تخم مرغ در خدمت سلامت یا بیماری؟

امروز 17مهر‌ماه روز جهانی تخم مرغ نام دارد. سلامت و امنیت غذایی شهروندان از مهم‌ترین عوامل توسعه پایدار شهری در تمام کشورهای جهان ازجمله ایران است.

تخم مرغ به‌عنوان یک منبع غذایی طبیعی و کامل، سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری برای بدن است، اما به راستی در ایران میزان مصرف این ماده غذایی در میان مردم چگونه است؟ در این زمینه با دکتر حسین جعفری معاون بهداشت و تضمین کیفیت سازمان میادین میوه و تره بار و فراورده‌های کشاورزی شهرداری تهران گفت‌وگو کرده‌ایم.

چرا مصرف تخم مرغ در وعده‌های غذایی انسان‌ها اهمیت دارد؟


سال‌هاست که تخم مرغ به‌عنوان یک منبع غذایی طبیعی و کامل مطرح است. این ویژگی، به‌علت مواد غذایی استثنایی تخم‌مرغ است که دارای پروتئین با کیفیت بالا(دارای تمام 9اسید آمینه ضروری) و مقادیر قابل توجهی از ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری است.

5 دلیل خوب برای خوردن آلو

  آلو قرمز هنوز در بازار وجود دارد و هر وقت این میوه را دیدید حتماً خریداری کرده و میل کنید. مصرف آلو یک شیوه‌ی سالم و خوشمزه برای حفظ سلامت ماست.

این میوه‌ی خوش‌رنگ خواص فوق‌العاده‌ای دارد که در این مطلب کوتاه به 5 نمونه از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

آلو قرمز حافظ قلب شما
یک عدد آلو قرمز متوسط حاوی 113 میلی گرم پتاسیم است که فشار خون را کنترل می‌کند و خطر سکته‌ی مغزی را کاهش می‌دهد.

باید بدانید رنگدانه ی قرمز- آبی که در این آلوها وجود دارد و آنتوسیانین نامیده می‌شود با رادیکال‌های آزاد مخرب مقابله کرده و به این ترتیب جلوی ابتلا به سرطان را می‌گیرد.

آلو سیستم گوارشی را در سلامت نگه می‌دارد
آلو خشک به کولون (بخشی از روده‌ی بزرگ) کمک می‌کند تا وظیفه‌ی خود را به خوبی انجام دهد. باید بدانید که هر یک عدد آلو خشک حاوی یک گرم فیبر می‌باشد. این میوه‌ی خشک یک ملین طبیعی و موثر محسوب می‌شود.

رابطه شکلات و سکته‌مغزی



155-1.jpg مطالعات پژوهشگران سوئدي نشان مي‌دهد افرادي كه شكلات مي‌خورند، كمتر در معرض خطر سكته مغزي قرار دارند.

به گزارش ايسنا جام جم نوشت: تاكنون پژوهش‌هاي زيادي درخصوص خواص درماني شكلات و تاثيرات مثبت آن در فشارخون بيماري‌هاي قلبي انجام شده است. اين بار نوبت بررسي تاثير شكلات بر احتمال سكته مغزي است.

اين پژوهش نشان داده است احتمال ابتلا به سكته مغزي در افرادي كه به طور متوسط شكلات مي‌خورند در مقايسه با كساني كه هيچ شكلاتي نمي‌خورند، كاهش مي‌يابد البته اين بدان معني نيست كه مردم مي‌توانند انتخاب شيوه‌هاي سالم زندگي را براي يك تكه شكلات ناديده بگيرند.


در واقع اين پژوهش فقط به نوعي ارتباط ميان مصرف شكلات و كاهش خطر سكته مغزي اشاره دارد.

بسياري از مطالعات نشان مي‌دهد شكلات تلخ سودمندترين نوع شكلات است. با اين حال تحقيقات جديد در سوئد، كشوري كه در آن شكلات شيري محبوبيت بسياري دارد، صورت گرفته است.

خوردن سيب مقدار کلسترول بد قلب(LDL) را کاهش مي‌دهد


64-62.jpg
نتايج تحقيقات پژوهش‌گران نشان داد: خوردن يک سيب در روز مي‌تواند مقدار کلسترول بد قلب(LDL) را کاهش دهد.

به گزارش سرويس پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)- منطقه خراسان، مطالعات جديد حاکي از آن است در افرادي که به مدت 4 هفته روزانه يک سيب مي‌خورند، 40 درصد سطح خون موادي که مرتبط با سخت شدن ديواره رگهاست، پايين‌تر است.

سيب داراي مقداري آنتي اکسيدان است که با خوردن آن اين مقدار به بدن مي‌رسد. نکته جالب اينجاست که اين مقدار آنتي اکسيدان بسيار سالم‌تر از مقدار آنتي اکسيداني است که با مصرف کپسول آن به دست مي‌آيد.

محققان بر اين باورند که در سيب ترکيبات ديگري نيز وجود دارد که داراي اثرات زيستي است و به نظر مي‌رسد اين ترکيبات در مقايسه با موادي که در ترکيبات غذايي طبخ شده وجود دارند خيلي بهتر جذب بدن مي‌شوند.

"کلم‌ها" شما را از سرطان حفظ می‌کند


12-151.jpg
محققان ایتالیایی دریافتند: خوردن حداقل یک بار سبزیجات چلیپایی (کلمی) مانند بروکلی، گل کلم و کلم در هفته می‌تواند خطر ابتلا به انواع سرطان‌ها را کاهش دهد.

به گزارش سرویس پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه اصفهان، تحقیقات پیشین نشان داده است که مواد مغذی موجود در سبزیجات چلیپایی از خانواده براسیکا که شامل بروکلی، گل کلم، کلم، شاهی و تربچه است، می‌تواند سلول‌های سرطانی را بکشد و نوید تولید داروهای جدید را به ارمغان بیاورد.

علاوه بر این، طی پژوهش‌های پیشین ثابت شده است، "سولفورافن" که به خصوص در گیاه بروکلی به میزان بسیار بالایی وجود دارد، تومورهای پروستات را بدون آسیب‌رسانی به سایر سلول‌های سالم از بین می‌برد.

بر اساس این مطالعه، افرادی که سبزیجات چلیپایی مصرف می‌کنند در مقایسه با مردان و زنانی که حداقل یک بار در هفته سبزیجات مصرف نمی‌کنند، خطر سرطان دهان را تقریبا 17 درصد کاهش می‌دهد.

این درصدها برای سرطان مری 28، مثانه و سینه 17، کلیه 32، معده و پانکراس 10 و حنجره 16 درصد گزارش شده است.

این پژوهش در مجله "Annals of Oncology" منتشر شده است.

مصرف مولتی ویتامین حافظه را تقویت می‌کند

6-283.jpg

بر اساس پژوهشی جدید، مصرف روزانه مکمل‌های ویتامینی می‌تواند با افزایش کارآمدی سلول‌های مغزی، تاثیرات سودمندی را بر حافظه بر جای گذاشته و از سرعت زوال مغز می‌کاهد.

به گزارش سرویس پژوهشي خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه اصفهان، محققان دانشگاه نورث آمبریا انگلستان طی پژوهشی دریافتند که مصرف چهار هفته‌ای از مکمل‌های ویتامینی باعث بروز تغییرات مثبت قابل اندازه‌گیری در فعالیت‌های الکتریکی مغز می‌شود و این امر، طی پاسخگویی به آزمون‌های ارزیابی حافظه مشهود بوده است.

بر اساس این گزارش، بدن انسان برای عملکرد مناسب و حفظ سلامت به 13 ویتامین نیاز دارد که هر یک از این ویتامین‌ها نیز نقشی جدا را در بدن ایفا می‌کنند.

برای مثال ویتامین C سلامت سلول را حفظ می‌کند، ویتامین D کلسیم بدن را تنظیم می‌کند، ویتامین E ساختار سلول را حفظ می‌کند و انواع ویتامین B نیز حوزه وسیعی از عملکردهای بدنی را پوشش می‌دهد.

دکتر "دیوید کندی"، محقق تغذیه در رابطه با نتایج این تحقیق می‌گوید که شواهد به دست آمده محدود است اما پژوهش‌هایی نظیر این تحقیق بر بعضی اثرات مفید احتمالی اشاره دارد و باید در نظر داشت عملکرد بهینه فعالیت‌های مغزی مستلزم وجود میزان کافی از تمام ویتامین‌ها است.

ويتامين D تأثير زيادي در كاهش بروز سرماخوردگي ندارد

 نتايج يك تحقيق نشان داد كه مكمل‌هاي ويتامين D3 تأثير قابل توجهي در شيوع و كاهش شدت سرماخوردگي ندارند. 
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه جاما، محققان با انجام يك كارآزمايي تصادفي باليني كنترل شده بر 322 فرد سالم به منظور بررسي تأثير مكمل ويتامين D‌ در بروز و شدت عفونت ويروسي دستگاه تنفسي دريافتند كه ارتباط معكوسي بين سطح سرمي ويتامين D‌و استعداد ابتلا و شدت بروز عفونت‌هاي ويروسي دستگاه تنفسي فوقاني (سرماخوردگي) در اين افراد نبوده است.
براساس اين گزارش محققان با تجويز تصادفي يك دوز اوليه خوراكي (IU‌ 200000) ويتامين D3  و سپس يك ماه بعد هم (IU 200000 ) و پس از آن (IU 100000) به صورت ماهانه در مجموع 18 ماه افزودند كه دريافت دوز ماهانه IU 100000 تأثيري در بروز و شدت سرماخوردگي افراد مورد مطالعه ندارد.
به گفته محققان، يافته‌هاي اين مطالعه حاكي از عدم تأثير استفاده از دوز IU‌100000 ويتامين D3‌ در شيوع و شدت سرماخوردگي افراد سالم بوده است و تحقيقات بيشتري لازم است تا روشن شود آيا بهره‌مندي از مزاياي اين مكمل در جمعيتهاي مورد آزمايش ديگر و يا استفاده از دوزهاي ديگر آن وجود دارد يا خير.
گفتني است كمبود ويتامين D  نيز مي‌تواند منجر به تراكم كمتر استخوان‌ها و پوكي استخوان شود.

رژیم غذایی، مصرف دخانیات و کم تحرکی عوامل اصلی ابتلا به بیماری قلبی

رژیم غذایی، مصرف دخانیات و کم تحرکی عوامل اصلی ابتلا به بیماری قلبی هستند.
به گزارش وب دا، کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی نیشابور ضمن بیان این مطلب گفت: افزایش این نوع بیماری ناشی از تغییرات در رژیم  غذایی ,فعالیت بدنی ومصرف دخانیات می باشد که به دلیل تغییر درشیوه زندگی ناشی ازشهرنشینی وصنعتی شدن پدید آمده است.
لیلا شورورزی ادامه داد: امروزه مردم نسبت به گذشته بیشتر غذاهای پرکالری مصرف می کنند وازطرفی تحرک بدنی آنان نیز کمتراز گذشته شده است .بنابراین یکی از مهمترین مداخلات به منظور پیشگیری وکنترل بیماریهای قلبی عروقی اصلاح رژیم غذایی است.
این کارشناس تغذیه گفت: برای داشتن قلب سالم باید به فعالیت بدنی، ورزش متناسب با سن و شرایط جسمی  و همچنین روشهای کنترل و برخورد با استرس را یاد بگیرید.

ویژگی‌های خاص وعده‌های غذایی سالمندان

 وعده‌های غذایی سالمندان باید دارای ویژگی‌های خاصی باشد.
به گزارش وب دا، مدیرگروه سلامت خانواده و جمعیت دانشکده علوم پزشکی نیشابور گفت: در مرحله اول بشقاب‌ها باید بزرگ و سفید باشد تا به ‌راحتی تمام غذا مشاهده شود.
میترا رضا‌اف در ادامه بیان داشت: گوشت سفید مرغ و ماهی باید به‌صورت کبابی یا بخار‌پز مصرف و کنار غذا از پوره سیب‌زمینی،هویچ، نخودفرنگی نیز استفاده شود تا ارزش غذایی‌اش بالا رود.
مدیرگروه سلامت خانواده دانشکده علوم پزشکی نیشابور عنوان کرد: یک نوبت شیر و دو نوبت آب‌میوه تازه باید نوشیدنی هر روز این گروه از افراد باشد.
رضا‌اف با اشاره به استفاده از ادویه‌در غذا‌ها بیان کرد: ادویه‌هایی مانند دار‌چین، زیره وگلپر ضمن از بین بردن نفخ، غذا را نیز خوش طعم‌تر می‌کند.
وی تاکید کرد: ماست یکی دیگر از همراهان مناسب برای غذا است که نه تنها باعث نرمی غذا بلکه پروتئین وکلسیم مورد نیاز بدن را نیز تامین می‌کند.
مدیرگروه سلامت خانواده دانشکده علوم پزشکی نیشابور اضافه کرد: مصرف روغن را کاهش دهید و تا حد امکان از روغن زیتون وکنجد استفاده شود.
رضا‌اف خاطرنشان کرد: این افراد باید شامی سبک میل کنند و به‌جای نمک از انواع ادویه و چاشنی در غداهایشان استفاده کنند.

سیب را گاز بزنید


داشتن توانايي لازم براي گاز زدن وجويدن خوراكي‌ها به كاهش خطر ابتلا به فراموشي مرتبط است. 
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه انجمن طب سالمندان آمريكا، تيمي متشكل از محققان وزارت دندانپزشكي علوم پزشكي و مركز تحقيقات افزايش سن مؤسسه كارولينسكا در سوئد با بررسي از دست دادن دندان‌ها و توانايي جويدن و مشاهده عملكرد شناختي و توانايي‌هاي ذهني يك نمونه تصادفياز 557 فرد 77 ساله و بالاتر دريافتند كه افرادي كه در گاز زدن و جويدن مواد غذايي با بافتهاي سفت‌تر مانند سيب دچار مشكل مي‌شوند، بيشتر از بقيه در معرض بروز اختلالات شناختي و فراموشي قرار مي‌گيرند.
براساس اين گزارش محققان افزودند ارتباط بين مشكلات در جويدن و توسعه بروز مسائل شناختي و ادراكي در افراد مورد مطالعه با كنترل عوامل مؤ‌ثر بر ميزان درك و فهم مانند سن، جنس، آموزش و پرورش و مشكلات سلامت رواني نيز همچنان ثابت باقي مانده است.
نتايج ديگر اين مطالعه حاكي است يكي از عوامل از دست دادن عملكردهاي شناختي و افزايش خطر ابتلا به زوال عقلي وابسته به نداشتن و يا كمتر داشتن دندان‌ها كه جويدن را مشكل مي‌سازند مي‌تواند به دليل كاهش رسيدن جريان خون به مغز باشد.
به گفته محققان اثر توانايي جويدن افراد با دندان‌هاي طبيعي و مصنوعي پايدار بوده و به تأثيرات آنها در كاهش بروز فراموشي ارتباطي ندارد.