افسردگي بعد از زايمان

نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
تغييرات روحي مادران در دوران بارداري و بعد از زايمان، امري طبيعي است و معمولا به شكل افسردگي در هفته نخست پس از زايمان بروز مي‌كند. اين تغييرات روحي نتيجه تغييرات هورموني است كه در بدن روي مي‌دهد و تقريبا 80 درصد از مادران آن را تجربه مي‌كنند. اما بارداري و تولد فرزند در برخي از زنان مشكلات جدي‌تر به همراه دارد. زناني كه دچار افسردگي پس از زايمان مي‌شوند، غمگين يا ناراحت نيستند؛ آنها در واقع دچار نوعي بيماري مي‌شوند كه با احساس شديد غم، درماندگي و نااميدي همراه است و گاهي احساس تخليه انرژي، دردهاي شديد فيزيكي، بي‌اشتهايي شديد و مشكل بدخوابي را ايجاد مي‌كند.

چه كساني بيشتر در معرض خطرند؟
10 درصد از مادراني كه اولين بارداري و زايمان را تجربه مي‌كنند، با خطر اين بيماري روبه‌رو هستند. بيشتر اين افراد دچار افسردگي خفيف مي‌شوند، ولي يك ششم آنها دچار افسردگي بسيار مزمن مي‌گردند. زناني كه در گذشته دچار بيماري‌هاي روحي- رواني بوده و بيماري‌شان مانع از حضور آنها در ميان جمع مي‌شده، بيشتر از بقيه در معرض خطر اين بيماري قرار دارند؛ حتي اگر چند سال قبل از بارداري خود شرايط روحي- رواني بسيار متعادلي داشته‌اند.

شكرهايي كه چاق نمي‌كند


اگر تا به حال به تركيبات مندرج روي بسته‌بندي محصولات رژيمي يا شكرهاي تهيه‌شده از شيرين‌كننده‌هاي مصنوعي توجه كرده باشيد، حتما تركيباتي چون آسپارتام، آسه‌سولفام پتاسيم، سوكرالوز، مانيتول، گزيليتول، ايزومالت و سوربيتول نظرتان را جلب كرده است.
اينها شيرين‌كننده‌هايي مصنوعي يا طبيعي است كه در مقايسه با شكرمعمولي بر قندخون تاثير كمتري داشته و برخي از انواع آن فاقد كالري بوده و اغلب مورد توجه مبتلايان به ديابت و افراد چاق قرار مي‌گيرد.
اما مگر مي‌شود تركيباتي كه شيريني آنها از شكر معمولي هم بيشتر است كم‌كالري يا فاقد كالري باشد و باعث افزايش قند خون نشود؟

قند مصنوعي؛ شيريني بيشتر، كالري كمتر
شيرين‌كننده‌هاي كم‌كالري به دو دسته مصنوعي و طبيعي تقسيم مي‌شود. آسپارتام، آسه‌سولفام پتاسيم و سوكرالوز از قندهاي مصنوعي و سوربيتول، گزيليتول، ايزومالت و... از قندهاي طبيعي رژيمي به شمار مي‌رود.
طعم شيرين‌كننده‌هاي مصنوعي در مقايسه با انواع طبيعي قوي‌تر بوده و تقريبا فاقد كالري است. البته مقدار كالري آنها مشابه شكر است و در هر گرم آن چهار كالري انرژي نهفته است، اما از آنجا كه 150 تا 2000 برابر شيرين‌تر از شكر معمولي هستند، ميزان استفاده از آنها بسيار ناچيز و در واقع فاقد كالري بوده و بر قندخون تاثيري نداشته و مصرف آن براي افراد ديابتي محدوديتي ندارد.

شیوه های نادرست کاهش وزن و پیامدهای ناشی از آن ها


شیوه های نادرست کاهش وزن  و پیامدهای ناشی از آن ها

در طی سالیان اخیر، چاقی به یکی از مشکلات مهم عرصه سلامت و بهداشت تبدیل شده است. تغییرات شیوه زندگی مهمترین عامل بروز این معضل محسوب می شود. پژوهش های مختلف نیز نشان داده اند که چاقی عامل اصلی بروز بسیاری از بیماری های مزمن نظیر دیابت، بیماری های قلبی و عروقی، برخی از سرطان ها، اختلالات استخوانی و مفاصل و بسیاری از بیماری های دیگر می باشد. در نیتجه بسیاری از سازمان های مرتبط به هشدار مردم برای افزایش شیوع چاقی و در نتیجه بروز این بیماری ها پرداخته اند، از سوی دیگر بسیاری از رسانه ها به تبلیغ تناسب اندام و مانکن ها می پردازند. ترکیب این دو پیام منجر به ایجاد باوری جدید در جامعه ها شده که در آن لاغر بودن و تناسب اندام یکی از معیارهای سلامت و زیبایی و به روز بودن شناخته شده است.
از یک سو توجه به سلامتی و کاهش وزن برای پیشگیری از بیماری های مزمن، پاسخی دلگرم کننده به موسسات و سازمان های وابسته به سلامت و نشان دهنده موفقیت در اطلاع رسانی و آگاه سازی مردم به این مسئله است، ولی از سوی دیگر تبلیغات رسانه ها در این زمینه تا بدانجا پیش رفته که در بسیاری از جوامع و فرهنگ ها که تا چند دهه پیش، چاقی را نشانه ای از سلامتی و برخورداری از رفاه فرد می دانستند، هم اکنون به اندام های باربی گونه و هیکل مدل ها و مانکن های لباس گرایش پیدا کرده اند. با توجه به این دگرگونی ها و تغییر در باورهای جامعه، سیل مراجعین به باشگاه های لاغری و تناسب اندام و کلینیک های مشاوره تغذیه، طبیعی به نظر می رسد. به این ترتیب رفتارهای وسواس گونه و پیروی از مانکن ها و گرایش به ایجاد تشابه با آن ها می تواند زنگ خطری باشد برای این که جامعه از سوی دیگر این بام رو به سقوط است.

رژیم های کم کربوهیدرات، رژیم های پرپروتئین یا پرچربی


. رژیم های کم کربوهیدرات، رژیم های پرپروتئین یا پرچربی

اغلب رژیم های غذایی لاغری سنتی، کم چرب و پرکربوهیدرات هستند. این نوع رژیم ها به دلیل داشتن کربوهیدرات بالا سبب تکرار بیشتر گرسنگی می شوند. در گذشته این دسته رژیم ها بسیار متداول بودند و به همین دلیل مفهوم رژیم غذایی با احساس گرسنگی همراه بود. کسانی که از این رژیم ها تبعیت می کردند،اغلب بعد از چند هفته و حتی چند ماه رژیم خود را رها می کردند و به دلیل احساس گرسنگی طولانی مدت به پرخوری روی می آوردند و در نتیجه با افزایش وزنی بیش از قبل مواجه می شدند.
به دنبال چنین پیامدهایی و شکست بیشتر این رژیم ها در کاهش وزن، رژیم هایی متداول شد که احساس گرسنگی را کاهش دهد. در این رژیم ها میزان کربوهیدرات بسیار کم است و چربی و پروتئین بالایی دارد. در نتیجه مواد غذایی دیرتر از معده خارج شده و احساس سیری ماندگارتری ایجاد می کند.
یکی از این نوع رژیم ها رژیم اتکینز است. این رژیم در سال 1972 توسط دکتر رابرت اتکینز معرفی شد. این رژیم از نظر کربوهیدرات بسیار محدود و از نظر پروتئین و چربی غنی می باشد. به عقیده دکتر اتکینز، مصرف زیاد مواد قندی و نشاسته ای سبب بروز چاقی، دیابت و سایر مشکلات مرتبط با آن می شود. زیرا این مواد سبب تولید بالای انسولین شده و در متابولیسم بدن اختلال ایجاد می کند.
این رژیم در چهار فاز تنظیم می شود. این رژیم ها به دلیل تأثیر سریعی که دارند، بسیار مورد توجه هستند.
توصیه می شود افرادی که از مشکلات کلیوی رنج می برند، زنان باردار و شیرده، از این رژیم استفاده نکنند. در هر صورت این رژیم باید توسط پزشک توصیه شده و با نظارت وی باشد. کسانی که به دیابت یا نقرس مبتلا هستند یا از داروهای درمان قند خون بالا و دیورتیک ها (ادرار آورها) استفاده می کنند، باید زیر نظر پزشک از این برنامه غذایی استفاده کنند.

نویسنده:  عالمه حريري فر
منبع: http://www.behsite.ir

زیان های رژیم پرپروتئین یا پرچرب و کم کربوهیدرات


زیان های رژیم پرپروتئین یا پرچرب و کم کربوهیدرات

 کاهش قند خون: مهمترین اثر زیان بار این رژیم ها، کاهش قند خون است. این مسئله به ویژه در افرادی که به دیابت مبتلا هستند و قرص یا انسولین مصرف می کنند، بسیار مهم است. در این افراد به دلیل کاهش قند خون، پزشک میزان داروی مصرفی بیمار را تغییر می دهد که می تواند روی روند درمان بیماری تأثیرات منفی داشته باشد.
3 دفع آب بدن: این رژیم ها به دلیل داشتن پروتئین بالا به آب بیشتری برای متابولیسم خود نیاز دارند، در نتیجه آب بیشتر از بدن دفع می شود. به عبارت دیگر کاهش وزن سریع دراین رژیم ها بیشتر به دلیل دفع آب بدن است تا کاهش چربی های ذخیره شده در بدن. 

 عدم تعادل در الکترولیت ها: در این رژیم به دلیل دفع آب از بدن، الکترولیت های بدن نیز دفع شده و بدن با عدم تعادل مایعات مواجه می شود. این امر می تواند موجب بروز شوک در فرد و در برخی موارد مرگ شود. 

 افزایش بار کبد و کلیه: با توجه به میزان بالای پروتئین در این دسته از رژیم ها، بار کلیه و کبد نیز به منظور متابولیسم این مواد افزایش بیشتری می یابد، به عبارت دیگر کبد و کلیه برای انجام فعل و انفعالات شیمیایی این مواد در بدن، به فعالیت بیشتری نیاز دارند تا بتواند مواد سمی حاصل از آن را دفع کنند. 

 کتوزیس: میزان چربی بالای این رژیم ها سبب بروز حالتی به نام کتوزیس می شود. در این وضعیت PH ادرار و خون اسیدی شده و در نتیجه باعث دفع بیشتر املاح از استخوان شده و به ویژه کلسیم را از استخوان ها به درون خون می کشاند و در نهایت احتمال بروز پوکی استخوان را افزایش می دهد. از اثرات دیگر حالت کتوزیس بروز تهوع، سردرد، خستگی ذهن و اختلال در تنفس است که افرادی که از رژیم های کم کربوهیدرات مانند اتکینز پیروی می کنند به این عوارض دچار می شوند. 

آسیب به معده با تغذیه نامناسب

لذت غذا خوردن را متوجه نمی‌‌‌شویم؛ چون در بدترین شرایط ممکن غذا می‌‌خوریم. 
 این شیوه غذا خوردن عواقب بسیاری دارد از متوجه نشدن طعم غذایی که برای پختن آن ساعت‌ها وقت صرف شده تا آسیب به معده و مصرف انواع داروها برای هضم غذاهایی که به اصطلاح سردل‌مان مانده است. غذا خوردن و انتخاب غذاها آدابی دارد که آنها را یک بار دیگر مرور می‌‌کنیم.

تک‌خوری: 
 اینجا باید قانون تک‌خوری را رعایت کرد! یعنی اجتناب از مصرف غذاهای متعدد در یک وعده غذایی؛ به ویژه اگر فرد سابقه مشکلات گوارشی هم داشته باشد‌، این مساله بسیار مهم است.
علت: قسمت ابتدایی دستگاه گوارش، معده است و چند عملکرد مهم دارد که یکی از آنها پذیرش غذاست. پذیرش غذا به معنای حجم پیدا کردن و آماده شدن غذای خورده شده است. معده با حرکاتی که انجام می‌‌دهد، تکه‌های غذا را به اجزای ریزتری تقسیم می‌‌کند تا هضم آن راحت‌تر شود. کار بعدی معده تحویل غذای آماده هضم به روده‌ها و به طور خاص، روده باریک است. بنابراین کسی که چند نوع غذا که محتویات آن از نظر پروتئین، چربی و قندها با یکدیگر متفاوت است، می‌‌خورد، احتمال ایجاد اختلال در هضم غذایش وجود دارد.
البته کسانی که معده سالمی‌‌ دارند مشکلی از نظر تحمل این سه نوع غذای متفاوت ندارند و غذایشان هضم می‌‌شود اما کسانی که علائم اختلال گوارشی دارند، با خوردن غذاهای مختلف، دچار اختلال در هضم می‌‌شوند. برخی بر این عقیده هستند که خوردن مواد غذایی ترش هضم غذا را راحت‌تر می‌‌کند. در حالی که مصرف مایعاتی مانند سرکه که حاوی اسید است، اسید معده را مهار کرده، در نتیجه جلوی هضم غذا را می‌‌گیرد.

شانس چاقی نوزادان در دوران کودکی را می توان هنگام تولد پیش بینی کرد

خبرگزاری فارس: شانس چاقی نوزادان در دوران کودکی را می توان هنگام تولد پیش بینی کرد
 محققان می گویند شانس چاق شدن کودکان را می توان در زمان تولد با استفاده از یک فرمول ساده محاسبه کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، این فرمول چند فاکتور را برای تخمین چاقی مد نظر دارد و محققان امیدوارند کودکان در خطر چاقی را بتوانند در بدو تولد شناسایی کنند.
چاقی در کودکی می تواند منجر به مشکلات سلامت از جمله دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی شود. محققان کالج پادشاهی لندن با بررسی وضعیت 4032 کودک فنلاندی که در 1986 متولد شدند و داده های دو تحقیق دیگر از 1503 کودک ایتالیایی و 1032 کودک آمریکایی این نتایج را به دست آورده اند.
آنها دریافتند که با بررسی چند فاکتور مانند وزن کودک هنگام تولد و سیگاری بودن مادر می توان چاقی کودک را پیش بینی کرد.
پیش از این گمان می شد که فاکتورهای ژنتیک بیشترین نقش را در چاقی بعدی دارند اما تنها 1 مورد از 10 مورد چاقی نتیجه یک جهش ژنتیک نادر است.
چاقی در میان کودکان در حال افزایش است و وزارت بهداشت بریتانیا تخمین زده که 17 درصد پسران و 15 درصد دختران انگلستان چاق هستند.
این نخستین باری است که فاکتورهای خطرناک همگی در یک فرمول قرار داده می شوند و پیش از این بیان شده بود که این فاکتورها می توانند در چاقی کودکان تاثیرگذار باشند.
محققان معتقدند بهترین راه برای مبارزه با این روند پیشگیری است و زمانی که یک کودک چاق شد کاهش وزن او سخت است.

بهترین مواد غذایی برای جلوگیری از سفیدی مو

مصرف برخی مواد غذایی، برای ییشگیری از سفید شدن زود هنگام مو، اثر فوق‌العاده‌ای دارند. در خصوص سفید شدن مو، جدا از مورد وراثت و ژنتیک، موارد دیگری نیز دست اندر کار هستند که مورد تغذیه از مهم‌ترین آن‌هاست.
به گزارش خبرنگار کلینیک باشگاه خبرنگاران؛مصرف برخی مواد غذایی، برای ییشگیری از سفید شدن زود هنگام مو، اثر فوق‌العاده‌ای دارند. در خصوص سفید شدن مو، جدا از مورد وراثت و ژنتیک، موارد دیگری نیز  دست اندر کار هستند که مورد تغذیه از مهم‌ترین آن‌هاست.
در واقع نقایص و کمبودهای تغذیه‌ای، عامل مهمی برای از دست دادن رنگ و شفافیت مو هستند. غذاهایی مصرف کنید که سرشار از ویتامین و مواد معدنی باشند که رنگ موها را حفظ کرده و علاوه بر آن از دیگر خواص سلامتی آن‌ها نیز بهره‌مند شوید.

سبزیجات برگی
برای استفاده از ویتامین‌های B از سبزی‌جات برگی تیره رنگ مصرف کنید. پوست سر شما برای تولید سلول‌های قرمز خون که اکسیژن و مواد غذایی را منتقل می‌کنند از ویتامین B6 و B12 مصرفی شما استفاده می‌کنند.
رنگ مو به هورمون‌ها مربوط می‌شود و ویتامین B12 نیز نقش مهمی را در تولید هورمون بر عهده دارد.

شکلات
مس نقش اساسی در تولید ملانین - منبع رنگ مو - دارد. کمبود مس در بدن می‌تواند منجر به سفید شدن مو شود. برای بهره‌مندی از این ماده،‌ مصرف شکلات نیمه شیرین می‌تواند گزینه خوبی باشد. از دیگر غذاهای سرشار از مس می‌توان به عدس و قارچ نیز اشاره کرد.

افراد مبتلا به کم خونی از مصرف خودسرانه قرص آهن پرهیز کنند

فوق تخصص گوارش و کبد:

کم خونی را یکی از علایم سرطان روده عنوان کرد و به افراد مبتلا به کم خونی توصیه کرد که از مصرف خودسرانه قرص آهن پرهیز کنند.

دکتر ˈناصر ابراهیمی دریانیˈ روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: افرادی که دچار کم خونی هستند، نباید خودسرانه قرص آهن مصرف کنند و با انجام آزمایش ابتدا علت کم خونی خود را مشخص شود و آنگاه اقدام به درمان کم خونی خود کنند.

وی به کم خونی در مردان اشاره کرد و گفت: کم خونی در مردان می تواند یکی از نشانه های سرطان روده باشد که در این باره مردان باید کم خونی خود را جدی گرفته و در پی علت اصلی آن باشند.

دریانی با بیان آنکه سرطان روده در ایران رو به افزایش است، گفت: چهارمین علت مرگ و میر ناشی از سرطان ها سرطان روده بزرگ است که طی 20 سال اخیر در ایران افزایش داشته است.

فوق تخصص گوارش و کبد ادامه داد: یکی از بیماری های شایع در ایران کولیت زخمی و کولون است، این بیماری در کشور به شدت رو به افزایش است.

عادات غذایی می تواند فرد را مستعد بروز سنگ کلیه کند

 
سنگ کلیه بیماری نسبتاً شایعی است که با افزایش سن میزان ابتلا به آن نیز افزایش می یابد.
به گزارش وب دا، عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي اراك گفت: سنگ کلیه زمانی تشکیل می شود که یا غلظت مواد دفعی تشکیل دهنده سنگ در ادرار زیاد باشد و یا محیط برای تشکیل سنگ مساعد باشد.
دکتر ناصر سعیدی اظهار داشت: حدود 80 درصد از سنگ های کلیه از نوع سنگ های کلسیمی (اگزالات کلسیم) می باشند و عادات غذایی می تواند فرد را مستعد بروز سنگ کلیه کند.
این متخصص داخلي و فوق تخصص كليه و فشار خون بیان کرد: نوع و میزان غذا و مایعات مصرفی می تواند شخص را مستعد سنگ کلیه کند.
وی ادامه داد: افرادی که مایعات کمی می نوشند ادرار غلیظ تر دارند و در نتیجه احتمال ایجاد سنگ بیشتر است.
دکتر سعیدی گفت: نکته ای که وجود دارد این است که در فرهنگ عامه اینطور تصور می شود که محدود کردن مصرف کلسیم در رژیم غذایی مانند مصرف لبنیات و شیر باعث کمتر شدن احتمال سنگ می شود، اما حقیقت این است که محدود کردن مصرف کلسیم (لبنیات) با افزایش بروز سنگ همراه است.
وی افزود: اگر مصرف لبنیات به حدّ کافی باشد نه تنها باعث تشکیل سنگ نمی شود بلکه از آن جلوگیری می کند زیرا مصرف کلسیم در رژیم غذایی باعث می شود اگزالات از روده کمتر جذب شود و در نتیجه تشکیل سنگ اگزالات کلسیم در کلیه کمتر شود.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي اراك در پایان اظهار داشت: توصیه می شود افرادی که کلیه سنگ ساز دارند روزی یک لیوان شیر یا دو پیاله کوچک ماست یا به اندازه یک قوطی کبریت پنیر استفاده کنند.