خواصّی بزرگ نهفته در گردو یی كوچک


 ترجمه و گردآوری: آرزو حقیقیان رودسری 
درخت گردو   یكی از انواع گونه‌ های خانواده گردوست كه دارای انواع مختلفی می‌ باشد. محل اصلی رویش این درخت اروپای شرقی است ولی در حال حاضر در آمریكای شمالی، اروپا، آفریقای شمالی و سایر مناطق معتدل دنیا كشت می‌ شود. گردو دارای ۳ گونه اصلی است كه معروفترین آن گردوی انگلیسی بوده كه گردوی ایرانی نیز نام دارد. این گردو بومی‌ آسیا و اروپاست و پوسته آن نسبتا به راحتی قابل جدا شدن می‌ باشد. این نوع گردو بطور وسیعی در دسترس بوده و به اشكال مختلف (با پوست، بدون پوست و خرد شده) به فروش می‌ رسد.
غلظت زیاد (بیش از ۱۰ درصد) تركیباتی مانند تانن‌ ها در برگ درخت گردو آن را مورد توجه گیاه‌ شناسان قرار داده است. تانن‌ ها سبب استحكام بافت‌ ها شده و به آن‌ ها قابلیت حفاظت از پوست و كنترل التهاب و خارش را می‌ دهد. طبق تحقیقات انجام شده، برگ‌ های درخت گردو خواص ضد باكتریایی و ضد انگلی دارند و بیشتر در مواردی مثل از بین بردن حشرات و درمان عفونت‌ های انگلی به كار می‌ روند.

كاكائو، دوست همه» قلبها!


نوشته  : دكتر رضا امانی دانشیار و مدیر گروه تغذیه دانشگاه جندی شاپور اهواز 
با نگاهی به تاریخچه كاكائو، در می‌ یابیم كه از كاكائو به اشكال مختلفی استفاده می‌ شده است، به طوری كه در گذشته به عنوان دارو و روشی برای درمان استفاده می‌ شده و امروزه نیز، كاربرد آن در برخی بیماری‌ های مزمن مطرح شده است.تركیبات كاكائو كه ایجاد كننده اثرات بیولوژیک هستند در درجه اول اهمیت شامل فلا‌ ونوئید‌ ها و در درجه دوم اسید استئاریک می‌ باشند. فلا‌ ونوئیدها متعلق به خانواده پلی فنول‌ های گیاهی هستند كه نقش‌ های متعددی همچون توان آنتی اكسیدانی، مهار تجمع پلا‌ كت‌ ها، ضد التهاب، اثر سودمند بر پروفایل لیپیدی وكاهش فشار خون را دارا هستند و خود به گروه‌ های مختلفی تقسیم می‌ شوند كه مهمترین آن‌ ها شامل: فلا‌ وانون، فلا‌ وانول، فلا‌ ونول، آنتوسیانین، پرو آنتوسیانین و فلا‌ ون می‌ باشد.
كاكائو و مشتقات آن از نظر فلا‌ وانول‌ ها نظیر كاتچین، اپی كاتچین و پرو آنتوسیانین (پلی مری از كاتچین و اپی كاتچین) غنی هستند.
اسید استئاریک موجود در كاكائو، با اینكه یک اسید چرب اشباع است به عنوان یک عامل سودمند در میان چربی‌ های اشباع رژیم غذایی مطرح است.این اسید چرب در كاهش فشار خون و تجمع پلا‌ كت‌ ها نقش بسزایی داشته، اثرات سودمندی بر پروفایل لیپیدی دارد.

تغذیه با عشق مادر و محبت پدر!


نوشته  : ركسانا خوشابي 
عشق مادری، محبتی است كه از ته دل آرزو دارم هر كودكی، لا‌ اقل ذره‌ ای از آن را تجربه كرده باشد، عشقی كه قابل مقایسه با هیچ عشق زمینی دیگری نیست. هر چند كه بیشتر كودكان، آن را چنان بدیهی دریافت می‌ كنند كه تصوری از فقدان آن ندارند، مثل ما كه تصوری از فقدان نورآفتاب، آفتاب گرم و زندگی بخش نداریم!
مادر كودكش را دوست دارد، چون <هست>، نیازی نیست كودک برای محبوب بودن كوشش كند، چون مادر، به هر حال او را دوست دارد، دست‌ هایش گرم و مهربان است، آغوشش امن و پرمحبت است و همین كه كودكش را می‌ بیند، زیباترین عشق عالم در نگاهش موج می‌ زند.
متاسفانه كودكانی كه از عشق اصیل مادری محروم بوده‌ اند، هرگز تصوری از بعد زیبای زندگی پیدا نمی‌ كنند. به همین دلیل چنین فقدانی در برخی از این كودكان  زمینه‌ ساز اختلا‌ لا‌ ت و بیماری‌ های روانی و انواع جرم‌ ها و بزهكاری‌ هاست. فقدانی، كه زندگی را زشت و دنیا را جایگاهی ناامن و ترسناک جلوه می‌ دهد.

سالم شروع كنید، سالم بمانید


نوشته : سالومه آرمین كارشناس ارشد علوم تغذیه 
از كجا شروع كنیم؟
به محض تصمیم شما و متخصص تغذیه یا اطفال برای شروع آموزش غذاهای جامد به كودكتان; با یک نوع ماده غذایی (ترجیحا غلا‌ ت نوزاد همراه با پوره گوشت) شروع كنید و هر بار یک نوع را به كودک معرفی كنید. برای شروع غذای جدید، بین ۲ تا ۴ روز فاصله بگذارید. این امر به شناسایی حساسیت غذایی كمک می‌ كند. در صورتی كه به یک واكنش به غذا مانند قرمزی پوست یا ناراحتی معده شک كردید، دادن آن غذا را متوقف و با متخصص تماس بگیرید.
كوچک فكر كنید
نوزادان معده كوچكی دارند و نیاز به تغذیه مكرر و كوچک دارند. با یک قاشق مرباخوری غذا شروع كنید و تدریجا با افزایش پذیرش كودک آن را زیاد كنید و مراقب باشید چه موقع او احساس سیری را نشان می‌ دهد. توجه به این كه اشتهای كودک ممكن است از روزی به روز دیگر تغییر كند به منظور تطبیق اندازه هر وعده با آن مهم است.

نوجوان تغذيه را جدي بدان

نوشته  : برليانت بزرگمهر 
نوجوانی دورانی بسیار خاص و مخاطره‌ آمیز است. تغذیه و سلا‌ مت نوجوانان به دلا‌ یل مختلف از اهمیتی ویژه برخوردار است زیرا:
— نوجوانان گروه كثیری از جامعه ما را تشكیل می‌ دهند زیرا جمعیت كشور ما جمعیتی جوان است. حداكثر افراد جامعه را كودكان و نوجوانان در برمی‌ گیرند.
— نوجوانان در مرحله رشد سریع هستند و برای تامین آهنگ سریع رشد، نیازهای تغذیه‌ ای آنان باید حتما به مقدار كافی تامین شود.
— این گروه سنی، در مرحله انتقال از دوران كودكی به دوران جوانی هستند به همین دلیل تغییرات وسیع و گسترده‌ ای در وضعیت روحی و شخصیتی آنان رخ می‌ دهد كه این امر تاثیرات مهم و قابل توجهی بر تغذیه و سلا‌ متشان به جا می‌ گذارد.
— به علت تغییرات هورمونی كه در بدن نوجوانان رخ می‌ دهد دگرگونی‌ های شخصیتی و خلقی در آنان بروز می‌ نماید و به همین علت تغییرات وسیعی در انتخاب الگوی غذایی و رفتارهای تغذیه‌ ای این گروه ایجاد می‌ شود.

از امنیت غذا چه می دانیم؟


نوشته  : فریبا ابراهیمی، فوق لیسانس سم شناسی و دكتر پیمان غلام نژاد 
مقدمه:
امروزه مهم‌ ترین مسئله‌ ای كه برای مصرف كنندگان مواد غذایی حاصل از چرخه‌ های تولید در سطح جهان مطرح می‌ باشد، برقراری یک سیستم فراگیر كنترل عوامل آلوده‌ كننده و یاخطر زا در كالا‌ های غذایی می‌ باشد.به عبارت دیگر كسب اطمینان از سلا‌ مت غذا یكی از با اهمیت‌ ترین دغدغه‌ های فكری خریداران است، این مهم از طریق اجرای یک سیستم واحد در صنایع غذایی مختلف تحت عنوان  تٴٴابمیسر گردیده است.
این سیستم ابزاری برای بازرسی و كنترل بهداشتی مواد غذایی و شناسایی، ارزیابی وكنترل عوامل خطرزا برای سلا‌ مت در چرخه تولید و همچنین معیاری برای مبادله كالا‌ های غذایی در تجارت جهانی است.
بعد از بهره گیری چرخه تولید یک فراورده غذایی از اجرای این سیستم، مصرف كننده میتواندبا اطمینان كامل از سلا‌ مت غذا در تمام مراحل تولید وعرضه محصول و قابل پیگرد قانونی بودن هر نوع خطا و نقص احتمالی در تولید كه برای سلا‌ متی مخاطره آمیز باشد اقدام به خرید و مصرف كالا‌  نماید و این امر در عین جلب اعتماد بیشتر برای فروش و افزایش درآمد برای تولید كننده، سبب جلوگیری از به هدر رفتن سرمایه نیز می‌ گردد.

تندرستی با انتخاب غذای سالم


نوشته  : دكتر محمد رضا وفا متخصص تغذیه، استادیار دانشگاه علوم پزشكی ایران 
شناخت عوامل موثر بر سلا‌ مت تغذیه‌ ای به منظور تنظیم برنامه غذایی متعادل و متناسب، انتخاب غذاهای متنوع از گروه‌ های غذایی مختلف و اطمینان از دریافت كالری، ویتامین‌ ها و املا‌ ح مورد نیاز، مورد توجه تمامی‌ افراد دست‌ اندركار امر سلا‌ مت و افراد جامعه است. هدف از نگارش این مطلب افزایش توجه شما نسبت به انتخاب آگاهانه غذا  می‌ باشد و نتیجتا ایجاد انتظار منطقی كه این انتخاب باعث ارتقاء شانس شما برای برخوردار بودن از سلا‌ متی و فعالیت كافی در هر سنی كه هستید، بشود.
مطالعات مختلف نشان داده‌ اند كه انتخاب برنامه غذایی سالم همراه با ورزش منظم و پرهیز از مصرف سیگار، می‌ تواند باعث حذف ۸۰ درصد موارد بیماری قلبی و ۷۰ درصد برخی از انواع سرطان‌ ها شود. از طرفی، مصرف مقادیر زیاد از انواع غذاهای نامناسب، و مصرف زیاد غذا، باعث افزایش شانس بروز سرطان، چاقی، بیماری‌ های قلبی، دیابت، اختلا‌ لا‌ ت گوارشی و كاهش قدرت بینایی در ارتباط با روند سالمندی می‌ شود.

كلید سلامت قلب در سفره» ما


نوشته  : زهرا فرهناك دانشجوي كارشناسي ارشد بهداشت در تغذيه 
شیوع بیماری‌ های قلبی _عروقی در بین مردم كشورهای توسعه یافته ودر حال توسعه روبه افزایش است. عوامل مختلفی در ایجاد بیماری‌ های قلبی _ عروقی موثرند شامل: چاق بودن، افزایش غیر طبیعی چربی‌ های خون ( كلسترول، تری گلیسرید، ...)، بالا‌  بودن فشار خون، دیابت، رژیم غذایی نادرست، ‌ عدم تحرک و بسیاری از موارد دیگر كه بارها از طرف متخصصین و كارشناسان به آن‌ ها اشاره شده است. باتوجه به شیوع بالا‌ ی بیماری قلبی در تمام دنیا، در این شماره و شماره‌ های بعدی سعی شده است از بین عواملی موثر بر وضعیت قلبی _عروقی، به نقش مهم رژیم غذایی پرداخته شود چرا كه آگاهی از رژیم غذایی صحیح برای بیماران قلبی و همچنین افراد سالم جامعه به جهت پیشگیری از بروز بیشتر بیماری، بسیار ضروری می‌ باشد. همچنین به دلیل ارتباط نزدیک بین پرفشاری خون (فشار خون بالا‌ ) و بروز بیماری‌ های قلبی در آینده،  تا حد امكان به این مورد نیز پرداخته می‌ شود.

آلزایمر، دزد حافظه


نوشته  : منیره دادخواه كارشناس ارشدتغذیه، انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی كشور 
در كشور ما جوانان بخش قابل ملا‌ حظه ای از هرم جمعیتی را تشكیل می‌ دهند، این جمعیت جوان در آینده‌ ای نه خیلی دور به سالمندانی با مشكلا‌ ت، بیماری‌ ها و مسائل خاص خود تبدیل می‌ شوند. در ضمن بخش كوچكتری از جمعیت كشور در زمان حال را نیز سالمندان عزیز تشكیل می‌ دهند. بیماری آلزایمر یكی ازمشكلا‌ ت خاص دوران سالمندی است، كه متاسفانه در حال حاضر كمتر به این بیماری و معضلا‌ تش پرداخته می‌ شود، حتی بسیاری از خانواده‌ ها با آن آشنا نیستند و اغلب بر این تصورند كه فراموشی و اختلا‌ ل حافظه یک امر طبیعی و اجتناب ناپذیر در سالمندان است و به طبع آن را جدی نمی‌ گیرند. به همین دلیل این بیماری معمولا‌  در مراحل پیشرفته شناسایی می‌ گردد و مشكلا‌ ت و دشواری‌ های خاصی را برای اطرافیان بیمار ایجاد می‌ كند .
بیماری آلزایمر چیست؟
آلزایمر یک نوع اختلا‌ ل مغزی و زوال عقلی پیشرونده است كه در اثر تخریب سلول‌ های عصبی در مركز حافظه مغز بوجود می‌ آید. در اثر این بیماری توانایی‌ های ذهنی، حافظه و شخصیت افراد به آهستگی به یغما می‌ رود و در نهایت بیمار قدرت مراقبت از خود را از دست می‌ دهد. مرگ سلول‌ های عصبی در یک دوره زمانی طولا‌ نی ایجاد می‌ شود و فعالیت‌ های مغزی و فكری افراد مبتلا‌ ، به تدریج كاهش می‌ یابد. این مشكل اغلب با یک اختلا‌ ل جزیی در حافظه شروع شده و به دنبال آن توانایی بیماران برای حفظ تعاملا‌ ت اجتماعی، انجام فعالیت‌ ها و كارهای روزمره و ارتباط برقرار كردن با اطرافیان تحت تاثیر قرار می‌ گیرد. سالمندان مبتلا‌  به آلزایمر اجبارا برای ادامه زندگی به خانواده یا مراقبین بهداشتی حرفه‌ ای وابسته هستند.اطلا‌ عات در دسترس دررابطه با علت ایجاد این بیماری و اینكه در مغز فرد مبتلا‌ ، چه اتفاقی رخ می‌ دهد كه موجب فقدان حافظه و سایر مشكلا‌ ت شخصیتی می‌ شود بسیار اندک است.
بیماری آلزایمر به چند شكل دیده می‌ شود؟

سرطان معده از دیدگاه تغذیه

نوشته  : زیر نظر دكتر سعید حسینی پزشک و متخصص تغذیه و رژیم درمانی از آمریكا عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی 
میزان بروز و مرگ و میر ناشی از سرطان معده در طی ۶۵ سال اخیر، به دلا‌ یل نامعلوم كاهش یافته است، با این وجود سرطان معده، همچنان یكی از علل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در سراسر جهان است.شایع‌ ترین نوع سرطان معده، آدنوكارسینوم می‌ باشد كه حدود ۹۵ درصد موارد را شامل می‌ شود و در كشورهای در حال توسعه، شایع‌ تر از جوامع صنعتی است. میزان بروز آن با افزایش سن، بیشتر شده و به ندرت قبل از ۴۰ سالگی رخ می‌ دهد. علا‌ وه بر این در مردان، شیوع بیشتری دارد.به نظر می‌ رسد كه عواملی مانند شرایط نامناسب نگهداری غذا و مصرف طولا‌ نی مدت مواد غذایی حاوی نیترات بالا‌  مانند غذاهای دودی و یا نمک سود شده نیز موجب افزایش احتمال بروز گردند. همچنین عفونت مزمن با هلیكوباكترپیلوری، ممكن است در پیدایش سرطان معده، موثر باشد.