عسل شهد معطّر گلها


نوشته  : دكتر فاطمه فلا|ح، دكتر عبدالله كریمی، معصومه نویدی نیا 
عسل یک واژه عربی است كه در فارسی آن را انگبین می‌ گویند و عبارت است از شهد گل‌ ها كه زنبور عسل توسط خرطوم كوچک خود آن را مكیده و از راه دهان به كیسه بسیار كوچک خود موسوم به كیسه عسلی وارد می‌ كند. وقتی میزان شهد جمع‌ آوری شده به حدود <۴۰> میلی‌ گرم رسید، گل‌ ها را رها كرده و به سمت كندو پرواز می‌ كند. جالب اینكه برای تهیه یک كیلو عسل، زنبورها باید شهد <۲۰> میلیون گل را جمع و به كندو حمل كنند. جالب‌ تر این است كه زنبور عسل خاصیت ثابت گلی دارد، یعنی تا وقتی كه مشغول جمع آوری شهد یک گل است، روی سایر گل‌ ها نمی‌ نشیند.
درباره فواید عسل چه می‌ دانیم؟ 


خواص و مواد موجود در عسل
همانطور كه می‌ دانید عسل از قدیمی‌ ترین و نخستین شیرین كننده‌ هایی است كه انسان استفاده كرده و حاوی قندهایی چون گلوكز، فروكتوز، مواد معدنی همچون منیزیم، پتاسیم، كلسیم، كلریدسدیم، گوگرد، آهن و فسفات است. در ضمن اینكه ویتامین‌ هایی همچون۱ا، ۲ا، ۶ا،  ۵ا  ۳او  ٴنیز براساس كیفیت و نوع عسل به نسبت‌ های متفاوت در آن دیده می‌ شود.

انگور،میوه»بهشتی


نوشته  : دكتر محمد حسين صالحي سورمقي 
گیاه شناسی:
مو، درختچه ای است بالا‌ رونده كه توسط پیچک‌ هایی كه در طول ساقه ایجاد می‌ كند، از درختان و بسیاری از تكیه گاه‌ ها بالا‌  رفته و تا ارتفاع یا شعاع زیادی رشد می‌ كند. ساقه‌ ها گره دار و بر حسب سن گیاه دارای قطرهای مختلف هستند. برگ‌ های مو بزرگ و به طور متناوب به روی ساقه قرار گرفته و دارای ۵ لوب دندانه دار می‌ باشند. پهنگ برگ دارای دم‌ برگ دراز بوده، كه در سطح بالا‌ یی به رنگ سبز تیره و در سطح زیرین به صورت مات دیده می‌ شود. گل‌ ها كوچک و به صورت گل آذین خوشه می‌ باشند. میوه مو به صورت دسته و گوشت‌ دار است ابتدا سبز رنگ و پس از رسیدن بسته به انواع مختلف به رنگ‌ ها و اندازه‌ های مختلف درآمده و همگی شیرین مزه هستند. قسمت‌ های مورد استفاده مو عبارتند از: برگ، میوه و هسته آن. در سال‌ های اخیر استفاده از روغن هسته انگور مورد توجه قرار گرفته و از مصرف بالا‌ یی برخوردار شده است.

خواصّی بزرگ نهفته در گردو یی كوچک


 ترجمه و گردآوری: آرزو حقیقیان رودسری 
درخت گردو   یكی از انواع گونه‌ های خانواده گردوست كه دارای انواع مختلفی می‌ باشد. محل اصلی رویش این درخت اروپای شرقی است ولی در حال حاضر در آمریكای شمالی، اروپا، آفریقای شمالی و سایر مناطق معتدل دنیا كشت می‌ شود. گردو دارای ۳ گونه اصلی است كه معروفترین آن گردوی انگلیسی بوده كه گردوی ایرانی نیز نام دارد. این گردو بومی‌ آسیا و اروپاست و پوسته آن نسبتا به راحتی قابل جدا شدن می‌ باشد. این نوع گردو بطور وسیعی در دسترس بوده و به اشكال مختلف (با پوست، بدون پوست و خرد شده) به فروش می‌ رسد.
غلظت زیاد (بیش از ۱۰ درصد) تركیباتی مانند تانن‌ ها در برگ درخت گردو آن را مورد توجه گیاه‌ شناسان قرار داده است. تانن‌ ها سبب استحكام بافت‌ ها شده و به آن‌ ها قابلیت حفاظت از پوست و كنترل التهاب و خارش را می‌ دهد. طبق تحقیقات انجام شده، برگ‌ های درخت گردو خواص ضد باكتریایی و ضد انگلی دارند و بیشتر در مواردی مثل از بین بردن حشرات و درمان عفونت‌ های انگلی به كار می‌ روند.

كاكائو، دوست همه» قلبها!


نوشته  : دكتر رضا امانی دانشیار و مدیر گروه تغذیه دانشگاه جندی شاپور اهواز 
با نگاهی به تاریخچه كاكائو، در می‌ یابیم كه از كاكائو به اشكال مختلفی استفاده می‌ شده است، به طوری كه در گذشته به عنوان دارو و روشی برای درمان استفاده می‌ شده و امروزه نیز، كاربرد آن در برخی بیماری‌ های مزمن مطرح شده است.تركیبات كاكائو كه ایجاد كننده اثرات بیولوژیک هستند در درجه اول اهمیت شامل فلا‌ ونوئید‌ ها و در درجه دوم اسید استئاریک می‌ باشند. فلا‌ ونوئیدها متعلق به خانواده پلی فنول‌ های گیاهی هستند كه نقش‌ های متعددی همچون توان آنتی اكسیدانی، مهار تجمع پلا‌ كت‌ ها، ضد التهاب، اثر سودمند بر پروفایل لیپیدی وكاهش فشار خون را دارا هستند و خود به گروه‌ های مختلفی تقسیم می‌ شوند كه مهمترین آن‌ ها شامل: فلا‌ وانون، فلا‌ وانول، فلا‌ ونول، آنتوسیانین، پرو آنتوسیانین و فلا‌ ون می‌ باشد.
كاكائو و مشتقات آن از نظر فلا‌ وانول‌ ها نظیر كاتچین، اپی كاتچین و پرو آنتوسیانین (پلی مری از كاتچین و اپی كاتچین) غنی هستند.
اسید استئاریک موجود در كاكائو، با اینكه یک اسید چرب اشباع است به عنوان یک عامل سودمند در میان چربی‌ های اشباع رژیم غذایی مطرح است.این اسید چرب در كاهش فشار خون و تجمع پلا‌ كت‌ ها نقش بسزایی داشته، اثرات سودمندی بر پروفایل لیپیدی دارد.

تغذیه با عشق مادر و محبت پدر!


نوشته  : ركسانا خوشابي 
عشق مادری، محبتی است كه از ته دل آرزو دارم هر كودكی، لا‌ اقل ذره‌ ای از آن را تجربه كرده باشد، عشقی كه قابل مقایسه با هیچ عشق زمینی دیگری نیست. هر چند كه بیشتر كودكان، آن را چنان بدیهی دریافت می‌ كنند كه تصوری از فقدان آن ندارند، مثل ما كه تصوری از فقدان نورآفتاب، آفتاب گرم و زندگی بخش نداریم!
مادر كودكش را دوست دارد، چون <هست>، نیازی نیست كودک برای محبوب بودن كوشش كند، چون مادر، به هر حال او را دوست دارد، دست‌ هایش گرم و مهربان است، آغوشش امن و پرمحبت است و همین كه كودكش را می‌ بیند، زیباترین عشق عالم در نگاهش موج می‌ زند.
متاسفانه كودكانی كه از عشق اصیل مادری محروم بوده‌ اند، هرگز تصوری از بعد زیبای زندگی پیدا نمی‌ كنند. به همین دلیل چنین فقدانی در برخی از این كودكان  زمینه‌ ساز اختلا‌ لا‌ ت و بیماری‌ های روانی و انواع جرم‌ ها و بزهكاری‌ هاست. فقدانی، كه زندگی را زشت و دنیا را جایگاهی ناامن و ترسناک جلوه می‌ دهد.

سالم شروع كنید، سالم بمانید


نوشته : سالومه آرمین كارشناس ارشد علوم تغذیه 
از كجا شروع كنیم؟
به محض تصمیم شما و متخصص تغذیه یا اطفال برای شروع آموزش غذاهای جامد به كودكتان; با یک نوع ماده غذایی (ترجیحا غلا‌ ت نوزاد همراه با پوره گوشت) شروع كنید و هر بار یک نوع را به كودک معرفی كنید. برای شروع غذای جدید، بین ۲ تا ۴ روز فاصله بگذارید. این امر به شناسایی حساسیت غذایی كمک می‌ كند. در صورتی كه به یک واكنش به غذا مانند قرمزی پوست یا ناراحتی معده شک كردید، دادن آن غذا را متوقف و با متخصص تماس بگیرید.
كوچک فكر كنید
نوزادان معده كوچكی دارند و نیاز به تغذیه مكرر و كوچک دارند. با یک قاشق مرباخوری غذا شروع كنید و تدریجا با افزایش پذیرش كودک آن را زیاد كنید و مراقب باشید چه موقع او احساس سیری را نشان می‌ دهد. توجه به این كه اشتهای كودک ممكن است از روزی به روز دیگر تغییر كند به منظور تطبیق اندازه هر وعده با آن مهم است.

نوجوان تغذيه را جدي بدان

نوشته  : برليانت بزرگمهر 
نوجوانی دورانی بسیار خاص و مخاطره‌ آمیز است. تغذیه و سلا‌ مت نوجوانان به دلا‌ یل مختلف از اهمیتی ویژه برخوردار است زیرا:
— نوجوانان گروه كثیری از جامعه ما را تشكیل می‌ دهند زیرا جمعیت كشور ما جمعیتی جوان است. حداكثر افراد جامعه را كودكان و نوجوانان در برمی‌ گیرند.
— نوجوانان در مرحله رشد سریع هستند و برای تامین آهنگ سریع رشد، نیازهای تغذیه‌ ای آنان باید حتما به مقدار كافی تامین شود.
— این گروه سنی، در مرحله انتقال از دوران كودكی به دوران جوانی هستند به همین دلیل تغییرات وسیع و گسترده‌ ای در وضعیت روحی و شخصیتی آنان رخ می‌ دهد كه این امر تاثیرات مهم و قابل توجهی بر تغذیه و سلا‌ متشان به جا می‌ گذارد.
— به علت تغییرات هورمونی كه در بدن نوجوانان رخ می‌ دهد دگرگونی‌ های شخصیتی و خلقی در آنان بروز می‌ نماید و به همین علت تغییرات وسیعی در انتخاب الگوی غذایی و رفتارهای تغذیه‌ ای این گروه ایجاد می‌ شود.

از امنیت غذا چه می دانیم؟


نوشته  : فریبا ابراهیمی، فوق لیسانس سم شناسی و دكتر پیمان غلام نژاد 
مقدمه:
امروزه مهم‌ ترین مسئله‌ ای كه برای مصرف كنندگان مواد غذایی حاصل از چرخه‌ های تولید در سطح جهان مطرح می‌ باشد، برقراری یک سیستم فراگیر كنترل عوامل آلوده‌ كننده و یاخطر زا در كالا‌ های غذایی می‌ باشد.به عبارت دیگر كسب اطمینان از سلا‌ مت غذا یكی از با اهمیت‌ ترین دغدغه‌ های فكری خریداران است، این مهم از طریق اجرای یک سیستم واحد در صنایع غذایی مختلف تحت عنوان  تٴٴابمیسر گردیده است.
این سیستم ابزاری برای بازرسی و كنترل بهداشتی مواد غذایی و شناسایی، ارزیابی وكنترل عوامل خطرزا برای سلا‌ مت در چرخه تولید و همچنین معیاری برای مبادله كالا‌ های غذایی در تجارت جهانی است.
بعد از بهره گیری چرخه تولید یک فراورده غذایی از اجرای این سیستم، مصرف كننده میتواندبا اطمینان كامل از سلا‌ مت غذا در تمام مراحل تولید وعرضه محصول و قابل پیگرد قانونی بودن هر نوع خطا و نقص احتمالی در تولید كه برای سلا‌ متی مخاطره آمیز باشد اقدام به خرید و مصرف كالا‌  نماید و این امر در عین جلب اعتماد بیشتر برای فروش و افزایش درآمد برای تولید كننده، سبب جلوگیری از به هدر رفتن سرمایه نیز می‌ گردد.

تندرستی با انتخاب غذای سالم


نوشته  : دكتر محمد رضا وفا متخصص تغذیه، استادیار دانشگاه علوم پزشكی ایران 
شناخت عوامل موثر بر سلا‌ مت تغذیه‌ ای به منظور تنظیم برنامه غذایی متعادل و متناسب، انتخاب غذاهای متنوع از گروه‌ های غذایی مختلف و اطمینان از دریافت كالری، ویتامین‌ ها و املا‌ ح مورد نیاز، مورد توجه تمامی‌ افراد دست‌ اندركار امر سلا‌ مت و افراد جامعه است. هدف از نگارش این مطلب افزایش توجه شما نسبت به انتخاب آگاهانه غذا  می‌ باشد و نتیجتا ایجاد انتظار منطقی كه این انتخاب باعث ارتقاء شانس شما برای برخوردار بودن از سلا‌ متی و فعالیت كافی در هر سنی كه هستید، بشود.
مطالعات مختلف نشان داده‌ اند كه انتخاب برنامه غذایی سالم همراه با ورزش منظم و پرهیز از مصرف سیگار، می‌ تواند باعث حذف ۸۰ درصد موارد بیماری قلبی و ۷۰ درصد برخی از انواع سرطان‌ ها شود. از طرفی، مصرف مقادیر زیاد از انواع غذاهای نامناسب، و مصرف زیاد غذا، باعث افزایش شانس بروز سرطان، چاقی، بیماری‌ های قلبی، دیابت، اختلا‌ لا‌ ت گوارشی و كاهش قدرت بینایی در ارتباط با روند سالمندی می‌ شود.

كلید سلامت قلب در سفره» ما


نوشته  : زهرا فرهناك دانشجوي كارشناسي ارشد بهداشت در تغذيه 
شیوع بیماری‌ های قلبی _عروقی در بین مردم كشورهای توسعه یافته ودر حال توسعه روبه افزایش است. عوامل مختلفی در ایجاد بیماری‌ های قلبی _ عروقی موثرند شامل: چاق بودن، افزایش غیر طبیعی چربی‌ های خون ( كلسترول، تری گلیسرید، ...)، بالا‌  بودن فشار خون، دیابت، رژیم غذایی نادرست، ‌ عدم تحرک و بسیاری از موارد دیگر كه بارها از طرف متخصصین و كارشناسان به آن‌ ها اشاره شده است. باتوجه به شیوع بالا‌ ی بیماری قلبی در تمام دنیا، در این شماره و شماره‌ های بعدی سعی شده است از بین عواملی موثر بر وضعیت قلبی _عروقی، به نقش مهم رژیم غذایی پرداخته شود چرا كه آگاهی از رژیم غذایی صحیح برای بیماران قلبی و همچنین افراد سالم جامعه به جهت پیشگیری از بروز بیشتر بیماری، بسیار ضروری می‌ باشد. همچنین به دلیل ارتباط نزدیک بین پرفشاری خون (فشار خون بالا‌ ) و بروز بیماری‌ های قلبی در آینده،  تا حد امكان به این مورد نیز پرداخته می‌ شود.