صندوق جهانی پژوهش ˈسرطانˈ تخمین زد که با خوردن حداقل 5 وعده میوه و سبزیجات در روز می توان حداقل به میزان 20 درصد از ابتلاء به انواع سرطانها پیشگیری کرد .
به اعتقاد متخصصان تغذیه ، حدود یک سوم از کل مرگ های ناشی از سرطان با داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل به ویژه با خوردن میوه ها ، سبزیجات ، غلات کامل و حبوبات و نیز حفظ وزن مناسب قابل پیشگیری است و باید روزانه حداقل یکی از غذاهای فوق را در رژیم غذایی گنجاند .مصرف سبزی ها و میوه ها
سبزیجات و میوه ها حاوی ویتامین ها ، مواد معدنی ، فیبر و صدها فیتوکمیکال مفید هستند که ثابت شده این مواد خاصیت ضد سرطان دارند و در پیشگیری از سرطان مفید هستند.
به عنوان مثال بعضی از فیتوکمیکال ها D NA را از آسیب حفظ می نماید و به ترمیم آن کمک می کنند .
کاهش غذاهای چرب
رژیم های غذایی غنی از چربی های اشباع پر کالری هستند و با ایجاد چاقی افزایش خطر انواع سرطان ها را می تواند به همراه داشته باشد، از این رو مصرف رژیم غذایی کم چربی ، محدودیت میزان مصرف گوشت قرمز و جایگزین کردن گوشت ماهی بسیار با اهمیت است.
مصرف رژیم غذایی پر فیبر
فیبر ها می توانند به حذف توکسین های مرتبط با سرطان همانند آنتی اکسیدان ها به عنوان مواد غذایی ضد سرطان عمل کنند وهمچنین علاوه بر میوه ها و سبزیجات خوردن مقدار زیادی غلات کامل ، مصرف فیبر غذایی را تقویت خواهد کرد .
غلات کامل همچنین منبع خوبی از چندین عضو ویتامین های گروه ب و ترکیبات موسوم به ˈلیگنانˈ ها هستند که در دانه کتان هم یافت می شوند و ممکن است نقشی محافظتی در مقابل سرطان های سینه ، پروستات و کولورکتال داشته باشند.
کاهش وزن
با از دست دادن وزن اضافی می توان از خطر ابتلاء به سرطان به میزان قابل توجهی کاست .ثابت شده است که با افزایش وزن حتی به میزان 5 درصد در زنان پیش از سن یائسگی ، خطر سرطان سینه پس از یائسگی به صورت معنی داری افزایش می یابد .
آنتی اکسیدان ها
این مواد شیمیایی عمدتا در میوه ها و سبزیجات یافت می شوند و ثابت شده که میزان رادیکال های آزاد را در بدن کاهش می دهند.
این مواد می توانند رادیکال های آزاد خنثی کنند و در ترمیم آسیب های سلولی ناشی از آنها کمک نمایند.
ترکیبی از چند آنتی اکسیدان از تک تک آنها مفید تر است زیرا هر کدام از آنها نقش های محافظتی مختلفی دارند.
نتایج برخی از مطالعات انجام شده در ارتباط با تغذیه و سرطان:
نتایج بررسیهای مختلف نشان داده است که مصرف خانواده کلم و گل کلم موجب تخریب مواد سرطانزا میشود. همچنین پیاز، سیر، خطر سرطان معده را کاهش میدهد.
انار نیز از سرطان پروستات پیشگیری میکند. نتایج برخی مطالعات نیز نشان داده است که مصرف هویج، گوجه فرنگی و مرکبات در برنامه غذایی روزانه موجب کاهش خطر سرطان کولون میشود.
مصرف پیاز، چای سبز، انگور، مرکبات نیز به توقف تغییرات بدخیم در سلولها منجر میشود. منابعغذایی اسیدفولیک مانند سبزیهای برگ سبز (کاهش خطر سرطان کولون و سینه) و منابع غذایی ویتامین E مانند روغن جوانه گندم و آفتابگردان (کاهش خطر سرطان پروستات) را نشان داده است.
غذاهای دریایی به علت داشتن اسیدهای چرب امگا 3، سلنیوم، روی، ویتامین E وغیره در پیشگیری از بسیاری از سرطانها به خصوص سرطان پستان و روده نقش مهمی دارند.
نتایج برخی از مطالعات انجام شده نشان داده است که برخی از مواد غذایی مانند انواع توتها (توتفرنگی ، توت سیاه ) به دلیل پلیفنلها؛ ماهیهای چرب مانند سالمون؛ ساردین و قزلآلا (منابع غذایی حاوی امگا-3 )، انگور، پیاز، سیر، کلم بروکلی، سیب(به دلیل دارا بودن فلاونوئید)، پرتقال و گوجهفرنگی ( منبع ویتامین C) و آناناس خاصیت ضدالتهابی دارند.
بنابراین مصرف میوهها و سبزیهایی که خاصیت ضدالتهابی دارند به منظور پیشگیری از بیماریهای مزمن مرتبط با تغذیه از جمله سرطان توصیه میشوند.
دکتر محمد جواد حسین زاده متخصص تعذیه درباره نقش تغذیه در پیشگیری از انواع سرطان می گوید : در حال حاضر شیوع سرطان در کشورهای در حال توسعه افزایش یافته است و تغذیه و رژیم غذایی سالم نقش بسیار مهم و اساسی در پیشگیری از سرطان ایفا می کند.
به گفته وی با بررسی و تحقیقاتی که در جهان انجام شده است ،تغییرات رژیم غذایی در پیشگیری از سرطان به اثبات رسیده است .
حسین زاده اظهار داشت : آمار ها نشان می دهد که داشتن تغذیه مناسب و رژیم غذایی سالم می تواند حدود یک سوم از ابتلا به انواع سرطان ها پیشگیری نماید.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران به نقش استعمال سیگار در ابتلا به سرطان اشاره کرد و گفت : طبق مطالعات انجام شده محدود شدن مصرف سیگار حدود یک سوم و ترک سیگار 50 درصد ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.
متخصص تغذیه گفت : همچنین در بررسی ها مشخص شده است که افراد مبتلا به سرطان با داشتن تغذیه سالم و نوع رژیم غذایی مناسب می توانند عوارض ناشی از سرطان را کاهش دهند.
به گفته وی شیوه و نوع دریافت مواد غذایی ، کیفیت مناسب مواد غذایی ،مصرف سبزیجات و میوه ها در گروه مبتلایان به سرطان نشان داده است که در متاستاز (پخش سرطان در بدن )و پیشرفت سرطان تاثیر گذار بوده است .
حسین زاده اضافه کرد: سبزیجات و میوه ها حاوی ویتامین ها ، مواد معدنی ، فیبر و صدها فیتوکمیکال مفید هستند و ثابت شده است بعضی از آنها خاصیت ضد سرطانی دارند و و از آن پیشگیری می کنند.
وی مصرف سبزیجات و میوه ها به میزان 5 تا 7 وعده در روز را توصیه کرد و گفت : استفاده فراوان از سبزیجات و میوه ها کالری محدودی دارد ،چاق نمی کند وحاوی مواد آنتی اکسیدان زیادی است که جنبه محافظتی از سلول ها ی بدن را دارا ست .
این متخصص تغذیه خاطر نشان کرد : تغییرات در مواد پروتئینی هنگام سرخ کردن و کباب کردن و قرار دادن در شعله مستقیم گوشت و مرغ ایجاد می شود منجر به تولید موادسرطان زا می شود .
به گفته وی مصرف نابجای انواع سوسیس ، کالباس و فست فودها نیز می تواند انواع سرطان ها را افزایش دهد که باید خانواده ها مصرف این گونه مواد غذایی را بسیار محدود کنند.
حسین زاده اظهار داشت : تحقیقات نشان داده است که اضافه وزن و چاقی ارتباط مستقیمی با بروز سرطان دارد و در افزایش سرطان موثر است .
تغذیه سالم و رژیم غذایی استاندارد تا 30 درصد از ابتلا به سرطان جلوگیری می کند و در این میان مصرف سبزی ها و میوه ها که محتوی مواد سلولزی و فیبر هستند می تواند در کاهش سرطان نقش داشته باشد .
حسین زاده در این زمینه گفت : هیچ غذایی خاصی نمی تواند در برابر سرطان محافظت کننده باشد اما ترکیب مناسب غذاها می تواند به تقویت دستگاه ایمنی برای مقابله با سرطان کمک کند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر