اصول تغذیه غواصان

 شيوا طباطبايي كارشناس ارشد بهداشت در تغذيه 
تاریخچه غواصی به قرن‌ها قبل از میلاد برمی گردد. در دوران خشایارشاه، ایرانیان از غواصان برای بیرون کشیدن صندوقچه‌های طلا و جواهرات کشتی‌های غرق شده استفاده مي‌گردند. حفاری‌های باستانشناسی نشان می‌دهد که قرن‌ها قبل از میلاد ساحل‌نشینان دریای پارس از این فن برای تحصیل مروارید استفاده می‌نموده‌اند.
هنگامی که انسان به زیر آب فرو می‌رود، فشار در اطراف او به مقدار فوق‌العاده زیادی افزایش می‌یابد. در اين حالت برای جلوگیری از روی هم خوابیدن ریه‌ها، هوا نیز بایستی تحت فشار زیاد رسانده شود و این امر خون داخل ریه‌ها را در معرض فشارهای فوق‌العاده زیاد گازهای حبابچه‌ای قرار می‌دهد.

راهكارهاي علمي و عملي دكتر مظهري در كاهش وزن



خوش بود گر محك تجربه آيد به ميان!
 دكتر سيدضياءالدين مظهري متخصص تغذيه و رژيم درماني رئيس انجمن علمي غذا و تغذيه حامي سلامت ايران مدير 
مقدمه
بعد از سال‌هاي طولاني بررسي و كسب تجربه علمي و عملي نتايجي را به دست آورده‌ام كه مي‌خواهم با شما همراهان نازنين و دوست‌داشتني در ميان بگذارم. برخلاف نوشتارهاي قبلي خود اين بار به تجزيه، تحليل و جمع‌بندي پرونده‌هاي متعدد و مختلفي پرداخته مي‌شود كه شايد شباهت نزديكي با روحيات و خلقيات شما هم داشته باشد. در مسيري كه در نظر دارم شما بزرگواران را با خود به همراهي دعوت نمايم، با مسائل و اصطلاحاتي آشنا خواهيد شد كه شايد تاكنون به‌دليل واقعي آن پي نبرده باشيد. اگر موافق و همراه مي‌باشيد بار سفر بربنديد كه راه بس طولاني را پيش رو داريم تا با فراز و فرودهايي كه در راستاي دست‌يابي به خواسته خود داريم آشنا گرديم.

تغذیه سالمندان

پایگاه اطلاع رسانی پزشکان ایران

با توجه به پيشرفت‌هاي علم پزشكي و بهداشتي متوسط عمر انسان افزايش يافته و در كشورهاي پيشرفته، اين ميزان افزايش بيش‌تر است. پيرشدن و سالخوردگي با كاهش تدريجي فعاليت‌هاي فيزيكي و افزايش بيماريهاي مزمن همراه مي‌شود و به نظر مي‌رسد كه بهبود تغذيه تا حد زيادي قادر است از اين مشكلات پيشگيري كند و يا آن‌ها را تخفيف دهد. به همين دليل يكي از مسائل مهم سالمندان، مسائل پزشكي و بهداشتي از جمله وضعيت تغذيه آنهاست. با افزايش سن، نياز آنها به انرژي كاهش يافته و تمايل به مصرف غذا كمتر مي‌شود. در اين حال اگر انتخاب غذا درست صورت نگيرد، ميزان دريافت مواد مغذي ضروري در آن‌ها پايين‌تر از حد مطلوب خواهد بود. در اين بحث به بررسي بعضي از مشكلات تغذيه‌اي سالمندان و نيز نيازهاي تغذيه آنها خواهيم پرداخت.

دردوران يائسگي چه بخوريم؟


هر کدام از زناني که در سن يائسگي به سر مي برند، علايم مختلفي را در اين دوران تجربه مي کنند.
اکثرا علايمي مثل گرگرفتگي و تحريک پذيري را عنوان مي کنند و در تعداد کمتري از آنها سردرد، تهوع يا تعريق شبانه ديده مي شود.
اين علايم هر چه باشد، ما روشهاي تغذيه اي را به شما پيشنهاد مي کنيم ، تا سالهاي يائسگي را راحت تر طي کنيد و توصيه مي کنيم از چندين سال پيش از يائسگي اين غذاها را در تغذيه خود بگنجانيد تا نتيجه بهتري به دست آوريد.
نکته مهم در اين برنامه هاي غذايي آن است که هر زني ممکن است از يکي از آنها بهره بيشتري بگيرد و بنابراين ، بهتر است با امتحان اين برنامه هاي غذايي ، خودتان طبق تمايلات ، اثرات و امکانات موجود، آنها را انتخاب کنيد.

رژيم غذايي ورزشكاران


 هدف از تنظيم رژيمهاي غذايي ورزشكاران تامين نيازمنديهاي تغذيه اي و حفظ سلامتي بدن با توجه به نيازهاي خاص آنان است .در حال حاضر عقايد غلطي در رابطه با تغذيه ورزشكاران بين مردم رواج دارد و بسياري از ورزشكاران به منظور دستيابي به اندامي ورزيده يا كاهش وزن رژيمهاي غذايي مختلف و تركيبات تجاري متنوعي را ندانسته امتحان مي كنند .
واقعيت اين است كه بسياري از افراد بدليل كمي اطلاعات تغذيه اي حتي در حالت عادي نيز از يك الگوي غذايي مناسب كه تامين كننده انرژي , پروتئين و بسياري از ريز مغذي هاي ضروري آنان باشد برخوردار نيستند . ارتباط زيادي بين فعاليت و رژيم غذايي وجود دارد . بدن در فعاليتهاي مختلف نيارهاي غذايي متفاوتي دارد كه نه تنها نوع ماده غذايي مصرفي بلكه زمان مصرف آن نيز بسيار با اهميت است .

کاهش روزانه مصرف الکل خطر مرگ را کاهش می‌دهد


کارشناسان می گویند که حدود ۴۶۰۰ نفر در انگلستان اگر فقط نیم واحد از میزان مصرف روزانه الکل (معادل یک لیوان شراب در هفته) خود را کم می کردند، زنده می ماندند.
گزارش دانشگاه آکسفورد هشدار می دهد که استفاده از الکل ریسک بسیاری از بیماری های مزمن را بالا می برد.

در ظروف آلومینیومی غذا بپزید


پخت‌وپز برای بخش عمده‌ای از خانواده‌ها امری روزانه و همیشگی است.


در ظروف آلومینیومی غذا بپزیدبرای پختن در دوره‌های مختلف، ظروف متفاوتی به فراخور سلیقه‌های مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان و توصیه‌های کارشناسان تغذیه استفاده شده و می‌شود. یک روز کارشناسی می‌گوید که ظرف‌های مسی برای بدن بهتر است و روز دیگر کارشناسی دیگر ظرف‌های تفلون را سمی می‌داند. در این گفت‌وگو نظر دکتر مسعود کیمیاگر متخصص تغذیه را در مورد چند ظرف مختلف که برای پخت‌وپز در کشور مرسوم است پرسیده‌ایم.
  • در حال حاضر ظروفی که عموما برای پخت‌وپز استفاده می‌شوند کدام است و هر کدام چه ویژگی دارند؟

چند توصیه تغذیه‌ای برای سلامت دندان‌ها


با رعایت چند توصیه‌ تغذیه‌ای ساده، به راحتی می‌توانید به سلامت دندان‌های خود کمک کنید.
چند توصیه تغذیه‌ای برای سلامت دندان‌ها* هر روز به جای برنج و نان سفید از غلات کامل مانند برنج قهوه‌ای، جوی دو سر و نان تیره استفاده کنید.
* سبزی‌جات سبز تیره یا نارنجی رنگ بیشتر مصرف نمایید.
* میوه‌های گوناگون بخورید.
* از رژیم پر غلات، میوه‌جات و سبزی‌جات پیروی کنید.
* برای تأمین بخشی از پروتئین روزانه خود ماهی، حبوبات، مغزها و دانه‌ها را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
* غذاهای کم نمک مصرف کنید.
* وزن خود را در حد متعادل حفظ کنید و فعالیت بدنی کافی داشته باشید.
* به طور کلی در هرم غذایی خود باید غلات کافی، حداقل دو و نیم واحد سبزی‌جات، 2 واحد میوه، حداقل 3 لیوان شیر، ماست و پنیر حاوی کلسیم و پروتئین‌هایی مانند گوشت، حبوبات، تخم‌مرغ و مغزها را قرار دهید و در مصرف چربی‌ها و شیرینی‌ها امساک نمایید.
ماهنامه دنیای تغذیه - شماره 76

مواظب باشيد خودتان هم كپك نزنيد

جام جم آنلاين: احتمالاً بارها مواد غذایی كپك‌زده را دیده‌اید و حتی خیلی مواقع بخش كپك‌زده را دور ریخته، بقیه را مصرف كرده باشید و به مریضی یا مسمومیتی هم دچار نشده باشید.

بخت یارتان بوده و آن چند بار از چنگ بیماری یا حتی مرگ جسته‌اید! باور ندارید؟ بفرمایید بخوانید:
كپك، میكروارگانیسمی است كه بهترین مكان برای رشد و گسترش آن محیط مرطوب و سرشار از مواد مغذی‌ است. این موجود ذره‌بینی می‌تواند شرایط محیطی سخت را تحمل كند و به بقا ادامه دهند تا زمانی كه شرایط مناسب برای تكثیر سریع‌ فراهم شود.
یكی از دلایلی كه تجمع كوچكی از آنها گاهی حتی روی پرده حمام یا كاشی‌های دستشویی هم دیده می‌شود، همین است.

رژيم نگيريد، اما وزن كم كنيد

جام جم آنلاين: متخصصان تغذيه و سلامت كانادا شيوه‌اي سالم و بدون درد و ناراحتي را براي كاهش وزن ارايه دادند.
راهكارهايي كه اين محققان ارايه كردند به قرار زير است:
لقمه‌هاي كوچك برداريد، اما مدت بيشتري غذا را بجويد.
هرگز روز را بدون صبحانه آغاز نكنيد. هنگام غذا خوردن فقط غذا بخوريد و همزمان كار ديگري انجام ندهيد، چون تمركز مغزتان از غذا خوردن منحرف مي‌شود و زياد از حد مي‌خوريد.
غذا را زياد نپزيد چون ارزش غذايي و ريزمغذي‌هايش را از دست مي‌دهد و اگر بدن تان به اندازه كافي ريزمغذي‌ها را دريافت نكند، احساس سيري نخواهيد كرد در نتيجه حجم زيادي غذاي كم ويتامين وارد بدنتان مي‌كنيد.