سرطان؛ ارمغان افزودنی‌های غیرمجاز


تغذیه سالم حق هر انسان است اما زندگی شهرنشینی و صنعتی سبب شده است که الگوهای تغذیه‌ای انسان تغییر کرده و انسان به استفاده از انواع غذاها و آشامیدنی‌های صنعتی و کنسرو‌شده گرایش پیدا کند.

غذاهایی که برای ماندگاری، طعم، رنگ و بوی آنها از انواع مواد افزودنی استفاده می‌شود؛ موادی که اگر به میزان مجاز از آنها استفاده نشود، موجب تخریب بافت‌های مختلف بدن انسان شده و در این صورت غذایی که باید به سلامت انسان کمک کند خود باعث نابودی او می‌شود. درباره خطرات استفاده از مواد افزودنی با 2نفر از متخصصان تغذیه گفت‌وگو کرده‌ایم.

دکتر منصور رضایی، متخصص تغذیه و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این‌باره به همشهری گفت: اگر مواد افزودنی درحد غیرمجاز در مواد‌غذایی یا نوشیدنی اضافه شود می‌تواند عوارض نامطلوبی به‌دنبال داشته باشد. به‌عنوان نمونه، ماده افزودنی نیترات سدیم که برای طعم، خوشرنگ کردن و جلوگیری از فساد به سوسیس و کالباس افزوده می‌شود اگر بیش از حد مجاز استفاده شود برای بدن خطرناک می‌شود چرا که کبد محل خنثی کردن و سم‌زدایی انواع افزودنی‌هاست اما تا حدی می‌تواند عمل سم‌زدایی را به‌خوبی انجام دهد بنابراین اگر مواد افزودنی که یکی از آنها نگهدارنده‌ها هستند بیش از میزان مجاز استفاده شوند، کبد نمی‌تواند عمل سم‌زدایی را انجام دهد و نتیجه آن است که مواد افزودنی در داخل بدن ذخیره شده و این مسئله سبب تخریب بافت‌های مهم بدن ازجمله قلب، کبد و سایر اندام‌ها می‌شود.

حال تصورکنید که خانمی باردار باشد و از ماده غذایی یا نوشیدنی‌ای استفاده کند که در آن بیش از حد از مواد افزودنی استفاده شده است، این مواد داخل بافت‌های چربی ذخیره شده و به جنین نیز می‌رسد.

دکتر رضایی گفت: علاوه براین، اسپارتام و ساخارین که از مواد افزودنی شیرین‌کننده هستند اگر بیش از حد استفاده شوند می‌توانند ایجاد سرطان کنند، به همین دلیل کارخانه‌ها حتما باید از افزودنی‌ها به میزان مجاز استفاده کنند. از سوی دیگر، باید نظارت‌های مستمر از سوی مسئولان ذی‌ربط در این زمینه صورت گیرد. همچنین حق مصرف‌کننده است که بداند در ماده غذایی و نوشیدنی‌ای که مصرف می‌کند چه افزودنی‌هایی وجود دارد چرا که ممکن است بدن به برخی از افزودنی‌ها حساسیت داشته باشد، به همین جهت افرادی که آلرژی دارند باید از خوردن غذاهای صنعتی خودداری کنند.

وی گفت: متأسفانه در کشورهای در حال توسعه و ازجمله در کشور ما نظارت‌ها جدی و مستمر نیست و همین امر سبب می‌شود که سلامت مردم همواره در خطر باشد.دکتر هدایت حسینی، معاون پژوهشی انستیتو تغذیه و صنایع غذایی کشور نیز در این باره گفت: افزودنی‌ها موادی هستند که به مواد‌غذایی افزوده می‌شوند و براساس عملکردی که دارند باعث بهبود طعم، رنگ، قوام، افزایش زمان ماندگاری و خواص ضدمیکربی می‌شوند.

وی افزود: مواد افزودنی به حدود 25نوع تقسیم می‌شوند که یک گروه از آنها مواد نگهدارنده هستند.دکتر حسینی گفت: افزودنی‌ها باید چند شرط داشته باشند تا بتوان آنها را به مواد‌غذایی و نوشیدنی‌ها اضافه کرد. اول اینکه از نظر کاربرد تایید شده باشند؛ یعنی براساس یک نیاز تکنولوژیک وارد موادغذایی شوند. دوم اینکه سبب فریب مصرف‌کننده نشوند و سوم آنکه استفاده از ماده افزودنی، ضرری برای مصرف‌کننده نداشته باشد.

از سوی دیگر، یک افزودنی در یک ماده غذایی می‌تواند مجاز و در ماده غذایی دیگر غیرمجاز باشد. به‌عنوان نمونه استفاده از رنگ در فراورده‌های گوشتی ممنوع اما در فراورده‌های لبنی مثل بستنی مجاز است؛ البته اگر به حد مجاز باشد. یا به‌عنوان نمونه، استفاده از نیتریت اگر درحد مجاز، یعنی 120ppm باشد مشکلی ندارد اما اگر بیش از این باشد غیرمجاز خواهد بود چرا که اگر نیتریت بیش از حدمجاز وارد فراورده‌های گوشتی شود می‌تواند با پروتئین‌های گوشت ترکیب شده و تولید نیتروامین کند که یک ماده سمی است و برای بدن خطر دارد. استفاده از نیتریت در پنیر ممنوع است و به هیچ عنوان حد مجاز ندارد.

دکتر حسینی خاطرنشان کرد: در فصل تابستان مردم باید از خرید نوشیدنی‌ها و شربت‌هایی که به صورت فله در بازار وجود دارد جداً پرهیز کنند چرا که ممکن است مواد افزودنی غیرمجاز داشته باشند که قطعا روی سلامت آنها تأثیرات نامطلوب خواهد داشت.


.

ر‍ژیم غذایی مدیترانه‌ای از بیماری قلبی و دیابت پیشگیری می‌کند


تحقیقات پزشکی در اسپانیا نشان می‌دهد که پیروی کردن از ر‍ژیم غذایی مدیترانه‌ای از ابتلا به بیماریهای خطرناک نظیر بیماریهای قلبی و دیابت جلوگیری می‌کند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از خبرگزاری خاورمیانه، این تحقیقات حاکی است: پیروی از رژیم غذایی کشورهای حوزه دریای مدیترانه از ابتلا به بیماریهای مزمن و خطرناک نظیر بیماریهای قلبی و دیابت و چاقی پیشگیری می کند و همچنین تا حد زیادی برای سلامت روانی و ذهنی انسان مفید است.

تغذیه مناسب برای محافظت از بینایی


مواد غذایی که می‌خورید نقش مهمی در بینایی سالم دارد و ممکن است به پیشگیری از اختلالاتی مانند تحلیل رفتن لکه زرد شبکیه چشم (دژنراسیون ماکولا)، آب مروارید (کاتاراکت) و آب سیاه (گلوکوم) کمک کند.

به گزارش سرویس علمی، پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ این منابع غذایی حاوی ویتامین‌های ضروری می‌توانند به بهبود سلامت بینایی کمک کنند:
 ویتامین A: گوجه فرنگی، هویج، اسفناج و و شیر غنی‌شده از جمله منابع غذایی این ویتامین هستند.
ویتامینC : پرتقال، توت فرنگی، فلفل و کلم براکلی حاوی این ویتامین هستند.
ویتامین E: جوانه گندم، روغن‌ها، مغزها و تخمه‌های خوراکی.
مواد مغذی زی‌گزانتیتن و لوتئین: سبزی‌های برگ‌دار سبر، کیوی، نخود سبز، کلم براکلی، ذرت، انگور قرمز و پرتقال.

استفاده از ظروف یک بار مصرف گیاهی تیره و لکه دار مضر است

هنگامی که در مقابل نور به ظروف یک بار مصرف گیاهی نگاه می کنید، نباید تیرگی یا لکه سیاه در آن ها مشاهده شود.
به گزارش سرویس علمی، پزشکی باشگاه خبرنگاران به نقل از وب دا؛ خاتون برسیاه، کارشناس مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ضمن بیان این مطلب گفت: باید ظروفی انتخاب شوند که رگه رگه نبوده و سطح یکنواختی داشته باشند.

خاتون برسیاه اظهار کرد: در ترکیب ظروف یک بار مصرف گیاهی، هیچ ماده شیمیایی استفاده نمی شود و این امر موجب شده در هنگام استفاده از مواد غذایی داغ و چرب هیچگونه ماده مضری از آن وارد غذا نشود.

وی ابراز کرد: ظروف مذکور با تجزیه سریع در مدت 6 ماه به چرخه طبیعت بر می گردند و هیچ آسیبی به محیط زیست وارد نمی کنند.

برسیاه تأکید کرد: ظروف یک بار مصرف گیاهی هیچ وابستگی به مواد نفتی نداشته و می توان از آن ها در دمای بالا نیز استفاده کرد.

نوشابه های بدون قند هم منجر به افزایش وزن می شود

تحقیقات نشان داده است که حتی نوشابه های بدون قند نیز ذائقه افراد را تغییر داده و در طولانی مدت منجر به افزایش وزن در این افراد می شود.
دکتر تیرنگ نیستانی، متخصص تغذیه در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران افزود: مطالعات نشان داده است حتی افرادی که نوشابه بدون قند استفاده می کنند، این شیرین کننده ها ذائقه افراد را به نحوه چشمگیری تغییر می دهند و در طولانی مدت این افراد افزایش وزن پیدا می کنند.
نیستانی تصریح کرد: تحقیقاتی روی موش آزمایشگاهی در خصوص مضرات نوشابه انجام شده به این موشها به مدت 6 ماه نوشابه گازدار خوراندند و تغییرات متابولیک و مرضی را در قلب و عروق این حیوانات مشاهده کردند.

خربزه از بیماری‌های قلبی و عروقی پیشگیری مي‌كند

16-243.jpgیک کارشناس تغذیه در يزد، گفت: مصرف خربزه در پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی نقش به سزایی دارد.
"یوسف نقیایی" در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه یزد، با اشاره به اينكه میوه خربزه در زمره میوه‌های شیرین قرار مي‌گيرد، اظهار کرد: هر یکصد گرم خربزه، 8 گرم کربوهیدرات دارد که بیشترین نوع قند موجود در آن از نوع گلوکز و فروتوز است، بنابراین مصرف بیش از حد آن برای بیماران دیابتی توصیه نمی‌شود.

درون آب ورزش كنيد


1960-1.jpgكارشناسان بهداشت عمومي در آمريكا مي‌گويند ورزش كردن در داخل آب، روشي كم فشار و موثر براي تقويت عضلات و سوزاندن كالري است.
به گزارش سرويس «سلامت» ايسنا به نقل از سايت اينترنتي ماي هلت ديلي نيوز، كارشناسان شوراي فعاليت بدني در آمريكا تاكيد كردند مزاياي بالقوه ورزش كردن در داخل آب عبارتند از:
- كاهش فشار روي عضلات و مفاصل و كاهش خطر مصدوميت يا درد ناشي از انجام تمرينات بدني - آب نيز به نوبه خود به مقاومت تمرينات مي‌افزايد و شرايط بهتري را براي ورزش كردن ايجاد مي‌كند - افزايش انعطاف‌پذيري در انجام تمرينات در آب كه ممكن است در خارج از آب هميشه امكان‌پذير نباشد. اين مزيت به ويژه در مورد افرادي صدق مي‌كند كه مبتلا به آرتريت يا مشكلات ديگري هستند كه طيف تحركات بدني آنها را محدود مي‌سازند.

مصرف متعادل ذرت در پيشگيري از بيماري‌ها موثر است


18-43.jpgمهمترين خواص ذرت كه تاكنون شناخته شده‌اند شامل كنترل ديابت، پيشگيري از مشكلات و ناراحتي‌هاي قلبي، كاهش فشار خون و نيز پيشگيري از بروز نارسايي‌هاي عصبي مادرزادي هستند.
به گزارش سرويس «سلامت» ايسنا، ذرت يكي از پرمصرف ترين غلات در جهان است كه به شكل‌هاي مختلف در برنامه غذايي مردم بسياري از كشورها سرو مي‌شود. اين منبع غذايي مفيد نه تنها كالري لازم براي سوخت و ساز روزانه را به بدن مي رساند بلكه در عين حال يك منبع غني از ويتامينهاي آ ، ب، اي و بسياري از مواد معدني محسوب مي‌شود.

به جاي نوشابه‌هاي ورزشي، موز بخوريد

moz.jpgدر يك مطالعه جديد معلوم شد، براي افرادي كه ورزش مي‌كنند موز منبع انرژي بهتر و مرغوبتري نسبت به نوشابه‌هاي ورزشي است.
به گزارش سرويس «سلامت» ايسنا، موز كه يك منبع غذايي غني از پتاسيم و ريزمغذي‌ها است در افزايش طاقت و توان بدن تاثير قابل ملاحظه‌اي دارد و به همين خاطر به افرادي كه ورزشكار هستند توصيه مي‌شود آن را تا حد امكان جايگزين نوشابه‌هاي ورزشي كنند.
به نوشته روزنامه ديلي اكسپرس، متخصصان تغذيه تاكيد دارند موز نه تنها مي‌تواند به همان اندازه نوشابه‌هاي ورزشي انرژي بدن را تامين كند بلكه در عين حال نوع قند موجود در آن به مراتب سالم‌تر از قند موجود در اين نوشابه‌ها است.
اين متخصصان مي‌گويند: موز علاوه بر اينكه منبع غني‌تري از ريزمغذي‌ها است در عين حال حاوي آنتي اكسيدان‌هاي مفيدي است كه هرگز در نوشابه‌هاي ورزشي يافت نمي‌شوند.
دكتر ديويد نيمن از دانشگاه كاروليناي شمالي كه در اين مطالعه حضور داشته متذكر شد: موز به مراتب يك منبع انرژي سالم‌تر و مفيدتر براي افرادي است كه فعاليت بدني شديد دارند و طاقت بدن را افزايش مي‌دهد.

خواص بارهنگ

بارهنگ
  گياه بارهنگ
اين گياه در جاهاي مختلفي مي رويد و انواع مختلفي دارد. معمولاً از دانه هاي اين گياه استفاده مي شود. از اين گياه براي ناراحتيهاي تنفسي استفاده مي شود و يكي از گياه هاي لعاب دار و داراي ماده سافورين است.

دانه هاي آن را در آب خيس مي كنند. اين گياه عوارض جانبي ندارد. از برگ اين گياه به وفور استفاده مي شود و برگ آن خاصيت ضد عفوني كننده دارد و همچنين دانه اين گياه هم خاصيت ضد عفوني كننده و خلط آوري خوبي براي دستگاه تنفسي دارد.