آموزش تغذیه - خواص مواد خوراکی - بیماری ها در رابطه با تغذیه - گیاهان دارویی - رژیم های غذایی -ترکیبات مواد غذائی
خواص دارويي آنغوزه
نويسنده: دکتر محمد حسين صالحي سورمقي
نام فارسي:(گياه توليدکننده) آنغوزه
نام علمي:Ferula assa-foetida
نام انگليسي:Stinking assa
نام عربي:انجدان (Angudan)
نام فرانسوي:Ase-fetide
نام آلماني:Stinkender assand
نام هاي مترادف:Ferula scorodesma و Scorodesma foetidum
نام خانواده:Umbelliferae(چتريان)
نام علمي:Ferula assa-foetida
نام انگليسي:Stinking assa
نام عربي:انجدان (Angudan)
نام فرانسوي:Ase-fetide
نام آلماني:Stinkender assand
نام هاي مترادف:Ferula scorodesma و Scorodesma foetidum
نام خانواده:Umbelliferae(چتريان)
گياه شناسي:
گياه توليد کننده آنغوزه به نام هاي فارسي خوراکما، آنگوزاکما و کورن کما،
بوته اي بزرگ، علفي و چند ساله است که ارتفاع آن گاهي به 2/5 متر مي رسد.
ساقه آن نسبتاً محکم و ضخيم با سطحي خشن است. برگ هاي قاعده بزرگ و ضخيم
هستند؛ به طوري که طول آنها تا 60 سانتي متر مي رسد. اين برگ ها تقسيمات
زيادي دارند به طوري که به قطعاتي (لوب دار) دندانه دار تبديل مي شوند.خواص دارویی گیاه اسطوقدوس
Lavender
نام های دیگر:
خرام، خیر دشتی، شاهسپرم رومی، آنس الارواح، لاوند، ممسک الارواح، ضُرم، زغلیل، رزالذهب، خیری، خرام، خرامي، آلاله، آلاله تلخ، گللاوند، شاه اسپرم روی.
فارسی:
اسطوقدوس فرانسه: lavande انگلیسی: lavender لاتین: lavande staechas
مشخصات گیاه
گیاهی است از تیره نعناع و از خانواده Labiatea، چند ساله به شکل بوتهای پر پشت و کوچک به بلندی سی تا شصت سانتیمتر و دارای ساقههای متعد و ساقه های آن چهار گوش که تمام قسمتهای گیاه بوی تندی می دهد.
خواص شفا بخش اسفرزه
اسفرزه دارای خواص بی شماری است ، اما برای تمام اشخاص نیز مناسب نیست . برای مثال دارای فوایدی مانند ...
ترکیب شیمیایی
دانه های اسفرزه دارای 10 درصد موسیلاژ است که در اثر هیدرولیز تولید دگزیلوزان، آرابینوز، د – گالاکتوز، د – گالاکتورونیک اسید می نماید. همچنین دارای روغن ثابت، پروتئین و املاح معدنی می باشد. دانه های اسپرزه را در آب قرار دهند پوسته خارجی اپیدرم متورم می شود و تولید یک لایه موسیلاژی در اطراف هسته می نماید و از این رو آن را در درمان اسهال خونی (کمی بو داده استفاده میکنند) به کار می برند.
دانه های اسفرزه دارای 10 درصد موسیلاژ است که در اثر هیدرولیز تولید دگزیلوزان، آرابینوز، د – گالاکتوز، د – گالاکتورونیک اسید می نماید. همچنین دارای روغن ثابت، پروتئین و املاح معدنی می باشد. دانه های اسپرزه را در آب قرار دهند پوسته خارجی اپیدرم متورم می شود و تولید یک لایه موسیلاژی در اطراف هسته می نماید و از این رو آن را در درمان اسهال خونی (کمی بو داده استفاده میکنند) به کار می برند.
خواص درمانی گلپر
|
خواص گزنه
عرق گزنه :
گزنه برای رفع بیمار یهای پوستی و جلدی . مفید است و ضد چربی خون . ضد قند خون . ضد خونریزی . بازکننده عروق . ادرار اور است . طبیعت گزنه گرم است
در
برگ گزنه، کلروفیل، کاروتن، گزانتوفیل، فلاون و فلاونول موجود است. گزنه
به صورت خوراکى به عنوان مدر، پائین آورنده قند و اسید اوریک و به صورت
موضعى در درمان برخى از بیمارى هاى پوستى و مو از جمله اگزما، بیمارى هاى
التهابى و حتى در درمان ریزش مو مورد استفاده قرار مى گیرد. در طب گذشته
گزنه به عنوان مدر، ضدالتهاب و مقوى قوه باه مورد مصرف بوده است. از
فرآورده هاى موجود در بازار مى توان به داروى پروستاتان اشاره کرد که گزنه
یکى از اجزاى متشکله این دارو است. این گیاه را باید دور از نور و رطوبت
نگهدارى کرد.
خواص برگ مو
درخت انگور را "تاک" یا "مو" نیز میگویند. برگ مو دارای ساکاروز، لوولز(Levulose)، اینوزیت(Inosite)، کوئرستین، کاروتن، اجسام تانیک، بتائین، تارتاریک اسید، مالیک اسید، اسکوربیک اسید، پتاسیم، آهن و سیلیکون است.
* برگ مو قابض است.
* دم کرده برگ های جوان مو، اسهال خونی را برطرف می کند.
* برای خونریزی ها مفید است.
* در رفع نقرس و زردی موثر است.
* استفراغ را برطرف می کند.
* در رفع اختلالات گردش خون(مربوط به دوران بلوغ و یائسگی) موثر است.
اعجاز سماق
نام علمی سماق Rhus corraria میباشد.از نظر طب قدیم سماق سرد و خشک بوده و دارای خواص مهم زیر است : 1-کاهش منوراژی (خونریزی رحم) و خونریزی در فواصل قاعدگی. 2-کاهش خونریزی سینه(هموپتزی) 3-برطرف کننده اسهال معمولی و اسهال خونی. 3-پایین آورنده قند خون. 4- پایین آورنده تب. 5-تقویت کننده جهاز هاضمه. |
چرا باید چلوکباب را با سماق خورد؟
توجهی که در طب سنتی ایران نسبت به تغذیه
اصولی می شود، در کمتر مکتبی دیده می شود.
«معده، خانه
تمام دردها و بیماری هاست.» در عین حال، پیشگیری، بهداشت و درمان بیماری
های جسم و روان انسان ها میسر نخواهد شد مگر در شرایطی که خوردن و آشامیدن
شان سالم و کامل باشد. بنابراین بهتر است به گونه ای خوردنی ها و آشامیدنی
ها را تهیه و میل کنیم که علاوه بر سیرکنندگی، نقش اصلاحی و دارویی نیز در
بدنمان داشته باشند. |
خواص سماق و فواید دارویی سماق در دیابت
این گیاه اغلب در مناطق مدیترانه، جنوب ایتالیا، آسیای شرقی به ویژه در ایران دیده می شود. انواع متنوعی دارد که برخی از آنها جنبه ی تزیینی داشته و اگر حواسمان نباشد می تواند موجب مسمومیت و خارش گردد.در برخی از کشورها از سماق نوشیدنی تهیه می کنند که جهت تسکین درد معده و اختلالات هضمی موثر است.
خاصیت سماق در ممانعت از ترکیب گلوکز با
مولکولهای پروتئینهای حیاتی بدن باعث شده تا این گیاه برای بیماران
مبتلا به دیابت، مفید تشخیص داده شود.
اشتراک در:
پستها (Atom)