التهاب مري‌؛ توصيــه‌ها و پرهيــزها


نوشته  : دكتر منصور شهركي دكتراي تخصصي تغذيه و رژيم درماني استاديار گروه تغذيه دانشكده پزشكي زاهدان 
مقدمه
ازوفاژيت به معني التهاب مري است. علت اين بيماري برگشت اسيد معده و يا محتويات قسمت فوقاني دوازده به ناحيه LES مي‌باشد (LES اسفنكترحدفاصل بين مري و معده است). حدود 34-33 درصد جمعيت عمومي ‌در آمريكا ماهانه و بيشتر از 10-7 درصد روزانه علائم ناشي از اين بيماري را نشان مي‌دهند. گزارش مدوني از شيوع بيماري در ايران در دسترس نيست. از جمله علائم اين بيماري اشكال در بلع، بلع دردناك و سوزش سر دل را مي‌توان نام برد. عواملي مانند ابتلا به عفونت‌هاي باكتريايي و ويروسي، خوردن غذاهاي محرك مثل انواع ادويه‌جات، قهوه، شكلات، اشعه‌درماني (‌جهت درمان سرطان سينه‌) و تغذيه با لوله به مدت طولاني جزء علل حاد و عواملي همچون فتق مري‌، افزايش فشار داخل شكمي، استفراغ‌هاي مكرر، كاهش فشار ناحيه LES و تاخير در تخليه معدي از جمله عوامل ايجاد‌كننده مزمن اين بيماري هستند. همچنين مصرف نابجاي بعضي از داروها، به‌خصوص داروهاي خانواده آسپرين، مصرف سيگار، بارداري، چاقي، افزايش وزن و بالاخره آسيب نخاع پشتي از جمله عوامل ديگري هستند كه مي‌توانند در ايجاد اين بيماري نقش داشته باشند. رژيم غذايي اين بيماران به‌صورت موردي بوده و بيمار حتما مي‌بايست توسط متخصصان مورد معاينه و مشاوره قرار گيرد به طور كلي توصيه‌هاي رفتاري و تغذيه‌اي زير ارائه مي‌گردد.

آلرژي‌هاي غذايي و عدم تحمل غذا

نوشته : دكتر احمد ساعدي متخصص تغذيه و رژيم‌هاي درماني 
امروزه آلرژي‌هاي غذايي و عدم تحمل غذاها بيش از پيش مورد توجه قرار گرفته است و تعداد زيادي از والدين خواستار انجام آزمايش‌هاي لازم براي اطلاع از آلرژي‌هاي غذايي و عدم تحمل غذا در فرزندشان هستند. عدم تحمل غذا عبارت است از واكنش بدن به مواد موجود در غذاها كه مي‌توانند خاصيت سمي، دارويي و متابوليك داشته باشند؛ در حالي كه آلرژي‌هاي غذايي واكنش‌هاي ناشي از وجود مواد با خاصيت ايمونوگلوبوليني E در غذاهاست. در متون علمي براي آلرژي‌هاي غذايي و عدم تحمل غذاها از واژه «واكنش‌هاي نامطلوب در برابر غذا» استفاده مي‌شود. تفاوت آلرژي غذايي و عدم تحمل غذا در اين است كه عدم تحمل غذا، برخلاف آلرژي غذايي وابسته به سيستم ايمني نيست.

نقش ريـز‌مغـذي‌ها در پيشگيري از ســرطــان


نوشته  : دکتر محمد رضا وفا استادیار گروه تغذیه دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران لیلی اهری کارشناس
سلول‌هاي‌اندام‌هاي مختلف بدن ما به طور دائم در حال تكثير هستند و سرعت اين تكثير در بافت‌هاي مختلف، متفاوت است؛ اما تقسيم سلولي فرايندي به‌شدت كنترل‌شده است. بسياري از ژن‌ها تقسيم سلولي را تنظيم مي‌كنند. آنكوژن‌ها شروع تقسيم سلولي را بر عهده دارند و ژن‌هاي مهاري تومور، تقسيم سلولي را متوقف مي‌كنند.
در اين ژن‌ها موتاسيون (فرايندي كه طي آن به عوامل تنظيم تقسيم سلولي آسيب وارد مي‌آيد و در عملكرد آن اختلال ايجاد مي‌كند) مي‌تواند علت تقسيم سلولي كنترل‌نشده و تشكيل تومور باشد. معمولا عوامل موتاژن منجر به آسيب DNA مي‌شوند و به اين ترتيب زمينه‌ساز بروز سرطان خواهند بود. 

کدامیک مفید‌ترند؛ انگور قرمز یا سبز؟

کدامیک مفید‌ترند؛ انگور قرمز یا سبز؟
برای آگاهی از تفاوت انگور قرمز با انگور سبز ابتدا با خواص هر کدام جداگانه آشنا شوید.انگور قرمز
رنگ قرمز موجود در این انگور حاصل از وجود فلاوونوییدها - نوعی آنتی‌اکسیدان - است. انگور قرمز به خاطر داشتن مواد مغذی فراوان مانند ویتامین‌ها- به خصوص ویتامین C و B ، پروتئین‌ها، مس،‌ آنتوسیانین، منگنز، پتاسیم و غیره از خواص سلامتی فراوانی برخوردار است.
این نوع انگور کم کالری بوده و دارای فیبر رژیمی بالایی است. یک پیمانه انگور قرمز حاوی 61 کالری است که می‌تواند به عنوان میان وعده‌ای سالم،‌ برای افرادی که قصد کم کردن وزن خود را داشته و یا مایل به حفظ آن هستند، مورد استفاده قرار گیرد.
انگور سبز
انگور سبز گونه‌‌ای از انگورهاست که در تمامی ایام سال در دسترس است و از ارزش تغذیه‌ای بالایی برخوردار است. این نوع انگور، سرشار از کربوهیدات‌ها، ویتامین C و ویتامین K است. کم کالری و بدون کلسترول است.

آشنايي با ريزمغذي‌ها

جام جم آنلاين: هر غذاي مفيدي كه توسط انسان مصرف مي‌شود، حاوي مقادير مختلفي از مواد مغذي است.

در بيشتر مقاله‌هاي علمي، متخصصان تاكيد مي‌كنند كه ريزمغذي‌ها، درشت‌مغذي‌ها و آنتي‌اكسيدان‌ها از جمله مهم‌ترين تركيباتي هستند كه مي‌توانند انرژي و نياز اصلي بدن ما را به انواع مواد مغذي تامين كرده و ما را از بيماري‌هاي مختلف در امان دارند اما شايد اين سوال مطرح شود ريزمغذي‌ها، درشت‌مغذي‌ها، آنتي‌اكسيدان‌ها و مواد مضري چون راديكال‌هاي آزاد چه هستند و چه نقشي در بدن ما ايفا مي‌كنند؟
درشت‌مغذي، شامل كربوهيدرات‌ها (قندها)، چربي‌ها و پروتئين‌هاست كه به مجموعه آنها مواد انرژي‌زا گويند. اين تركيبات بخش عمده‌اي از غذاي روزانه ما را به خود اختصاص مي‌دهند.
به عنوان مثال قسمت اعظم ماهي، مرغ و گوشت را مواد پروتئيني، برنج، نان و انواع شيريني‌جات را مواد كربوهيدراتي و روغن‌ها و مغزها را چربي‌ها تشكيل مي‌دهد. بنابراين مصرف بيش از حد آنها با ايجاد كالري مازاد منجر به اضافه وزن و عوارض ناشي از آن مي‌شود.

بفرماييد يك غذاي كاملاً سالم

جام جم آنلاين: محققان صنایع غذایی با بررسی دقیق 4 هزار ادعای سلامت و بهداشت توسط تولید کنندگان مواد غذایی، منویی از سالم‌ترین غذاهایی که می‌توانیم مصرف کنیم را ارائه کردند آنها ادعا می کنند این منوی غذایی نشان داده است که غذای سالم الزاماً خسته کننده نیست.
محققان صنایع غذایی پس از بررسی 4 هزار ادعای سلامت و بهداشت درباره مواد غذایی اظهار داشتند که تنها 222 مورد از این فهرست طولانی دارای ارزشهای علمی بوده اند در نتیجه آنها فهرستی تهیه کردند که از آن به عنوان فهرست سالمترین غذاها یاد می شود.
این فهرست دربرگیرنده ابرغذاهایی است که می تواند نه تنها به عنوان غذای اصلی مصرف شود بلکه میان وعده هایی را با مزیت ارتقای سلامتی در خود جای داده است.
اگر شما جزء آن دسته افرادی هستيد که تصور می کنيد خوردن غذای سالم خسته کننده است، باید درباره رویه غذا خوردن خود تجدید نظر کنید.
محققان متعهد شده‌اند که فهرست آنها از سالم ترین غذاها، اشتها برانگیز و خوشمزه باشد. تهیه فهرست سالم ترین غذاها برعهده دانشمندان مرکز تحقیقات غذایی «لیدرهد» بوده است.

افراط و تفریط در مصرف نمك، مساله این است


سلامت نیوز :توصیه پزشكان مبنی بر مصرف كم نمك به معنای حذف این ماده غذایی نیست چرا كه بسیاری از متخصصان تغذیه نیز تاكید دارند هر گونه توصیه پزشكی در مورد مصرف انواع مواد غذایی از جمله چربی، قند و نمك به معنای استفاده معقول و اندازه آن است و افراط و تفریط در مصرف هریك از این مواد غذایی، زیان های جسمانی برای افراد به دنبال دارد.
برخی از متخصصان نیز درباره مصرف نكردن نمك به اندازه مناسب برای بدن هشدار داده اند و معتقد هستند كه مصرف اندك و مناسب این ماده همچنان برای زندگی انسان ضروری است.به گفته متخصصان با وجود درخواست روز افزون محافل علمی برای خودداری از خوردن نمك و هشدار درباره وجود مقادیر زیاد نمك ها در فست فودها،به گفته دانشمندان ،این ماده همچنان برای زندگی انسان ضروری است و آنها درباره خودداری از خوردن نمك و محروم كردن بدن از فواید آن هشدار می دهند.به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا ؛ متخصصان به افراد توصیه می كنند كه بیش از3/2 میلی گرم در روز نمك مصرف نكنند در حالی كه همین متخصصان از سالخوردگان، كودكان و بیماران می خواهند كه مصرف روزانه آنها بیشتر از5/1 میلی گرم نمك نباشد.

اگر می خواهید سالم زندگی کنید،این عادات بد را دور بریزید!

اگر دنبال راه‌های آسانی برای کاهش وزن و دستیابی به تناسب اندام هستید، این توصیه ها را جدی بگیرید

برترین ها: تاكنون در مورد فواید صبحانه خوردن مطالب زیادی شنیده‌ایم؛ اینكه باعث تمركز فكری و افزایش یادگیری می‌شود و... به تازگی هم در مورد تأثیر صبحانه خوردن بر كاهش وزن و تناسب‌اندام خبرهایی به گوش رسید؛ محققان به این نتیجه رسیده‌اند صبحانه خوردن می‌تواند فرد را برای مدتی سیر نگه دارد و مانع از پرخوری او در وعده ناهار شود البته اگر میزان پروتئین مصرفی در وعده صبحانه بیشتر باشد، مدت زمان سیری افزایش می‌یابد و در كنترل اشتها و وزن تأثیر زیادی دارد؛ البته راه‌های دیگری هم برای كنترل اشتها و جلوگیری از بروز چاقی وجود دارد كه چندان هم سخت نیستند و با رعایت این نكات نه تنها تناسب اندام‌تان را حفظ خواهید كرد، بلكه سبك زندگی سالم‌تری هم خواهید داشت.



سبد غذاهای روز مره را تغییر دهید 

  •  سعی كنید هر از گاهی، یك میوه جدید را امتحان كنید. تازه یا خشك بودنش مهم نیست! مهم این است كه بدون شكر میل كنید و جایی برای میوه‌ها در سبد غذایی روزمره‌تان باز كنید!
  •  روزانه حداقل یك فنجان سبزیجات غیر‌نشاسته‌ای با برگ سبز تیره مثل بروكلی، اسفناج و كاهو استفاده كنید.
  •  قبل از وعده‌های اصلی غذا، سالاد میل كنید.
  •  روزانه حداقل 2 میان وعده سالم شامل 2 گروه غذایی داشته باشید. مثلا یك سیب به همراه یك لیوان شیر كم‌چرب یا نصف فنجان ماست كم چرب به همراه نصف فنجان تمشك.
  •  با استفاده از سبزیجات غیر‌نشاسته‌ای، سالاد رنگارنگ برای خود درست كنید.
  •  سعی كنید هر چند وقت یك‌بار یك رنگ سبزی را امتحان كنید تا تنوع كافی در سبزیجات مصرفی خود داشته و اشتهایتان برای خوردن غذای سالم بیشتر شود.



چند کلک برای ترک عادات بد!

  •  میان‌وعده‌ای برای خود برنامه‌ریزی كنید كه حداكثر تا 100 كالری داشته باشد، مثلا 2 عدد بیسكویت كوچك یا 4 تكه كوچك شكلات؛ حداكثر 3-2 بار در هفته از این مواد استفاده كنید.
  •  در هر وعده چند قاشق از غذایتان را در بشقاب باقی بگذارید یا قبل از شروع غذا خوردن، مقدار غذای خود را با قاشق اندازه كنید.
  •  اگر قبل از خواب یا بعد از شام می‌خواهید چیزی بخورید، از خود سؤال كنید آیا واقعا گرسنه‌اید؟ اگر جوابتان منفی بود، سریع دندان‌هایتان را مسواك بزنید، نخ دندان بكشید و دهانتان را با دهان‌شویه بشویید تا به روز خود پایان دهید!
  •  به جای اینكه ساندویچ خود را كامل بخورید، نصف آن را میل كرده و با میوه تازه یا سبزی‌های خام و پخته خودتان را سیر كنید.
  •  هنگام غذا خوردن تمام وسایلی كه حواس‌تان را پرت می‌كند، خاموش كنید؛ حتی موبایل‌تان! و فقط بر غذا خوردن تمركز كنید.
  •  یخچال و فریزر خود را پاك‌سازی كنید و تمام مواد‌ غذایی غیر‌مفید را دور بریزید.
  •  با خودتان فكر كنید كه چه غذاهایی را باید بیشتر مصرف كرده و مصرف چه غذاهایی را باید محدود كنید.



مضرها  را با مفیدها جایگزین کنید

  •  آجیل را ترجیحا خام و بدون نمك به‌عنوان میان‌وعده استفاده كنید؛ با اینكه چربی موجود در آجیل از نوع چربی‌های مفید است ولی كالری زیادی دارد و نباید بیش از یك بار در هفته مصرف شود.
  •  غلات سبوس‌دار مانند یك برش نان سنگك را در تمام وعده‌های غذایی خود بگنجانید.
  •  در مصرف گوشت به‌خصوص گوشت قرمز زیاده‌روی نكنید و سعی كنید از پروتئین‌های گیاهی مانند لوبیاها و غلات سبوس‌دار استفاده كنید.
  •  در هفته حتما یك یا 2 بار ماهی مصرف كنید؛ البته برای طبخش از یك روش سالم استفاده كنید كه نیازی به آرد سوخاری و سرخ كردن نداشته باشد!
  •  برای افزایش فیبر مصرفی، به جای آبمیوه از میوه كامل استفاده كنید.
  •  فقط سر سفره یا میز، غذا میل كنید و از خوردن غذا در آشپزخانه یا هنگام جمع كردن میز بپرهیزید.
  •  اضافه غذای فرزندان‌تان را استفاده نكنید و در غذایشان شریك نشوید.



با مفیدها دوست شوید!

  •  یك بطری آب كنارتان بگذارید تا 8 لیوان آب مورد نیاز بدن‌تان را بی‌دردسرتر در طول روز تامین كنید و نیاز به یادآوری دیگران و... نداشته باشید.
  •  حداقل یك یا 2 فنجان شیر بدون چربی یا یك‌درصد چربی بنوشید. می‌توانید شیر را به تنهایی، همراه با غلات یا در قهوه و سایر غذاها به كار ببرید.
  •  یك كاسه سوپ بخورید؛ سوپی كه بر پایه سبزیجات بوده و آبكی باشد؛ خوردن این سوپ‌ها به كاهش وزن كمك می‌كند.
  •  حداكثر یك ساعت بعد از بیدار شدن از خواب صبحانه بخورید؛ این صبحانه می‌تواند شامل یك فنجان شیر كم‌چرب همراه با یك نوع غلات سبوس‌دار مثل كورن فلكس یا نان‌های سبوس‌دار باشد.

منبع: برترین ها

ويتامين E بدنمان را از چه طريقي تامين كنيم؟

ویتامین E یکی از آنتی اکسیدانها بوده و بهتر است با فواید این ویتامین و نقش های مهم آن در بدن آشنا شوید.
به گزارش سرويس بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران، ویتامین E (توکرفرول) به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی در کلیه بافتهای بدن نقش مهمی را ایفا می‌کند.

ویتامین E نقش مهم و تعیین کننده ای در جلوگیری از ابتلا به سرطان، تقویت باروری و پیشگیری از پیری و جلوگیری از شکنندگی پوست دارد.

داروهاي مؤثر در كاهش خطر انواع سرطان پوست

مصرف داروهاي ضد التهاب غيراستروئيدي NSAID)ها( با كاهش خطر ابتلاء به انواع اصلي سرطان پوست همراه است.
به گزارش سرويس بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران به نقل از وب دا به نقل از نشريه كانسر (cancer mey 2012) پزشكان دانماركي با مطالعه و بررسي داده هاي 17500 نفر افراد بالاي 20 سال مبتلا به سه نوع سرطان اصلي پوست و مقايسه با 179000 فرد سالم در يك بازده زماني 20 ساله نشان دادند كه مصرف انواع داروهاي ضد التهاب غيراستروئيدي (  NSAIDها) همچون آسپرين و بروفن موجب كاهش 13 تا 21 درصد ابتلاي افراد به انواع اصلي سرطان پوست همچون كارسينوم سلول بازال (BCC) كارسينوم سلول سنگفرشي (SCC) و ملانوم مي شود.

براساس اين گزارش بيش از اين دانشمندان به فوايد مصرف داروهاي ضددرد غيراستروئيد  NSAID)ها) در پيشگيري از ابتلاء  به سرطان كولوركتال پي برده بودند.