بخورنخورهاي درس‌آموز

سميه مقصودعلي/توصيه‌ها و هشدارهاي دكتر نسرين اميدوار درباره تغذيه دانش‌آموزان

حوالي 7،6 ‌سالگي يعني همان دوران ورود كودكان به مدرسه، زمان مهمي است. از طرفي كودك در حال رشد جسمي است و به سرعت به مرحله پيش بلوغ و بلوغ نزديك مي‌شود و نيازهاي تغذيه‌اي خاص خود را دارد...
 از سوي ديگر اين دوره سني زمان مهمي براي يادگيري دانش و رفتارهاي اجتماعي است. كودكي كه وارد مدرسه مي‌شود براي آنكه هم رشد جسمي خوبي داشته باشد و هم ميزان يادگيري‌اش در حد مطلوب و مناسب باشد بايد غذاي كافي، متنوع و منظمي بخورد. كودكي كه گرسنه باشد يادگيري و تمركز كافي ندارد. پس تنها مصرف 3 وعده غذاي اصلي در اين سن كافي نيست و ميان‌وعده‌ها نقش مهمي پيدا مي‌كنند. در گفت‌وگويي با دكتر نسرين اميدوار، متخصص تغذيه و رژيم‌درماني و استاد دانشگاه انستيتو تحقيقات تغذيه كشور و دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي از ايشان خواستيم ما را در اين زمينه راهنمايي كنند.

سلامت: والديني كه فرزند دانش‌آموز دارند بايد چه نكته‌هاي تغذيه‌اي را مد نظر بگيرند تا رشد جسمي و ذهني فرزندشان خوب باشد؟
آنچه مهم است، دريافت وعده‌هاي غذايي در فواصل منظم و با تنوع كافي است. در يك دانش‌آموز مهم‌ترين وعده غذايي صبحانه است که بدن را براي فعاليت روزانه آماده مي‌كند و بايد حاوي گروه‌هايي از جمله لبنيات، نان و غلات، ميوه و سبزي‌ها، آبميوه‌ها و مغزدانه‌ها باشد. طبيعتا بعد از صبحانه در طول روز، كودكان به يك ميان‌وعده نياز دارند.

قد و غذا رابطه دارند

شیر، ماست، ماهی با استخوان مثل ساردین و سبزیجاتی مانند انواع کلم و البته کنجد و بادام به رشد قدی بهتر کمک می‌کنند. البته منابع غذایی روی مانند انواع ماهی‌ها، نان تهیه شده از آرد گندم کامل، عدس و نخودفرنگی را نیز نباید نادیده گرفت.
منابع غذایی پروتئینی
وقتی صحبت از قد و روش‌های افزایش آن به میان می‌‌آید، هزاران روش رنگارنگ ردیف می‌‌شوند که در این میان برخی فقط در حد حرف هستند و برخی دیگر تا حدودی می‌‌توانند مفید باشند. اما تغییر در وضعیت تغذیه از جمله اقداماتی است که اثرات مثبتی می‌تواند داشته باشد زیرا متخصصان تغذیه عقیده دارند تا زمانی که رشد طولی استخوان‌‌ها وجود دارد یعنی تا زمانی که بلوغ به پایان نرسیده، نوع غذایی که خورده می‌‌شود، می‌‌تواند به افزایش قد کمک کند.
البته نباید فراموش کرد که کوتاهی قد در بچه‌‌ها(در صورتی که زمینه‌ی ژنتیکی وجود نداشته باشد) نشانه‌ی سوءتغذیه در چند سال گذشته است. بنابراین می‌توان برنامه‌ی غذایی را غنی ‌تر کرد، می‌پرسید با چه؟ بهتر است به موارد زیر توجه کنید:

ماست کپک زده و ابتلا به انواع سرطان‌ها

یک کارشناس صنایع غذایی، دمای یخچال را برای نگهداری ماست مناسب دانست و به خانواده‌های کم جمعیت توصیه کرد ماست مصرفی خود را در در حجم کم تهیه و در کوتاه‌مدت مصرف کنند تا نگهداری طولانی مدت آن منجر به بروز کپک و فساد ماست نشود.
دکتر سید امیر محمد مرتضویان فارسانی در گفت وگو با  ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، تصریح کرد: کپک‌ها میکروارگانیسم‌هایی مقاوم در مقابل محیط اسیدی هستند. این سلول‌ها در هر ماده غذایی وجود دارد اما به علت سرعت کند رشد برای تکثیر به زمان کافی و دمای مناسب نیاز دارند. در شرایطی که آلودگی کپکی و مخمری در محصول زیاد باشد احتمال رشد این کپک وجود دارد.
وی ادامه داد: فرآورده‌های لبنی و تخمیری لبنی به سبب داشتن ph پایین خاصیت اسیدیته بالایی دارند لذا مناسب برای رشد کپک در محیط خود هستند که محصولاتی مانند ماست یا دوغ از این دسته‌اند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص نشانه‌های تشخیص کپک زدگی در ماست اظهار کرد: ماست در صورت کپک زدگی فسادپذیر شده ظاهر و طعم آن تغییر می‌کند به طوری که با بوی بد گندیدگی، تغییر طعم و رنگ ماست با رنگ‌هایی هم چون سبز، سیاه، خاکستری و حتی قرمز مواجه می‌شویم.

گوجه‌فرنگی و پیشگیری از سکته مغزی

با مصرف مداوم و منظم گوجه‌فرنگی خود را در برابر ابتلا به سکته مغزی بیمه کنید.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت، محققان با بررسی آزمایش خون ۱۰۳۱ مرد ۴۶ تا ۶۵ ساله در فنلاند و اندازه‌گیری میزان لیکوپن در خون آن‌ها در یک دوره ۱۲ ساله دریافتند افرادی که در وعده‌های غذایی خود، از گوجه‌فرنگی و سایر مواد غذایی حاوی آن بیشتر استفاده می‌کنند با داشتن بالا‌ترین میزان لیکوپن در خون در مقایسه با افرادی که خون آن‌ها دارای کمترین مقدار لیکوپن است تا ۵۵ درصد کمتر در معرض ابتلا به سکته مغزی قرار می‌گیرند.
براساس این گزارش محققان با مشاهده داده‌های گروه مورد مطالعه از مصرف گوجه‌فرنگی و بررسی وقوع سکته‌های مغزی تنها به دلیل لخته شدن خون همچنین افرودند کسانی که خون آن‌ها حاوی بالا‌ترین سطوح لیکوپن بوده است در مقایسه با افراد با پایین‌ترین سطوح لیکوپن در خون تا ۵۹ درصد کمتر در معرض سکته مغزی قرار گرفته بودند.

شیرخشک - التهاب روده

 
نوزادانی که از شير خشک تغذيه می کنند شش برابر بيشتر از نوزادانی که از شير مادر تغذيه می کنند در معرض خطر ابتلا به بيماری های التهابی روده قرار می گيرند.
 به گزارش وب دا، بر اساس تحقیق مرکز تحقيقات مديريت سلامت و کودکان دانشگاه علوم پزشکی گلستان، شيردهی، خطرات ناشی از خونريزی پس از زايمان را با افزايش سطح انقباضات رحم کاهش داده و خطر ابتلا به سرطان پستان پيش از يائسگی و سرطان تخمدان را نيز کاهش می دهد.
بر اساس این تحقیق، شيردهی علاوه بر کاهش شدت کم خونی، می تواند سبب بروز تغييراتی شود که مادر را از بروز عفونت مثانه و ساير عفونت ها مصون می کند.
مطالعات اپيدميولوژی نشان می دهد: به رغم کاهش تراکم استخوان در زنان شيرده، آنها پس از يائسگی کمتر در معرض شکستگی های ناحيه کمر و لگن قرار می گيرند.

مصرف سبزی‌جات سدی در برابر سرماخوردگی


استفاده از سبزی‌جات و لبنیات باعث می‌شود افراد کمتر مبتلا به ویروس سرماخوردگی شوند.
دکتر ایرج خسرونیا ، متخصص داخلی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران گفت: با توجه به این که ویروس سرماخوردگی از شخصی به شخص دیگر منتقل می شود رعایت بهداشت مهم است.
وی در ادامه مطلب خود افزود: برای عفونی نشدن استفاده از حوله و وسایل شخصی حائز اهمیت است.
خسرونیا اظهار داشت: دانش‌آموزان مبتلا به این ویروس سعی کنند در محل کار و کلاس درس حاضر نشوند چون امکان مبتلا کردن دیگران هم وجود دارد.
وی در پاسخ به اینکه برای پیشگیری از سرماخوردگی به روش سنتی چه باید کرد گفت: برای پیشگیری از سرماخوردگی به روش سنتی باید بدن قوی و مقاومی داشته باشید که کمتر گرفتار شوید مانند تغذیه مناسب، استفاده از میوه و سبزی‌جات و لبنیات که باعث می‌شود کمتر مبتلا به ویروس سرماخوردگی شوید.

تغییر عادات غذایی به منظور کاهش وزن



با ایجاد چند تغییر در عادت‌های تغذیه‌ای خود به راحتی می‌توانید به وزن مطلوب خود برسید.
این چند تغییر عبارتند از:
1- خوردن صبحانه را جدی بگیرید. سعی کنید برای صبحانه از غذاهایی استفاده کنید که از ارزش تغذیه‌ای بالایی برخوردار باشند.
2- غذای اصلی خود را در وعده ناهار میل کنید.
3- غذا را به آرامی بجوید چرا که کمک می‌کند تا مقدار کمتری بخورید.
4- به محض این که احساس سیری کردید دست از غذا خوردن بکشید. برای کمک به این روش، هر بار مقدار کمی غذا در بشقابتان بریزید.
5- اگر پس از سیری باز هم اصرار به خوردن غذا دارید برای یادآوری این موضوع که می‌خواهید وزن کم کنید، یک کمربند به دور کمر خود ببندید.
6- هر موقع گرسنه شدید، 10دقیقه دیگر صبر کنید و به خود بگویید غذا می‌خوری ولی تا 10 دقیقه دیگر باید صبر کنی.
7- هنگام دیدن تلویزیون اگر احساس به خوردن چیزی کردید، یک لیوان آب بخورید.
8- غذای خود را 3- 2 ساعت قبل از خواب بخورید.

سه روش جادویی برای کنترل اشتها

اگر ظرف غذای شما با محتویات دون آن همرنگ باشد باعث می‌شود مقدار غذای بیشتری میل کنید.
 
همشهری آنلاین: اگر ظرف غذای شما با محتویات دون آن همرنگ باشد باعث می‌شود مقدار غذای بیشتری میل کنید.

اگر برای کاهش وزن از راه‌های بسیاری استفاده کرده ولی نتیجه‌ای نگرفته‌اید در این مطلب سه راه را به شما معرفی می‌کنیم که تجربه نشان داده روش‌های موفقی بوده‌اند.

علم مطالعه در خوردن و آشامیدن،‌ نشان می‌دهد اگر از لیوان‌های پهن و کوتاه استفاده می‌کنید نسبت به لیوان‌های باریک و بلند از مقدار مایعات بیشتری مصرف می‌کنید.

همچنین هرچه محل قرار گرفتن شما به ظرف شیرینی نزدیک‌تر باشد، شیرینی بیشتری می‌خورید.

در این بخش تاثیر رنگ‌‌ها را بر اشتها بررسی می‌کنیم.

مصرف هندوانه و پیشگیری از حمله قلبی

پزشکان در یک بررسی جدید دریافتند مصرف یک قاچ هندوانه در روز از بدن در برابر حمله قلبی حفاظت می‌کند و همچنین برای کاهش وزن مفید است.
به گزارش ایسنا، این میوه خوشمزه و آبدار تاثیر مفید در پیشگیری از تشکیل کلسترول مضر دارد و به همین دلیل در کاهش خطر حمله قلبی و افزایش وزن موثر است.
به نوشته دیلی میل، متخصصان علوم پزشکی دانشگاه پوردو در آمریکا با انجام این آزمایشات روی موش‌هایی که رژیم غذایی پرچرب داشتند دریافتند خوردن هندوانه سرعت تجمع LDL یا کلسترول مضر را در عروق خونی کاهش می‌دهد.
LDL شکلی از کسترول است که موجب تنگی سرخرگ‌ها می‌شود و در نهایت عامل بروز بیماری قلبی است. این مطالعه همچنین نشان داد که هندوانه یک میوه مفید برای کنترل وزن است.
پزشکان معتقدند این خاصیت فوق‌العاده هندوانه به دلیل دارا بودن یک ماده شیمیایی موسوم به سیترولین در آب این میوه است که در کاهش فشار خون و پیشگیری از امراض قلبی نقش مهمی ایفا می‌کند.

تأثیر استرس بر ناهنجاری در غذا خوردن

محققان آمریکایی اظهار داشتند که ناهنجاری در خوردن ممکن است راهی برای تبدیل کردن احساسات لبریز افراد به یک فعل ملموس یعنی غذاخوردن باشد.
به گزارش خبرگزاری مهر، لارن فلدمن روانشناس دانشگاه باکنل که در رشته فرعی زبان شناسی نیز کارشناس است به همراه هایدی لوریمور استادیار زبان شناسی اقدام به انجام یک آزمایش با استفاده از زبان برای مشخص کردن رخدادهای ذهن افرادی است که از ناهنجاری در خوردن رنج می برند.
فلدمن طی بیانیه ای اظهار داشت: قسمت اعظم تحقیق درباره ناهنجاری در خوردن به وزن، غذا و شکل بدن به عنوان محرکها توجه کرد، اما در این میان نظریه ای است که نشان می دهد ناهنجاری در خوردن پاسخی به عملکردهای احساسی است تا روانشناختی.
لوریمور و فلدمن این پیش فرض را مطرح کرده اند که افراد مبتلا به ناهنجاری در خوردن تحت فشار عصبی یا استرس واکنش متفاوتی به شرایط غیر استرسی به واژه هایی چون "  از گرسنگی مردن" یا " ورزش کردن" نشان می دهد. این امر نشان می دهد که نوسانات دراحساسات تفکرات ناهنجارانه در خوردن را تحریک می کند.