رژیم غذائی از دیدگاه ابوعلی سینا


 بهناز عباسي‌مقدم كارشناس ارشد تغذيه 
با نگاهي به طب سنتي و تطبيق آن با علوم امروزي در مي‌يابيم كه حكماي پيشين با چه ظرافت، دقت و حساسيتي به مواردي كه ما امروزه به‌عنوان اصول تغذيه صحيح آنها را مي‌شناسيم، اشاره نموده‌اند كه اين مسأله، مهر تأييدي بر دانش و فراست آنها در ساليان دور است. امروزه به كرات به اهميت ميانه‌روي در خوردن، مصرف وعده‌هاي كم حجم، اجتناب از پرخوري و ... در جوامع تغذيه‌اي اشاره مي‌شود. ما نيز در اين مقاله سعي نموده‌ايم چند مورد را با طب قديم تطبيق داده و به مفهوم يكسان هر دو بيش از پيش نزديك شويم.

كودكان ما چرا چاق می شوند؟

 دكتر سید ضیاء الدین مظهری متخصص تغذیه و رژیم درمانی از دانشگاه آلمان دانشیار دانشگاه علوم پزشكی 

افزایش تصاعدی اضافه وزن و چاقی، كودكان و نوجوانان را نیز مانند بزرگسالا ن در معرض ابتلا  به افزایش چربی خون، پرفشاری خون و گرفتگی سرخرگهای خون رسان به ارگان ها و اندام های حساس بدنشان قرار می دهد. آ‌غاز دیابت زودهنگام بخصوص نوع دوم، حساسیت، ابتلا  به آ‌لرژی، بیماری های خود ایمنی و اختلا ل در تست تحمل گلوكز حتی در كودكان پنج ساله نیز به فراوانی مشاهده می شود كودكان چاق مشكل تنفسی داشته، آ‌سم و وقفه تنفس سلا متی و زندگی آ‌نها را مورد تهدید قرار می دهد; از عوارض دیگری كه به این كودكان نسبت می دهند، بلوغ زودرس است، به بازی نگرفتن آ‌نها از طرف كودكان همسال یا احساس خود كم بینی ناشی از تحقیر دایمی آ‌نها به علت كیلوهای اضافی در بین خانواده و در خارج از خانواده، آ‌نها را به عدم فعالیت، گوشه گیری بیشتر و دوری جستن از سایر همسالا ن سوق می دهد;

چرا اینقدر لاغرم؟

نبرلیانت بزرگمهر مشاور تغذیه و رژیم درمانی 
یكی از بزرگ‌ترین مشكلات بهداشتی در كشورهای مختلف جهان، از جمله كشور ما، چاقی و عوارض بیشمار ناشی از آ‌ن است. اما در مقابل، مشكل دیگری هم وجود دارد كه موجب رنج و آ‌زار بسیاری از افراد می‌شود و آ‌رامش و آ‌سایش را از آ‌نان سلب می‌كند. این مشكل، لاغری و كمبود وزن است.
تعریف لاغری آ‌ن است كه وزن بدن ۱۵ درصد یا بیشتر، كمتر از حد استاندارد و طبیعی باشد. در این حالت، شخص را كم‌وزن گویند. بسیاری از افراد خود را لاغر تصور می‌كنند، در حالی كه واقعا لاغر نیستند و فقط كمی كمبود وزن دارند. در عوض برخی دیگر وزن و اندام خود را متناسب می‌دانند، ولی در واقع لاغر هستند.

در بارداري همه چيـز مهم است؛ تغذيه مهــم‌تــر

 آذين صحابي 
هيچ مادري دوست ندارد كه پس از تحمل سختي‌هاي گوناگون 9 ماه بارداري و انتظار تولد نوزادي سالم و زيبا، پس از زايمان با نوزادي رو‌به‌رو شود كه داراي نوعي نقص است. اين اتفاق بسيار دردناك است، ولي مي‌توان به روش‌هاي مختلف از بروز چنين پيشامدي پيشگيري كرد. يكي از اين روش‌هاي پيشگيري، به تغذيه مادر باردار مربوط مي‌شود و اينكه چه غذاهايي مي‌توانند ريسك بروز نقايص جنيني را كاهش دهند و چه غذاهايي عكس آن عمل مي‌كنند.

نقايص جنيني چه هستند؟
نقايص جنيني كه هزاران نوع دارند معمولا يا خود را در بدن نوزاد نشان مي‌دهند (مانند عارضه‌اي به نام شكاف كام يا در اصطلاح عموم لب شكري كه از ساده‌ترين نوع آنهاست) و يا ناهنجاري‌ها به شكل ناتواني‌هاي عملكردي و ذهني خود را در نوزاد نشان مي‌دهند. بسياري از اين نقايص باعث مرگ كودكان زير يكسال هستند، ولي با رعايت نكاتي در تغذيه مادر باردار پيش و حين حاملگي مي‌توان ريسك بروز خيلي از اين ناهنجاري‌ها را كاهش داد. در اين مقاله درباره كمبود برخي از گروه‌هاي غذايي و ويتامين‌ها در بدن مادر باردار و تعدادي از پيامد‌هاي آنها خواهيد خواند.

اصول تغذیه غواصان

 شيوا طباطبايي كارشناس ارشد بهداشت در تغذيه 
تاریخچه غواصی به قرن‌ها قبل از میلاد برمی گردد. در دوران خشایارشاه، ایرانیان از غواصان برای بیرون کشیدن صندوقچه‌های طلا و جواهرات کشتی‌های غرق شده استفاده مي‌گردند. حفاری‌های باستانشناسی نشان می‌دهد که قرن‌ها قبل از میلاد ساحل‌نشینان دریای پارس از این فن برای تحصیل مروارید استفاده می‌نموده‌اند.
هنگامی که انسان به زیر آب فرو می‌رود، فشار در اطراف او به مقدار فوق‌العاده زیادی افزایش می‌یابد. در اين حالت برای جلوگیری از روی هم خوابیدن ریه‌ها، هوا نیز بایستی تحت فشار زیاد رسانده شود و این امر خون داخل ریه‌ها را در معرض فشارهای فوق‌العاده زیاد گازهای حبابچه‌ای قرار می‌دهد.

راهكارهاي علمي و عملي دكتر مظهري در كاهش وزن



خوش بود گر محك تجربه آيد به ميان!
 دكتر سيدضياءالدين مظهري متخصص تغذيه و رژيم درماني رئيس انجمن علمي غذا و تغذيه حامي سلامت ايران مدير 
مقدمه
بعد از سال‌هاي طولاني بررسي و كسب تجربه علمي و عملي نتايجي را به دست آورده‌ام كه مي‌خواهم با شما همراهان نازنين و دوست‌داشتني در ميان بگذارم. برخلاف نوشتارهاي قبلي خود اين بار به تجزيه، تحليل و جمع‌بندي پرونده‌هاي متعدد و مختلفي پرداخته مي‌شود كه شايد شباهت نزديكي با روحيات و خلقيات شما هم داشته باشد. در مسيري كه در نظر دارم شما بزرگواران را با خود به همراهي دعوت نمايم، با مسائل و اصطلاحاتي آشنا خواهيد شد كه شايد تاكنون به‌دليل واقعي آن پي نبرده باشيد. اگر موافق و همراه مي‌باشيد بار سفر بربنديد كه راه بس طولاني را پيش رو داريم تا با فراز و فرودهايي كه در راستاي دست‌يابي به خواسته خود داريم آشنا گرديم.

تغذیه سالمندان

پایگاه اطلاع رسانی پزشکان ایران

با توجه به پيشرفت‌هاي علم پزشكي و بهداشتي متوسط عمر انسان افزايش يافته و در كشورهاي پيشرفته، اين ميزان افزايش بيش‌تر است. پيرشدن و سالخوردگي با كاهش تدريجي فعاليت‌هاي فيزيكي و افزايش بيماريهاي مزمن همراه مي‌شود و به نظر مي‌رسد كه بهبود تغذيه تا حد زيادي قادر است از اين مشكلات پيشگيري كند و يا آن‌ها را تخفيف دهد. به همين دليل يكي از مسائل مهم سالمندان، مسائل پزشكي و بهداشتي از جمله وضعيت تغذيه آنهاست. با افزايش سن، نياز آنها به انرژي كاهش يافته و تمايل به مصرف غذا كمتر مي‌شود. در اين حال اگر انتخاب غذا درست صورت نگيرد، ميزان دريافت مواد مغذي ضروري در آن‌ها پايين‌تر از حد مطلوب خواهد بود. در اين بحث به بررسي بعضي از مشكلات تغذيه‌اي سالمندان و نيز نيازهاي تغذيه آنها خواهيم پرداخت.

دردوران يائسگي چه بخوريم؟


هر کدام از زناني که در سن يائسگي به سر مي برند، علايم مختلفي را در اين دوران تجربه مي کنند.
اکثرا علايمي مثل گرگرفتگي و تحريک پذيري را عنوان مي کنند و در تعداد کمتري از آنها سردرد، تهوع يا تعريق شبانه ديده مي شود.
اين علايم هر چه باشد، ما روشهاي تغذيه اي را به شما پيشنهاد مي کنيم ، تا سالهاي يائسگي را راحت تر طي کنيد و توصيه مي کنيم از چندين سال پيش از يائسگي اين غذاها را در تغذيه خود بگنجانيد تا نتيجه بهتري به دست آوريد.
نکته مهم در اين برنامه هاي غذايي آن است که هر زني ممکن است از يکي از آنها بهره بيشتري بگيرد و بنابراين ، بهتر است با امتحان اين برنامه هاي غذايي ، خودتان طبق تمايلات ، اثرات و امکانات موجود، آنها را انتخاب کنيد.

رژيم غذايي ورزشكاران


 هدف از تنظيم رژيمهاي غذايي ورزشكاران تامين نيازمنديهاي تغذيه اي و حفظ سلامتي بدن با توجه به نيازهاي خاص آنان است .در حال حاضر عقايد غلطي در رابطه با تغذيه ورزشكاران بين مردم رواج دارد و بسياري از ورزشكاران به منظور دستيابي به اندامي ورزيده يا كاهش وزن رژيمهاي غذايي مختلف و تركيبات تجاري متنوعي را ندانسته امتحان مي كنند .
واقعيت اين است كه بسياري از افراد بدليل كمي اطلاعات تغذيه اي حتي در حالت عادي نيز از يك الگوي غذايي مناسب كه تامين كننده انرژي , پروتئين و بسياري از ريز مغذي هاي ضروري آنان باشد برخوردار نيستند . ارتباط زيادي بين فعاليت و رژيم غذايي وجود دارد . بدن در فعاليتهاي مختلف نيارهاي غذايي متفاوتي دارد كه نه تنها نوع ماده غذايي مصرفي بلكه زمان مصرف آن نيز بسيار با اهميت است .

کاهش روزانه مصرف الکل خطر مرگ را کاهش می‌دهد


کارشناسان می گویند که حدود ۴۶۰۰ نفر در انگلستان اگر فقط نیم واحد از میزان مصرف روزانه الکل (معادل یک لیوان شراب در هفته) خود را کم می کردند، زنده می ماندند.
گزارش دانشگاه آکسفورد هشدار می دهد که استفاده از الکل ریسک بسیاری از بیماری های مزمن را بالا می برد.