سوء تغذیه سلامت سالمندان تنها را تهدید می کند


پژوهشگران علوم پزشکی می گویند نتایج یک مطالعه که به بررسی ارتباط بین تنهایی سالمندان و وضعیت تغذیه آنها پرداخته نشان داده است سوء تغذیه در سالمندان تنها بیشتر دیده می شود.

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ،   تنهایی، جدا ماندن از جامعه و مورد غفلت قرار گرفتن افراد مسن توسط فرزندانشان از مشکلات مهم بسیاری از جوامع در سنین کهنسالی می باشد.
مطالعات نشان داده که در سالمندان تنها و منزوی،  انگیزه و اشتها برای غذا خوردن کاهش می یابد. در ضمن بسیاری سالمندان برای تهیه مواد غذایی خود به کمک نیاز دارند.
هدف از این مطالعه تعیین تفاوتهای وضعیت تغذیه ای در سالمندانی که تنها زندگی می کردند در مقایسه با سالمندانی کهدر کنار خانواده شان زندگی می کردند، بود.
در این مطالعه حدود ۲۰۰ سالمند ( با سن ۶۵ سال به بالا) شرکت داشتند.
محققین ۴۵% از سالمندان مورد مطالعه که تنها زندگی می نمودند را به عنوان گروه نمونه، و ۵۵% از سالمندان که به شیوه سنتی درکنار خانواده شان زندگی می نمودند، را به عنوان گروه شاهد در نظر گرفتند.
اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه هایی  جمع آوری می گشت، و بررسی ها شامل ارزیابی نمایه توده بدنی و وضعیت تغذیه ای و وضعیت مالی افراد و…  بود.

آشنایی با سوء تغذیه سالمندان


درصد بالایی از بیماران سالمند از سوء تغذیه رنج می برند. تنهایی، جدا ماندن از جامعه و مورد غفلت قرار گرفتن افراد مسن توسط فرزندانشان از مشکلات مهم بسیاری از جوامع در سنین کهنسالی می باشد.

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ،   در سالمندان تنها و منزوی،  انگیزه و اشتها برای غذا خوردن کاهش می یابد. در ضمن بسیاری سالمندان برای تهیه مواد غذایی خود به کمک نیاز دارند.
مشکلات عاطفی و افزایش افسردگی، دریافت مواد غذایی در سالمندان را دچار مشکل می کند. این روند می تواند سوءتغذیه سالمندان را به همراه داشته باشد.
از طرفی افزایش توده چربی در بدن سالمندان خطر ابتلا به انواع بیماری ها را افزایش می دهد.
باتوجه به تغییراتی که در ساختار بدن افراد سالمند رخ می دهد، میزان چربی نسبت به سال های قبل این افراد افزایش و نیاز به انرژی کاهش می یابد.
بدن سالمندان نیازی به کالری و انرژی زیاد ندارد و اگر در تغذیه آنان دقت نشود، اضافه دریافت مواد خوراکی موجب افزایش چربی در بدنشان می شود.
کم تحرکی یکی از ویژگی های دوران سالمندی است. کالری تجمع یافته در بدن به دلیل کم تحرکی نمی سوزد و افزایش وزن را به همراه خواهد داشت. لذا برای جلوگیری از افزایش وزن در این دوران توصیه می شود که سالمندان بسته به وضعیت جسمانی شان، به فعالیت های فیزیکی خود توجه کنند و آنها را افزایش دهند.

توصیه هایی برای تغذیه سالم در دوران سالمندی


درتمام دوران زندگی، تغذیه به عنوان عامل تقویت کننده جسم وروح وموثر در حیات ارزش بسیار زیادی داشته است. دردوران کهولت نیز نیازبه انرژی کاهش می یابد که این امر به علت بالا بودن سن وکمبود تحرکات جسمی وکم شدن انرژی های اولیه بدن است .

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ،   سالمندی با تغییراتی در توان فرد و حواس او همراه است. کاهش قدرت و توانایی، اختلال در سیستم ایمنی بدن و اختلال در عملکرد ارگان‌ها از تغییرات دوران سالمندی است.
یکی از عوارض مهم این دوران کاهش حواس است، مثل: حس چشایی و بویایی. حتمی شنیده‌اید که افراد پیر می‌گویند غذاها دیگر مزه قدیم را ندارند. این امر نشانگر این است که فرد سالمند حدود نیمی از حس خود را از دست داده است. از این‌رو دقت در تغذیه سالمندان برای حفظ سلامت بدنی آن‌ها و برای جلوگیری از بروز بیماری‌های مزمن و عوارض بدی ‌تغذیه در ایشان، بسیار اهمیت دارد.
بسیاری از سالمندان دچار بدی تغذیه هستند، بدین ترتیب که یا مصرف بیش از اندازه موادغذایی موجب بروز چاقی در آن‌ها شده، یا بیماری‌های مزمن ناشی از آن، مثل دیابت، فشار خون یا عوارض قلبی عروقی، آن‌ها را رنج می‌دهد، که این امر مراقبت‌های ویژه تغذیه‌ای را می‌طلبد و بعضی اوقات نیز در اثر کم خوراکی دچار بدی تغذیه شده‌اند که می‌تواند به دلیل عدم اشتها به غذا یا مسایل جانبی دیگر باشد که این نیز خطرهای خاصی به همراه دارد و مراقبت‌های مربوط به خود را می‌طلبد.
آیا می دانید افرادی که ازعمر طولانی تری برخوردارند دارای خصوصیات زیر هستند:

اكسیر سلامتی این بار برای کلیه ها

كلیه‌ از مهم‌ترین و حساس‌ترین اعضای بدن است. اگر می‌خواهید كلیه‌هایتان سالم بماند باید تغذیه مناسبی داشته باشید.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم ؛ اگر می‌خواهید سلامتی كلیه‌های خود را بالا ببرید، سعی كنید میزان مصرف میوه و سبزی را افزایش دهید. بیشتر میوه‌ها و سبزیجات سرشار از آنتی‌اكسیدان، ویتامین‌ها و موادمعدنی هستند كه می‌توانند سیستم ایمنی بدن را تقویت كنند و شما را از آسیب‌های كلیوی ناشی از عفونت‌ها، سموم‌، ویروس‌ها و بیماری‌ها محافظت كنند، از تشكیل سنگ كلیه جلوگیری كنند و از التهاب كلیه‌ها ممانعت به‌عمل آورند. میوه‌ها و سبزیجات سرشار از ویتامین‌ها و آنتی‌اكسیدان شامل تمشك، فلفل دلمه‌ای، گریپ فروت، اسفناج، كلم برگ، توت‌فرنگی، پرتقال و گوجه‌فرنگی است.

اگر كلیه‌های شما آسیب‌دیده یا بیماری كلیوی دارید، میزان پتاسیم بدن خود را برای اطمینان از سطح مطلوب سالم‌تر كنترل كنید.

هر روز به میزان كافی آب بنوشید، این میزان تقریبا 1400 میلی‌لیتر است و باید در بدن ادرار بی‌رنگ یا زردكم رنگ تولید شود. از جمله خواركی‌ها می‌توان به چای، سوپ‌ها، سیب، انگور، كاهو، كرفس و گوجه‌فرنگی اشاره كرد.

خوردن 100 گرم ماهی روغنی پخته یا كباب‌شده دو بار در هفته می‌تواند به سلامت كلیه‌ها كمك كند.

عملكرد سالم كلیه‌ها را با مصرف یك وعده جو (پرك) در صبح حفظ كنید.

غذاهای آماده و كم‌خاصیت

همه ما هر روز انواع و اقسام مواد غذایی آماده و نیمه‌آماده را در فروشگاه‌های محل زندگی خود می‌بینیم و اگر با كمی دقت به اطراف خانه خود نگاهی كنیم، انواع رستوران‌ها، آشپزخانه‌های ویژه طبخ غذا و فست‌فودها را خواهیم یافت كه البته هر روز هم بر تعدادشان افزوده می‌شود. اینها حكایت از آن دارد كه متاسفانه مصرف این‌گونه مواد غذایی در خانواده‌های ایرانی رواج زیادی پیدا كرده است؛ خانواده‌هایی كه تا همین دهه‌های گذشته بجز قورمه‌سبزی، قیمه یا آبگوشت خانگی به غذای دیگری فكر نمی‌كردند و كباب بیرون فقط گاهگاهی بابت تفنن میل می‌شد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم ؛ حالا اما خیلی از بچه‌ها به جای لقمه‌های سالم و تازه مدرسه هم انواع ساندویچ‌ها را از بوفه می‌خرند و می‌خورند. این در حالی است كه مصرف این‌گونه غذاها نه‌تنها سلامت خانواده را به خطر می‌اندازد، بلكه از لحاظ اقتصادی نیز به صرفه نیست.

خانمی را می‌شناسم که با داشتن چند فرزند کار خانه را هم انجام می‌دهد، اما غذاهایش را همیشه با مواد تازه تهیه می‌كند. یعنی موقعی كه می‌خواهد قورمه‌سبزی درست كند، با خریدن نیم‌كیلو سبزی یك خورش خوشمزه و تازه برای خانواده آماده می‌كند.

این روزها خانم‌های خانه وقتی برای خرید به مغازه محل هم سر می‌زنند، یخچال فروشگاه را مملو از انواع سبزیجات آماده و نیمه‌آماده می‌بینند، در حالی كه می‌توانند با رفتن به سبزی‌فروشی محل یا بازارهای روز نزدیك خانه، سبزی دلخواه و مورد استفاده‌شان را به صورت تازه خریداری كرده و با حداقل قیمت یك غذای خوب و سالم برای خانواده مهیا كنند.

روش‌های استفاده‌ از بادام

علاوه بر مغز بادام، از اجزای دیگر درخت بادام و با روش‌های مختلفی می‌توان از آن بهره برد، با ما همراه باشید.

1- روغن بادام

برای به دست آوردن روغن بادام، مغز بادام را پس از تمیز کردن و خشک کردن خرد می‌کنند و به‌صورت خمیر در می‌آورند و سپس آن را تحت فشار قرار داده و روغن آن را استخراج می‌کنند. این روغن را فشار اول می‌نامند.تفاله بادام را که از فشار اول باقیمانده تحت اثر حرارت و مواد شیمیایی قرار داده و روغن فشار دوم را به دست می‌آورند. به دلیل این که روغن بادام گران است معمولاً تقلب کرده و آن را با روغن‌های دیگر مانند روغن مغز هسته زردآلو و هلو مخلوط کرده و به نام روغن بادام می‌فروشند.همان طور که گفته شد اگر روغن بادام تلخ یا مغز زردآلو یا هلو تحت اثر آب قرار گیرند اسید سیانیدریک و آلدئید بنزوئیک تولید می‌شود که سمی است بنابراین برای گرفتن روغن از این هسته‌ها نباید از آب استفاده کرد.

2- اسانس بادام‌تلخ

این اسانس مایعی زلال و بی‌رنگ است که در اثر کهنه شدن به رنگ زرد کمرنگ در می‌آید. بوی آن قوی، طعمش سوزاننده و تلخ و بسیار سمی است. اسانس بادام تلخ به سهولت با اکسیژن هوا ترکیب و اکسید می‌شود. بنابراین باید همیشه ظرف محتوی آن کاملاً پر و در بسته بوده و در جای تاریک و سرد نگهداری شود.

چه بخوریم تا زیبا و جوان بمانیم؟

چـیـزهایــی که می خورید می تواند به زیباتر شدن شما کـمک کند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از قانون ؛ این خوراکی ها که می تواند در زیبایی و جوان ماندن شما تاثیر بسزایی داشته باشد:

جوانتر به نظر بیایید

بـادام خـواص فـوق العـاده ی ضد پیری دارد. نه تنها حاوی مـیــزان زیادی ویتامین E است (می دانید که این ویتامین جـزء ویـتـامین هایی است که معمولاً پشت ظرف کِرِم ها و لوازم آرایشی از آن نام می بـرنـد)، بـلـکـه حـاوی میزان زیـادی اسـیـد چـرب هـم مـی بـاشـد (کـه بـه نــرم کــردن پوست کمک می کند)، همچنین حاوی آنتی اکسیدان سلنیم می باشد. اما حواستان باشد که زیاد از این ماده ی غذایی نخورید. درست است که خواص زیبایی و آرایشی زیادی دارد، اما میزان کالریش هم بالا است و ممکن است باعث چاقی شود.

ناخن هایی محکم داشته باشید

با خوردن پروتئین می توانید به ناخن هایتان استحکام بیشتری داده و آنها را تقویت کنید. پروتئین باعث ساختن کراتین (ماده ی تشکیل دهنده ی ناخن) می شود. سینه ی مرغ بدون پوست و استخوان، گوشت بوقلمون، ماهی تن و حبوبات همه در این منظور به شما کمک می کنند.

ویتامین D در کاهش میزان سرماخوردگی مؤثر است


میزان پایین ویتامینD در خون افراد، استعداد آنها را در ابتلا به سرماخوردگی و بیماری های دستگاه تنفس افزایش می دهد.
به گزارش خبرنگار وب دا، قائم مقام مركز تحقيقات غدد و متابوليسم دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، در گفت وگو با خبرنگار وب دا، ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت: سطوح پایین ویتامینD افزایش حساسیت به سرماخوردگی را بیشتر می کند یا خود سرماخوردگی علت کاهش سطح ویتامینD است. اين ویتامین به عنوان یک هورمون در بدن عمل کرده و مشخص شده که در تنظیم حداقل هزار ژن نقش کمکی دارد.
دكتر حسين دلشاد افزود: فقط با خوردن مقادیر زیادی از ماهی و نوشیدن شیر میتوان این ویتامین را به میزان کافی دریافت کرد همچنين میزان پایین ویتامینD در خون افراد، استعداد آنها را در ابتلا به سرماخوردگی و بیماری های دستگاه تنفس افزایش می دهد.
وي تصريح كرد:  ویتامین D با ایجاد علایم سلولی ممکن است در کنترل سیستم ایمنی بدن، مبارزه با سرطان، بهبود سلامت قلبی عروقی و تنظیم قند خون نقش داشته باشد و مصرف آن توصیه می شود.
اين متخصص غدد خاطرنشان كرد: بايد روزانه10 تا 15 دقیقه به خاطر تولید ویتامینD در معرض نور خورشید قرار بگیریم زیرا مقدار کم نور خورشید بدون ایجاد سوختگی، پوست خطری در افزایش سرطان پوست ندارد. با این حال ایمن ترین راه در جهت دریافت کافی این ویتامین، مصرف مکمل های غذایی آن است.

تشریح شرايط نگهداري نان در منازل

 نان را باید بلافاصله پس از پخت در مکان مناسب و دور از گرد و غبار قرار داد.
به گزارش وب دا، مدیر گروه بهداشت محیط وحرفه ای مرکز بهداشت نیشابور گفت: زمانی که نان ها به صورت لایه لایه و داغ روی هم قرار گیرند ممکن است کپک بزنند که باید در این شرایط همه لایه‌ها را دور بریزیم چرا که سموم تولیدی از کپک‌ها می‌تواند بسیار خطرناک باشد و منجر به بروز سرطان شود.
مهندس نعمت الله معروفي با تاكید بر این كه خطرات بیشتر ناشی از کپک نان نسبت به سموم ناشی از کپک زدگی آرد و مغذی‌جات است، یادآور شد: در مرحله‌ای که بخشی از نان کپک زده است باید کل نان را دور ریخت چرا که مابقی نان نیز در حال کپک زدن است در حالی كه قابل رویت نیست.
وی یادآور شد: نان را باید بلافاصله پس از پخت در مکان مناسب و دور از گرد و غبار قرار داد و در قطعات مناسب بسته به میزان مصرف بعدی، بسته بندی كرده و در فریزر نگهداری کرد تا در فریزر منجمد شده و در مصرف بعدی مورد استفاده قرار گیرند. نگهداری نان‌ داخل یخچال سبب بیات شدن زودرس نان و غیرقابل استفاده شدن آن مي شود.
 مدیر گروه بهداشت محیط وحرفه ای مرکز بهداشت نیشابور تصریح كرد: همچنین كپك ها در محیط یخچال می‌توانند رشد کنند بنابراین بهترین روش برای نگهداری نان به مدت طولانی نگهداری در فریزر است.
معروفی افزود: بعضی از افراد نان های کپک زده و ضایعات نان را به نان خشکی‌ها که نهایتا به مصرف دام می رسد تحویل می‌دهند، این سموم کپکی یا قارچی نان کپک زده در بدن دام، سموم خطرناكی را تولید می‌کنند (سم آفلاتوكسين كه سرطانزا مي باشد ) نهایتا وارد چرخه غذایی انسان می‌شود.
وی در پایان توصیه کرد: نان کپک زده را باید دور ریخت و از مصرف آن برای دام و انسان جدا پرهیز شود.

مصرف 2 نوبت ماهی در هفته را فراموش نکنید


13-375.jpg
 مصرف ماهی کبابی بر ماهی سرخ کرده ارجحیت دارد اما اگر هنگام سرخ کردن ماهی از روغن‌های جامد استفاده شود، خطر گرفتگی عروق و بیماری‌های قلبی افزایش می‌یابد.
دکتر علی کشاورز در گفت وگو با خبرنگار سلامت ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، با بیان اینکه غذاهای دریایی خصوصا ماهی سرشار از امگا - 3 است، گفت: امگا – 3 علاوه بر پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی، موجب آرامش اعصاب می‌شود.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه ماهی از بهترین منابع پروتئینی مورد نیاز بدن است، گفت: هر چند میزان امگا – 3 انواع ماهی متفاوت است ولی ماهی از هر نوع که باشد حاوی مقادیر فراوان امگا – 3 است، بنابراین بهتر است ماهی به جای سایر گوشت‌ها حداقل 2 نوبت در هفته مصرف شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران بر مصرف لیموترش همراه با ماهی تاکید کرد و گفت: لیمو نه تنها طعم بهتری به ماهی می‌دهد، بلکه ویتامین – ث موجود در آن به جذب بهتر آهن موجود در گوشت ماهی کمک می‌کند.
دکتر کشاوز با تاکید بر اهمیت جایگزین کردن گوشت ماهی به جای گوشت قرمز گفت: بر اساس مطالعات انجام شده، افراط در مصرف گوشت قرمز موجب افزایش خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان می شود.