چاقي همراه با كمبود ويتامين D‌ خطر ابتلا به ديابت را بيشتر مي‌كند

  
تركيب چاقي و كمبود ويتامين D‌ موجب افزايش خطر ابتلا به ديابت نوع 2 يا ديابت بزرگسالان مي‌شود. 
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه مراقبت ديابت، محققان دانشگاه بهداشت عمومي دركسل دريافتند كه كمبود ويتامين D‌ همراه با اضافه وزن، عوامل خطر مهمي براي افزايش مقاومت بدن به انسولين و پديد آوردن ديابت 2 هستند.
براساس اين گزارش محققان با بررسي گروهي از افراد چاق مشاهده كردند كه افراد چاق با داشتن سطوح نرمالي از ويتامين D‌ در معرض خطر 20 برابري مقاومت بدن به انسولين نسبت به گروه شاهد قرار گرفتند و در مقابل ميزان مقاومت بدن به انسولين در افراد چاق باغلظت‌هاي پايين‌تر سرمي ويتامين D، 32 بار بيشتر از بقيه افراد مورد مطالعه بوده است.
نتايج حاصل از اين گزارش مي‌افزايد هنوز كاملاً مشخص نيست كه چاقي، خود باعث كاهش سطوح ويتامين D‌ در بدن مي‌شود و يا عوامل ديگري دخيل است.
براساس اين گزارش محققان افزودند: مطالعات بيشتر مي‌تواند نشان دهد كه قرص‌هاي مكمل ويتامين D‌ در كاهش سطح مقاومت بدن به انسولين مؤثر است ولي سطوح بيش از حد ويتامين ‌ نيز مي‌تواند با عوارض جانبي خستگي و ضعف در بدن همراه باشد.
نتايج ديگر اين مطالعه حاكي از آن است كه در حال حاضر 6/25 ميليون فرد بزرگسال آمريكايي به ديابت نوع 2 مبتلا هستند كه اين بيماري هفتمين علت اصلي مرگ در بين شهروندان آمريكايي است.
گفتني است كمبود ويتامين D‌ تنها يكي از عوامل شناخته شده خطرزا در ارتباط با مقاومت بدن به انسولين و بروز بيماري ديابت است، بنابراين استراتژي‌هاي ديگري مانند افزايش فعاليت بدني و حفظ وزن متعادل مي‌تواند باعث كنترل ديابت شود و از ابتلا به بيماري‌هاي قلبي عروقي و سكته مغزي پيشگيري كند. 

مصرف آجيل فشار خون را كاهش مي دهد


استفاده از دانه هاي آجيلي، فشار خون را كاهش مي دهد و اين دانه ها سرشار از پروتئين، مواد معدني و ويتامين ها هستند.
به گزارش خبرنگار وب دا، دكتر سعيد حسيني متخصص تغذيه و رژيم درماني ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت: يك مشت آجيل نه تنها بسياري از مواد مغذي و انرژي مورد نياز بدن را تامين مي كند بلكه سلامت بدن به خصوص قلب را نيز تضمين مي كند.
وي افزود: آجيل ها عموما دانه هايي با چربي بالا هستند اما اين چربي ها از نوع اشباع شده است كه نه تنها براي بدن ضرري ندارد بلكه براي سلامت هم مفيد است البته بهتر است دانه هاي آجيلي به صورت طبيعي مصرف شوند، چراكه آجيل هاي شور، نمك زيادي دارند كه براي بدن مضر است.

تخم مرغ؛ خوب یا بد؟

تخم مرغ؛ خوب یا بد؟
 
حتماً شما شنیده‌اید که محتوای کلسترول تخم مرغ بالاست و می‌تواند سطوح کلسترول خونمان را بالا ببرد، از طرفی گفته می‌شود که کلسترول یک منبع پروتئینی مغذی و مفید است، بالاخره چه باید کرد؟ پوست ظریف تخم مرغ را بشکنیم و آن را در رژیم غذایی خود استفاده کنیم یا نه؟ 
برای مدتی کوتاه متخصصین تغذیه چنین می‌پنداشتند که محتوای بالای کلسترول موجب افزایش سطوح کلسترول خون می‌گردد که افزایش خطر بیماری قلبی در افراد را به دنبال دارد. ولی این تصور برای افراد بزرگسال سالم عادی مصداق نداشته و مورد تایید قرار نگرفته است. در حقیقت مطالعات بسیاری نشان داده‌اند که مصرف تخم مرغ با سطوح کلسترول خونی بالاتر همراه نیست در حالی که با افزایش محتوای مواد مغذی دریافتی در ارتباط است.
در سال 2000 میلادی، انجام بررسی برای سنجش اهمیت تغذیه‌ای تخم مرغ در رژیم غذایی آمریکایی‌ها، و برای تخمین میزان ارتباط بین مصرف تخم مرغ با سطوح کلسترول خون، آغاز گشت. یافته های این بررسی در ژورنال Journal of the American College of Nutrition  به چاپ رسید.

رژیم‌های سریع و زودگذر، آری یا نه؟

دکتر حمیدرضا فرشچی
 

رژیم‌های سریع و زودگذر، آری یا نه؟ امروزه شیوه نگرش به رژیم‌های سریع‌الاثر تغییر کرده است. برای مدت‌ها رژیم کم کربوهیدرات رایج‌ترین نوع رژیم‌های سریع‌الاثر به منظور کاهش وزن بود. اگرچه با رژیم اتکینز، یا سایر رژیم‌های پر پروتئین کم کربوهیدرات افراد تحت رژیم وزن از دست می‌دهند، اما مصرف هر روزه مواد پر پروتئین و عدم تحمل آن در افراد موجب تجدید نظر افراد نسبت به این رژیم‌ها شده است. نمونه‌هایی از رژیم‌های سریع‌الاثر  عبارتند از: رژیم کم کربوهیدرات، رژیم کم چربی، رژیم مایع، رژیم سوپ کلم، رژیم گریپ‌فروت.

نکته قابل اشاره این است که اگر یک رژیم غذایی موثر باشد، توانایی در ادامه آن است. مسئله اصلی در مورد رژیم‌های سریع‌الاثر این است که نمی‌تواند به کاهش وزن شما در طولانی مدت کمک کند چرا که شما نمی‌توانید آن را ادامه دهید. علت اثر کوتاه مدت این رژیم‌ها کاهش انرژی دریافتی شما نسبت به نیازتان است. اگر هدفتان کاهش وزن ماندگار است بدانید عوامل اصلی کاهش وزن دریافت انواع متنوعی از مواد غذایی، پیاده‌روی روزانه به مدت 60 دقیقه و وعده‌های غذایی کم حجم است.

تنوع مواد غذایی کلید یک رژیم غذایی سالم است
همان طور که یک ماشین برای حرکت به سوخت مناسب نیاز دارد، بدن انسان نیز به یک برنامه غذایی سالم نیاز دارد.

عملکرد روانی دوران کودکی و خطر ابتلاء به چاقی در طول زندگی

عملکرد روانی دوران کودکی و خطر ابتلاء به چاقی در طول زندگی رشد روانی و عاطفی سالم در کودکی، بهداشت روانی در بزرگسالی را تضمین می کند و اساس و بنای روانی فرد در دوران کودکی پی ریزی می شود.چنانچه مشکلات روحی و روانی دوران کودکی برطرف نگردد می تواند منشا چاقی در بزرگسالی باشد و عوارض ناگوار آن تا آخر عمر گریبانگیر شخص خواهد بود. امروزه بیماریهای روانی ناشی از  چاقی بخوبی شناخته شده اند اما مطالعات اندکی به بررسی نقش مشکلات روانی دوران کودکی در اتیولوژی چاقی پس از آن پرداخته اند.

در این راستا مطالعه ای برگرفته از international journal of obesityبه پژوهش پیرامون سلامت روان در دوران کودکی و تاثیر آن بر چاقی بزرگسالی پرداخته است.

طبق تجزیه و تحلیل های ثانویه 1970 مطالعه همزمان در انگلستان که از طریق مدل رگرسیون لجستیک ارزیابی گردید، پیش بینی خطر ابتلاء به چاقی در سالهای 26، 30 و 34 سالگی به فرضیه های پیش بینی شده و عوامل ذیل ارتباط داده شد:گزارش عملکرد روانی کودک در سن 5 و 10 سالگی توسط مادر و معلم کودک، رفتار کلی کودک، مشکلات عاطفی یا بیش فعالی و همچنین عملکرد روانی مادر.

چاقی،چاقی شکمی و پرفشاری خون

چاقی،چاقی شکمی و پرفشاری خون چاقی ریسک پرفشاری خون و دیگر بیماری های مزمن را افزایش می دهد. درواقع شیوع فشار خون بالا در افراد جوان و چاق دو برابر و در افراد مسن و چاق 50 درصد بیشتر از افراد دارای وزن طبیعی است. این مشکل می‌تواند سبب آسیب حاد یا مزمن به بخش‌های مختلف بدن شود.
در همین راستا مطالعه ای که به تازگی در مجله Nutritionبه چاپ رسیده است،  به بررسی ویژگی های اپیدمیولوژیک و ارتباط آنها با پرفشاری خون ناشی از چاقی در زنان یکی از روستاهای چین پرداخته است. در این مطالعه مقطعی که در طول سال های 2004 تا 2006 رهبری شده است از نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای برای انتخاب افراد مطالعه استفاده شد. در کل 12178 فرد با حداقل سن 35 سال تحت بررسی قرار گرفتند(درصد افراد بالای 65 سال5/14%بود).  متغییرهای دموگرافی (سن، جنس و نژاد)، وضعیت استعمال دخانیات، استفاده از الکل، فعالیت بدنی و سطح تحصیلات از طریق مصاحبه جمع آوری شدند. اضافه وزن و چاقی براساس تعاریف WHOتعیین شدند. افراد مبتلا به پرفشاری خون درمان نشده در 3 زیر گروه تقسیم شدند: پرفشاری خون ایزوله سیستولیک، پرفشاری خون ایزوله دیاستولیک، پرفشاری خون دیاستولیک و سیستولیک.

رژیم پر پروتئین و درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک


رژیم پرپروتئین و درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک
شواهد نشان داده اند که مصرف یک رژیم با نسبت بالای پروتئین به کربوهیدرات فواید متابولیکی بسیاری در درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک دارد.
در مطالعه ای که در مجله تغذیه بالینی امریکا به چاپ رسیده است اثر رژیم با پروتئین بالا با یک رژیم استاندارد از لحاظ مقدار پروتئین در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مقایسه شد. به همین جهت به مدت 6 ماه ، 57 خانم مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در این مطالعه بررسی شدند و به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. یک گروه رژیم پر پروتئین (بیش از 40 درصد انرژی از پروتئین و 30 درصد از چربی) و یک گروه رژیم استاندارد (کمتر از 15 درصد انرژی از پروتئین و 30 درصد از چربی) که از لحاظ کالری یکسان بودند دریافت کردند. شرکت کنندگان  به صورت ماهانه تحت مشاوره تغذیه قرار داشتند. تن سنجی در ابتدا، 3 و 6 ماه بعد از شروع مطالعه انجام شد و نمونه های خونی جمع آری گشت.
7 خانم به دلیل بارداری و 23 فرد به دلایل دیگر در طول مطالعه انصراف دادند و تنها 27 خانم تا پایان مطالعه در برنامه شرکت داشتند. در پایان 6 ماه مداخله نتایج نشان داد که کاهش وزن و چربی در گروه تحت رژیم پرپروتئین بیشتر از گروه دوم بود. همچنین محیط دور کمر با رعایت رژیم پرپروتئین کاهش بیشتری داشت. تفاوتی در میزان تستوسترون، گلوبین باند شده به هورمون جنسی و لیپیدهای خونی مشاهده نشد. همچنین متابولیسم گلوکز در گروه تحت رژیم بهبود یافت.
نکته کلیدی:جایگزینی کربوهیدرات با پروتئین در رژیم غذایی می تواند سبب بهبود کاهش وزن  و متابولیسم گلوکز گردد و مکانیسم این اثر به نظر مستقل از کاهش وزن است. بنابراین چنین رژیمی می تواند در درمان تغذیه ای زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک مفید باشد.
 



منبع: Am J Clin Nutr January 2012 vol. 95 no. 1 39-48

قهوه و کاهش خطر سرطان اندومتر رحم

قهوه و کاهش خطر سرطان اندومتر رحم
چاقی یکی از علل مهم در ایجاد سرطان ها می باشد، مطالعات نشان داده اند که شیوع برخی از سرطانها در افراد چاق بیشتر است و سرطانی مانند سرطان اندو متریال ( دیواره رحم) تقریبا منحصر به افراد چاق می باشد. تا به حال اثرات مثبت مصرف قهوه در بسیاری سرطان های مرتبط با چاقی ثابت شده است. بعلت اثر قهوه در کاهش سطوح استروژن و انسولین، دو هورمونی که در ایجاد سرطان اندومتریال دخیل هستند، به نظر می رسد مصرف قهوه با کاهش خطر این سرطان نیز در ارتباط باشد.
به منظور اثبات این فرضیه مطالعه ای در آمریکا انجام شده است که نتایج آن در ژورنال Cancer Epidemiology Biomarkers & Preventionمنتشر گردیده است.در این مطالعه آینده نگر Nurses’Health  بیش از 67 هزار زن 34 تا 59 ساله شرکت داشتند. برای بررسی اثرات طولانی مدت مصرف قهوه  بوسیله تمام پرسشنامه های موجود میانگین دریافت قهوه در این افراد ارزیابی شد. در طول 26 سال پیگیری در این مطالعه 672 مورد از این سرطان ثبت شد.

فلاونوئید ها و کاهش مرگ و میر بیماریهای قلبی

فلاونوئید ها و کاهش مرگ و میر بیماریهای قلبی فلاونوئید ها فیتوکمیکال های گیاهی هستند که نقش محافظت کننده ای در برابر بیماری های قلبی– عروقی ایفا می کنند. با این وجود مطالعات کمی پیرامون نقش مصرف فلاونوئید ها بر میزان مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی و عروقی انجام شده است.
در این راستا محققین جامعه ی سرطان آمریکا و دانشگاه تافتس بوستون مطالعه ی آینده نگری را به منظور بررسی رابطه ی مصرف فلاونوئید ها و مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی و عروقی طراحی نمودند.
در سال 1999، 38180 مرد و 60289 زن در سنین 70-69 سال در مطالعه ی "پیشگیری تغذیه ای از سرطان 2" شرکت نمودند. در این مطالعه پرسشنامه هایی مبنی بر سابقه درمانی و پزشکی افراد و شیوه زندگی آنها شامل 152 سوال مربوط به بسامد خوراک وجود داشت.  میزان ریسک احتمالی مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی و عروقی، تحت تاثیر مصرف فلاونوئید کل و  هفت دسته ی مجزای فلاونوئیدی مورد بررسی قرار گرفتند.
در طی 7 سال پیگیری محققین، از بین افراد مورد مطالعه 1589 مرد و 1182 زن از دنیا رفتند. طبق آمار موجود، زنان و مردانی که بیشترین مصرف فلاونوئید ها را داشتند نسبت به افرادی که کمترین دریافت فلاونوئید ها را داشتند کمتر در معرض مرگ ناشی از این دسته از بیماری ها قرار داشتند.

پرخوری در زمان سیری

پرخوری در زمان سیری یکی از مشکلاتی که بسیاری از افراد چاق با آن مواجه هستند این است که در زمان هایی که در حقیقت گرسنه نیستند به پرخوری روی می آورند و بدون توجه می خورند. وقتی نیز شما از آنان می پرسید که آیا گرسنه اید که غذا می خورید اقرا ر می نمایند که دلیلی برای خوردن ندارند. در این مقاله مروری داریم بر انواع پر خوری هایی که به علت گرسنگی فیزیولوژیک و نیاز بدن نیستند.
- افراط بیش از حد در غذا خوردن یا binge-eating   :
شاید شما نیز امتحان نموده اید که برخی مواقع قادر به کنترل حجم غذای مصرفی خود می باشید  ولی برخی مواقع دیگر کنترل از دست شما خارج می شودو به صورت بدون کنترل ولع به خوردن مواد غذایی دارید. این حالت را ( افراط در غذا خوردن یا غذا خوردن افراطی) نامند. افراط ها  زمانی هستند که شما مقادیر بیش از حدی  از غذاها  را در یک بازه زمانی کوتاه مصرف می کنید. جالب آن که اکثر مواقع انتخاب شما در این نوع پرخوریها غذاهای سالم نیستند. مطالعات نشان داده اند که این تهاجم به مواد غذایی حتی صرف نظر از نوع غذای مصرفی برای شما مضر است به ویژه اگر به دیابت هم مبتلا باشید، لذا باید با کمک یک متخصص این عادت را برطرف کنید.