استفاده از مکمل آهن برای نوزادان کم‌وزن مفید است


 تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که استفاده از مکمل‌ آهن برای نوزادانی که با وزن کم به دنیا می‌آیند بسیار مفید است.

به گزارش ˈهلثˈ، معمولا نوزادانی که کم‌وزن به‌دنیا می‌آیند در نوجوانی و بزرگسالی با مشکلات جدی سلامتی مواجه می‌شوند.
اکثر این مشکلات مربوط به اختلالات شناختی و رفتاری است.
اکثر این نوزادان با کمبود آهن مواجه هستند و نمو سیستم اعصاب آن‌ها با اختلال همراه است.
پزشکان به والدین توصیه می کنند که از مکمل‌های آهن در سال‌های اولیه استفاده کنند تا این کودکان برای ورود به مدرسه آمادگی بیشتری داشته باشند.
یکی از مهمترین دلایل کم‌وزن بودن نوزادان در هنگام تولد، استرس مادر در دوران بارداری و تغذیه ناسالم است.
استفاده از مکمل‌های دارویی بدون تجویز و دستور پزشک به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.
کنترل وزن کودک به‌طور منظم حائز اهمیت است.

تغذیه با شیر مادر سبب بهبود زردی در نوزادان می‌شود/ نور مهتابی‌ برای رفع زردی مضر است


untitled-21.JPG
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان این که استفاده از لامپ‌های مهتابی معمولی برای برطرف کردن زردی نوزادان می‌تواند خطرناک باشد، گفت: استفاده ازمهتابی‌های معمولی برای این کار گاهی سبب بالا رفتن دمای بدن نوزاد می شود که این اتفاق به نوبه خود باعث کاهش میزان آب بدن نوزاد شده و مشکلاتی را برای آنها بوجود می‌آورد.
دکتر ابوالحسن سیدزاده در گفت وگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه کرمانشاه، با اشاره به اینکه زردی یک پدیده فیزیولوژیکی است که در 60 درصد نوزادان رخ می دهد، ابراز داشت: وقوع این عارضه در بعضی از جمعیت‌ها در پسران شایع‌تر است.
وی افزود: از آنجایی که کبد نوزاد آمادگی کامل برای از بین بردن زردی را ندارد، بروز این پدیده در نوزادان شایع است و در اکثر موارد هم در صورت تغذیه با شیر مادر به طور خودبخود برطرف می شود.
سیدزاده با بیان اینکه زردی‌هایی که در روز دوم و سوم تولد نوزاد به وجود می آیند خودبخود برطرف می‌شوند، تصریح کرد: این گونه زردی‌ها معمولا در هفته اول و دوم تولد نوزاد برطرف می‌شوند و مشکلات چندانی را برای فرد بوجود نمی‌آورند.

چرا باید بادمجان بخوریم؟


4-571.jpg
هرچند ممکن است بادمجان غذای چندان اشتها برانگیز و وسوسه کننده‌ای نباشد اما در عوض سرشار از فیبر خوراکی و منبع غنی از ویتامین‌های گروه B است و به همین دلیل می‌تواند مقدار زیادی از انرژی مورد نیاز بدن را تامین کند.
به گزارش سرویس سلامت ایسنا، به نقل از سایت اینترنتی هلت ‌بی ‌آپ، رنگ ارغوانی تیره پوست بادمجان نشان می‌دهد که سرشار از آنتی‌اکسیدان‌های قوی است و برای حفاظت از سلول‌های مغزی و کنترل سطح لیپیدها دربدن تاثیر دارد. پس دفعه بعد که بادمجان را در مغازه سبزی فروشی دیدید نگویید که «بادمجان دوست نداریم و نمی‌خوریم‌» چون این نوع از صیفی جات برای سلامتی بدن مفید است و خواص زیر را دارد.
- خطر ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد. بادمجان اگر به روش صحیح طبخ شود خواص بسیاری دارد و برای پیشگیری و حتی درمان سرطان مفید است. بادمجان به دلیل ذخیره فیبر زیادی که دارد در پیشگیری و درمان سرطان روده بزرگ بسیار موثر است. این خوردنی هنگام عبور از روده‌ها مواد سمی و شیمیایی را جذب می‌کند و روده را از این مواد سرطان‌زا پاکسازی می‌نماید.

آیا مصرف کافئین باعث عصبانیت در شما می‌شود؟


46-10.jpg
محققان معتقدند کافئین باعث احساس عصبانیت در شما می‌شود.
به گزارش ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، زمانی که شما تلاش دارید تا بیدار بمانید، کافئین می‌تواند کمک کننده باشد اما این محرک رایج که در اکثر قهوه‌ها و چای‌ها یافت می‌شود می‌تواند عوارض جانبی ناخواسته‌ای نیز برای شما داشته باشد.
به گفته بنیاد ملی خواب (National Sleep Foundation) کافئین علاوه بر این که باعث عصبانیت می‌شود، عوارض جانبی بالقوه دیگری نیز دارد:
- باعث سرگیجه، تهوع، سردرد و یا بی خوابی می‌شود.
- منجر به حس اضطراب یا تحریک پذیری می‌شود.
- باعث تند شدن ضربان قلب می‌شود.
- هماهنگی خوب حرکتی را کاهش می‌دهد.
- باعث ادرار بیش از حد معمول می‌شود.

چه خوراکی‌هایی را جایگزین مواد غذایی گران کنیم؟


NewsImage.jpg
 هر خانواده می‌تواند با توجه به بودجه خود برای تهیه مواد غذایی اقدام کند و اگر ماده‌ای غذایی نسبت به درآمد خانواده گران بود می‌توان مواد دیگر را جایگزین آن کرد.
دکتر رضا امانی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه خوزستان، با بیان این مطلب اظهار کرد: به عنوان مثال یک واحد گوشت 30 گرم است که یک‌دوم لیوان حبوبات جایگزین یک واحد گوشت خواهد بود؛ یک عدد تخم‌مرغ نیز پروتئینی معادل یک واحد گوشت دارد.
وی افزود: وقتی فردی می‌خواهد مقدار مشخصی میوه بخرد، بهتر است از گروه‌های مختلف میوه‌ها و به صورت متنوع خرید کند. مثلا یک نوع آن مرکبات باشد، نوع دیگر سیب و نوع آخر نیز میوه‌های فصل باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: می‌توان پروتئین گوشت را از طریق دیگر مواد غذایی جذب کرد ولی محتوای آهن موجود در گوشت با دیگر مواد غذایی متفاوت است. مخصوصا در دختران جوان و نوجوان وجود آهن ضروری است. عدس، سبزی‌هایی چون اسفناج و زرده تخم‌مرغ منابع خوبی برای آهن هستند ولی میزان جذب آهن آنها بسیار پایین است.
وی ادامه داد: برای افزایش جذب آهن این مواد لازم است که پس از مصرف این مواد از مصرف چای و قهوه پرهیز شود. باید مقدار مصرف شیر یا ماست همراه غذا بیشتر از یک لیوان نباشد. همراه وعده غذایی نیز از منابع خوب ویتامین C مانند سبزی تازه، گوجه خام و انواع فلفل استفاده شود.
امانی عنوان کرد: چای، ماده غذایی خوبی است و موجب افزایش تمرکز و باز شدن راه‌های تنفسی به خصوص در فصل زمستان می‌شود و بهتر است که از مواد غذایی حذف نشود.

مسمومیت های منجر به مرگ با استفاده نابجا ازگیاهان دارویی

 برخی از گیاهان دارویی در صورت مصرف بیش از حد یا نابجا می تواند مسمومیت های منجر به مرگ ایجاد کند.


مدیر دارو و مواد مخدر معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی فسا  در مصاحبه با خبرنگار وب دا در مورد مصرف خودسرانه و بدون تجویز پزشک گیاهان دارویی در کودکان، گفت: رشد سریع و قابلیت تغییر شکل سریع اعضا در کودکان و نوجوانان آنها را بسیار حساس کرده به طوری که حتی ممکن است گاهی نسبت به گیاهان دارویی نسبتا بی خطر هم واکنش نشان داده و دچار مسمومیت شوند.
دکتر صفورا محبی با بیان اینکه  سن محدودیت مصرف در کودکان و نوجوانان متفاوت است و همچنین بستگی به فرآورده مورد مصرف و اثر آن نیز دارد، اظهار داشت: این گروه ها عبارتند از: نوزادان زیر 1 سال، کودکان زیر 6 سال، نوجوانان زیر 18 سال و به این دلیل برخی از درمان ها و گیاهان دارویی که در بزرگسالان مصرف شده و موثر نیز می باشند در کودکان منع مصرف دارند.
وی گفت: تجویز اسانس ها که حاوی ترکیبات معطر فرار می باشند از طریق خوراکی به هر گروه سنی علی الخصوص کودکان ممنوع است مگر با تجویز پزشک باشد. ولی مصرف دم کرده ها و تنتورها که غلظت بیشتری نسبت به دم کرده ها دارند با تجویز پزشک بی خطر بوده و در بیشتر موارد نیز موثر هستند.
مدیر دارو و مواد مخدر معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی فسا در پایان گفت: خانواده ها یی که گیاهان دارویی را در منزل خود نگهداری می کنند باید مراقب فرزند خود باشند زیرا کنجکاوی ذاتی کودکان و وجود جذابیت در شکل و رنگ بخش های مختلف آن گیاه می تواند منجر به بلعیده شدن آن توسط کودک شود و از آنجا که برخی از این گیاهان در صورت مصرف بیش از حد یا نابجا می تواند مسمومیت های منجر به مرگ ایجاد کند پس لازم است خانواده ها به صرف مصرف دارویی از آن گیاه از کودکان خود غافل نشوند و در صورت مصرف اتفاقی توسط کودکشان، مورد را بلافاصله با پزشک مطرح کنند.

کمبود شدید انواع ویتامین، آهن و روی در کودکان ایرانی



مدیر گروه اطفال یکی از دانشگاه‌های تهران گفت که کودکان ایرانی با کمبود شدید ویتامین‌های آ و دی و کمبود موادی چون روی و آهن رو به رو هستند.
دکتر علی اکبر سیاری، مدیر گروه اطفال دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران گفت که کمبود روی در بیش از ۱۸ درصد از کودکان ۱۵ تا ۲۳ ماهه ایران وجود دارد که بالاترین میزان آن در منطقه جنوب و جنوب شرق ایران بوده که تا میزان ۶۸ درصد نیز می‌رسد.
آقای سیاری روز دوشنبه ۲۰ آذر، (۱۰ دسامبر) در هشتمین کنگره "اورژانس‌ها و بیماری‌های شایع طب کودکان" در تهران گفت: "کم خونی در کودکان ۶ ساله بیش از ۱۳ درصد است که بدترین وضعیت مربوط به جنوب و جنوب شرق ایران با حدود ۵۳ درصد است."
به گفته آقای سیاری سوءتغذیه عامل ۵۴ درصد مرگ کودکان در ایران است.

مقابله با ضعف‌های غذایی

سلامت نیوز : همه ما کمابیش در زندگی ضعف‌هایی داریم که ما را آسیب‌پذیر می‌کنند. در حوزه تغذیه نیز این ضعف‌ها وجود دارند و به مراتب بیشتر هم هستند. وقتی سال‌ها به خوردن یک ماده غذایی نامناسب عادت کرده‌ایم دل کندن از آن خیلی سخت است حتی اگر بدانیم به سلامتی‌مان آسیب می‌زنیم. اما در مقابل این ضعف‌ها چه باید کرد؟ 

به گزارش سلامت نیوز به نقل از آرمان ؛ در این مقاله چند ضعف را معرفی می‌کنیم و راه‌هایی برای مقابله با آن‌ها ارائه می‌دهیم.

ضعف شماره یک
شما نمی‌توانید در برابر احساس گرسنگی مقاومت کنید: اصلاً نگران نباشید. شما تقصیری ندارید. احساس گرسنگی که دست خود آدم نیست یک نیاز طبیعی است و باید رفع شود. میان‌وعده‌ها برای کنترل اشتها و رفع گرسنگی کمک می‌کنند. البته منظورمان این نیست که 3 وعده غذایی کامل بخورید و علاوه بر آن میان‌وعده هم میل کنید. نه! تنها کاری که باید بکنید این است: وعده‌های غذایی پرحجم را فراموش کنید و تعداد وعده‌های غذایی را بیشتر کنید. اینگونه هم احساس گرسنگی نمی‌کنید و هم نیازهای بدنتان را به بهترین نحو تأمین می‌کنید. مثلاً اگر می‌خواهید کمتر بخورید نصف یک عدد موز را برای وعده صبحانه میل کنید و نصف دیگرش را برای ناهار.

آنالیز ریسک ایمنی غذا

دکتر بهزاد مرندی

همه ما روزانه از مواد غذایی چون انواع میوه، سبزیجات، لبنیات، گوشت، نان و... استفاده میکنیم که سلامت و تندرستی ما در گرو سلامت و ایمنی این غذاها است.
آیا تا کنون به خطرات احتمالی مواد غذایی ناسالم و یا ظاهراً سالم اندیشیده اید؟
آیا از خطرات مواد شیمیایی همچون سموم، آفت کشها و برخی نگهارنده ها و یا میکروبهای بیماریزا در مواد غذایی که روزانه مصرف میکنید آگاهی دارید؟
کدام نهاد یا سازمان متولی تضمین سلامت و ایمنی مواد غذایی است؟
پاسخ به سوالات فوق نیازمند آنالیز و بررسی موارد ریسک و خطری است که در کمین سلامت و ایمنی مواد غذایی است.   
امروزه بسیاری از کشور های جهان جهت تامین مواد غذایی ایمن و سالم در پی ایجاد مدیریت سیستماتیک در زمینه ریسک ایمنی غذا هستند. به این منظور دستورالعمل و قوانینی وضع گردیده که نشانگر چگونگی و نحوه استفاده از تخصص علمی در فرآیند آنالیز ریسک است. اصلی ترین دستاوردهای اجرای سیستماتیک فرآیند آنالیز ریسک عبارتند از :
- کاهش ریسک ایمنی مواد غذایی با توجه به الویت بندی و درجه بندی ریسک
- افزایش اعتماد ملی و سلامت عمومی در بخش غذا و بهبود وضع اقتصاد و تجارت

مصرف نارگیل و تقویت حافظه



تحقیقات انجام شده توسط متخصصان آمریکایی نشان می‌دهد مصرف نارگیل در تقویت قدرت حافظه موثر است.
به گزارش ای‌بی‌سی هلث، نارگیل حاوی ویتامین‌های B و C‌، کلسیم، آهن، فسفر، چربی، کربوهیدرات و پروتئین است و مصرف آن تاثیر بسزایی در افزایش قدرت تمرکز دارد.
همچنین از مهم‌ترین خواص دیگر نارگیل این است که از بروز گواتر غیرسمی پیشگیری می‌کند، در درمان یبوست موثر است و مصرف مداوم آن مانع از بروز چروک‌های عمیق پوستی می‌شود.
البته شیر نارگیل دربرگیرنده همه خواص میوه نارگیل نیست اما به گفته متخصصان دو خاصیت مهم دارد. اول اینکه به دلیل دارا بودن دو ماده معدنی سدیم و پتاسیم به توازن مایعات بدن کمک می‌کند و در رفع مشکلات کلیه و مثانه موثر است.
دوم اینکه حس گرسنگی کاذب را از بین می‌برد و احساس سیری طولانی مدت ایجاد می‌کند و مانع از ریزه‌خواری در طول روز می‌شود.
منبع: همشهری تندرستی