نقش تغذيه در بيماريهاي عفوني






 
 

دکتر غلامحسين اميري
متخصص بيماريهاي عفوني

نقش تغذيه در بيماريها عفوني را مجموعا به چهار گروه مي توان تقسيم نمود:
1- تغذيه در رابطه با ايجاد بيماريهاي عفوني، شامل بيماريهاي گوارشي و مسوميت هاي غذايي ( بوتوليسم)، بيماريهاي روده اي مثل اسهال هاي ميکروبي و بيماريهاي عفوني سيستميک ( بروسلوز و تيفوئيد)
2- تغذيه در بيماران عفوني ( محدوديتها و ممنوعيتها)
3- درمان سوء تغذيه به عنوان عارضه بيماريهاي عفوني
4- تغذيه در بيماران با نقص دفاعي شديد

تغذيه در رابطه با ايجاد بيماريهاي عفوني
قبل از اينکه وارد اين بحث شويم مقدمتا به مسئله مقاومت بدن در رابطه با غذا اشاره مي کنم که شايد در عامه مردم هم اين مسئله شناخته شده باشد که اگر غذاي کافي باشد، بيماري کمتر است يا به اصطلاح « دوايش ته ديگ است.»

تغذيه بعد از جراحی

   
 
 
بيماراني که عمل جراحي مي شوند مسلما چند روز و گاهي يک هفته و يا بيشتر در بيمارستان بستري هستند و در اين مدت از نظر غذايي زير نظر پزشک، متخصصان تغذيه و پرستاران مراقب مي شوند زماني که اين بيماران به منزل منتقل مي شوند بايد در مورد تغذيه آنها اطرافيان و يا خود بيمار دستورات پزشک و يا متخصصان تغذيه را اجرا نمايند. نوع رژيم غذايي اين بيماران در منزل ادامه رژيم غذايي در بيمارستان مي باشد و با بهبود و پذيرش او براي مصرف غذايي بيشتر لازم است رژيم غذايي او نيز تغيير يابد و از ؤزيم هاي غذايي کامل تري استفاده نمايد.
تجربه نشان داده است که بيماراني که قبلا با رژيم غذايي آشنا شده اند، در پيروي از رژيم هاي غذايي همکاري بيشتري دارند و با رعايت اصول صحيح تغذيه سريع تر بهبود يافته و با عوارض کمتري مواجه مي شوند، ما با توجه به اين اصل عقيده داريم که حتي بيماران قبل از آنکه جراحي شوند بهتر است با رژيم هاي غذايي بعد از آن آشنا شوند.

تغذيه بيماران




 
 
چرا تغذيه خوب براي بيمار اهميت دارد؟
همواره شنيده ايم که تغذيه خوب براي هر فردي اهميت دارد. ولي تغذيه خوب به خصوص براي فردي که بيمار است اهميت بيشتري دارد. آيا علت آن را مي دانيد؟
پزشکان و محققين علم تغذيه دريافته اند بيماراني که در طول دوران درمان از تغذيه مناسبي برخوردارند، به خصوص بيماراني که رژيم غذايي آنها داراي کالري و پروتئين کافي بوده و از نظر ويتامين ها و مواد معدني ضروري غني باشد در مقابل عوارض جانبي بيماري و روشهاي مختلف درماني مانند مصرف داروها، اشعه درماني، شيمي درماني، ايمني درماني، جراحي و غيره از مقاومت بيشتري برخوردارند و سريع تر بهبودي مي يابند.
رژيم غذايي مناسب به حفظ قدرت بدني بيمار کمک مي کند و از متلاشي شدن بافتهاي او جلوگيري نموده، و به بازسازي بافتهايي که تحت تاثير عوامل درماني قرار گرفته اند کمک مي نمايد.

اطلاعات کوتاه تغذیه

خاک خوری Dining on clay خاک خوریgeophagy ، مبادرت ورزیدن به خوردن خاک رس clay ، در حقیقت می تواند وضعیت تغذیه را بهتر نماید. هنگامی که خاک رس توسط بعضی از گروه های جمعیتی غرب افریقا و سیاهپوستان امریکا خورده می شد،توسط دانشمندان از نظر شیمیایی آنالیز شد.این دانشمندان در خاک رس مقادیر بالایی از کلسیم، منیزیم، پتاسیم، مس، روی، و آهن یافتند.به هرحال آیا اینکه دستگاه گوارش ما می تواند مواد معدنی موجود در خاک رس را جذب کند یا خیر باید بررسی شود.

غذای سمی برای شام؟ در ژاپن ماهی بادکنکی یکی از  خوراک های لذیذ است. بخش خطرناک این موضوع جاذبه این غذا می باشد.خوردن ماهی بادکنکی می تواند تهدید کننده زندگی باشد.
ماهی بادکنکی دارای سمی است بنام تترودوتوکسین tetrodotoxin TTX  که انتقال سیگنال های عصبی را بلوکه می نماید و می تواند منجر به مرگ شود.
آشپزهایی که ماهی بادکنکی را برای طبخ آماده می سازند، می باید آموزش های تخصصی دیده و برای طبخ صحیح ماهی بادکنکی گواهی داشته باشد.
بنابر این کسانی که شام می خورند بدون هیچ ترس و واهمه ای این غذای لذیذ را نوش جان می کنند.


اطلاعات کوتاه تغذیه ای

Nutrition Tips

  • یکی از بهترین روش های اطمینان یافتن از سالم بودن رژیم غذایی این است که قبل از خارج شدن از فروشگاه لیست غذاهای مورد نظر یا چرخ خرید خودتان را چک کنید. آیا سبزی خوردن، صیفی ها، غلات و حبوبات با رنگ های مختلف در لیست شما وجود دارد؟ سعی کنید رنگ مواد غذایی شامل قرمز، زرد، نارنجی، بنفش ، سبز و قهوه ای باشد. وقتی که چرخ خرید شما شبیه رنگین کمان به نظر رسید، معلوم می شود که درست خرید کرده اید.  

الگوهای فرهنگی غذا


اهداف
1 – بررسی رفتار ها ، اعتقاد ها ، انتظارات ، و آئین های مذهبی قبل از مبادرت به هرگونه گفتگو درمورد تغییر روش زندگی 

2- جلوگیری از فردگرایی برای الگوهای فرهنگی ای که از استاندارد ناحیه متفاوت است. تصور نشود که هر شخصی با الگوی شاخص مطابق است ، اما برای درک تفاوت های رژیم غذایی شاخص امریکایی ها آماده شود.

3-  علاوه بر بررسی الگو های دریافت غذاهایی که باعث افزایش عمر یا زمینه ساز بیماری های مزمن یا حاد میباشند ، اگر عادت غذایی وجود نداشت برای اصلاح روشهای  زیان آور زندگی برای هر فرد بطور مجزا  عادات غذایی تعیین کنید . 

رابطه نوشيدن چاي و سلامتي


1 - ديباچه نوشيدن چاي
 
بهره گرفتن از چاي منجر به  پيشگيري از بيماري ها ، تداوم سلامتي و افزايش طول عمر مي گردد. در چين مردم از زمان هاي طولاني به اين نگرش سودمند عادت داشته اند. لو يو (Lu Yu) ازسلسله تنگ (AD 618-907) کتاب قطوري در مورد چاي (Cha Jing) نوشته که او را به چنان افتخار ابدي نايل کرده بود که  فروشندگان چاي براي وي به عنوان"خداي چاي" مقام الوهيت قايل بودند. به همين دليل ، بعضي از مردم عادت نوشيدن ساقه هاي چاي را در آن دوره زماني تقليد کردند. اما در حقيقت برگ هاي چاي قبلا ً به عنوان داروي گياهي  در زمان هاي  خيلي دور مورد استفاده  قرار مي گرفت :
توصيفي در روش درماني داروي شن نانگ( Shen Nong Materia Medica (Shen nong ben cao مي باشد که ازتفاسير منابع کلاسيک غرب از سلسله هَن( Han-Dynasty (BC 206-5 AD  گردآوري شد: " تلخ – سرد در طعم ... هنگامي که مورد مصرف قرار مي گيرد باعث ايجاداحساس رضايت و آرامش فکري ، افزاش توان شده و عمر را طولاني مي کند" . همچنين در رژيم هاي غذايي کلاسيک شن نانگ( Shen Nong Dietetics Classic (Shen nong shi jing تاکيد مي شود : " برگ چاي باعث افزايش ادرار ، کاهش دماي بدن ، خلط آور، متوقف کننده اسهال و به افرادي که خوابشان کم مي باشد کمک مي کند . ... " و اغلب چاي به مردم قدرت ، خوشي و استقامت مي بخشد ." 

کدام مواد غذایی در بروز یبوست موثرند؟



یبوست از مشکلات شایع دستگاه گوارش است که با مصرف برخی از مواد غذایی به ویژه مواد خوراکی صنعتی و فرآوری شده تشدید می‌شود.
به گزارش ایسنا، به نقل از سایت اینترنتی هلت می آپ، همانطور که برخی از مواد غذایی مانند خوردنی‌های حاوی فیبر زیاد در پیشگیری و درمان یبوست موثر هستند، برخی از خوردنی‌ها نیز این مشکل گوارشی را تشدید می‌کنند. مهم‌ترین مواد غذایی که باید برای پیشگیری از یبوست از مصرف آنها پرهیز کنید عبارتند از:
- غذاهای فرآوری شده به صورت منجمد، برگرها و پیتزا همگی به بروز یبوست کمک می‌کنند. مواد غذایی فرآوری شده، ریزمغذی‌های ضروری خود را در روند فرآوری از دست می‌دهند و حاوی فیبر اندکی هستند و آنچه باقی می‌ماند و به عنوان پیتزا یا نودل عرضه می‌شود در تشدید یبوست نقش قابل ملاحظه‌ای خواهد داشت.
- شیرینی‌ها و تنقلات نشاسته‌ای نیز حاوی قند و چربی فراوان هستند. این خوراکی‌ها هر چند با چای و قهوه دلچسب به نظر می‌رسند اما در واقع ذخیره فیبر بسیار اندکی دارند و به بروز یبوست کمک می‌کنند. برای ایجاد تعادل در دستگاه گوارشی پس از مصرف این خوراکی‌ها مصرف مواد غذایی حاوی فیبر فراوان مثل میوه و سبزی توصیه می‌شود.

مواد طبیعی و گیاهان دارویی در درمان اختلالات خواب بسیار مفید است


خواب خوب بر سلامت ذهنی و جسمی انسان بسیار مؤثر است. فردی که به صورت طولانی مدت از کمبود خواب (Insomnia) رنج می برد، ممکن است به بعضی از مشکلات روانی دچار شده و به مراقبت های بیشتری نیاز پیدا کند. خواب نه تنها بر سلامت جسمی و روحی انسان تأثیر می گذارد بلکه متقابلاً از شرایط جسمی و روحی انسان و عوامل محیطی تأثیر می پذیرد.

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ،   بی خوابی، کم خوابی و اختلالاتی همچون دیدن کابوس های شبانه ازجمله مشکلاتی است که بسیاری از افراد در دنیای ماشینی امروز با آن مواجه هستند‌ که برای رفع آنها استفاده از گیاهان و مواد غذایی طبیعی توصیه می شود.
روی آوردن به گیاهان دارویی و استفاده از مواد غذایی طبیعی به جای داروهای شیمیایی در درمان این اختلالات می تواند بسیار مفید باشد.
در زیر به بررسی چهار نکته علمی ثابت شده در درمان بی خوابی، کم خوابی و اختلالات خوابمی پردازیم :

تشخيص ميوه و سبزيجات مرغوب


جام جم آنلاين: خريد ميوه و سبزيجات در نگاه برخي افراد به گونه‌اي است كه به رغم تكرار ممكن است همچنان در تشخيص نوع مرغوب، سالم و رسيده آن سردرگم باشند.
غصه نخوريد! موارد زير را بخوانيد و با ويژگي‌هاي خريد برخي از ميوه‌ها و سبزيجات آشنا شويد:
پياز: در سه رنگ سفيد، صورتي متمايل به بنفش و قرمز موجود است. صورتي و قرمز رطوبت كمتر و عطر و تندي بيشتري دارند. سفيد آبدارتر و معمولاً شيرين‌تر است و به همين دليل نرم‌تر بوده، زودتر كپك مي‌زند. هر سه بايد پوستي خشك داشته باشند. اگر پوستشان جدا شده باشد نشانه ماندگي است. دقت كنيد سبز نباشند و جوانه نزده باشند. پياز بنفش مناسب براي غذاهاي سرخ كردني و تهيه پيازداغ و سفيد براي تهيه سالاد و همراه با كباب استفاده مي‌شود.