کمبود ریزمغذی مشکل عمده تغذیه‌ای در کشور





کمبود ریزمغزی‎‌ها در برنامه غذایی مردم و در پی آن وجود بیماری‌هایی مثل سرطان‌ها از جمله مشکلاتی است که نشات گرفته از نبود الگوی صحیح تغذیه است. برای جزئیات بیشتر در این زمینه با دکتر زهرا عبداللهی، رئیس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت به گفت‌وگو پرداختیم.

در حال حاضرعمده‌ترین مشکل تغذیه‌ای در کشور از نظر شما چیست؟ 
کمبود ریز مغزی‌ها به ویژه ویتامین D، آهن و روی از مهم‌ترین مشکلات تغذیه‌ای کشور شناخته می‌شود. در این بین از آنجایی که کمبود ویتامین D شایع‌تر از دیگر ریزمغذی‌هاست غنی سازی شیر با ویتامین D از جمله مواردی است که با انجام آن می‌توان تا حدودی این کمبود را برطرف کرد. 

آیا شما مصرف مکمل‌ را برای بهبود وضعیت کمبود ریز‌مغذی‌‌ها توصیه می‌کنید؟ 
مصرف مکمل، کلسیم و ویتامین D حتما باید براساس آزمایشات انجام شده باشد تا کاملا مشخص شود که میزان کمبود به چه میزان است و بر اساس آن مصرف مکمل‌ها توسط پزشک تجویز شود، در غیر این صورت تنها راه رفع کمبود‌ها استفاده از مواد غذایی غنی شده از ویتامین D است. البته اگر آلودگی هوا نیز وجود نداشته باشد افراد می‌توانند به میزان کافی از نور خورشید بهره‌مند شده و کمبود ویتامینD را جبران کنند که البته این موضوع به دلیل وجود آلودگی هوا کاملا بعید به نظر می‌رسد. 

گیاه بادام زمینی شیر مادر را افزایش می دهد

 گياه بادام‌زميني براي افزايش شير مادر مناسب است.
به گزارش خبرنگار وب دا، دكتر محمد حسين صالحي سورمقي با بیان این مطلب گفت: گیاه بادام زمینی30 تا 35 درصد روغن دارد، ولي خوشبختانه روغن آن چربي يا كلسترول را بالا نمي‌برد.
وی افزود: روغن بادام چربي را تعديل مي‌كند و جزو روغن‌هاي سبك و بسيار مقـــوي است كه 50 درصد پروتئين دارد البته بعضي از اين گياهان ممكن است به دلايل مختلف براي تعدادي از مادران محدوديت يا ممنوعيت مصرف داشته باشد.
این داروساز با بیان این که بعضي از خواص يا مزه گياهان به شير منتقل مي‌شود، گفت: این امر مي‌تواند بر كودك تاثيرات مثبت يا منفي بگذارد مثلا بعضي از گياهان باعث نفخ مي‌شود و اين اثر به شير منتقل شده و مي‌تواند در كودك ايجاد نفخ و ناراحتي (دل‌درد) كند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطرنشان کرد: مصرف مواد مغذي به مقدار لازم و كافي در دوران شيردهي، مادر را در تداوم شيردهي موفقيت‌آميز خود كمك مي‌كند. تغذيه مناسب مادر در اين دوران براي حفظ بنيه، سلامت و اعتماد به‌نفس او و همچنين تامين نيازهاي تغذيه‌اي نوزاد ضروري است.
 وی ابراز داشت: توجه به تغذيه دوران شيردهي از جهت حفظ و نگهداري ذخاير بدن مادر نيز اهميت زيادي دارد برخي از گياهان با مكانيسم‌هاي مختلف و اكثرا از طريق تحريك غدد توليد شير باعث افزايش شير مادران شيرده مي‌شوند.
دکتر صالحی بیان کرد: از گياهاني كه شير مادران را افزايش مي‌دهند مي توان به زيره سياه، زيره سبز و رازيانه اشاره کرد كه هر سه از خانواده جعفري است و رايحه خوبي نيز دارند. همچنين رازيانه خاصيت ضدنفخ نيز دارد. ميزان مصرف اين گياهان يك قاشق مرباخوري است كه اگر به صورت پودر شده باشد، تأثير بيشتري خواهد داشت. 

درمان كبد چرب با بهره‌گيري از يك تركيب جديد

 استفاده از يك تركيب جديد به نام SR9238‌ در مدل حيواني توانست باعث بهبود بيماري كبد چرب شود.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه آنلاين مديكال اكسپرس، دانشمندان دانشگاه فلوريدا با قرار دادن گروهي از موش‌هاي آزمايشگاهي تحت رژيم غذايي سرشار از چربي به دست 14 هفته و سپس درمان آنها با تركيب مصنوعي SR9238‌ دريافتند اين تركيب دارويي به طور مؤثر مي‌تواند تجمع چربي و يا توليد چربي در كبد را سركوب كرده و ضمن حذف التهابات موجب كاهش ميزان كلسترول تام در بدن نيز مي‌شود.
براساس اين گزارش محققان افزودند: ژن‌هاي توليدكننده چربي در گروه حيواني مورد مطالعه كه تحت تجويز اين تركيب دارويي قرار گرفتند تنها پس از يك ماه سركوب شدند و توليد چربي در كبد آنها تا 90 درصد كاهش يافت.
نتايج حاصل از اين گزارش مي‌افزايد: استفاده از اين تركيب همچنين توانست تا 80 درصد در آنزيم مسئول توليد كلسترول همان آنزيمي كه داروهاي استاتيني براي كاهش كلسترول آن را هدف‌گيري مي‌كنند، كاهش ايجاد كند.
گفتني است: بيماري متابوليكي كبد چرب كه اغلب با چاقي و ديابت همراه مي‌شود غالباً به شرايط جديد وخيم‌تر از جمله سيروز كبدي و يا سرطان كبد منجر مي‌شود كه اين وضعيت حدود 10 تا 42 درصد از جمعيت عمومي را تحت تأثير قرار مي‌دهد

کشیدن قلیان سبب سفیدی و ریزش مو می شود




به گزارش خبرنگار وب دا، دكتر محمدعلی نيلفروش‌زاده متخصص پوست و مو  با بیان این مطلب اظهار داشت: برخلاف نظريه مردودي كه قليان را بي‌ضرر مي‌داند بايد گفت كه قليان حتي از سيگار بدتر است. با هر بار پك‌زدن به قليان حدود 500 سي‌سي دود وارد ريه مي‌شود، در حالي كه در سيگار اين مقدار 70 سي‌سي است.
وی افزود: نيكوتين موجود در قليان و سيگار به دليل آن كه حاوي آمونياك است، جذب بيشتري دارد و هر دو مضر است. هر زمان كه مويرگ‌هاي مسئول تغذيه پوست نتواند وظيفه خود را درست انجام دهد، چين و چروك‌ها و علائم عميق‌تر پيري زودرس در سطح پوست به‌وجود‌ مي‌آيد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: خانم‌هايي كه از سيگار و قليان می کشند، بايد با چهره زيبا و پوست شفاف و جوان خداحافظي كنند، چرا كه نيكوتين سيگار يا قليان در خانم‌ها جذب بيشتري دارد. استفاده مكرر از قليان موجب از بين رفتن شفافيت و طراوت و در نتيجه پيري زودرس پوست مي‌شود.
وی خاطرنشان کرد: مصرف هيچ كرمي نمي‌تواند پيري پوست ناشي از سيگار و قليان را برطرف كند و توصيه مي‌شود خانم‌ها اين عادت را ترك كنند. جالب است بدانيد كه افراد سيگاري يا كساني كه قليان مصرف مي‌كنند، حداقل يك تا دو سال از افراد همسن خود بزرگ‌تر به نظر مي‌رسند. 

مارچوبه و خواص دارویی آن

مارچوبه گیاهی است علفی و چند ساله كه ارتفاع آن تا چند متر می‌رسد و دارای شاخه‌های نسبتا چوبی و صاف است . مارچوبه بصورت وحشی در اكثر نقاط دنیا می‌روید برگ‌های آن فلسی شكل بوده كه از كنار آنها شاخه‌هایی باریك و دراز و سبز رنگ بصورت دسته‌های 3 تا 8 تائی خارج می‌شود. بعلت زیبا بودن این گیاه را بصورت تزئینی در باغچه‌ها می‌كارند مارچوبه را در اوائل پائیز می‌چینند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از مردم سالاری ؛ این گیاه از قدیم الایام مورد استفاده بشر بوده است و حتی در اهرام ثلاثه مصر نقاشی‌هایی وجود دارد كه مارچوبه را نشان می‌دهد . مارچوبه را می‌توان بصورت مختلف مصرف كرد . باید مارچوبه را با كمی‌آب و حرارت كم در ظرف‌های ضد زنگ پخت و تقریبا نیمه خام آنرا برداشت . آب مارچوبه را دور نریزید و از آن برای سوپ استفاده كنید زیرا دارای ویتامین و املاح است . وقتی‌كه مارچوبه می‌خرید دقت كنید تازه باشد . شاخه‌های مارچوبه تازه راست و نرم بوده و نوك آن نباید باز شده باشد و اگر فلسهای نوك آن باز باشد نشانه این است كه گیاه مدت زیادی مانده و كهنه شده است .

تركیبات شیمیایی:

مارچوبه دارای آسپاراژین ، تانن ، اسید گالیك ، آسپاراگوس، و اسید سوكسینیك است دانه آن دارای 15 درصد مواد روغنی است این روغن زرد مایل به قرمز است .

درصد مواد موجود در مارچوبه بصورت زیر است:

میوه‌های وارداتی سرطان‌زا هستند


محمدهادی حیدرزاده در هشتمین همایش سالانه انجمن سرطان ایران افزود:‌ براساس آمار سالانه 45 هزار نفر به دلیل آلودگی هوا فوت می‌کنند و یک میلیون و 350 هزار تن آلاینده وارد هوای پاک می‌شود.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس ؛ وی افزود: میزان آزبست موجود در هوا 10 برابر استاندارد جهانی است و میزان سم باقیمانده در سبزیجات و میوه‌های وارداتی بیش از استانداردهاست.
حیدر‌زاده اعلام کرد:  80 درصد آلودگی هوای تهران ناشی از منابع متحرک است و متأسفانه توفیقاتی در کاهش آلودگی هوا نداشته‌ایم و افزایش شمار بیماری‌‌ها براساس تشخیص پزشکان ناشی از انواع آلاینده‌هاست.
رئیس ستاد محیط زیست شهرداری تهران گفت:‌ براساس ظرفیت، تحمل معابر شهری تهران یک میلیون و 700 خودرو را دارد در حالی که هم‌اکنون 6 میلیون خودرو وجود دارد و این بیانگر بحرانی بودن وضعت است.
حیدر‌زاده با طرح این سؤال که چرا تاکنون اقدام جدی صورت نگرفته است،‌افزود: نسخه‌های جامع حساسیت را میان مردم و مسئولان ایجاد نمی‌کند در بحث درمان با مشکلات جدی مواجه‌ایم اما ترس مردم از سرطان فرصتی است تا برای موضوعات پیشگیرانه حساسیت ایجاد کنیم.
وی افزود: مسئولان و مردم باید بدانند کنترل آلایندگی در کاهش سرطان مؤثر است و در برنامه جامع کنترل سرطان ساختارها باید در حد مدیران ارشد، شهردار، وزیر و... باشد تا مؤثر واقع شود.
رئیس ستاد محیط زیست شهرداری تهران توصیه کرد: برنامه‌های جامع دیگری مانند غذای سالم یا شهر سالم باید معطوف به برنامه‌ کنترل سرطان شود و همچنین کمیته محیط زیست در این برنامه سهیم شود.


افزایش استفاده از "ژلاتین خوکی" در پاستیل ها

چندی پیش خبری منتشر شد که در هیاهوی اخبار سیاسی و دیگر اخبار کشور گم شد. هرچند این خبر داستان جدیدی نبود چرا که ۹ ماه پیش نیز منتشر شد ولی ظاهرا اقدام خاصی برای رفع این ماجرا انجام نشده است و کماکان شنیده می شود که داستان همچنان ادامه دارد و با ممنوعیت یک قلم کالا، رنگ جدی تری نیز به خود گرفته است؛ داستانی از جنس واقعیت به نام "قاچاق ژلاتین خوکی" به کشور.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از اکونیوز؛ در اوایل آذر ماه ، در نشست انجمن واردکنندگان مواد غذایی محمدرضا پناهنده رئیس انجمن واردکنندگان مواد غذایی و آشامیدنی از ادامه قاچاق "ژلاتین خوکی" به کشور خبر داد و گفت:‌ وقتی جلوی واردات کالایی به صورت رسمی گرفته می‌شود، باید این موضوع در نظر گرفته شود که ممکن است واردات قاچاقی که برای تامین تقاضای بازار در نظر گرفته می‌شود، مجوزهای حلال نداشته باشد، چرا که واردکننده پاستیل با شرکت تولیدی قرار داد می‌بندد، تا ژلاتین گاوی در پاستیل استفاده شود، اما قاچاقچی تعهدی ندارد، چرا که در همه جای دنیا پاستیل با ژلاتین خوکی تولید می‌شود و قاچاقچی هم همان پاستیل را تولید می‌کند .

طبق گفته پناهنده ظاهرا این امر یعنی قاچاق ژلاتین خوکی به کشور در نتیجه ممنوعیت واردات ژلاتین گاوی صورت گرفته است. اگر حرف پناهنده صحت داشته باشد بنابراین به طور قطع قاچاق ژلاتین خوکی به کشور افزایش خواهد داشت.ژلاتین، ماده ای که ژله را لرزان و پاستیل را نرم و انعطاف پذیر می کند، حرف و حدیثهایی را ایجاد کرده و اگر تا پیش از این تنها دردسر مسلمانان جهان بود، اکنون به دردسر ایرانی ها نیز تبدیل شده است. چرا که با تصمیم مسئولان برای ممنوعیت واردات ژلاتین گاوی به کشور، ظاهرا ژلاتین خوکی جایگزین آن شده است!

غذاهای مفید برای جبران کم آبی بدن


پزشکان توصیه می‌کنند از آنجا که تامین حجم آب مورد نیاز بدن در طول روز برای حفظ سلامت و بهبود عملکرد بافت‌ها و اعضای مختلف ضروری است لذا افرادی که عادت به خوردن آب کافی ندارند می‌توانند برای جبران کم آبی بدن که عامل بسیاری از بیماری‌ها و ناراحتی‌های جسمی است برخی از مواد غذایی مفید را به رژیم غذایی خود اضافه کنند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا ؛ همه ما می‌دانیم که 70 درصد از حجم بدن انسان را آب تشکیل می‌دهد به این ترتیب برای اینکه فعالیت‌ها و عملکردهای بدن خوب و درست انجام شوند، تامین آب مورد نیاز بدن الزامی است.

به گزارش تورنتو نیوز، معمولا مهمترین منابع غذایی مفید برای تامین آب بدن شامل میوه‌های تازه‌ و آبدار، سبزیجات دارای برگهای پهن و سوپ‌های آبکی هستند. یکی از بهترین میوه‌های آبدار هندوانه است. پس از آن سیب، کیوی، گریپ فروت، توت فرنگی و انواع توت‌ها منابع مفیدی برای تامین آب بدن هستند. برای جبران کم آبی بدن نیز سبزیجات باید به صورت خام مصرف شوند چون طبخ آنها موجب کاهش حجم آب و رطوبت طبیعی‌شان می‌شود.

سوپ سبزیجات نیز از مواد غذایی مهم و سودمند برای جبران کم آبی بدن است.


ارزش غذايي سوپ هاي آماده


 آيا تا به حال سوپ‌هاي آماده يا نيمه آماده‌اي را كه در مغازه يا فروشگاه‌هاي مواد غذايي عرضه مي‌شود خريده‌ايد؟ طعم و مزه آن چگونه بوده است؟ در مقايسه با سوپ‌هاي خانگي كداميك را مي‌پسنديد؟ آيا مي‌دانيد در اين محصولات از چه موادي استفاده مي‌شود و ارزش تغذيه‌اي آن چه ميزان است؟
سوپ‌هاي خشك كارخانه‌اي انواع مختلفي دارد، ولي مواد اوليه اغلب آنها از آرد، نشاسته، ادويه‌جات، چربي‌هاي گياهي و افزودني‌هاي قوام‌دهنده و تشديد‌كننده طعم تشكيل مي‌شود.
اين مواد به وسيله دستگاه‌هاي صنعتي خشك، ميكس و پودري شده و براي افزايش ماندگاري با گازي خنثي مانند «ازت» بسته‌بندي مي‌شود.
البته برخي توليدكنندگان براي كاهش بار ميكروبي از فرآيند تشعشع استفاده مي‌كنند كه مي‌تواند تا حدودي از ارزش تغذيه‌اي محصول بكاهد. اين سوپ‌ها انواع فوري و نيمه‌آماده دارد. انواع نيمه آماده آن پس از مخلوط شدن با آب جوش نياز به حرارت طبخ دارد، اما انواع فوري آن پس از تركيب با مايعات آماده مصرف است.
اغلب توليدكنندگان ادعا مي‌كنند كه بيشتر سوپ‌هاي صنعتي حاوي مواد نگهدارنده نبوده و در آن از مواد اوليه طبيعي استفاده مي‌شود.
برخي نيز معتقدند آن دسته از سوپ‌هايي كه در مقايسه با ساير سوپ‌هاي صنعتي قيمت پايين‌تري دارد حاوي اسانس، مواد رنگي و نگهدارنده هستند.

این میوه یلدا را بیشتر بشناسید

هندوانه

هندوانه از طریق کنترل وزن، سلامت قلب را بهبود می بخشد.
 
همیشه سیب به عنوان مشهورترین میوه در تامین سلامت بدن معرفی شده است، اما تحقیقات جدید نشان می دهند که هندوانه نقش بسیار موثری در سلامت قلب و عروق ایفا می کند.

متخصصان معتقدند که ماده ای به نام سیترولین که در هندوانه به فراوانی یافت می شود، مسئول کاهش کلسترول، فشار خون، وزن و جلوگیری از تشکیل پلاک سرخرگی می باشد. در واقع مصرف این میوه موجب کاهش آترواسکلروز (تصلب شرایین) می گردد.

در مطالعه اخیر، دانشمندان موش های آزمایشگاهی را به دو گروه تقسیم نمودند. رژیم غذایی هر دو گروه سرشار از چربی های اشباع و کلسترول بود. به یک گروه آب به همراه 2 درصد آب هندوانه و به گروه دیگر همان مقدار آب به همراه محلولی داده شد که محتوای کربوهیدرات آن دقیقا مشابه گروه اول (آب هندوانه) بود.

نتایج نشان داد که میزان LDL یا کلسترول بد خون در گروهی که آب هندوانه مصرف کرده بودند، 50 درصد کمتر بود. 
همچنین در این گروه تشکیل پلاک در دیواره سرخرگ ها 50 درصد کاهش داشت، سطح سیترولین افزایش یافت و افزایش وزن 30 درصد کمتر از گروه دیگر بود.

متاسفانه سالانه 20 درصد از محصول هندوانه در اغلب نقاط دنیا هدر می رود، زیرا معمولا کشاورزان برای برداشت این محصول چندان هزینه نمی کنند. متخصصان معتقدند که از این میزان هندوانه هدر رفته می توان برای استخراج ترکیبات سودمند از جمله سیترولین و لیکوپن (رنگدانه قرمز) استفاده نمود.