تأثیر شیر دادن بر کاهش وزن مادران


دوران بارداری‌ و سپس دوران شیر دادن به نوزاد، تأثیر آشکاری بر وزن مادر می‌گذارد. بنا بر نتایج یک پژوهش، مادرانی که نوزادشان را با شیر خود تغدیه می‌کنند، حتی پس از یائسگی نیز لاغرتر از زنان دیگر می‌مانند.
شاید در بیشتر فرهنگ‌ها این تصور وجود داشته باشد که زنان در دوران بارداری و شیر دادن بایستی بیشتر از حد معمول غذا بخورند، چون بدنشان به اندازه‌ی دو نفر احتیاج به مواد غذایی دارد. در صورتی که در واقع یک رژیم غذایی متعادل برای تأمین نیاز بدن مادر و کودک کافی است.

زنان به طور طبیعی هر بار که باردار می‌شوند به مدت نه ماه وزن آنها به تدریج بالا می‌رود و پس از دوران بارداری این اضافه‌وزن تا حدودی کاهش می‌یابد. اما در مجموع "شاخص توده بدنی" (BMI) زنان پس از هر بار بارداری به طور طولانی‌مدت بالا می‌رود و حتی در دوران یائسگی نیز این تغییرات همچنان باقی می‌مانند.
"شاخش توده بدنی" سنجشی آماری برای مقایسه قد و وزن یک فرد است. هدف از این سنجش، تعیین میزان چاقی نیست، بلکه ابزاری است برای تخمین زدن سلامت وزن فرد نسبت به قد او.
ارتباط شیر دادن به نوزاد با وزن مادر
به تازگی نتایج یک پژوهش در بریتانیا نشان داده است که همچنین تعداد دفعات بارداری و مدت زمان شیر دادن به نوزاد نیز پس از گذشت ده‌ها سال روی وزن زنان تأثیراتی بر جای می‌گذارد.
این پژوهش روی ۷۴۰ هزار داوطلب انجام گرفته است. کریستی بابرو از دانشگاه آکسفورد همراه با همکاران دیگرش نتایج این بررسی را در مجله علمی پزشکی "International Journal of Obesity" (مجله بین‌المللی چاقی)منتشر کرده‌اند.
برخی از زنان همواره می‌گویند که هیچگاه نتوانسته‌اند اضافه وزنی را که در دوران بارداری پیدا کرده‌اند، به نحوی از بین ببرند. عده‌ای دیگر اعتقاد دارند که نباید نگران این مسئله بود، زیرا به هر حال در دورانی که مادر به نوزادش شیر می‌دهد، این اضافه وزن خود به‌ خود کاهش پیدا می‌کند.
پژوهشگران در جریان این بررسی هر دو گرایش را بین زنان داوطلب مشاهده کرده‌اند. در میان داوطلبانی که سن آنها بین ۵۰ تا ۶۴ سال بوده، پس از هر زایمان، "شاخص توده بدنی" در حد خفیفی افزایش پیدا کرده است.
در عین حال این شاخص در بین زنانی که چهار تا پنج بار زایمان داشته‌اند، پس از دوران یائسگی حدود ۷/ ۱ درصد بیشتر از زنانی بوده که اصلا فرزندی نداشته‌اند.
اهمیت مدت زمان شیر دادن به نوزاد
بنا بر گزارش پژوهشگران بریتانیایی "شاخص توده بدنی" در زنانی که حداقل به مدت ۶ ماه به نوزادشان شیر داده‌اند، پس از دوران یائسگی حدود ۲۲/ ۰ درصد کمتر از زنانی بوده که به نوزاد خود شیر مادر نداده‌اند. زنانی هم که تا ده ماه نوزادشان را با شیر خود تغذیه کرده‌اند، به میزان دو درصد لاغرتر از دیگران مانده‌اند.
در نگاه اول شاید یک تا دو درصد احتمال لاغر ماندن از طریق شیر دادن به نوزاد چندان مهم و قابل توجه به نظر نرسد. اما کریستی بابرو و همکارانش اعتقاد دارند که اگر "شاخص توده بدنی" در غرب حتی تا یک درصد هم کمتر باشد، احتمال بروز بیماری‌های ناشی از چاقی تا حد زیادی کاهش پیدا خواهد کرد.
اضافه‌وزن می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، عروقی و همینطور ناراحتی‌های مفصلی و استخوانی را تا حد زیادی بالا ببرد.
منبع: دوچه ولر  فارسی - آلمان

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر