آموزش تغذیه - خواص مواد خوراکی - بیماری ها در رابطه با تغذیه - گیاهان دارویی - رژیم های غذایی -ترکیبات مواد غذائی
خواص قیسی
بر
اساس نوشتههاى چينى متعلق به 2000 سال قبل از ميلاد، زردآلو از آسياى
شرقى نشأت گرفته و به وسيله عربها به اروپا انتقال يافت و مردم مناطق
مديترانهاى توسط رومانيايىهاى با اين ميوه آشنا شدند.
پرثمرترين
درختان زردآلو در سطح كشور كه ميوه آن علاوه بر مصارف داخلى، جنبه صادراتى
داشته و به صورت برگه زردآلو، قيسى، آفتاب خشك و هسته آن نيز به صورت مغز
هسته تلخ و شيرين به خارج از كشور صادر مىگردد، به ترتيب در استانهاى
آذربايجان شرقى، خراسان، آذربايجان غربى، سمنان، همدان، زنجان و استان
مركزى به عمل مىآيد. زردآلوى ايران از نظر كيفيت، كميت، رنگ و طعم در دنيا
مشهور است و انواع زيادى تاكنون شناخته شده كه تعداد آنها از 130 نوع
متجاوز مىباشد.
چلغوزه
بار درشت درخت صنوبر است و از گردو مغذی تر می باشد ولی دیر هضم تر است .
مزاج :معتدل است و اندکی گرمی دارد .
خاصیت :تغذیه پرمایه و خوب و نیروبخش می دهد رطوبت های تباه روده را از بین می برد .دیر هضم است .اگر سردمزاجان با عسل و گرم مزاجان با نبات بخورند هم خوب هضم می شود و هم تغذیه بیشتر می دهد .
اگر در آب بخیسانند تند و تیزی و زبان گزی خود را از دست می دهد و بسیار تغذیه دهنده تر می شود .حتی دانه های خرد و کوچک آن که مواد غذایی در بر ندارند اگر در آب خیس شوند از دارویی بودن به غذایی بودن تبدیل
می شوند. دانه های خرد صنوبر شناخته شده و در هر جایی هست .
مفاصل :درعلاج درد عصب ، پشت درد و احساس سست بودن مفید است .
دیابتی ها توت خشک سفید بخورند
تخم شربتی
تخم شربتی خواص بی شماری دارد که ۱۰ خواص آن را در زیر میخوانید
تخم شربتی بدلیل حالت ژلاتینی خود انسان را
تا مدتها سیر نگهمیدارد. چون دانه های ژلاتینی آن از آب درست شده، هیچ
کالری ندارد و چون آب آن به مدت طولانی داخل دانه ها حتی درون بدن باقی
میماند، باعث میشود که بدن احساس سیری کند. پس به جای خوردن داروهای زیان
آور برای کم کردن اشتها، چرا از تخم شربتی استفاده نشود
انجیر
خواص انجير
انجير داراي درختي است که بلندي آن پنج تا شش متر و گاهي
بيشتر مي رسد. برگ هاي آن پهن، بزرگ و پنجه اي، شبيه برگ مو خشن به رنگ سبز
خاکستري است. تنها درختي است که بدون شکوفه يا گل، ميوه مي دهد.
ميوه هاي آن در انتهاي برگ ظاهر مي شود. رنگ ميوه قبل از رسيدن سبز و پس از رسيدن به رنگ زرد يا قهوه اي يا سياه تبديل مي شود. طعم ميوه رسيده شيرين است و هر چه بيشتر بماند به شيريني آن افزوده مي شود.
قسمت هاي دارويي انجير برگ، ميوه و سرشاخه هاي نازک آن است.
-اگر آن را بپزيد و به شکل کمپوت يا مربا درآوريد، مغذي و مقوي است، سوء هاضمه را برطرف مي سازد؛ وسواس، صرع و جنون را درمان مي کند و سرفه رطوبتي را تسکين مي دهد.
-قهوه انجير، که براي تهيه آن انجير را بايد بو داده و بساييد تا به صورت قهوه درآيد، براي درمان سياه سرفه، سينه پهلو و ذات الريه حاد و برونشيت مفيد است.
-افرادي که عادت به قولنج دارند و شکم دردهاي سخت مي گيرند و داراي يبوست نيز هستند بهتر است مقداري انجير را با يک پنجم آن مغز گردو بکوبند و بخورند. اين عادت از آن ها مرتفع مي گردد.
-انجير خشک را در شير بپزيد و آن را در دهان مزه مزه و غرغره کنيد. در اين صورت آبسه دندان و ورم لثه را رفع مي کند، هم چنين ورم هاي حلق، گلودرد کهنه و مزمن را درمان مي کند.
-آن را کوبيده و با موم يا روغن زيتون يا هردو مخلوط کرده و ضماد تهيه کنيد. اين ضماد ترک هاي پوست ناشي از سرماخوردگي را درمان مي کند.
-تازه آن را روي بواسير بماليد تا از موضع خون بيايد. در اين صورت در درمان ورم بواسير مؤثر است.
-پوست شاخه هاي جوان و تازه آن را بکنيد و بجوشانيد و آب آن را بنوشيد، اسهال ساده و اسهال خوني را درمان مي کند.
-جهت از بين بردن زگيل، ميخچه، کک و مک و خال گوشتي آن را هر روز سه بار بر موضع بماليد و تا بهبودي کامل ادامه دهيد.
-اگر آن را روي بواسير ماليده و هر روز تکرار کنيد، در رفع آن مؤثر خواهد بود.
چربي 1/3 گرم خشک،0/3-0/14 گرم تازه
کلسترول0 خشک ، 0تازه
پروتيين 4/3گرم خشک،1/2 گرم تازه
کربوهيدرات 70گرم
خشک،20-17گرم تازه
قند 50 گرم خشک،14 گرم تازه
فيبرغذايي 5/5 گرم خشک، 1/6 گرم تازه
سديم 34 ميلي گرم خشک ، 2 ميلي گرم تازه
پتاسيم 640ميلي گرم خشک ،194 ميلي گرم تازه
کلسيم 2/3 ميلي گرم خشک ،35تا 78 ميلي گرم تازه
آهن 3 ميلي گرم خشک، 1 تا4 ميلي گرم تازه
ويتامين «آ» 80 ميکروگرم خشک، 270-27 ميکروگرم تازه
ويتامين «ث» 0 خشک ،17-12 ميلي گرم تازه
ميوه هاي آن در انتهاي برگ ظاهر مي شود. رنگ ميوه قبل از رسيدن سبز و پس از رسيدن به رنگ زرد يا قهوه اي يا سياه تبديل مي شود. طعم ميوه رسيده شيرين است و هر چه بيشتر بماند به شيريني آن افزوده مي شود.
قسمت هاي دارويي انجير برگ، ميوه و سرشاخه هاي نازک آن است.
خواص درماني و موارد مصرف
-ميوه آن قلب را خنک مي کند؛ گرفتگي ها را باز مي کند؛ مقوي کبد است و نيز کم بودن ترشح ادرار را مرتفع مي سازد.-اگر آن را بپزيد و به شکل کمپوت يا مربا درآوريد، مغذي و مقوي است، سوء هاضمه را برطرف مي سازد؛ وسواس، صرع و جنون را درمان مي کند و سرفه رطوبتي را تسکين مي دهد.
-قهوه انجير، که براي تهيه آن انجير را بايد بو داده و بساييد تا به صورت قهوه درآيد، براي درمان سياه سرفه، سينه پهلو و ذات الريه حاد و برونشيت مفيد است.
-افرادي که عادت به قولنج دارند و شکم دردهاي سخت مي گيرند و داراي يبوست نيز هستند بهتر است مقداري انجير را با يک پنجم آن مغز گردو بکوبند و بخورند. اين عادت از آن ها مرتفع مي گردد.
-انجير خشک را در شير بپزيد و آن را در دهان مزه مزه و غرغره کنيد. در اين صورت آبسه دندان و ورم لثه را رفع مي کند، هم چنين ورم هاي حلق، گلودرد کهنه و مزمن را درمان مي کند.
-آن را کوبيده و با موم يا روغن زيتون يا هردو مخلوط کرده و ضماد تهيه کنيد. اين ضماد ترک هاي پوست ناشي از سرماخوردگي را درمان مي کند.
خواص درماني برگ درخت انجير
30-25 گرم آن را در يک ليتر آب جوش دم کنيد و آب آن را صاف نموده، بنوشيد، سرفه را تسکين مي دهد.-تازه آن را روي بواسير بماليد تا از موضع خون بيايد. در اين صورت در درمان ورم بواسير مؤثر است.
خواص درماني شاخه درخت انجير
-شاخه هاي نازک و جوان آن را خرد نموده و دم کنيد و آب آن را بنوشيد، ادرارآور قوي است و آنژين را درمان مي کند.-پوست شاخه هاي جوان و تازه آن را بکنيد و بجوشانيد و آب آن را بنوشيد، اسهال ساده و اسهال خوني را درمان مي کند.
خواص درماني شيره درخت انجير
-براي رفع درد دندان،آن را پاي دندان بماليد و يا کمي پنبه را درآن فرو کنيد و در حفره دندان قرار دهيد.-جهت از بين بردن زگيل، ميخچه، کک و مک و خال گوشتي آن را هر روز سه بار بر موضع بماليد و تا بهبودي کامل ادامه دهيد.
-اگر آن را روي بواسير ماليده و هر روز تکرار کنيد، در رفع آن مؤثر خواهد بود.
ارزش و مواد غذايي انجير در 100 گرم
انرژي 275 کيلوکالري خشک، 80کيلوکالري تازهچربي 1/3 گرم خشک،0/3-0/14 گرم تازه
کلسترول0 خشک ، 0تازه
پروتيين 4/3گرم خشک،1/2 گرم تازه
کربوهيدرات 70گرم
خشک،20-17گرم تازه
قند 50 گرم خشک،14 گرم تازه
فيبرغذايي 5/5 گرم خشک، 1/6 گرم تازه
سديم 34 ميلي گرم خشک ، 2 ميلي گرم تازه
پتاسيم 640ميلي گرم خشک ،194 ميلي گرم تازه
کلسيم 2/3 ميلي گرم خشک ،35تا 78 ميلي گرم تازه
آهن 3 ميلي گرم خشک، 1 تا4 ميلي گرم تازه
ويتامين «آ» 80 ميکروگرم خشک، 270-27 ميکروگرم تازه
ويتامين «ث» 0 خشک ،17-12 ميلي گرم تازه
منبع: نشريه تغذيه و سلامتي 83
گوجه فرنگی و خیار
خواص گوجه فرنگی و خیار
گوجه فرنگی و خیار سرشار از ویتامین C هستند که دارای خاصیت ضدعفونی کنندگی است.
ویتامین
C یک آنتی اکسیدان فوق العاده است که به مبارزه در مقابل رادیکال های آزاد
که عامل پیری هستند، کمک میکند. و این مواد غذایی فواید قابل توجه دیگری
هم دارند.
یک گوجه فرنگی متوسط نیمی از نیاز روزانۀ بدن ما به ویتامین C را تأمین میکند. 100 گرم خیار، 10% دیگر به این میزان میافزاید.
به خاطر داشته باشید: اگر پوست خیار را بکنید، 50% از ویتامین های درون آن را از دست خواهید داد، و این اقعآً حیف است! گوجه فرنگی و خیار منابع مناسبی برای تأمین پتاسیم، منیزیم، روی، فسفر، آهن و مس هستند که باعث تعادل بدن ما میشوند و ریز مغذی های مورد نیاز بدن، برای سرحال و سلامت بودن را تأمین میکنند.
به خاطر داشته باشید: اگر پوست خیار را بکنید، 50% از ویتامین های درون آن را از دست خواهید داد، و این اقعآً حیف است! گوجه فرنگی و خیار منابع مناسبی برای تأمین پتاسیم، منیزیم، روی، فسفر، آهن و مس هستند که باعث تعادل بدن ما میشوند و ریز مغذی های مورد نیاز بدن، برای سرحال و سلامت بودن را تأمین میکنند.
برای پیشگیری از سرطان و بیماری های قلبی عروقی، گوجه فرنگی بخورید!
گوجه فرنگی و خیار حاوی لیکوپن و بتاکارُتن هستند، این آنتی اکسیدان های مهم در پیشگیری از بسیاری از سرطان ها (از جمله سرطان پروستات) و بیماری های قلبی عروقی نقش دارند.
گوجه فرنگی و خیار حاوی لیکوپن و بتاکارُتن هستند، این آنتی اکسیدان های مهم در پیشگیری از بسیاری از سرطان ها (از جمله سرطان پروستات) و بیماری های قلبی عروقی نقش دارند.
چند توصیه برای نگه داری از خیار و گوجه فرنگی
برای گوجه فرنگی: 1. گوجه فرنگی ها را در دمای محیط نگه داری کنید، مثلاً درون سبد میوه ها. 2. هرگز گوجه فرنگی را درون یخچال نگذارید زیرا سرما مزه و طعم آن را کاهش میدهد. 3. از قرار دادن گوجه فرنگی ها در کنار پنجره خودداری کنید زیرا تفاوت های دمایی این میوه را شل میکند. 4. فقط موقع خوردن گوجه فرنگی را بشویید و زدوتر این کار را انجام ندهید. 5. دُم گوجه فرنگی را فقط بعد از شستنش، بکَنید.
برای خیار: 1. خیار را در جای خنک نگه دارید. 2. بهترین دما برای نگه داری و تازه ماندن خیار 15 درجۀ سانتیگراد است. کافی است خیارها را درون کیسۀ سبزیجات گذاشته و ظرف 2 تا 3 روز مصرف کنید. خیارهای خوب کاملاً سبز، براق، سفت و بدون چروک هستند. 2. پوست خیار را نکنید! پوست این میوه سرشار از ویتامین و فیبر (75% مصرف کننده ها، هنوز پوست خیار را میکنند) است. 3. برخی خیارها کمی تلخ هستند. برای رفع این مشکل میتوانید مثل رومی ها و یونانی های باستان، یک نوک انگشت شکر یا عسل روی خیار بمالید. 4. اگر پوست خیار را نکنید، هضمش راحت خواهد بود. پوست این میوه حاوی پپسین است که باعث سهولت در گوارش می گردد.
به همین خاطر خوب است که اول غذا خیار خورده شود، خوردن خیار باعث ترشح آنزیم های هضم کننده میشود. علاوه بر این خیار سرشار از فیبرهایی است که گوارش را آسان میسازند.
تهیه و ترجمه : گروه سلامت سیمرغ
کالری مواد غذایی
کالری های موجود در مواد غذایی مختلف
در این مقاله کالری های اکثر مواد غذایی را مورد بررسی قرار داده ایم.
اسم ماده کالری موجود
یک عدد آدامس :2
100 گرم آدامس :320
100 گرم آرد گندم :360
100 گرم آرد ذرت : 370
100 گرم آرد سویا :420
100 گرم کمپوت آلبالو :90
یک لیوان آلبالو با هسته : 60
100 گرم آلوی زرد :75
100 گرم آلوی قرمز : 45
100 گرم آناناس :45
100 گرم کمپوت آناناس : 90
یک عدد آلو بخارا :15
100 گرم انبه هندی :60
100 گرم اسفناج خام : 25
100 گرم استیک ( کم چربی ) : 200
100 گرم استیک ( پر چربی ) :400
100 گرم انار تازه ( دانه ) :60
100 گرم انجیر تازه : 60
100 گرم انجیر خشک : 270
100 گرم انگور : 80
100 گرم انگور عسکری :90
100 گرم انگور یاقوتی : 100
100 گرم ازگیل :90
100 گرم آبغوره : 20
100 گرم آجیل در هم : 650
100 گرم بادام :660
100 گرم چغاله : 30
100 گرم بادام زمینی بدون پوست :560
100 گرم بادمجان :17
100 گرم گوشت بره خالص : 165
100 گرم گوشت بره با چربی :330
100 گرم بستنی :190
100 گرم بیسکویت بدون کرم : 370
100 گرم بیسکویت ویفر با کرم :540
100 گرم بیسکویت کرم دار : 500
100 گرم برنج: 360
یک کفگیر برنج پخته با روغن : 250
یک عدد پیتزا : 700
100 گرم بیفتک :300
100 گرم باقلوا با پسته : 540
100 گرم ( وزن قبل از پخت )کباب برگ :200
100 گرم باقلای خشک : 360
100 گرم باقلای سبز :108
100 گرم بامیه ( سبز ) : 40
100 گرم بامیه ( شیرینی ) :400
100 گرم به :30
100 گرم پرتقال :35
یک لیوان آب پرتقال : 110
100 گرم پسته با پوست : 340
100 گرم پسته بدون پوست :680
100 گرم پنیر پاستوریزه : 210
100 گرم پنیر محلی : 210
100 گرم پنیر خامه ای : 380
100 گرم پنیر بلغاری : 360
100 گرم پنیر پیتزا : 450
100 گرم پیاز : 38
100 گرم پفک : 100
یک عدد تخم مرغ متوسط : 70
یک عدد زرده تخم مرغ: 50
یک عدد سفیده تخم مرغ :20
یک عدد تخم مرغ آب پز : 70
یک عدد تخم مرغ نیمرو : 130
100 گرم تخم آفتابگردان : 580
100 گرم تخم کدو :600
100 گرم تخم هندوانه : 590
100 گرم توت سفید خشک :360
100 گرم توت تازه : 60
100 گرم توت فرنگی :35
100 گرم تن ماهی : 315
یک قوطی تن ماهی :560
100 گرم حلوا : 400
100 گرم جوانه گندم :50
100 گرم جگر سفید : 160
100 گرم جو :360
100 گرم چاشنی مایونز : 720
100 گرم چیپس : 500
100 گرم خامه سفت :350
100 گرم خرمالو : 60
100 گرم خردل : 80
100 گرم خرمای خشک :310
100 گرم دوغ : 15
یک دسر ( ژلاتین ): 180
100 گرم روغن نباتی ( مایع و جامد ) :900
یک قاشق روغن مایع و روغن زیتون : 120
100 گرم روغن حیوانی : 890
یک عدد سمبوسه : 250
100 گرم سوسیس : 300
10 گرم نان سوخاری : 35
یک لیوان سمنو : 180
100 گرم شیر گاو ( کم چربی ) :55
یک فنجان شیر ( تصفیه شده ) :90
100 گرم شیر خشک : 500
100 گرم شیرینی خشک :500
100 گرم شیرینی دانمارکی : 420
100 گرم شکر :400
100 گرم شکلات : 500
100 گرم طالبی :23
100 گرم عدس :340
100 گرم عسل :300
یک لیوان فرنی : 200
یک عدد فلافل : 90
100 گرم مغز فندق : 630
100 گرم قارچ :27
100 گرم قلوه : 105
100 گرم کارامل :400
100 گرم کاهو :17
100 گرم کدو خورشتی : 28
100 گرم کدو حلوایی : 35
100 گرم کرفس : 13
100 گرم کره حیوانی :750
100 گرم کشمش :290
100 گرم کیک شکلاتی : 400
یک عدد کیک یزدی متوسط :160
100 گرم کنجد : 580
100 گرم کالباس :300
100 گرم کشک :380
یک سیخ کباب کوبیده : 270
یک سیخ کباب برگ : 200
100 گرم گردو ( مغز ) : 625
100 گرم گریپ فروت : 30
100 گرم گلابی : 55
100 گرم گندم : 360
100 گرم گوجه فرنگی : 15
یک لیوان رب : 150
100 گرم سس : 105
100 گرم گوشت ماهی :100
100 گرم گوشت مرغ :200
100 گرم گوشت گاو :240
100 گرم گوشت گاو ( با چربی ) : 350
100 گرم گوشت گاو ( بدون چربی ) :200
100 گرم گوشت گوساله:200
100 گرم گوشت گوسفند :320
100 گرم گز : 500
100 گرم لوبیا سبز : 30
100 گرم لوبیا قرمز : 340
100 گرم لوبیا سفید : 340
100 گرم لوبیا چشم بلبلی : 130
100 گرم لپه : 359
100 گرم ماست :55
100 گرم ماست کیسه ای : 150
یک لیوان ماست پر چربی : 150
یک لیوان ماست کم چرب :110
100 گرم ماکارونی : 360
100 گرم موز : 70
100 گرم میگو : 100
100 گرم نارنگی:34
100 گرم نارگیل تازه : 156
30 گرم نان ساندویچی : 75
100 گرم نان جو : 250
100 گرم نان سیاه ( با سبوس ): 218
یک کف دست نان : 75
یک عددنان سوخاری ( متوسط ): 35
100 گرم نخود فرنگی: 70
100 گرم هویج ایرانی: 40
گردآوری : گروه سبک زندگی سیمرغ
سبزی - دیابت
سبزی های فوق العاده برای مقابله با دیابت نوع 2
تغذیه
ای متعادل، و سرشار از میوه ها و سبزیجات، برای کاهش خطر ابتلا به دیابت
نوع 2 توصیه شده است. تا کنون، مطالعات از این پیشتر هم رفته اند...
برای مقابله با دیابت نوع 2، روی سبزیجات سبز حساب کنید
تغذیه
ای متعادل، و سرشار از میوه ها و سبزیجات، برای کاهش خطر ابتلا به دیابت
نوع 2 توصیه شده است. تا کنون، مطالعات از این پیشتر هم رفته اند...
برای مقابله با دیابت نوع 2، فقط سبزیجات سبز محافظت میکنند
بنابر مطالعه ای که اخیراً به انتشار رسیده است، آثار مصرف فزایندۀ میوه ها یا سبزیجات یا هر دوی آنها، ارتباط معناداری با دیابت نوع 2 ندارد. در عوض، افرادی که سبزیجات سبز و برگ دار (مانند اسفناج یا چغندر) بیشتری مصرف میکنند، 14% کمتر از دیگران با خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مواجه میشوند.
چرا سبزیجات سبز برای مقابله با دیابت مفید اند؟
دلایل این که سبزیجات سبز به مبارزه در مقابل دیابت نوع 2 کمک میکنند، هنوز مشخص نشده است. از مدت ها پیش، دانشمندان تصور میکنند تأثیر آنتی اکسیدانی سبزیجات سبز است که از برخی بیماری های مزمن از جمله دیابت نوع 2 پیشگیری میکند، ثابت شده است که این سبزیجات با داشتن آنتی اکسیدان میتوانند با رادیکال های آزاد مبارزه کرده و مانع از شروع پیش از موعد برخی بیماری ها بشوند. و این در حالی است که سبزیجات سبز برگدار سرشار از آنتی اکسیدان هستند...
بنابر مطالعه ای که اخیراً به انتشار رسیده است، آثار مصرف فزایندۀ میوه ها یا سبزیجات یا هر دوی آنها، ارتباط معناداری با دیابت نوع 2 ندارد. در عوض، افرادی که سبزیجات سبز و برگ دار (مانند اسفناج یا چغندر) بیشتری مصرف میکنند، 14% کمتر از دیگران با خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مواجه میشوند.
چرا سبزیجات سبز برای مقابله با دیابت مفید اند؟
دلایل این که سبزیجات سبز به مبارزه در مقابل دیابت نوع 2 کمک میکنند، هنوز مشخص نشده است. از مدت ها پیش، دانشمندان تصور میکنند تأثیر آنتی اکسیدانی سبزیجات سبز است که از برخی بیماری های مزمن از جمله دیابت نوع 2 پیشگیری میکند، ثابت شده است که این سبزیجات با داشتن آنتی اکسیدان میتوانند با رادیکال های آزاد مبارزه کرده و مانع از شروع پیش از موعد برخی بیماری ها بشوند. و این در حالی است که سبزیجات سبز برگدار سرشار از آنتی اکسیدان هستند...
تغذیه و دیابت: حواستان به برنج سفید باشد
بنا بر مطالعه ای که اخیراً انجام شده است، برای جلوگیری از دیابت نوع 2، بهتر است از سبزیجات سبز استفاده کرده و از مصرف برنج سفید خوددرای کنید. این تحقیق ثابت کرده است که مصرف بیش از 5 واحدِ 150 گرمی برنج سفید در هفته خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را 17% افزایش میدهد.
حواستان باشد! این گفته به این معنا نیست که برنج سم است. در واقع، بسیار کم اند کسانی که در هفته این مقدار برنج میخورند. میتوانید به جایگزین برنج سفید، یعنی برنج کامل فکر کنید، این برنج بسیار لذیذ است و پختنش سخت تر از برنج سفید نیست (فقط کمی زمان میخواهد.)
تهیه و ترجمه : گروه سلامت سیمرغ
سبزی خوردن
فواید بی نظیری از سبزی خوردن
سبزیهایی
كه اشتهای افراد را برمیانگیخت و میل به خوردن غذا را دوچندان میكرد،
اما حالا دیگر حضور این سمبل شادابی و طراوت سفره كمرنگ شده است.
تا چندی پیش سبزیخوردن پای ثابت اكثر سفرههای ایرانی بود. وقتی سفره پهن میشد اولین چیزی كه در مركز سفره خودنمایی میكرد، یك سبد پر از انواع سبزیهای تازه به همراه پیازچه و تربچهنقلی قرمزرنگی بود كه همچون گل جلوه میكرد؛ سبزیهایی كه اشتهای افراد را برمیانگیخت و میل به خوردن غذا را دوچندان میكرد، اما حالا دیگر حضور این سمبل شادابی و طراوت سفره كمرنگ شده است.
انواع سسهای سفید، قرمز، خردل، ترشیهای مختلف و انواع چیپسها و اسنكهای سبزیجات جایگزین این جلوه طبیعت شده است.
حال
وضعیت به گونهای شده است كه عدهای از خانمهای جوان خواص تغذیهای و
درمانی سبزیها را نمیدانند و حتی برخی از اقلام آن را نمیشناسند
بنابراین بد نیست با برخی از انواع سبزیخوردن آشنا شده و به خواص تغذیهای
آن پی ببریم و این اطلاعات را به نسل بعد خود نیز انتقال دهیم.
تره؛ كاهنده فشار و كلسترول خون
این
سبزی ساقه ندارد و از نظر خواص تغذیهای شبیه به سیر و پیاز است، اما طعم و
بوی ملایمتری دارد. تره 2 نوع دارد؛ برگهای یكی كوتاه و نازك بوده و
اغلب در بهار و تابستان میروید، دیگری ترهفرنگی است كه برگهای پهن، قوی و
بلند داشته و پیاز آن مشخص است.
تره
به دلیل پتاسیم بالایی كه دارد ادرارآور خوبی بوده و سموم را دفع و از
فشار و كلسترول بد خون میكاهد. منیزیم آن از بروز سرطان روده و پروستات
جلوگیری كرده و اگر به همراه غذا میل شود سوءهاضمه را درمان كرده، از سوزش
معده كاسته و یبوست دائمی و بواسیر را بهبود میبخشد.
همچنین ناراحتیهای طحال را برطرف كرده و برای نقرس و درد مفاصل مفید است، همچنین تمایلات جنسی را افزایش میدهد.
تره
به دلیل مواد خشبی نفاخ است. بر این اساس هر چقدر ظریفتر و جوانتر باشد
قابلیت هضم بهتری داشته و مواد مغذی آن بهتر جذب میشود.
تربچه با سلولهای سرطانی میجنگد
این
سبزی برگهای پهن و كركدار داشته و دارای انواع ترب سفید، سیاه و قرمز
است. ترب طبیعت گرم دارد و كمی نفاخ است. به دلیل دارا بودن مواد گوگرددار
خاصیت ضدعفونیكنندگی فراوانی دارد، همچنین اشتهاآور خوبی است.
ویتامین
C فراوان آن در رفع بیماریهای دهان و پیوره موثر است و از پوسیدگی
دندانها میكاهد. این ویتامین در برگ تربچه چندین برابر بیشتر است و اگر
به همراه غذا خورده شود، به جذب آهن كمك میكند.
براساس تحقیقات انجامشده، تربچه سلولهای سرطانی بدن را از بین برده و در بهبود عوارض شیمیدرمانی موثر است.
همچنین
به دلیل دارا بودن ید برای بیماران مبتلا به گواتر مفید است و با تنظیم
سوخت و ساز بدن، گردش خون را بهبود میبخشد و برای دفع سنگ كلیه و كیسه
صفرا مفید است.
ریحان؛ آرامبخش و خوابآور
این
سبزی بسیار معطر و خوشبوست. ضد یبوست، ضدتشنج، رفعكننده سردردهای عصبی
(میگرن) و سرگیجه است و به دلیل تركیبات آرامبخش برای رفع بیخوابیهای
اضطرابی موثر بوده و مسكن خوبی به شمار میرود.
ریحان، شیر مادران شیرده را زیاد میكند و برای رفع التهاب كلیه مفید است. این سبزی نفاخ نیست و اسپاسمهای معده را برطرف میكند.
شاهی؛ محرك فعالیت كلیهها
این
سبزی طبیعت معتدلی دارد. به دلیل دارا بودن ویتامینهایA و C جزء
آنتیاكسیدانهای قوی بوده و برای دفع رادیكالهای مضر بدن مفید است.
همچنین پایینآورنده قند خون بوده و لكههای قهوهای و كك و مك ناشی از
تماس مستقیم با نور خورشید را رفع میكند.
براساس
تحقیقاتی كه در دانشگاه پزشكی شهید بهشتی انجام شده است، شاهی چربی و
كلسترول بد خون را كاهش میدهد و روغنهای فرار آن برای مخاط تنفسی، آسم،
برونشیت و سرفههای مزمن مفید است.
تركیبات
موجود در این سبزی محرك فعالیت كلیهها بوده و دافع سنگ كیسه صفرا، مثانه و
كلیه است و فوقالعاده برای دردهای مفصلی و نقرس مفید است.
جعفری؛ خونساز و قاعدهآور
این
سبزی سرشار از ویتامین و املاح معدنی آهن، كلسیم و فسفر است. عادت ماهانه
را تنظیم و خون را تصفیه میكند، همچنین رودهها را ضد عفونی میكند.
مصرف جعفری به دلیل دارا بودن آهن گیاهی در غذای روزانه افراد كمخون یا بچههایی كه روند رشد ضعیفی دارند توصیه میشود.
این
سبزی بادشكن خوبی است و درد و پیچش شكم را رفع میكند. جعفری بیماریهای
كبدی، تنگی نفس و علائم یائسگی زودرس را رفع كرده و جویدن آن به رفع بوی بد
دهان و گازهای تخمیری معده كمك میكند.
ترخون؛ جانشین مناسب نمك
این سبزی عطر تندی دارد و كمی تلخ است. وجود چند برگ ترخون در سبزی سفره اشتها را تحریك و نفس را خوشبو میكند.
بوی
تند آن موجب مهار رشد میكروبهای پوست و كاهش بوی بد بدن میشود. ترخون به
جهت اسانس تندی كه دارد جایگزین مناسب نمك بوده و مصرف آن به همراه غذا
برای بیماران قلبی، افراد مبتلا به فشار خون یا اشخاصی كه رژیم غذایی
بینمك دارند توصیه میشود.
این
سبزی اعصاب را تقویت كرده و به هضم غذاهای پرچرب كمك میكند و یك آرامبخش
ملایم است. ترخون سمزدای خوبی است و موجب تسكین درد و رفع مشكلات قاعدگی
از جمله تهوع و ضعف میشود. این سبزی قدرت دفاعی بدن را بالا برده و از شدت
بیماریهای ویروسی میكاهد.
گشنیز؛ كاهنده قند خون
این
سبزی طبیعت سردی دارد و بوی خوشایندی ندارد. چینیها این سبزی را جعفری
چینی مینامند. گشنیز فشار و قند خون را كاهش داده، عطش و تهوع را رفع
میكند و مسكن خوبی است. تقویتكننده قلب، مغز و معده است. ضد اسپاسم، معرق
و محرك اشتهاست و بهترین داروی كبد و طحال است.
این سبزی جوشهای پوستی و دهانی ناشی از گرمی غذاها را رفع كرده و تمایلات جنسی را ملایم میكند. مقدار زیاد آن خواب را پریشان، عادت ماهیانه را نامنظم و مصرفكننده را دچار گیجی، بیحسی و خوابی عمیق میكند.
گردآوری : گروه سلامت سیمرغ
اشتراک در:
پستها (Atom)