غذاهای دریایی منابع غنی از ید

مصرف غذاهای دریایی به علت دارا بودن منابع غنی از ید در جلوگیری از بروز بیماری های تیروئیدی همچون گواتر نقش مهمی دارند.

دکتر فریبا محسنی، فوق تخصص غدد و متابولیسم در گفتگو با باشگاه خبرنگاران افزود: از شایعترین بیماری های مربوط به غدد تیروئید، بزرگی آن موسوم به گواتر که مهمترین علت آن کمبود مصرف منابع ید است که به عنوان عنصری مهم در تنظیم کارکرد تیروئید در بدان محسوب می شود.

وی با بیان اینکه نمک تنها منبع ید نیست تاکید کرد: اغلب افراد نمک را به عنوان مهمترین و یا تنها منبع غنی از ید محسوب می کنند و این در حالی است که برخی از افراد به علت وجود برخی بیماری ها از مصرف نمک نیز خودداری می کنند، اما در این میان غذاهای دریایی همچون ماهی، میگو و صدف سرشار از ید هستند که مصرف آنها به عموم افراد برای تامین این عنصر حیاتی در بدن توصیه می شود.

این فوق تخصص غدد همچنین گفت: متاسفانه بیشتر افراد غذاهای دریایی را فقط در ایام خاصی از سال استفاده می کنند در صورتیکه مصرف این منابع غذایی ارزشمنمد به میزان 2 الی 3 وعده در طول هفته بویژه در کودکان و افراد مسن تاکید می شود.

وی تصریح کرد: مصرف غذاهای دریایی بویژه در دوران کودکی و زمانیکه الگوهای غذایی کودکان شکل می گیرد و به طور منظم، به طرز قابل ملاحظه ای از بروز بیماری های غدد تیروئید بویژه بزرگی آنها در بزرگسالی جلوگیری می کند.

افراد دارای اضافه وزن در مصرف خرمالو زیاده‌روی نکنند


کارشناس مسوول تغذیه مرکز بهداشت استان یزد توصیه کرد: افراد به ویژه کسانی که دارای اضافه وزن هستند نباید در مصرف آن زیاده‌روی کنند.


یوسف نقیایی در گفت وگو با (ایسنا) ، با بیان این که برخی از میوه‌ها مانند موز و خرمالو وقتی به صورت کال چیده می‌شوند بعد از مدتی می‌رسند، افزود: میوه خرمالو دارای 80 کیلو کالری انرژی است، این میوه جزو ‌میوه‌های پرانرژی محسوب می‌شود بنابراین افرادی که دارای اضافه وزن هستند نباید در مصرف آن زیاده روی کنند.وی با اشاره به مقدار قابل توجه پتاسیم موجود در خرمالو اضافه کرد: این میوه دارای 271 میلی گرم پتاسیم در هر 100 گرم است. این در حالی است که پتاسیم بالا برای بیماران قلبی عروقی حائز اهمیت است.


نقیایی با اشاره به اینکه خرمالو دارای مقدار قابل توجه پکتین است، اضافه کرد: پکتین یکی از فیبرهای محلول در آب است که سبب کاهش چربی‌های بدن و چربی‌های محلول در خون می‌شود و هرچه خرمالو بیشتر رسیده باشد، پکتین آن کمتر می‌شود بنابراین توصیه می‌شود برای استفاده بیشتر از پکتین نباید خرمالو بیش از اندازه برسد.این کارشناس تغذیه در خصوص ترکیبات خرمالو عنوان کرد:‌ مقدار سدیم این میوه می‌تواند برای افرادی که دارای فشار خون هستند مفید باشد بدون این که روی فشار خون این افراد تاثیری بگذارد. همچنین وجود رنگدانه‌های پلی فنولیک در میوه خرمالو خاصیت ضد سرطانی دارد.



وی بیان کرد: ‌وجود اسیدهایی که در خرمالو وجود دارد خاصیت این میوه را به صورت اسیدی درمی‌آورد که سبب هضم غذا و همچنین جذب بهتر بعضی از ترکیبات غذایی مثل آهن و روی ‌می‌شود.نقیایی با اشاره به مقدار بتاکاروتن به عنوان پیشتاز ویتامین A در این میوه گفت: میزان بتاکاروتن در این میوه بستگی به حالت مصرف خرمالو دارد.وی افزود: بیماران دیابتی به دلیل دارا بودن قند فراوان در این میوه باید از مصرف بیش از حد آن خودداری کنند.


مصرف پسته و رفع کم‌خونی

سلامت نیوز : دکتر سعید حسینی متخصص تغذیه و رژیم درمانی ضمن بیان این مطلب اظهار داشت: مغز پسته دارای مقدار زیادی پروتئین گیاهی و مواد نشاسته‌ای است و این دانه کوچک سرشار از مواد معدنی مانند پتاسیم، کلسیم، روی و منیزیم است که بسیاری از نیازهای بدن را تامین می‌کند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری ؛ وی افزود: روی موجود در پسته، در رشد سلول‌ها و بافت‌های بدن بسیار مؤثر است و وجود کلسیم و آهن در پسته به استحکام بخشیدن به استخوان و دندان‌ها همچنین درمان بیماری‌هایی مثل کم‌خونی‌های ناشی از فقرآهن کمک می‌کند.

دکتر حسینی تصریح کرد: پسته دارای مقدار زیادی پروتئین است آن قدر که می‌توان آن را در کنار گوشت و حبوبات به عنوان یکی از منابع غنی پروتئین به شمار آورد همچنین خوردن پسته برای بالا بردن حافظه و تقویت ذهن هم مفید است.عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران یادآور شد: پسته همچنین منبع غنی فیبر و ویتامین 6 B نیز هست و میزان پتاسیم موجود در هر 30 گرم پسته با پتاسیم موجود در یک عدد پرتقال برابر است.


مصرف یک فنجان حبوبات؛ مطلوب برای بیماران دیابتی

  پزشکان کانادایی در یک مطالعه جدید تاکید کردند مصرف یک فنجان حبوبات شامل عدس و لوبیا در روز برای بیماران دیابتی بسیار مفید است.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری ؛ این پزشکان می‌گویند: مصرف یک فنجان حبوبات در روز به کنترل فشار خون و در پی آن کاهش خطر حمله قلبی و سکته مغزی در مبتلایان به دیابت نوع دوم کمک می‌کند.متخصصان علوم پزشکی بیمارستان «سنت میشل» در تورنتو به سرپرستی دکتر دیوید جنکینز در این مطالعات دریافتند در مقایسه با یک رژیم غذایی غنی از غلات سبوس دار، مصرف دوز روزانه حبوبات و بنشن‌ها تا حدودی‌ منجر به افت شاخص مهم قند خون و همچنین کاهش فشار خون و کلسترول در این بیماران می‌شود.

به گفته این متخصصان، پس از سه ماه مطالعه روی رژیم غذایی غنی از حبوبات معلوم شد که با دنبال کردن این رژیم غذایی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی در مبتلایان به دیابت نوع دوم از 10.7 درصد به 9.6 درصد کاهش می‌یابد.دیوید جنکینز از متخصصان ارشد تغذیه و سلامت در این بیمارستان خاطرنشان کرد: حبوبات و بنشن‌ها منابع مرغوب پروتئینی هستند و پروتئین‌ها نیز در کاهش قند خون و پایین تر آوردن فشار خون تاثیر سودمندی دارند. این گروه از مواد غذایی هم چنین منبع غنی از فیبرهای خوراکی هستند به همین خاطر در پایین آوردن سطح کلسترول خون موثرند.

به گفته دکرت جنکینز، مصرف حبوبات از جمله لوبیا، عدس و لوبیا چیتی هم اکنون برای مبتلایان به دیابت توصیه می‌شود چون این مواد غذایی شاخص گلیسمیک پایینی دارند شاخص گلیسمیک مقیاسی است که نشان می‌دهد پس از صرف غذا تا چد حد و با چه سرعتی قند خون بالا می‌رود.این مطالعه در نشریه آرشیو طب داخلی منتشر شده است.


چرا مصرف پفک مضر است؟

مصرف غذاهاي تنقلي همانند چيپس و پفك داراي اثرات جبران‌ناپذيري است كه بسياري از كارشناسان علوم غذايي در اين مورد اتفاق نظر دارند.
به گزارش خبرنگار کلينيک باشگاه خبرنگاران؛ مصرف نمك به منظور خوشمزه شدن چیپس و پفك به مقادیر زیاد، سبب آسیب به كلیه ها، تغییر ذائقه افراد به شور‌خواری، تجمع آب در بدن و در نتیجه تورم بافت‌ها و افزایش فشار خون و سكته‌های قلبی و مغزی می‌شود.

در مراحل تهيه پفک پودر ذرت پرس می شود و در حرارت بسيار بالا قرار می گيرد تا پر حجم شود و در چنين شرايطی روغن موجود در پفک ميسوزد و پر اکسيد توليد ميکند که در مقابل حرارت و نور ميزان آن زياد می شود و درنتيجه خوردن آن سلامت افراد را تهديد می نمايد .

 استفاده از روغن با ترانس بالا در تهیه چیپس و پفك منجر به افزایش وزن، چربی خون و در نهایت بیماری های قلبی عروقی می شود. همچنین استفاده از روغن هایی كه چندین بار برای سرخ كردن استفاده می شوند و غالبا بوی روغن سوخته و رنگ كدر و مات به محصول می‌دهند، از جمله خطرناك‌ترین مواردی است كه می تواند منجر به مسمومیت و سرطان‌زا شدن  چیپس شود.نمک زیاد موجورد در پفک و چیپس باعث آسیب دیدن کلیه‌ها و تجمع آب در بدن و درنتیجه تورم بافت‌ها و افزایش فشار خون و سکته‌های قلبی و مغزی می‌شود .

هردانه ی انار یک درد را دوا می کند

بیماران دیابتی برای کاهش عوارض قلبی انار بخورند

کار‌شناس تغذیه مرکز تحقیقات دیابت دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: «نتایج پژوهش‌ها نشان داد که انار با وجود ده درصد قند نه تنها موجب افزایش قند خون در بیماران دیابتی نمی‌شود، بلکه در بهبود وضعیت قلبی آنها مفید است.»

زینب یزدان پناه کار‌شناس تغذیه مرکز تحقیقات دیابت یزد در گفتگو با خبرنگار سینا نیوز در این استان در خصوص خواص انار اظهار داشت: «انار یک میوه خوش ‌آب و رنگ و شفابخشی است که هر دانه ی آن دوای دردها است.
وی افزود: «این میوه سرشار از ویتامینهای A، B، C، E و انواع مختلف آهن و فلزات مفید است که در مبارزه با تصلب شرائین، سرطان و همچنین در کند کردن واکنش‌های مربوط به پیر شدن سلول‌ها (Cellular aging process) مؤثر است.»
یزدان پناه از انار به عنوان میوه اشتهاآور نام برد و افزود: «انار علاوه بر اینکه می‌تواند پیش‌غذای خوبی سر سفره خانواده‌ها باشد، همچنین برطرف کننده عطش نیز هست.»

مبتلایان به یبوست از مصرف انار بپرهیزند
وی با اشاره به اینکه آب انار شیرین برای بیماری‌های مجاری ادرار مفید است، تصریح کرد: «انار، در درمان اسهال، آرتریت، زردی و بواسیر هم به کار می‌رود از طرف دیگر، افرادی که با مشکل یبوست دست به گریبان هستند، نباید زیاد انار بخورند.»
این کار‌شناس تغذیه عنوان کرد: «آب انار به علت دارا بودن پلی فنل‌های موجود در آن، اکسیداسیون کلسترول بد (LDL) را نیز کاهش می‌دهد.»

كاهش كلسترول خون با مصرف پسته

پسته سرشار از ماده‌اي به نام فيتوسترول است كه سطح كلسترول خون را پايين مي‌آورد.
به گزارش خبرنگار وب دا، دكتر سعيد حسيني متخصص تغذيه و رژيم درماني ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت: مغز پسته داراي مقدار زيادي پروتئين گياهي و مواد نشاسته‌اي است و اين دانه كوچك سرشار از مواد معدني مانند پتاسيم، كلسيم، روي و منيزيم است كه بسياري از نيازهاي بدن را تامين مي‌كند.
وي افزود: روي موجود در پسته، در رشد سلول‌ها و بافت‌هاي بدن بسيار مؤثر است و وجود كلسيم و آهن در پسته به استحكام بخشيدن به استخوان و دندان‌ها همچنين درمان بيماري‌هايي مثل كم‌خوني‌هاي ناشي از فقرآهن كمك مي‌كند.
دكتر حسيني تصريح كرد: پسته داراي مقدار زيادي پروتئين است آن قدر كه مي‌توان آن را در كنار گوشت و حبوبات به عنوان يكي از منابع غني پروتئين به شمار آورد همچنين خوردن پسته براي بالا بردن حافظه و تقويت ذهن هم مفيد است.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران يادآور شد: پسته همچنين منبع غني فيبر و ويتامين 6 B  نيز هست و ميزان پتاسيم موجود در هر 30 گرم پسته با پتاسيم موجود در يك عدد پرتقال برابر است.

وزن، تحرك و تغذيه عوامل مؤثر در ايجاد پوكي استخوان

وزن، تحرك و تغذيه از عوامل مؤثر در ايجاد پوكي استخوان بوده و اين عوامل قابل كنترل و پيشگيري است.
به گزارش خبرنگار وب دا،‌ معاون مركز تحقيقات استئوپروز با بيان اين مطلب اظهار داشت:‌ شيوع پوكي استخوان در زنان بيشتر از مردان و شكستگي ناشي از آن نيز در زنان تقريبا 4 برابر مردان است.
دكتر حميدرضا آقايي ميبدي افزود:‌ روند كاهش تراكم استخوان در مردان از سرعت كمتري برخوردار است اما پس از سنين 65 تا 70 سالگي اين روند در زنان و مردان برابر مي شود.
وي يائسگي را از عواملي برشمرد كه قابل كنترل و پيشگيري نيست، و تصريح كرد:‌ در هنگام يائسگي تولد هورمون استروژن از تخمدان متوقف مي شود بدين ترتيب پس از يائسگي، سرعت كاهش توده استخوني بالا مي رود زناني كه قبل از 45 سالگي يائسه مي شوند يا كساني كه تخمدان هايشان با جراحي برداشته مي شود بيشتر در معرض پوكي استخوان هستند.
معاون مركز تحقيقات استئوپروز ادامه داد: بيماري هايي نظير بيماري  غده تيروئيد (پركاري تيروئيد)، بيماري غدد پاراتيروئيد (پركاري يا كم كاري) بيماري غدد جنسي و بيماري غدد فوق كليوي مي توانند فرد را در معرض ابتلا به پوكي استحوان قرار دهند.
دكتر ميبدي،‌ وزن و تحرك را از عوامل قابل كنترل و پيشگيري در ابتلا به پوكي استخوان عنوان كرد و گفت: كم بودن وزن بيش از حد طبيعي سبب كاهش استحكام استخوان ها مي شود و عدم تحرك و فعاليت، روند كاهش توده استخوان ها را تسريع مي كند.
وي خاطرنشان كرد:‌ استفاده طولاني مدت از برخي داروها نظير كورتون، كاربامازپين (داروي ضد تشنج) و هپارين(جهت رقيق كردن خون و جلوگيري از تشكيل لخته به كار مي رود) سبب كاهش تراكم استخوان مي شوند.

بهترين زمان مصرف قرص آهن پس از غذا و يا شب قبل از خواب است

 به منظور جلوگيري از اختلالات گوارشي در زنان باردار؛
 براي كاهش اختلالات گوارشي و جذب بهتر آهن، بهترين زمان مصرف قرص آهن پس از غذا و يا شب قبل از خواب است.
به گزارش خبرنگار وب دا، يك متخصص زنان و زايمان اظهار داشت:‌ مصرف مواد غذايي حاوي آهن مانند گوشت، مرغ،‌ماهي، جگر،‌حبوبات و سبزي هاي سبز تيره مثل جعفري در برنامه غذايي از نكات تغذيه اي براي پيشگيري از كم خوني دوران بارداري است.
دكتر فرناز اهدايي وند افزود: مصرف منابع غذايي سرشار از آهن مثل انواع مغزها مانند گردو، بادام، پسته و انواع خشكبار مانند برگه ها،‌توت خشك،‌كشمش و خرما به عنوان ميان وعده توصيه مي شود.
وي تصريح كرد: بهتر است زنان باردار به منظور تأمين آهن صرف مواد غذايي حاوي ويتامين C  كه جذب آهن را افزايش مي دهد مثل سبزي هاي تازه و سالاد شامل گوجه فرنگي،‌كلم، گل كلم، فلفل دلمه اي و هچنين چاشني هايي مثل آب ليمو و آب نارنج تازه را به همراه غذا مصرف كنند.
مدیر گروه بهداشت خانواده دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان كرد: خودداري از مصرف چاي، قهوه و دم كرده هاي گياهي يك ساعت قبل از غذا و حداقل دو ساعت پس از غذا براي جذب بهتر آهن غذا توصيه مي شود.

اوقات غذا خوردن بايد براي كودك شاد و نشاط انگيز باشد

اوقات غذا خوردن بايد براي كودك شاد و نشاط انگيز باشد و از جر و بحث هاي خانوادگي در اين زمان اجتناب شود.
كارشناس دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در گفت وگو با خبرنگار وب دا،‌ با بيان اين مطلب اظهار داشت: بهتر است والدين كودك را تشويق كنند كه خودش غذا بخورد زيرا كمك بيش از حد براي غذا خوردن منجر به امتناع كودك از غذا خوردن مي شود.
سعيده معاني افزود:‌ زمان غذا خوردن كودك بايد كافي باشد ولي نبايد بيش از 30 دقيقه طول بكشد اگر چه امروزه امكان غذا خوردن همه افراد خانواده بر سر يك سفره كمتر شده اما توصيه مي شود كه حداقل يك نفر همراه با كودك غذا بخورد.
وي تصريح كرد: در هر وعده،‌ نبايد بيش از حد به كودك غذا داد و از شيريني ها به عنوان جايزه استفاده كرد همچنين والدين بايد كثيف شدن لباس و ميز را به عنوان بخش طبيعي از فرآيند تغذيه كودك بپذيرند. همچنين بدانند بازي كردن كودك با غذا، زمان غذا خوردن را براي او شاد و دلپذير مي كند.
به گفته اين كارشناس تغذيه، غذاهاي مصرفي كودكان نه تنها بايد از نظر تغذيه اي كنترل شده و حاوي مواد مغذي مناسب و متعادل باشد بلكه بايد از نظر ظاهر جذاب بوده، به روش صحيح تهيه شوند و با نياز هاي رشدي و فرهنگي كودك نيز هماهنگي داشته باشد.
وي خاطرنشان كرد: بريدن تصوير غذاها از مجلات، ساختن اشكالي با مواد غذايي از قبيل ميوه هاي خشك،‌ انواع تخمه ها،‌آجيل ها و ماكاروني،‌ساختن شكل با سبزي ها مانند هويج، سيب زميني و مسابقه حدس زدن نوع غذاها از روي طعم آنها از جمله فعاليت هايي است كه عادات غذايي مثبت را در كودكان به وجود مي آورد.