بی اشتهائی کودک



راهکارهای درمان بی اشتهایی کودکان

بی‌اشتهایی کودکان در دنیای امروز یکی از دغدغه‌های اصلی بسیاری از والدین محسوب می‌شود که نگران سوءتغذیه فرزندشان هستند...

راهکارهای درمان بی اشتهایی کودکان بهبود وضعیت تغذیه،‌ گسترش و در دسترس بودن انواع خوراکی‌ها و البته تولید انبوه تنقلات متنوع اشتهای ناچیز معده‌های کوچک را به سرعت اشباع می‌کند و هنگامی که والدین مشاهده می‌کنند​ فرزندشان سر سفره غذا از خوردن امتناع دارد نگران و حیران می‌مانند که چگونه او را به خوردن تشویق کنند.
گاه اصرار والدین و امتناع کودک کار را به جای باریک می‌کشاند و بی‌اشتهایی به یک مساله بغرنج در روابط آنان تبدیل می‌شود؛ غافل از این‌که بی‌اشتهایی دلیلی دارد که باید در پی رفع آن بود.
بی‌اشتهایی یا لجبازی؟!
گاهی غذانخوردن از بی‌اشتهایی نیست، بلکه از لجبازی‌ کودک ناشی می‌شود. کودکان بویژه در سه تا شش سالگی از توجه والدین نسبت به تغذیه خود آگاهند و گاه آن را به ابزاری برای لجبازی، مقاومت و گرفتن امتیاز تبدیل می‌کنند.
این کار اگر به عادتی دائمی تبدیل نشود برای کودکان، مشکل سوءتغذیه ایجاد نخواهد کرد، چون بالاخره امتناع کودک حدی دارد و اشتهایش بر لجبازی می‌چربد.
تغذیه سالم
عادات غذایی کودکان از هشت ماهگی شکل می‌گیرد و پس از آن غذاخوردن با خلق و خو، روابط و رفتارهای کودک پیوند می‌خورد. به این معنا که از آنها تاثیر می‌پذیرد و برای مثال ممکن است به دلیل لجبازی یک غذا یا خوراکی خاص را نخورد.
بالطبع رفتارهای والدین بویژه مادران در اوایل دوره شکل‌گیری عادات تغذیه‌ای کودک در نحوه تغذیه وی در سال‌های بعد موثر است.
برخی کودکان تا نوجوانی یاد نمی‌گیرند که سر میز یا سفره بنشینند و غذا بخورند و معلوم است که مانند تمام​ ناهنجاری‌های رفتاری کودکان در این‌باره هم باید والدین را مقصر دانست!
متخصصان تغذیه معتقدند:کودکان نباید تا پیش از 2 سالگی طعم نمک را بچشند. پس از آن نیز باید همواره غذاهای کم‌نمک بخورند. عادت کردن به نمک و مصرف آن علاوه بر تغییر ذائقه کودک، مشکلات جسمی و احتمال ابتلا به بیماری‌هایی نظیر فشار خون را در آنها (در آینده) افزایش می‌دهد.
پس از نمک انواع تنقلات متهم ردیف بعدی هستند. تنقلات شور، ترش و شیرین، چرب و پرادویه و افزودنی‌های مجاز و غیرمجاز نظیر ذرت بو داده، پفک، چیپس، بستنی، بیسکویت، شکلات، کاکائو و... نه‌تنها سلامت کودک را به خطر می‌انداز​د، بلکه اشتهای وی را به قول معروف کور می‌کند.
کودکان هنگام گرسنگی برای مصرف تنقلات تمایل شدید نشان می‌دهند و اگر این خوراکی‌ها در دسترس باشند یا والدین در مقابل اصرار آنها بالاخره تسلیم شوند تنقلات را با اشتها می‌خورند و از وعده غذایی اصلی بازمی‌مانند.
انواع تنقلات برخلاف تصور برخی والدین ارزش تغذیه‌ای خاص ندارند و در تقابل به دلیل استفاده از مواد شیمیایی، نگهدارنده‌ها، طعم‌دهنده‌های مصنوعی و ... مضرند.
بدتر این که برخی والدین تنقلات بویژه بیسکویت و کیک و کلوچه را جایگزین وعده اصلی غذایی می‌پندارند و از این طریق خود را از طبخ غذا برای کودک یا خوراندن غذا به وی معاف می‌کنند.
بسیاری نیز در برابر اصرارهای کودک برای مصرف تنقلات هیچ تفاوتی نشان نمی‌دهند یا شاید چون کودک‌شان را دوست دارند نمی‌خواهند او را از آنچه دوست دارد و قابل خریداری است محروم بکنند.
گروهی از والدین هم هستند که مصرف تنقلات برای فرزندشان را مایه پزدادن می‌دانند و دوست ندارند پسر همسایه پفک بخورد و فرزندشان به دست او نگاه کند و حسرت بخورد!
نکات مهم
بی‌اشتهایی دائمی کودکان و امتناع از خوردن وعده‌های اصلی غذایی با مشکلات رفتاری والدین نسبت به کودک ارتباط مستقیم دارند.
مهم‌ترین توصیه‌های متخصصان علوم تربیتی به والدین برای مقابله با بی‌اشتهایی و عادات تغذیه‌ای نادرست کودکان عبارتند از:
ـ ماست کم‌چرب،‌ سبزیجات تازه، میوه‌ها و انواع سالاد به افزایش اشتهای کودک کمک می‌کند. در مقابل انواع سس‌ها، نوشابه‌های گازدار، خوراکی‌های چرب و تنقلات از اشتهای کودک می‌کاهد.
ـ از خوراندن انواع تنقلات به کودکان حداقل یک ساعت پیش از وعده غذایی اصلی خودداری کنید.
ـ‌ کودک را عادت ندهید​ یک نوع غذای مخصوص به خود را در وعده اصلی بخورد. از همان غذایی که برای اعضای خانواده پخته‌اید به او بخورانید مگر این که از غذایی واقعا بدش بیاید.
ـ اجازه ندهید کودکان انواع فست‌فودها را به عنوان وعده غذایی اصلی بخورند. مصرف ساندویچ، پیتزا، همبرگر و... باید به یک یا دو وعده در هفته محدود شود.
ـ به سلیقه کودک در غذا خوردن توجه کنید. اگر غذایی را دوست دارد و با لذت می‌خورد در وعده‌های بیشتری برایش بپزید. قاشق، چنگال، بشقاب و حتی وسایل مرتبط با سفره یا میز غذا را با سلیقه وی تهیه کنید.
ـ اگر بی‌دلیل از خوردن غذا امتناع می‌کند یا لج کرده است زیاد اصرار نکنید که غذایش را بخورد. فقط کافی است به او بگویید هر وقت گرسنه شد می‌تواند غذایش را بخورد.
ـ کودکان بهانه‌گیر را در تهیه مواد اولیه غذا و پخت آن مشارکت دهید. اگر کودک در پخت غذا مشارکت داشته باشد برای خوردن آن انگیزه و تمایل بیشتری خواهد داشت. چیدن میز یا سفره نیز گزینه خوبی است.
ـ طوری رفتار نکنید که انگار غذا خوردن یا نخوردن کودک برای شما امری حیاتی است.
ـ هنگام غذا خوردن محیط آرامی فراهم کنید که عاری از تنش، دعوا و بدگویی باشد.
ـ آداب غذا خوردن برای مثال شستن دست‌ها، نشستن کنار سایر اعضای خانواده و... را به کودک ​ تذکر بدهید تا بداند​ موظف است این آداب را رعایت کند. کودکان از این آداب استقبال می‌کنند و آن را به مثابه یک بازی محبت‌آمیز با اعضای خانواده و نشانه صمیمیت و همبستگی با کسانی تلقی می‌کنند که دوستشان دارند.
ـ ساعات مشخصی برای تناول ناهار و شام خانواده در نظر بگیرید تا کودک بداند وقت غذا خوردن چه زمانی است.
ـ کودک را مجبور نکنید بیش از اندازه‌ای که میل دارد غذا بخورد. احساس بدی که از پر بودن بیش از حد معده ناشی می‌شود می‌تواند برای وی نوعی مقاومت روانی در مقابل غذا خوردن بویژه در حضور والدین ایجاد کند.

ـ لازم نیست کودک زیاد غذا بخورد. اگر از نیازهای تغذیه‌ای کودک آگاهی داشته باشید می‌توانید با مقدار کمتر غذاها، پروتئین، کلسیم، آهن و سایر املاح و ویتامین‌ها را به بدن وی برسانید.

آب میوه - دندان کودک


آبمیوه زیاد برای دندان‌ کودکان مضر است

آبمیوه زیاد برای دندان‌ کودکان مضر است

دندانپرشکان به والدین هشدار می‌دهند که نوشیدنی‌های میوه‌ای به مقدار زیاد به کودکان خود ندهند چرا که میزان بالای اسید و شکر در این آبمیوه‌ها می‌تواند به دندان‌ آنها آسیب رسانده و موجب پوسیدگی شود.

به گزارش ایسنا، «کتی هارلی» رئیس بخش دندان دانشکده رویال لندن در این باره گفت: آب و مقداری شکلات می‌تواند انتخاب بهتری در این زمینه باشد.
وی ادامه داد: تنها نوشیدنی‌های سالم برای دندان‌ها آب و شیر هستند.
هارلی اضافه کرد: کودکان نوشیدنی‌های میوه‌ای را در روز چندین بار استفاده می‌کنند در حالی که این میزان فقط باید برای درمان بیماری مصرف شود و نوشیدن آبمیوه یک بار در هفته کفایت می‌کند

منبع: http://www.hamshahrionline.ir/news-172106.aspx

روغن ماهی


مصرف روغن ماهی موجب تقویت هوش کودکان مي‌شود

کارشناس و مشاوره علوم تغذیه و رژیم درمانی گفت: مصرف روغن ماهی عامل مهمی برای تقویت هوش کودکان به شمار می‌رود.
"سمیه صمدی" در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه مازندران، اظهار داشت: کودکانی که صبحانه می‌خورند دارای قابلیت تمرکز بیشتر و حافظه یادگیری بهتر هستند و علاوه بر آن در کلاس‌های آموزش درس‌هاي مفهومي از جمله ریاضی بهتر عمل می‌کنند.
وی ادامه داد: تمام صبحانه‌ها یکسان نیستند؛ بهتر است از دادن شکر فراوان یا قهوه به کودکان در وعده صبحانه خودداری شود.
195-2.jpgکارشناس و مشاوره علوم تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: مصرف غلات در صبحانه یک غذای سالم برای حفظ انرژی کودکان در طول ساعات مدرسه محسوب می‌شود که از اهمیت خاصی هم برخوردار است؛ در صورتی که کودک علاقه‌ای به مصرف غلات در صبحانه نداشته باشد می‌توان از تخم مرغ استفاده كرد.
صمدی با بیان این‌که ماهی‌های چرب از جمله ماهی آزاد، ماهی تن و ساردین منبع قوی اسیدهای چرب امگا سه محسوب می‌شوند، عنوان كرد: مصرف اين‌گونه ماهي ها به طور چشمگیری به تقویت سلول‌های مغز براي افزایش یادگیری و تمرکز کودک کمک می‌کنند البته امگا سه از منابع دیگری از جمله گردو و بادام هم دریافت می‌شود.
وی یادآور شد: مصرف روغن ماهی عامل مهمی برای تقویت هوش کودکان به شمار می‌رود.
کارشناس و مشاوره علوم تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: دریافت غلات کامل در طول روز به دلیل آنکه سرشاز از ویتامین B هستند به افزایش عملکرد حافظه کمک زیادی می‌کنند.
صمدی با اشاره به این‌که نان‌های کامل برخلاف نان سفید انرژی را به آرامی و یکنواخت در بدن آزاد می‌کند، افزود: این امر به کودک کمک می‌کند تا قند خون منظمی داشته باشد و سبب افزایش سطح تمرکز و هوشیاری کودک می‌شود.
وی با بیان این‌که کمبود آهن سبب کاهش سطح عملکرد شناختی فرد می‌شود، اظهار كرد: غذاهای سرشار از آهن همچون گوشت، میوه‌های خشک، غلات کامل و حبوبات سطح انرژی و تمرکز کودک را در طول روز افزایش می‌دهند.
کارشناس و مشاوره علوم تغذیه و رژیم درمانی با تاکید بر این که بهتر است مصرف غذاهای دارای کافئین برای کودکان محدود شود، اظهار كرد: کافئین در چای، قهوه و نوشابه های گازدار وجود دارد كه می‌تواند سبب عدم تمرکز و بی‌قراری کودکان در مدرسه شود.
صمدی خاطرنشان کرد: کودکان در سنین مدرسه باید هر دو تا چهار ساعت یک بار غذا بخورند تا فعالیت سیستم عصبی و عملکرد مغزی مطلوب داشته باشند. بهتر است برای کودکان میان وعده‌های با ارزش غذایی بالا از جمله آجیل‌ها، میوه، سبزیجات و ساندویج‌های خانگی در نظر گرفته شود.
منبع : خبرگزاری ایسنا

مواد غذایی سالم برای صبحانه کودک را بشناسید

مواد غذایی سالم برای صبحانه کودک را بشناسیدکارشناس و مشاوره علوم تغذیه و رژیم درمانی گفت:کودکانی که صبحانه می‌خورند دارای قابلیت تمرکز بیشتر و حافظه یادگیری بهتر هستند و علاوه بر آن در کلاس‌های آموزش درس‌های مفهومی از جمله ریاضی بهتر عمل می‌کنند.
"سمیه صمدی" در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار داشت: تمام صبحانه‌ها یکسان نیستند؛ بهتر است از دادن شکر فراوان یا قهوه به کودکان در وعده صبحانه خودداری شود.
کارشناس و مشاوره علوم تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: مصرف غلات در صبحانه یک غذای سالم برای حفظ انرژی کودکان در طول ساعات مدرسه محسوب می‌شود که از اهمیت خاصی هم برخوردار است؛ در صورتی که کودک علاقه‌ای به مصرف غلات در صبحانه نداشته باشد می‌توان از تخم‌مرغ استفاده کرد.

نكات تغذیه‌ای مفید برای مادران شیرده

نكات تغذیه‌ای مفید برای مادران شیرده
متخصصان تغذیه همواره توصیه می‌كنند تغذیه سالم و صحیح برای مادرانی كه به نوزادان خود شیر می‌دهند برای سلامت مادر و كودك ضروری است.
 متخصصان آكادمی تغذیه و رژیم غذایی در آمریكا چند نكته و دستورالعمل مهم تغذیه‌ای را برای مادران شیرده ارائه كرده‌اند كه عبارتند از:
- روزانه مایعات زیاد بنوشید
- خود را به مصرف حداكثر 300 میلی گرم كافئین در روز محدود كنید.
- هرگز الكل مصرف نكنید اما در عوض آب زیاد بنوشید.
- از مصرف ماهی‌هایی كه جیوه دارند مثل كوسه ماهی پرهیز كنید اما از سایر ماهی‌ها در هفته مصرف كنید.

- از مصرف غذاهایی كه كودكتان را عصبی می‌كنند، پرهیز كنید.

ماهي در مقابل زوال عقل



پژوهشگران مي‌گويند گوشت قرمز بر خلاف گوشت ماهي زوال عقل را تجديد مي‌کند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه،طبق تحقيقي که در مجله New England Journal of Medicine به چاپ رسيده است، مصرف غذاهاي غني از ماهي مي‌تواند احتمال ابتلا به زوال عقل 1 تا 19 درصد کاهش دهد.طبق تحقيقاتي که پژوهشگران دانشگاه کينگ لندن روي 15 هزار داوطلب انجام داده‌اند، مصرف گوشت قرمز برخلاف گوشت ماهي مي‌تواند احتمال زوال عقل را افزايش دهد. محققان احتمال مي‌دهند دليل اين اثر گوشت ماهي، امگا 3 باشد که به ويژه در ماهي‌هاي چرب مثل تن موجود است.

منبع: http://www.salamatiran.com/NSite/FullStory/?Id=28092&type=1

گوشت شترمرغ


گوشت شترمرغ به دليل اينكه چربي و كالري بسيار كمتري نسبت به ساير گوشتهاي قرمز دارد سالم ترين گوشت است.
دكتر نياز محمد زاده هنرور، متخصص تغذيه در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران افزود: گوشت شترمرغ در دسته گوشتهاي قرمز قرار دارد و كم چرب ترين و سالم ترين گوشت قرمز محسوب مي شود اما در مقابل كلسترول و كالري آن نه تنها كمتر از گوشت گاو و گوسفند است بلكه از مرغ كم چرب تر مي باشد.
وي گفت: كالري وچربي كم اين گوشت، انتخاب مناسبي براي بيماري هاي قلبي وعروقي و افراد داراي فشار خون بالا است و مقدار زياد امگا 3 آن براي سالمندان نيز مفيد است و در پيشگيري از آلزايمر نقش مهمي دارد همچنين امگا 3 مهمترين محرك رشد در كودكان است.
محمد زاده تصريح كرد: به دليل اينكه اين گوشت سديم پاييني دارد براي افرادي كه داراي فشار خون هستند مفيد است. همچنين پروتئين و آهن بالاي آن به زنان باردار توصيه مي شود.
گفتني است، گوشت شترمرغ داراي منيزيم، روي و ويتامين B1، B2،B3 است.


تخم شتر مرغ


تخم شترمرغ




تخم اين پرنده بسيار بزرگ و هر عدد آن يك تا 2 كيلوگرم وزن دارد اما از نظر طعم و ميزان چربي و پروتئين مانند تخم مرغ است و به همان روش پخت و پز مي‌شود. تخم شترمرغ سرشار از كلسيم است و عسلي شدن آن حدودا 45 دقيقه و سفت شدن آن 2 برابر اين زمان طول مي‌كشد و هر كدام آن معادل 20 عدد تخم‌مرغ است.


تخم بوقلمون


تخم بوقلمون

تخم اين پرنده اندكي بزرگ‌تر از تخم مرغ ولي از نظر رنگ و طعم مشابه آن است. منيزيم آن از تخم پرندگان ديگر بيشتر و آهن قابل جذب‌تري دارد و به دليل غني بودن از ويتامين E لقب تخم ضدپيري به آن داده‌اند. چربي موجود در آن برخلاف تخم‌مرغ از نوع غيراشباع و كلسترول و چربي آن كمتر از تخم مرغ است.



تخم بلدر چین


تخم بلدرچين

اين تخم بيضي‌شكل و پوسته آن خالدار و رنگ آن از قهوه‌اي تيره تا آبي و سفيد است. اندازه تخم‌ها كوچك و 5 عدد آن معادل يك تخم‌مرغ است. به دليل فسفر، آهن، ويتامين B1 و B2 منبع خوبي از ويتامين‌ها و املاح معدني به شمار مي‌رود و بمب ويتامين نام گرفته است. مصرف تخم بلدرچين باعث افزايش رشد و ضريب هوشي كودكان مي‌شود.

ميزان كلسترول تخم بلدرچين از تخم مرغ معمولي كمتر است و تركيبات مغذي آن مي‌تواند باعث دفع مواد راديواكتيو، فلزات سنگين ناشي از آلودگي هوا چون سرب، جيوه و مواد زائد بدن شود. تركيبات خاص موجود در تخم بلدرچين در بزرگسالان باعث تنظيم سيستم عصبي، قلب و گوارش شده و سيكل خواب را منظم مي‌كند.

اين ماده غذايي به دليل ماده شبه‌كورتون و ضدالتهابي به درمان آسم و بيماري‌هاي التهابي چون آرتريت روماتوييد كمك مي‌كند و مواد مغذي آن در درمان كم‌خوني، كاهش استرس و ناتواني جنسي موثر است و به سبب دارا بودن ويتامين‌هاي گروه B موجب افزايش شادي، نشاط و انرژي در بدن مي‌شود. بنابراين مصرف آن را به ورزشكاران توصيه مي‌كنيم.