاصیت ضدالتهابی داشته و از بیماری‌های قلبی عروقی، پارکینسون و آلزایمر پیشگیری می‌کند. همچنین این ویتامین به کاهش شدت و دفعات گرگرفتگی در زنان یائسه کمک کرده و از افزایش بیماری قند می‌کاهد و سلنیوم آن خاصیت ضدسرطانی دارد.

خواص کشمش

خواص کشمشکشمشها با اینکه شیرین و چسبنده هستند اما باعث خراب شدن دندانها و بیماریهای لثه نمی‌شوند بلکه سلامت آنها را بهبود می‌بخشند...

 
کشمش میوه‌ای است که از خشک کردن انگور بوسیله نور خورشید و یا طی فرایند شیمیایی حاصل می‌شود. کشمکها بسیار کوچک هستند، پوستی چروکیده و مزه‌ای شیرین دارند. کشمشها با توجه به نوع آنها رنگهای متفاوتی دارند.

خاکشیر

خاكشير گياهي است علفي يكساله يا دو ساله كه ارتفاع ساقه آن تا يك متر نيز مي رسد . پائين گياه كرك دراست در حاليكه بالاي آن بدون كرك مي باشد .
تخم اين گياه كه همان خاكشير است ريز و كمي دراز و معمولا به دو رنگ وجود دارد يكي از آنها قرمز كه داراي طعم كمي تلخ است و ديگري برنگ قرمز تيره مي باشد .
تركيبات شيميايي:خاكشير داراي تعدادي اسيد چرب مانند اسيد لينوئيك ،‌اسيد لينولنيك ، اسيد اولئيك ،‌اسيد پالمتيك و اسيد استئاريك مي باشد . ضمنا در خاكشير اسانس روغن فراري وجود دارد كه داراي مواد بنزيل و ايزوسيانات است
خواص داروئي:
خاكشير از نظر طب قديم ايران گرم و تر است .
1)التيام دهنده زخم و جراحات است .
2)جوشانده خاكشير براي رفع اسهال هاي ساده و رفع ترشحات زنانگي مفيد است .
3)خاكشير ادرار آور است .
4)خاكشير تب بر است .
5)براي دفع كرم مفيد است .
6)التهاب كليه را برطرف مي كند.
7)سرخك و مخملك را دوا مي كند .
8)خاكشير صدا را باز مي كند .
9)براي از بين بردن كهير و التهابات پوستي از خاكشير استفاده كنيد .
10)از گلها و برگهاي گياه مي توان براي رفع بيماري ناشي از كمبود ويتامين C استفاده كرد .
11)سنگ كليه را دفع مي كند.
12)براي دفع سنگ كليه مي توان خارشتر ،‌خاكشير و ترنجبين را با هم مخلوط كرده وصبح ناشتا خورد .
13)براي برطرف كردن جوشهاي صورت كه بعلت خوردن چربي و شيريني زياد ايجاد مي شود بايد جوشانده يك قاشق ترنجبين را با دو قاشق غذاخوري خاكشير مخلوط كرده و هر روز صبح ناشتا بمدت دو هفته آنرا ميل ميل كنيد تا جوشها از بين برود.
طرز استفاده: به مبحث نسخه پيچي گياهان دارويي براي بيماري مورد نظر مراجعه نماييد
مضرات : بعضي از افراد هنگاميكه خاكشير مي خورند ممكن است سردرد بگيرند اينگونه شاخاص بايد خاكشير را با كتيرا بخورند .

منبع: irteb.com

عرق رازیانه

  عرق رازیانهعرق رازیانه بیشتر برای خانم‌ها توصیه می‌شود. مصرف این عرق در خانم‌های یائسه باعث كاهش و برطرف شدن عوارض و علایم این دوران شده و در كسانی كه دچار یائسگی زودرس شده‌اند، موجب درمان و بازگشت عادات ماهیانه می‌شود.
عرق رازیانه همچنین در درمان اختلالات هورمونی خانم‌ها مؤثر است؛ به‌طور مثال مصرف آن به افرادی كه دچار لكه‌بینی های ممتد قبل و بعد از عادت ماهیانه هستند و یا از اختلالات قاعدگی رنج می‌برند، توصیه می‌شود. كسانی كه خونریزی‌ آنها در زمان قاعدگی خیلی كمتر از حد طبیعی است بهتر است همیشه از عرق رازیانه استفاده كنند ولی افرادی كه خونریزی آنها بیش از حد طبیعی است باید در زمان قاعدگی مصرف عرق رازیانه را قطع كرده و بعد از این دوران دوباره خوردن آن را شروع كنند. در ضمن عرق رازیانه یكی از درمان‌های اساسی در كیست تخمدان زنان محسوب می‌شود. عرق رازیانه همچنین تأثیر بسیار زیادی بر شادابی و طراوت پوست بانوان داشته و در شست‌‌وشو و تقویت نور چشم مؤثر است.


منبع: روزنامه تهران امروز

تخم رازیانه

 معجون های طبیعی برای درمان معده درد
معده درد یک ناراحتی بسیار شایع است که در همه افراد از هر جنسیت و در هر گروه سنی ممکن است بروز کند.معمولا خوردن چیزی در خارج از برنامه غذایی، موجب بروز معده درد می شود. به گفته متخصصان تغذیه و گوارش، زمانی که دستگاه گوارش بدن نمی تواند غذایی را هضم کند، فرآیند هضم غذا کامل نمی شود و در نتیجه درد معده بروز می کند. هرچند این قبیل معده دردها ممکن است مشکل جدی و مزمن نباشند اما در هر حال موجب ناراحتی می شوند و آزاردهنده هستند.

رازیانه

خواص رازیانه

خواص رازیانه
رازیانه گیاهی دوساله که تا ارتفاع 2 متر رشد می‌کند و ریشه دوکی شکل دوشاخه دارد. رازیانه ضد نفخ،خلط آور ،ضد اسپاسم و آرامش‌بخش می‌باشد و ....
 
 
 
 
 
 رازیانه و پیشگیری

رازیانه در پیشگیری از بروز: 

*  اختلالات ناشی از نفخ و بیماریهای عصبی، بخصوص در بیماری روده تحریک پذیرIBS
*  اختلالات پریود و پریود دردناک
*  التهابات مجاری تنفسی و تجمع خلط حین بیماریهای تنفسی
 موثر میباشد. 
 
 
 خانواده:                                                
(Umbelliferaeapiaceae)  
مشخصات:
   گیاهی دوساله که تا ارتفاع 2 متر رشد می‌کند و ریشه دوکی شکل دوشاخه دارد. برگها دارای غلاف گوشتی ضخیم و ساقه آغوش بوده و خوراکی می‌باشند. گل‌ها درون گل آذین چتر مرکب قرار دارند.   جام گل دارای 5 گلبرگ زردرنگ میباشد.  میوه شیزوکارپ تخم مرغی ودارای رگه‌های برجسته طولی می‌باشد. 
گیاه ندرتاً خودرو می‌باشد و اکثراً کشت می‌شود. زمان جمع آوری گیاه طی ماههای مرداد تا آبان می‌باشد. 
عسل (شهد) گیاه دارای خواص خلط آوری و ضد احتقان دستگاه تنفسی می‌باشد. 

پراکندگی: در جنوب اروپا. شمال آفریقا و جنوب غربی آسیا کشت می‌شود. 
 در ایران در استان گلستان. مازندران. کردستان وخراسان کشت می‌گردد. 

بخشهای مورد استفاده:
 میوه

ترکیبات شیمیایی:
انتول(قسمت موثر اصلی) فنشون.  کامفن.  لیمونن.  استراگول وفلاندرن

خواص:
  ضد نفخ: مخصوصاًدرنفخ با منشاء روده‌ای
 خلط آور ملایم: مخصوصاً برای اطفال
 ضد اسپاسم :منجر به کاهش درد حین پریود می‌گردد.  (اثر قابل توجه و در حد داروهای ضد التهاب غیر استروییدی NSAIDS دارد. )
  آرامبخش
  افزایش دهنده ترشح شیر مادر
  کاهش التهاب غشاء مخاطی دستگاه تنفسی  متسع‌کننده نای و برونشها  اثرات ضد میکروبی معادل پنی سیلین و تتراسایکلین دارد
  ضد التهاب پلک و ملتحمه
 

موارد مصرف:

1- پیشگیری* منجربه کاهش موارد بروز عوارض ناشی از نفخ می‌گردد. 
* از دفعات بروز پریود دردناک کم نموده و نیز باعث کاهش شدت علایم میگردد. 

 2- درمان
*  در درمان علامت بیماری روده تحریک پذیرIBSبا کاهش نفخ و آرامبخشی موثر است.   مخصوصاً وقتی توام با زیره مصرف گردد طعم تند زیره را کاهش می‌دهد.  {(خوراکی)معادل}
* بعنوان گشاد کننده مجاری تنفسی.  خلط آور وکاهنده التهاب مجاری تنفسی در برونشیت مصرف میگردد.  {(خوراکی)کمکی}
* دراسهال شیرخواران جهت جایگزینی مایعات و آرامبخشی مصرف دارد.  {(خوراکی)کمکی}
* در درمان پریود دردناک و اختلالات منجر به قطع پریود مصرف می‌گردد.  {(خوراکی)کمکی}
* در مواردی که ترشح شیر کم می‌باشد تجویز می‌گردد.  {(خوراکی)معادل}

تداخلات دارویی:
   در مطالعات جانوری باعث کاهش 50 % جذب سیپروفلوکساسین از روده می‌گردد. 
مصرف در دوران بارداری:
 بعلت اثرات قاعده آوری ممنوع می‌باشد. 

مصرف در شیر دهی:
  در دوره‌های کوتاه مدت از فرآورده‌های تغلیظ شده مجاز است. 

موارد منع مصرف و احتیاط:
* در نوزادان مصرف فرآورده‌های تغلیظ شده ممنوع است. 
* بعلت وجود استرگلEstergole که سرطانزا می‌باشد مصرف طولانی مدت حتماً زیر نظر پزشک انجام گیرد. 
* در موارد نادری باعث بروز حساسیت پوستی وتنفسی میگردد. 

تهیه و تدوین: دکتر محمد رضا رضوانی ـ گروه سلامت سیمرغ