نوشیدن چای جوشیده ممنوع!


90-24.jpgيك جراح و متخصص كليه و مجاري ادراري با اشاره به اينكه مصرف شير همراه با چاي براي بيماران سنگ ساز مناسب است گفت: مصرف شير همراه با چاي موجب مي شود اگزالات چاي با كلسيم شير تركيب بزرگي ايجاد كند كه اين تركيب به علت بزرگي نمي تواند از روده جذب خون شود و باعث كاهش جذب اگزالات چاي شده، مانع از جذب كلسيم شير از طريق خون مي شود كه اين واكنش براي بيماراني كه دچار سنگ هاي كليوي كلسيمي هستند بسيار مناسب است.
دكتر سيمين وحيدي در گفتگو با خبرنگار سلامت ايسنا منطقه دانشگاه علوم پزشكي تهران با اشاره به اينكه يخ چاي حاوي مقدار فراواني اگزالات است، گفت: افراط در مصرف قهوه فوري و يخ چاي به دليل بالا بودن مواد نگهدارنده نيترات موجب ايجاد آسيب در بافت هاي مختلف بدن از جمله سيستم ادراري مي شود.
وي در ادامه افزود: افرادي كه تمايل به مصرف چاي فوري دارند بهتر است از چاي سبز استفاده كنند، زيرا اين نوع چاي حاوي آنتي اكسيدان بيشتري است.

مقادير كافي ويتامين D در دوران بارداري براي رشد مغز نوزاد ضروري است


54-20.jpg
مطالعات حاکي از اين است، نوزاداني که مادران آنها مقادير کافي از ويتامين D را مصرف مي‌کنند از لحاظ ذهني سالم‌تر هستند.
به گزارش سرويس «سلامت» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) - منطقه خراسان، به نقل از Health Day News، کمبود ويتامين D در دوران بارداري مي‌تواند مانع رشد مغز نوزادان و مهارت‌هاي ذهني و حرکتي آنها شود.
محققان در اسپانيا با اندازه‌گيري سطح ويتامين D در خون 2000 زن باردار، در سه ماهه اول و دوم و بررسي توانايي‌هاي ذهني و حرکتي نوزادان در سن 14ماهگي دريافتند کودکاني که مادران آنها در دوران بارداري به ميزان کافي از اين ويتامين دريافت کرده باشند در آزمون‌هاي انجام شده موفق‌تر هستند و نمره بالاتري را دريافت مي‌کنند.
محققان همچنين دريافتند ميزان مصرف اين ويتامين بايد به حد کافي باشد؛ زيرا که استفاده زياد آن‌هم براي بدن مضر است. تحقيقات قبلي نشان داده است ميزان کافي ويتامين D در دوران بارداري با اختلال زبان کودکان در ارتباط است. با وجود اين بررسي‌ها کارشناسان هنوز هم بر سر ميزان دريافتي ويتامين D در زنان باردار اختلاف نظر دارند.

تداخل دارو و مواد غذایی بر روند درمان بیماران موثر است

 دارو و خوراک بر جذب، متابولیسم و دفع یکدیگر اثر گذاشته و می توانند روند بهبود بیماری را تسریع کرده، یا به تاخیر اندازند.
به گزارش وب دا، یک داروساز ضمن بیان این مطلب افزود: تداخل مصرف دارو و برخی مواد غذایی، کمبود های تغذیه ای در بدن بیماران ایجاد کرده و موجب تاثیرات منفی در توان جسمی افراد می شود.
دکتر مهرداد نجفی ادامه داد: تداخل اثر دارو و خوراک، منحصر به تاثیر غذا بر دارو نمی باشد، بلکه مصرف داروها نیز وضعیت تغذیه را تحت تاثیر قرار می دهند.
وی اضافه کرد: فرآورده های دارویی با افزايش يا کاهش دسترسى به ترکیبات مغذى موجود در مواد غذایی،  ارزش های خوراکی را تحت تاثیر قرار می دهند.
نجفی با بیان اینکه میزان وقوع سوء تغذیه ناشی از دارو در افراد و جمعیت های مختلف بسیار متفاوت است، تصریح کرد: اگرچه توجه به تداخل دارو _ دارو  از اهمیت ویژه ای برخوردار است، اما به دلیل نیاز روزانه بدن به مصرف مواد غذایی، نباید از تداخل دارو و خوراک غافل شد.

تك فرزندها بيشتر در معرض اضافه وزن قرار دارند


كودكان تك و بدون خواهر و برادر بيش از 50 درصد نسبت به بقيه در معرض خطر بروز چاقي هستند.
به گزارش وب‌دا، به نقل از تحقيقات منتشر شده در نشريه تغذيه و ديابت، يافته‌هاي گروهي از دانشمندان در يك مطالعه روي 12700 كودك در نقاط مختلف 8 كشور اروپايي از جمله سوئد با بررسي رژيم غذايي، شيوه زندگي، چاقي و تأثير آنها بر سلامت كودكان 9-2 ساله نشان داد كه احتمال چاقي در كودكان تنها تا 50 درصد بيشتر از كودكان هم سن داراي خواهر و برادرشان است.
نتايج حاصل از اين گزارش مي‌افزايد: در اين مطالعه عوامل ديگر مؤثر بروز چاقي مانند سن، جنس، وزن نوزاد هنگام تولد و وزن پدر و مادر تحت كنترل قرار گرفته و مشاهده شده است كه ميزان BMI‌ اين كودكان با پرسشنامه‌اي درخصوص عادات غذاخوردن، مشاهده تلويزيون و ميزان بازي در فضاي باز مرتبط بوده است.
براساس اين گزارش محققان افزودند: كودكان تنها اغلب، كمتر به بازي در فضاي بيرون ترغيب مي‌شوند و به احتمال زياد بيشتر در اتاق خواب خود به تماشاي تلويزيون مي‌پردازند.

رژيم غذايي زنان در دوران شيردهی

 
رژيم غذايي زنی که شير می دهد بايد غنی از پروتئين ، کلسيم ، آهن و ويتامين باشد. يک سوم نياز برای ترشح شير از ذخاير چربی بدن که در سه ماهه ی سوم تشکيل شده است، تامين می شود و دو سوم ديگر بايد از طريق تغذيه بر آورده شود.
مادری که شير می دهد ، هر روز بايد حداقل ، مواد زير را مصرف کند:
1) نيم ليتر شير کامل + 60 گرم پنير
2) 30 گرم کره ( دارای ويتامين A)
3) 150 تا 200 گرم گوشت بدون چربی ، مرغ يا ماهی
4) 2.3 ميوه در روز
5) سبزی های برگ سبز
6) گاهی يک وعده ی غذايي دارای حبوبات

برای يک زن شير ده ، 2500 تا 2700 کالری انرژی لازم است که بايد در 4 وعده ی کوچک غذايي معادل هم به اضافه ی دو ميان وعده تامين شود .
در دوران شيردهی ، دانستن رژيم غذايي برای لاغری مناسب نيست .

تغذيه پس از زايمان

بعد از وضع حمل تمام خانم‌ها تمايل دارند كه به وزن قبل از حاملگي خود برگردند و نگران هستند كه اين مورد چه مدت طول خواهد کشید بلافاصله بعد از زايمان به دنبال تخليه محتويات رحم و خونريزي طبيعي حدود 5 تا 6 كيلوگرم، وزن كاهش مي‌‌يابد.
در طول 6 هفته اول بعد از زايمان 2 تا 3 كيلوگرم ديگر وزن كاهش پيدا مي‌‌كند كه اين كاهش وزن به علت از دست دادن مايع از طريق ادرار است. اكثر خانم‌ها در طي 6 ماه بعد از زايمان به وزن قبل از حاملگي خود مي‌‌رسند. از عواملي كه بر روند كاهش وزن بعد از زايمان تاثير دارند: حاملگي اول،‌ شيردهي، برگشت زود هنگام به كار خارج از خانه و … مي‌‌باشند.
در طي 6 هفته اول بعد از زايمان نبايد محدوديت انرژي داشته باشيد. زيرا بدن نيازمند است تا آنچه در زمان تولد نوزاد ازدست رفته است بازيابد و نياز كودك تامين شود. در انجام كارهاي منزل كمك كرده و احتمالا كار خود را شروع كنيد. تغذيه با شير مادر به طور معجزه‌آسا باعث كاهش وزن نمي‌‌شود ولي به كاهش وزن كمك مي‌‌كند.
خانمي كه زايمان كرده است در واقع مسئول تغذيه خود و نوزادش مي‌‌باشد، پس بايد رژيم غذايي خود را با دقت انتخاب كند. رژيم بعد از زايمان بايد با دقت دوران بارداري رعايت شود. خوردن همه مواد مانند حبوبات و دانه‌هاي مغذي، ميوه‌هاي تازه، سبزيجات و غذاهايي كه پروتئين و كلسيم و آهن را به فراواني فراهم مي‌‌كنند بايد مورد توجه قرارگيرد.

تغذيه تکميلی شيرخواران

شير مادر بهترين و كاملترين غذا براي شيرخواران زير 6 ماه مي‌باشد و در اين دوران شير مادر به تنهايي به علاوه قطره مولتي ويتامين (از 15 روزگي) كليه نيازهاي تغذيه‌اي شيرخوار را تامين مي‌كند.
 غذاي كمكي براي شيرخوار بايد پس از 6 ماهگي شروع شود، زيرا بعد از6ماهگي نيازهاي غذايي شيرخوار به تنهايي با شير برآورده نمي‌شود و لازم است علاوه بر شير مادر، تغذيه كودك با غذاهاي نيمه جامد نيز شروع شود. تغذيه تكميلي علاوه بر تامين انرژي، دوران بسيار حساسي براي ايجاد عادات صحيح غذايي و استفاده از غذاي سفره خانواده است.
 شروع تغذيه تكميلي قبل از 6 ماهگي به دليل آماده نبودن دستگاه گوارش شيرخوار براي پذيرش غذاهاي ديگر غير از شير، اقدام نادرستي است. چون دستگاه گوارش كودك هنوز تكامل نيافته و با كوچكترين آلودگي به علت عدم رعايت بهداشت امكان ابتلا به عفونت‌ها از جمله اسهال افزايش مي‌يابد و باعث كاهش يا توقف رشد شيرخوار مي‌شود. از طرف ديگر شروع زودرس تغذيه تكميلي سبب كاهش مدت زمان مكيدن پستان مادر مي‌شود. بعلاوه ممكن است غذاي كمكي در مقايسه با شير مادر، انرژي و مواد مغذي كمتري به كودك برساند كه موجب اختلال رشد كودك و در نهايت سوءتغذيه او مي‌شود. همچنين زود شروع كردن تغذيه تكميلي احتمال بروز حساسيت به بعضي از مواد غذايي را در كودك افزايش مي‌دهد.

تغذیه زنان باردار

 بدون شك يكي از بزرگترين آرزوهاي تمامي‌زنان، داشتن نوزادي سالم و تندرست است. به اين جهت تمامي‌مادران سعي بر آن دارند تا عوامل مؤثر بر بهبود روند بارداري و نتيجه آن را مورد بررسي قرار دهند و تا جاي ممكن از عوامل زيان‌آور دوري جويند. تغييرات زيادي در اثر بارداري در بدن مادر به وجود مي‌آيد و عوامل زيادي در تعيين روند صحيح بارداري و نتيجه بارداري موثر هستند. يكي از مهم‌ترين و اصلي‌ترين نكات، تغذيه مادر باردار مي‌باشد. زيرا رشد و نمو كامل جنين رابطه تنگاتنگي با تغذيه مادر داشته، تامين نيازهاي او با دريافت مواد مغذي مادر عجين شده، تنها راه برآوردن نيازهاي انرژي و ساختاري او به واسطه جفت است. به علاوه تغييرات فيزيولوژيك خاص اين دوران را نيز بايد مد نظر داشت چرا كه متابوليسم موادغذايي و حتي نياز به آنها در اين مدت تغيير مي يابد. بنابراين توجه به اين تغييرات وتنظيم يك برنامه غذايي متناسب با آن در اين دوران ضروري به نظر مي رسد.

تغذیه در نوجوانان

دوره نوجواني دوره انتقال از كودكي به جواني است كه با جهش رشد جسمي‌و بلوغ توام است. بنابراين تغذيه اين دوران از نظر رشد اهميت زيادي دارد. از آنجايي كه يكي از مشكلات عمده تغذيه‌اي  در اين دوران وجود باورهاي غلط غذايي است، لذا اصلاح باورهاي غذايي آن‌ها از طريق رسانه‌هاي گروهي از اهميت بسزايي برخوردار است. براي دستيابي به جامعه‌اي سالم و خلاق و پويا بايد آموزش تغذيه‌اي در همه ابعاد آن صورت گيرد. در موارد فردي بايد از طريق مشاوره با متخصصان تغذيه، رژيم‌هاي غذايي اصلاح شوند و در موارد گروهي توصيه مي‌شود كه نوجوانان براي پيشگيري از سوءتغذيه از راهنماي غذايي ذيل كه تمامي گروه‌هاي غذايي را دارد، در برنامه غذايي روزانه خود استفاده نمايند
 
1 ـ گروه نان و غلات: روزانه 11ـ9 واحد
يك واحد نان برابر است با 1 برش نان بربري يا سنگك به اندازه يك كف دست
برابر است با 4 برش نان لواش به اندازه يك كف دست
يك واحد از برنج و ماكاروني پخته شده برابر است با نصف ليوان
2 ـ گروه شير و لبنيات: روزانه 3 واحد يا بيشتر .
يك واحد از شير و ماست برابر است با يك ليوان / يك واحد از پنير برابر است با  45ـ30 گرم /  يك واحد از كشك برابر است با يك چهارم ليوان /  يك واحد از دوغ برابر است با 2 ليوان

تغذيه سالمندان
































با توجه به پيشرفت‌هاي علم پزشكي و بهداشتي متوسط عمر انسان افزايش يافته و در كشورهاي پيشرفته، اين ميزان افزايش بيش‌تر است. پيرشدن و سالخوردگي با كاهش تدريجي فعاليت‌هاي فيزيكي و افزايش بيماريهاي مزمن همراه مي‌شود و به نظر مي‌رسد كه بهبود تغذيه تا حد زيادي قادر است از اين مشكلات پيشگيري كند و يا آن‌ها را تخفيف دهد. به همين دليل يكي از مسائل مهم سالمندان، مسائل پزشكي و بهداشتي از جمله وضعيت تغذيه آنهاست. با افزايش سن، نياز آنها به انرژي كاهش يافته و تمايل به مصرف غذا كمتر مي‌شود. در اين حال اگر انتخاب غذا درست صورت نگيرد، ميزان دريافت مواد مغذي ضروري در آن‌ها پايين‌تر از حد مطلوب خواهد بود. در اين بحث به بررسي بعضي از مشكلات تغذيه‌اي سالمندان و نيز نيازهاي تغذيه آنها خواهيم پرداخت.

عوامل مؤثر در ايجاد مشكلات تغذيه‌اي سالمندان

1 ـ عوامل جسماني: مانند كاهش كل انرژي مورد نياز، بيماريهاي مزمن، بي‌اشتهايي، تغيير حس چشايي، خرابي دندان‌ها، بي‌تحركي، ناتواني جسمي‌، مشكلات گوارشي، تداخلات دارويي و يا تداخل غذا و داروها