ندا احمدلو/گفتوگو با دکتر محمد حجتي درباره محصولاتي که با شيرخشک صنعتي توليد ميشوند
شيرخشک
همان شير تازهاي است که در اثر فرآيند حرارتدهي و طي شرايط خاصي خشک شده
است. معمولا خشک کردن شير با هدف استفاده از آن در محصولات غذايي مختلف يا
تهيه خوراک مناسبي براي نوزاداني انجام ميشود که به هر دليلي نميتوانند
با شير مادرشان تغذيه شوند...
در
مورد شيرخشک، کاربرد آن در صنعت غذا، سلامت و ارزش تغذيهاي آن سوالهاي
بسيار زيادي در ذهن هر کدام از ما وجود دارد که دکتر محمد حجتي، متخصص
صنايع غذايي و عضو هيات علمي دانشگاه کشاورزي و منابع طبيعي خوزستان و رييس
دانشکده علوم دامي و صنايع غذايي، طي گفتوگوي خود با «سلامت»، به اين
سوالها پاسخ دادهاند.
سلامت: بيشترين کاربرد شيرخشک در صنايع غذايي براي توليد کدام محصولات است؟
از
پودر شيرخشک در تهيه محصولات مختلف غذايي مانند کيک، کلوچه، بيسکويت،
شکلات، پفک، سوسيس، کالباس، ماست و شيرهاي بازسازي شده استفاده ميشود.
سلامت: اصلا دليل استفاده از شيرخشک در صنايع غذايي چيست؟
شيرخشک
در صنعت لبنيات به عنوان جايگزين قسمتي از شيرتازه مصرف ميشود ولي دليل
کاربرد آن در صنايع غلات و تهيه محصولاتي نظير کيک و کلوچه، ايجاد عطر و
طعم مطلوب، رنگ طلايي به دليل تسريع واکنشهاي قهوهاي شدن و بالا بردن
ارزش تغذيهاي است.
سلامت: شيرخشک به کار رفته در برخي محصولات غذايي، همان شير خشکي است که براي تغذيه بچهها از آن استفاده ميشود؟
نه.
اين 2 شيرخشک با هم تفاوت دارند. شيرخشک مصرفي در صنعت غذا اغلب از نوع
کمچرب است؛ هيچ مادهاي به آن اضافه نشده و پودر حاصل از خشک شدن شير
طبيعي است ولي ترکيب شيرخشک مخصوص نوزادان با دادن تغييراتي در مواد
تشکيلدهنده آن، به ترکيب شير مادر نزديکتر است. مثلا به آن مقاديري از
انواع املاح معدني، ويتامينها يا آنزيم اضافه ميشود. ضمن اينکه با توجه
به حساسيت گروه مصرفکننده، رعايت اصول بهداشتي در توليد شيرخشک نوزادان
اهميت بيشتري دارد و از سختگيريهاي ويژهاي برخوردار است. شيرخشک نوزادان
ميتواند متنوع باشد؛ مثلا نوع کملاکتوز يا بدون لاکتوز آن براي کودکاني
که به اين قند حساس هستند توليد ميشود. به طور کلي، اين شيرخشک غنيتر از
شير خشکي است که در صنعت به کار ميرود چون بايد جايگزين شير مادر شود.