پیامدهای احساس چاقی کردن بی دلیل در نوجوانان





نوجوانانی که مانکن‌های بیش از حد لاغر را الگوی زیبایی خود قرار می دهند، احساس می‌کنند که اندامشان بیش از حد چاق است. پژوهشی جدید نشان داده که نارضایتی از اندام در دوران بلوغ پیامدهای جبران‌ناپذیری در سنین بزرگسالی دارد.

زنان بسیار لاغر در بسیاری از رسانه‌ها  الگوی زیبایی هستند. در دنیای مد نیز برای مانکن‌ها ضوابط سختی حاکم است. حتی مانکن‌های لاغر نیز برای سکوهای مد به اندازه کافی لاغر نیستند. اما این گرایش دیوانه‌وار منجر به لاغرتر شدن افراد در جامعه نشده است، بلکه برعکس به مشکل چاقی دامن زده است.
پژوهشگران نروژی توانسته‌اند دلیلی احتمالی برای این پدیده پیدا کنند. به گفته آنها نوجوانانی که تصور می‌کنند چاق هستند، در سنین بالاتر بیشتر تحت خطر چاقی مفرط قرار دارند. آنها نتایج پژوهش خود را در مجله علمی Journal of Obesity منتشر کرده‌اند.

رابطه بین احساس چاقی در نوجوانی و اضافه وزن در جوانی

در جریان این پژوهش دانشمندان اطلاعات مربوط به حدود ۱۲۰۰ نفر را بررسی کردند که در دوران بلوغ (از سن ۱۳ تا ۱۹ سالگی) و همینطور ۱۱ سال بعد در یک نظرسنجی شرکت کرده بودند. آنها بایستی فرم‌هایی در رابطه با عادات غذایی، میزان فعالیت جسمی و وضعیت روحی‌شان پر می‌کردند. علاوه بر این هر دو بار  وزن و شاخص توده بدنی آنها اندازه گرفته شد بود.
در ابتدای پژوهش تمام شرکت‌کنندگان وزنی عادی داشتند. با این حال از هر پنج دختر یک نفر در فرم نظرسنجی گزینه چاق یا بیش از حد چاق را در مورد خود علامت زده بود. در میان پسران از هر ده نفر یک نفر این حس را نسبت به اندام خود داشت. ۱۱ سال بعد در نظرسنجی دوم حدود ۵۰ درصد از داوطلبان وزنی عادی داشتند. اما در این نظرسنجی مشخص شد بیشتر کسانی که در دوران بلوغ از اندام خود ناراضی بودند، در سن جوانی اضافه وزن پیدا کرده‌اند.

بروز اضطراب در نوجوانان بخاطر حس چاقی

دانشمندان برای مطمئن شدن از نتایج پژوهش خود فاکتورهای دیگر را نیز مورد بررسی قرار دادند، از جمله عادات غذایی و تاثیر ورزش. اما نتیجه تغییری نکرد.
کونراد کویپرس (Koenraad Cuypres) از دانشگاه علم و فن آوری نروژ می‌گوید:«چاق دیدن خود در حالی که فرد چاق نیست، می‌تواند از نوجوانان با وزن عادی، جوانانی با مشکل چاقی مفرط بسازد.»
دانشمندان برای توضیح این پدیده دلایل مختلفی را دخیل می‌دانند. آنها احتمال می‌دهند که این کودکان به دلیل تصویر چاقی که از خود دارند، خود را تحت فشار اجتماعی می‌بینند و این نکته باعث می‌شود تا وزنشان بالا رود. کونراد کویپرس می‌گوید: «نوجوانانی که خود را چاق فرض می‌کنند همچنین سعی می‌کنند عادات غذایی خود را تغییر دهند. آنها برخی از وعده‌های غذایی را حذف می‌کنند. در صورتی که پژوهش‌های مختلف نشان داده‌اند که به طور مثال حذف کردن صبحانه منجر به بروز چاقی می‌شود.»
دانشمندان به رسانه‌ها هشدار می‌دهند که در انتقال الگوی اندام زیبا بیشتر توجه کنند. کونراد کویپرس اعتقاد دارد که بایستی هنجارهای جامعه در مورد وزن مناسب تغییر کنند تا نوجوانان بتوانند تصویری واقعی از اندام مناسب داشته باشند.
منبع: سایت پارسی دوچه وله آلمان

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر