درمان التهاب لثه با گیاه دارویی بارهنگ


کارشناس مسئول گیاهان دارویی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: افشره رقیق شده بارهنگ به صورت غرغره برای رفع گلودرد، التهاب لثه و زخم‌های دهان بسیار موثر است.

اصغر نقشی در گفت وگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه آذربایجان شرقی، افزود: خواص دارویی برگ، ریشه و دانه بارهنگ توسط کارشناسان به اثبات رسیده است.
وی تصریح کرد: بارهنگ در اطراف تهران، آذربایجان شرقی، لرستان، کرمان و به طور کلی غالب نواحی ایران بخصوص اگر محل رویش رطوبت کافی داشته باشد، می‌روید.
نقشی ادامه داد: از ریشه، برگ و دانه این گیاه می‌توان به عنوان تصفیه کننده خون، آرام کننده، رفع ناراحتی‌های آسم، اسهال‌های ساده، ورم مخاط دهان، درد دندان و حتی درد گوش استفاده كرد.

چاقی و اضافه وزن خطر جدی برای دانش‌آموزان



کوتاهی قد نتیجه رژیم کاهش وزن در کودکان

یک متخصص تغذیه در خصوص تغذیه مناسب دانش‌آموزان و روش‌های غلط والدین برای کاهش وزن فرزندانشان مطالبی را عنوان کرد.

دکتر کوروش جعفریان در گفتگو با خبرنگار سینانیوز با اشاره به مشکلات تغذیه‌ای کودکان در مدارس و احتمال افزایش وزن آنان بیان کرد: «در تابستان زمان کافی برای فعالیت فیزیکی کودکان وجود داشته و خانواده‌ها نیز بیشتر در کنار فرزندانشان هستند تا با گردش گروهی انرژی فرندانشان تخلیه شود.» 
وی ادامه داد: «همزمان با بازگشایی مدارس فرصت لازم برای فعالیت فیزیکی به دلیل مسائل درسی کودکان و از طرفی مشغله والدین وجود ندارد. از طرفی اکثر کودکان در این فصل صبحانه نمی‌خورند به نحوی که با خوردن مواد غذایی کم ارزش و با انرژی بالا در مدارس خود را در معرض چاقی و بیماری‌های وابسته به آن قرار می‌دهند.» 
دکتر جعفریان با اشاره به اینکه والدین باید در هر شرایطی زمان مشخصی را برای تغذیه فرزندانشان در نظر بگیرند خاطر نشان کرد: «این افراد باید فرصتی را برای ۱ ساعت فعالیت بدنی در نظر داشته باشند و سعی کنند غذاهای مفید که باعث چاقی نمی‌شود را جایگزین غذاهای آماده کنند.» 
این متخصص تغذیه در خصوص افزایش مصرف چیپس، پفک و فست فود در دانش‌آموزان گفت: «میوه خشک، خشکبار، انواع مغز‌ها و شیر به عنوان جزء جدایی ناپذیر تغذیه در دانش‌آموزان از مواردی است که می‌تواند جایگزین اینگونه مواد مضر شود.» 
وی در ادامه به خطایی که اکثر والدین برای جلوگیری از افزایش وزن فرزندانشان انجام می‌دهند اشاره کرد و گفت: «این افراد رژیم کاهش وزن را برای فرزندشان در نظر می‌گیرند. این روش کاملا اشتباه است در صورتی که می‌توانند روش رژیم اصلاح وزن را با مشورت متخصص تغذیه جایگزین آن کنند.» 
به گفته دکتر جعفریان، رژیم کاهش وزن در موارد خاصی کاربرد دارد ولی متاسفانه برخی از پزشکان نیز این اشتباه را انجام می‌دهند. 
متخصص تغذیه در پایان یادآور شد: «از آنجایی که کودک و نوجوان در مرحله رشد قرار دارند اینگونه رژیم‌ها باعث کوتاه قدی آنان می‌شود همچنین اندام داخلی نیز اگر رشد نکند زمینه ابتلا به چاقی را در بزرگسالی افزایش داده و عضلات نیز تحلیل می‌رود.»

مصرف دارو توسط مادر بايد بلافاصله بعد از اتمام يك وعده شير دادن باشد


به گزارش خبرنگار وب دا،‌ دكتر ناهيد عزالدين زنجاني با بيان اين مطلب اظهار داشت:‌ در مورد داروهايي كه يك بار در شبانه روز مصرف مي شوند بهتر است زمان مصرف قبل از طولاني ترين خواب كودك باشد كه معمولا در شب است.
وي افزود:‌ تعداد كمي از داروها به دليل سمي بودن ورود مقدار بيشتري از آنها به شير مادر، نبايد در زمان شيردهي مصرف شوند.
اين متخصص اطفال تصريح كرد: تعداد بسيار زيادي از داروها در دوران شيردهي از جمله مسكن هاي ساد مانند استامينوفن،‌ آنتي بيوتيك ها، داروهاي ضد ديابت، داروهاي پايين آورنده فشار خون،‌داروهايي كه براي درمان كم كاري يا پركاري تيروئيد مصرف مي شوند چنانچه به مقدار صحيح مصرف شوند ضرري براي شيرخوار نخواهند داشت.
دكتر زنجاني ابراز داشت:‌ اكثر داروهايي كه براي درمان افسردگي مادر تجويز مي شوند بي ضرر بوده و حتي تعداد كمي از آنها به ترشح شير مادر كمك مي كنند.
وي خاطرنشان كرد: تنها مصرف تعداد معدودي از داروها با شيردهي مغايرت دارند و در صورت ضرورت استفاده از آنها، شيردهي بايد قطع شود. 

کنترل سندرم تخمدان پلی کیستیک با برنامه غذایی سالم


یک عضو تیم تخصصی مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابن سینا با اشاره به نقش تغذیه در کنترل سندرم تخمدان پلی کیستیک گفت: داشتن آگاهی از برنامه غذایی صحیح در کنترل سندرم تخمدان پلی کیستیک بسیار موثر است.
به گزارش وب دا، دکتر لادن گیاهی، متخصص تغذیه و عضو تیم تخصصی مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری وسقط مکرر ابن سینا با بیان اینکه حدود 50 تا 70 درصد از مبتلایان به سندرم تخمدان پلی کیستیک، چاق هستند، ادامه داد: به علاوه مقاومت به انسولین، هیپرانسولینمی، دیابت نوع دو، اختلال چربی های خون و فشارخون بالا به همراه افزایش وزن، از نشانه های مهم این سندرم هستند و تنها 5 تا 10 درصد کاهش وزن می تواند تأثیر چشمگیری بر کنترل علائم این بیماری داشته باشد.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه مصرف بدون کنترل و بیش از حد منابع کربوهیدرات ها (انواع نان های سفید، بیسکوئیت، شیرینی و برنج سفید) بدون احساس سیری کامل از شکایت های شایع زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک است، افزود: بالا رفتن ناگهانی و شدید هورمون انسولین باعث ذخیره چربی در سلولها می شود بنابراین پائین نگه داشتن سطح انسولین می تواند به کاهش وزن تدریجی و بهبود نشانه های این بیماری کمک کند.

مصرف روي نقش مهمي در پيشگیري و درمان افسردگي دارد


روي نقش مهمي در عملكرد سيستم عصبي دارد و تعادل اين عنصر در بدن در پيشگيري و درمان افسردگي مؤثر است.
سرپرست دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت،‌ درمان و آموزش پزشكي در گفت وگو با خبرنگار وب دا ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت: عنصر روي در گوشت،‌ مرغ، ماهي، شير و فرآورده هاي آن، جگر و غلات يافت مي شود.
دكتر زهرا عبداللهي افزود: مصرف بيشتر سبزي، ميوه، مغزها، حبوبات و غلات كامل، روغن زيتون، ماهي و لبنيات كم چرب در مقايسه با مصرف گوشت قرمز پرچرب، لبنيات پر چرب و روغن هاي حيواني، الگوي غذايي مناسب تري براي پيشگيري و درمان افسردگي هستند.
وي با اشاره به اين كه شيوع افسردگي در افرادي كه به طور مرتب چاي سبز مصرف مي كنند، كمتر است، افزود: يكي از روش هاي كمك به روحيه فرد، خوردن چربي به مقدار كافي و نه زياد است كه براي اين منظور بايد انواع درست و مناسبي از چربي ها را انتخاب كرد همچنين روغن زيتون داراي ماده مؤثري است كه اثرات ضد افسردگي دارد.

بهترين راه پيشگيري از چاقي در بزرگسالي تغذيه با شير مادر در شش ماه اول زندگي

  
تغذيه با شير مادر در شش ماه نخست زندگي، بهترين راه براي پيشگيري و كنترل اضافه وزن و چاقي در بزرگسالي آنها است.
كارشناس دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت،‌ درمان و آموزش پزشكي در گفت وگو با خبرنگار وب دا، ‌ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت:‌ الگوهاي غذايي و ميزان فعاليت هاي بدني از دوران كودكي شكل مي گيرد و خانواده ها در شكل گيري عادات غذايي و فعاليت هاي بدني نقش بسيار مهمي داشته و كودك را براي اولين بار وارد دنياي تنوع غذايي مي كند.
سعيده معاني افزود: عوامل ارثي،‌ كاهش فرصت هاي بازي درخارج از منزل، مصرف مكرر تنقلات و غذاهاي چرب، عادت به مصرف غذاهاي آماده و تنقلات كم ارزش و فعاليت هاي بدني ناكافي از جمله عواملي است كه مي تواند به تنهايي يا به همراه هم باعث چاقي كودكان شود.
وي تصريح كرد:‌ والدين نبايد هنگامي كه كودك گرسنه نيست او را مجبور به خوردن و آشاميدن كرده و در هنگام تماشاي تلويزيون از دادن غذا يا تنقلات به او خودداري كنند.

اصلاح رژيم غذايي راهكاري اساسي براي پيشگيري از دیابت


اصلاح رژيم غذايي يكي از راهكارهاي اساسي براي پيشگيري از ديابت نوع دوم است.
به گزارش وب دا، استاديار دانشگاه علوم پزشكي مشهد ضمن بیان این مطلب گفت: بايد افراد در رژيم غذايي خود از كربوهيدرات هايي مانند نان، برنج و سيب زميني كمتر استفاده كنند و خوردن غذاهاي چرب را كمتر كنند.
دكتر مژگان افخمي زاده در اين راستا تصريح كرد: همچنين افراد بايد در رژيم غذايي خود استفاده از غذاهاي آماده به ويژه فست فودها را كمتر كنند.
استاديار دانشگاه علوم پزشكي مشهد پيشگيري را راهكار اصلي مبارزه با ديابت دانست و ادامه داد: يكي از راهكارهاي اساسي ديگر پيشگيري از ديابت افزايش تحرك و ورزش كردن است زيرا بي تحركي يكي از عواملي است كه شانس ابتلا به ديابت را افزايش مي دهد.
دكتر افخمي زاده تغيير نحوه زندگي را يكي از عوامل مهم در ابتلا به ديابت دانست و تاكيد كرد: كم شدن تحرك افراد، افزايش چاقي ها، كم شدن ورزش، استفاده از غذاهاي چرب و كربوهيدرات دار بيش از حد نرمال موجب افزايش شيوع اين بيماري شده است.

اهميت صرف صبحانه در یادگیری دانش آموزان


مطالعات دهه اخير نشان داده است كه تغذيه صحيح در قدرت يادگيري كودكان موثر است و نخوردن صبحانه مي تواند اثرات منفي بر يادگيري آنها داشته باشد.
به گزارش وب دا، کارشناس تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور با اشاره به از اهمیت صرف صبحانه برای دانش آموزان، گفت: اگر مدت زمان ناشتايي طولاني شود، نگهداري قند خون در سطحـي كــه مغــز قادر به فعاليت طبيعي خود باشد مختل شده و يادگيري و تمركز حواس كمتر مي شود.
لیلا شوروزی اظهارداشت: نخوردن صبحانه در صورتي كه تداوم يابد و تبديل به عادت شود خود علاوه بر عوارض فوق موجب كمبود دريافت ساير مواد مغذي مورد نياز فرد مي شود. با حذف صبحانه از وعده هاي غذائي مواد مغذي كه در اين وعده دريافت مي شود، در وعده هاي ديگر جايگزين نخواهد شد و در نتيجه كمبود كالري، ويتامين ها و املاح ايجاد مي شود.
این کارشناس تغذیه ادامه داد: براي اينكه كودكان سنين مدرسه، اشتهاي كافي براي خوردن صبحانه داشته باشند باید شام را در ساعات ابتداي شب صرف کرده و حتي الامكان كودكان در ساعت معين و ترجيحا" زود بخوابند.

چاقي همراه با كمبود ويتامين D‌ خطر ابتلا به ديابت را بيشتر مي‌كند

  
تركيب چاقي و كمبود ويتامين D‌ موجب افزايش خطر ابتلا به ديابت نوع 2 يا ديابت بزرگسالان مي‌شود. 
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه مراقبت ديابت، محققان دانشگاه بهداشت عمومي دركسل دريافتند كه كمبود ويتامين D‌ همراه با اضافه وزن، عوامل خطر مهمي براي افزايش مقاومت بدن به انسولين و پديد آوردن ديابت 2 هستند.
براساس اين گزارش محققان با بررسي گروهي از افراد چاق مشاهده كردند كه افراد چاق با داشتن سطوح نرمالي از ويتامين D‌ در معرض خطر 20 برابري مقاومت بدن به انسولين نسبت به گروه شاهد قرار گرفتند و در مقابل ميزان مقاومت بدن به انسولين در افراد چاق باغلظت‌هاي پايين‌تر سرمي ويتامين D، 32 بار بيشتر از بقيه افراد مورد مطالعه بوده است.
نتايج حاصل از اين گزارش مي‌افزايد هنوز كاملاً مشخص نيست كه چاقي، خود باعث كاهش سطوح ويتامين D‌ در بدن مي‌شود و يا عوامل ديگري دخيل است.
براساس اين گزارش محققان افزودند: مطالعات بيشتر مي‌تواند نشان دهد كه قرص‌هاي مكمل ويتامين D‌ در كاهش سطح مقاومت بدن به انسولين مؤثر است ولي سطوح بيش از حد ويتامين ‌ نيز مي‌تواند با عوارض جانبي خستگي و ضعف در بدن همراه باشد.
نتايج ديگر اين مطالعه حاكي از آن است كه در حال حاضر 6/25 ميليون فرد بزرگسال آمريكايي به ديابت نوع 2 مبتلا هستند كه اين بيماري هفتمين علت اصلي مرگ در بين شهروندان آمريكايي است.
گفتني است كمبود ويتامين D‌ تنها يكي از عوامل شناخته شده خطرزا در ارتباط با مقاومت بدن به انسولين و بروز بيماري ديابت است، بنابراين استراتژي‌هاي ديگري مانند افزايش فعاليت بدني و حفظ وزن متعادل مي‌تواند باعث كنترل ديابت شود و از ابتلا به بيماري‌هاي قلبي عروقي و سكته مغزي پيشگيري كند. 

مصرف آجيل فشار خون را كاهش مي دهد


استفاده از دانه هاي آجيلي، فشار خون را كاهش مي دهد و اين دانه ها سرشار از پروتئين، مواد معدني و ويتامين ها هستند.
به گزارش خبرنگار وب دا، دكتر سعيد حسيني متخصص تغذيه و رژيم درماني ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت: يك مشت آجيل نه تنها بسياري از مواد مغذي و انرژي مورد نياز بدن را تامين مي كند بلكه سلامت بدن به خصوص قلب را نيز تضمين مي كند.
وي افزود: آجيل ها عموما دانه هايي با چربي بالا هستند اما اين چربي ها از نوع اشباع شده است كه نه تنها براي بدن ضرري ندارد بلكه براي سلامت هم مفيد است البته بهتر است دانه هاي آجيلي به صورت طبيعي مصرف شوند، چراكه آجيل هاي شور، نمك زيادي دارند كه براي بدن مضر است.