صحیح خوردن به جای کم خوردن

کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار داشت: بهتر است افراد به جای کم خوردن، صحیح خوردن را آموزش ببینند و افراد نیاز به سه وعده غذایی (صبحانه، ناهار و شام) و دو میان وعده (بین صبحانه و ناهار و بین ناهار و شام) دارند.
لازم نیست این وعده‌ها حذف شود بلکه باید در این وعده‌ها از مواد غذایی مناسب استفاده شود تا همان طور که مواد مغذی مورد نیاز مثل پروتئین و ویتامین‌ها به بدن می‌رسد، بدن بیش از حد انرژی دریافت نکند.
فروزان صالحی در گفت وگو با پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت ؛ ضمن بیان این مطلب که برای سلامتی باید از همه گروه‌های غذایی به اندازه کافی مصرف کرد افزود: افراد حتماً باید از گروه سبزی‌جات استفاده کنند و شیر و لبنیات مثل کره، ماست و پنیر را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
وی افزود: انجام فعالیت بدنی و ورزش‌هایی مثل دویدن، دوچرخه سواری، شنا و همچنین خوردن غذاها به اندازه کافی، باعث می‌شود که افراد همیشه سالم و تندرست باشند.
کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه درباره عادت پرخوری گفت: به خوردن بیش از حد غذا در یک وعده غذایی و یا در طول یک روز، پرخوری گفته می‌شود بعضی اوقات کودکان به دلیل استرسی که دارند بیشتر از نیاز بدنشان غذا خورده و خودشان متوجه این موضوع نمی‌شوند و اگر به صورت یک عادت در بیاید خطرناک است و در نهایت منجر به چاقی می‌شود.
وی تاکید کرد: مواد غذایی چرب، شور و شیرین به سلامتی ضرر می‌رساند و مصرف بعضی از مواد غذایی مانند انواع تنقلات تنها شکم را پر کرده و عملاً نیازهای غذایی ما را برآورده نمی‌کنند.

استفاده از آب میوه طبیعی و افزایش میل به خوردن صبحانه در کودکان


استفاده از انواع آب میوه طبیعی در کنار صبحانه می‌تواند به تغییر ذائقه در زمان صرف غذا و افزایش تمایل به صرف صبحانه کمک کند.

علی اکبر کمالی در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: تنوع در مواد صبحانه سبب جلب کودکان و نوجوانان به مصرف صبحانه می‌شود و این روش در سنین بالاتر هم رغبت افراد را به صرف صبحانه افزایش می‌دهد.
وی ادامه داد: در وعده صبحانه دانش آموزان، نان به عنوان منبع تامین انرژی، پنیر یا تخم‌مرغ به عنوان یک منبع پروتئین و شیر برای تامین پروتئین و کلسیم باید گنجانیده شود.
کمالی افزود: کره همراه با مربا یا عسل و یا خرما بخشی از انرژی مورد نیاز روزانه را تامین می کند، علاوه بر آن کره منبع خوبی از ویتامین‌های محلول در چربی مانند ویتامین A و D است. همچنین شیر اهمیت خاصی در رژیم غذایی دانش‌آموزان دارد.
وی با اشاره به این که شیر حاوی مواد مغذی مهم از جمله پروتئین، کلسیم، فسفر و بعضی از انواع ویتامین‌های گروه B و ویتامین A است به خانواده‌ها توصیه کرد: والدین دقت کنند حتی‌الامکان از شیرهای پاستوریزه کم چربی استفاده کنند.
این کارشناس صنایع غذایی، نان، پنیر و گردو، نان و تخم‌مرغ، نان، کره، مربا و نان، کره و خرما همراه با یک لیوان شیر را صبحانه‌هایی سالم و مغذی برای رشد و تنظیم فعالیت غدد کودکان سنین مدرسه دانست و افزود: غذاهای حاوی پروتئین میزان یادگیری را افزایش می‌دهند. همچنین زمینه لازم برای ارتباط بین سلول‌های مغز را فراهم می‌کنند.
کمالی ادامه داد: کودکان هفت تا هشت ساعت بعد از خوردن شام در ناشتا به سر می‌برند و با صرف صبحانه مغز از قند کافی به عنوان غذا و منبع انرژی استفاده می‌کند. برای اینکه کودک و دانش‌آموز اشتهای کافی برای خوردن صبحانه داشته باشند، باید شام را در ساعات ابتدایی شب صرف کنند و شبها در ساعت معینی بخوابند تا صبح زود بیدار شوند و وقت کافی برای خوردن صبحانه داشته باشند.

سالم ترین روغن برای سرخ کردن کدام است ؟


روغن با نقطه ی دود بالا، یعنی روغنی که قبل از اینکه سطح آن تولید دود کند، بتوان تا درجه بالایی آن را حرارت داد. وقتی روغن به نقطه ی دود می رسد، ترکیب آن شروع به تغییر می کند و کف هایی روی آن تشکیل می شود که حاوی آکرولئین است و چشم را می سوزاند.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ،   بعد از هر بار استفاده از روغن، نقطه ی دود آن پایین می آید و برای همین، روغنی برای چند بار سرخ کردن مناسب است که نقطه دود بالایی داشته باشد.
روغنی برای چند بار سرخ کردن مناسب است که نقطه ی دود بالایی داشته باشد.البته بهتر است همیشه فقط یک بار از روغن برای سرخ کردن استفاده کنید ، و روغن های مانده را در انتهای آشپزی دور بریزید.
روغن مخصوص سرخ کردنی جهت سرخ کردن مواد غذایی به کار می رود .
البته سالم ترین روش برای پخت غذا، روش آب پز کردن است. در صورتی که ناچار هستید غذای خود را سرخ کنید، باید از روغن مخصوص سرخ کردنی استفاده کنید.
اگر قصد دارید روغنی را که یک بار برای سرخ کردن از آن استفاده کرده اید، دوباره مورد استفاده قرار دهید، باید هنگام خرید، در انتخاب نوع روغن دقت کنید.
روغن های معمول به دلیل نقطه دود پایین در اثر حرارت زیاد دود کرده و مواد سرطان زالی خطرناکی تولید می کنندکه می تواند با تنفس وارد ریه شخص شده و مشکلاتی را برای او ایجاد نماید .
نقطه دود روغن مخصوص سرخ کردنی بالاست و به راحتی دود نمی کند . همچنین جذب کمتری به سطح مواد غذایی داشته و موجب کاهش دریافت چربی خواهد شد .
نقطه دود بعضی روغن ها به ترتیب زیر است:

روغن زیتون ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده را کاهش دهد




پژوهشگران علوم پزشکی در دانشگاه اکسفورد می گویند تحقیقات جدید آنان  نشان می‏ دهد که روغن زیتون، یک نمونه عالی از رژیم غذایی ساکنین مدیترانه، به اندازه میوه‏های تازه و سبزجات در جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی موثر است.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز،   محققین انستیتو علوم بهداشتی لندن با مقایسه میزان رشد بیماری سرطان ۲۸ کشور من جمله کشورهای انگلیس، آمریکا، برزیل، کلمبیا، کانادا و چین  که رژیم غذایی آنها، مصرف گوشت بسیار بالا دارد ، بالاترین خطر ابتلا به بیماری‏های مختلف و از جمله سرطان را با مصرف گوشت بالا مرتبط داتستند  و عنوان کردند که استفاده از روغن زیتون باعث کاهش رشد سلولهای بیماری زا در ساکنین این مناطق می‏شود.
بر همبن اساس دکتر گلداکر در سمینار اپیدمولوژی و بهداشت عمومی بر این نکته اصرار داشت: روغن زیتون احتملا می‏تواند تاثیر مثبت و بسزایی در جلوگیری از توسعه‏و رشد سلولهای سرطانی داشته باشد.گوشت، ماهی، و روغن زیتون فاکتورهای اصلی در رژیم‏های غذایی هستند که مانع رشد سلولهای سرطانی می‏شوند.
ترکیب گوشت و ماهی در مجموع و در برخورد با سلولهای سرطانی بسیار مثبت عمل می‏ کند.
اما تا پیش از این بر اساس تحقیقات انجام شده مصرف گوشت زیاد، میزان اسید صفراوی را افزایش می‏دهد.
پیش از این تحقیقات به عمل آمده بر روی حیوانات، نشان داده بود که منافع استفاده از حیوانات، نشان داده بود که منافع استفاده از روغن ماهی است.
در واقع، روغن زیتون بیش از روغن ماهی و یادیگر روغن‏های سفارش شده در این زمینه در جلوگیری از رشد تومور و سلولهای سرطانی موثر است. این در حالی است که دانشمندان ژاپنی نیز مدعی آن هستند که روغن زیتون خالص چنانچه پس از حمام آفتاب روی پوست بدن مالیده شود می‏تواند ببا کند کردن رشد سلول‏های توموری مانع بروز سرطان پوست شود.
بسیاری‌ از ‌مردم تصور‌می‌کنند که این روغن را فقط می‌توان همراه با سالاد مصرف کرد اما باید گفت که در صورت درست استفاده کردن از این روغن، حوزه‌ عمل آن به مراتب بیشتر ‌از ‌این خواهد شد.

مصرف میوه و سبزی می تواند 20تا 30 درصد از ابتلا به انواع سرطان را پیشگیری کند

صندوق جهانی پژوهش ˈسرطانˈ تخمین زد که با خوردن حداقل 5 وعده میوه و سبزیجات در روز می توان حداقل به میزان 20 درصد از ابتلاء به انواع سرطانها پیشگیری کرد .

به اعتقاد متخصصان تغذیه ، حدود یک سوم از کل مرگ های ناشی از سرطان با داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل به ویژه با خوردن میوه ها ، سبزیجات ، غلات کامل و حبوبات و نیز حفظ وزن مناسب قابل پیشگیری است و باید روزانه حداقل یکی از غذاهای فوق را در رژیم غذایی گنجاند .

مصرف سبزی ها و میوه ها
سبزیجات و میوه ها حاوی ویتامین ها ، مواد معدنی ، فیبر و صدها فیتوکمیکال مفید هستند که ثابت شده این مواد خاصیت ضد سرطان دارند و در پیشگیری از سرطان مفید هستند.
به عنوان مثال بعضی از فیتوکمیکال ها D NA را از آسیب حفظ می نماید و به ترمیم آن کمک می کنند .

کاهش غذاهای چرب
رژیم های غذایی غنی از چربی های اشباع پر کالری هستند و با ایجاد چاقی افزایش خطر انواع سرطان ها را می تواند به همراه داشته باشد، از این رو مصرف رژیم غذایی کم چربی ، محدودیت میزان مصرف گوشت قرمز و جایگزین کردن گوشت ماهی بسیار با اهمیت است.

ذرت مکزیکی

پختن ذرت موجب افزایش مقدار اسیدفرولیک و خاصیت آنتی ‌اکسیدانی آن می‌‌شود.

افراد چاق در خوردن زیاده روی نکنند

ذرت مکزیکی میان وعده مورد تایید متخصصان تغذیه

منیره زارع زاده

کارشناس تغذیه مرکز تحقیقاتی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی یزد با تاکید بر این که مصرف بیش از حد ذرت مکزیکی برای سلامتی مضر است، گفت: «این در حالی است که مصرف کافی و بهداشتی آن می‌‌تواند این ماده غذایی را به یک تنقل خوب تبدیل کند.»

ناهید برخورداری کارشناس تغذیه مرکز تحقیقاتی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی یزد در گفت‌وگو با خبرنگار سینانیوز با بیان این مطلب که ذرت مکزیکی چند سالی است که در سبد غذایی مردم جای خود را باز کرده و بیشتر به ‌عنوان یک میان وعده غذایی از آن استفاده می‌‌کنند، ادامه داد: «ذرت مکزیکی در صورتی که به شکل صحیح، تهیه و مصرف شود می‌‌تواند جای مواد غذایی مضر مانند چیپس و پفک را در میان وعده‌های غذایی روزانه مورد مصرف مردم را بگیرد.»

وی ادامه داد: «بهتر است این ماده غذایی بدون نمک و یا خیلی کم نمک تهیه شود و به جای کره و روغن جامد به آن روغن مایع افزوده و مصرف شود.»

خوردن صبحانه بر یادگیری تاثیر مستقیم دارد

مطالعات دهه اخير نشان داده است كه تغذيه صحيح در قدرت يادگيري كودكان مؤثر است و نخوردن صبحانه مي تواند اثرات منفي بر يادگيري آنها داشته باشد.
کارشناس مسوول واحد سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی فسا با بیان اینکه در شرايط ناشتايي كوتاه مدت طبيعي، مكانيسم هموستاتيك، گلوكز خون را در سطحي ثابت نگه مي دارد كه بر عملكرد طبيعي مغز لطمه وارد نشود، اظهار داشت : اگر مدت زمان ناشتايي طولاني تر باشد، نگهداري قند خون در سطحي كه مغز قادر به فعاليت طبيعي خود باشد، دشوارتر شده ويادگيري وتمركز حواس مختل مي شود .
محترم تشکر افزود: بررسي سالهاي اخير نشان داده است كه افزايش نسبي قند خون موجب بهبود عملكرد مغز و يادگيري كودكان مدرسه اي مي شود. يكي از دلايل افزايش يادگيري به علت بالا رفتن قند خون، ساخته شدن استيل كولين است كه بعنوان يك نوروترانسميتور نقش آن در تقويت حافظه به اثبات رسيده است كودكاني كه از خوردن صبحانه امتناع مي ورزند، در انجام تكاليف رياضي كارايي كمتري دارند و قدرت خلاقيت وابتكار آنها كاهش مي يابد.
وی گفت: نخوردن صبحانه در صورتي كه تداوم يابد و تبديل به عادت شود، خود علاوه بر عوارض فوق موجب كمبود دريافت مواد مغذي روزانه مورد نياز فرد مي شود كه در وعده هاي ديگر جايگزين نخواهد شد و در نتيجه موجب كمبود كالري و ويتامين ها واملاح مي شود.
این کارشناس مسئول اظهار داشت: براي اينكه كودكان سنين مدرسه اشتهاي كافي براي خوردن صبحانه داشته باشند بايد شام را در ساعات ابتداي شب صرف كنند و حتي الامكان شب  در ساعت معيني بخوابند تا صبح ها بتوانند زودتر بيدار شده و وقت كافي براي خوردن صبحانه داشته باشند.
وی در پایان گفت: اگر والدين صبحانه را بعنوان يك وعده غذايي مهم تلقي كنند وهر روز دور سفره صبحانه بنشينند خود مشوق كودكان براي صرف صبحانه خواهند بود.

كودكان چاق نسبت به تبليغات مواد غذايي آسيب‌پذيرترند


در مقايسه با كودكان با وزن نرمال، كودكان چاق كمتر مي‌توانند نسبت به تبليغات مواد غذايي از خود مقاومت نشان دهند.
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه طب اطفال، تيمي از محققان با نشان دادن 60 آرم مواد غذايي و 60 آرم متفرقه به تعدادي از كودكان 10 تا 14 ساله چاق و همچنين كودكان با وزن متعادل و بررسي اسكن مغز آنها با بهره‌گيري از تصويربرداري عملكردي رزونانس مغناطيسي (FMRI)‌ دريافتند كودكان چاق در برخي از مناطق مغز خود عكس‌العمل بيشتري نسبت به بقيه كودكان نشان مي‌دهند.
نتايج حاصل از اين گزارش حاكي است به طور كلي در اين شرايط خاص افراد با وزن طبيعي بيشتر مي‌توانند فعاليت‌ها و واكنش‌هاي مغزي مرتبط با اين موقعيت‌ها را در خود كنترل كنند.
نتايج ديگر اين مطالعه مي‌افزايد نرخ چاقي در دوران كودكي نسبت به 30 سال گذشته 3 برابر شده است كه در اين ميان بازاريابي مواد غذايي به عنوان عاملي بسيار مهم در اين روند افزايش دخيل است و طبق آمارهاي به دست آمده 98 درصد از محصولات غذايي تبليغ شده براي كودكان در تلويزيون داروي مقادير زيادي چربي، شكر و يا نمك است.
به گفته محققان با توجه به اين كه كودكان چاق نسبت به كودكان طبيعي وزن بيشتر در معرض خطر عوارض ناشي از آگهي‌هاي محصولات غذايي پركالري و مضر قرار مي‌گيرند، يكي از عواملي كه مي‌تواند در ايجاد تصميم‌گيري‌هاي مرتبط با سلامتي در آنها مؤثر واقع شود. تقويت توانايي آنها در بهبود بخشيدن به شرايط كنترلي و آموزش‌هايي در اين زمينه است كه اميد است اين مداخلات سلامت رفتاري بتواند باعث موفقيت بيشتري در كاهش وزن و ايجاد منافعي براي چاقي در آنها باشد.

فوايد يك عنصر حياتي در دورانهاي مختلف زندگي

روي

نوشته  : صديقه قدرت كارشناس ارشد تغذيه زير نظر دكتر سعيد حسيني 
حافظه و هوش
مطالعات بسياري در جهان نشان داده‌اند كه كودكاني كه سابقه سوءتغذيه داشته‌‌اند، در مقايسه با آنهايي كه اين مشكل را ندارند از تست‌هاي هوش، نمرات كمتري را كسب مي‌كنند. "روي" ضروري‌ترين ماده غذايي براي رشد سيستم عصبي مركزي محسوب مي‌شود: 1) آنزيم‌هاي وابسته به "روي" در رشد مغز دخالت دارند. 2) پروتئين‌هاي Zinc-Finger در ساختار مغزي و نوروترانسميترها شركت مي‌كنند. 3) نوروترانسميترهاي وابسته به "روي" به عملكرد حافظه در مغز مرتبط مي‌شوند. 4) متالوتيونين-III پروتئيني است كه در روي نورون‌ها با روي باند مي‌شود. مشكلاتي در تست حافظه و يادگيري در بچه‌هاي متولد شده از حيوانات با كمبود "روي" كشف شده است.

دوران  بــــارداري
چگونگي تغذيه مادر، تعيين‌كننده مهم سلامت نوزاد پس از زايمان و در دوره نوزادي است. برنامه‌هاي غذايي بسياري براي پيشگيري از كمبود آهن در دوره بارداري ترتيب داده شده است ولي در مورد عنصر روي كه براي بقاي مادر و نوزاد بسيار حائز اهميت است، اصلا برنامه‌اي در نظر گرفته نشده است. معمولا 82 درصد از زنان باردار در بسياري از نقاط جهان به صورت عادي، جذب "روي" كمي داشته و به احتمال زياد، از پيامدهاي ناشي از كمبود اين عنصر، سلامتشان در معرض خطر است.

خواص ميوه‌هاي خشك


نوشته  : تحريريه دنياي سلامت 
ميوه‌هاي خشك اثرات درمانی موثر و مفیدی دارند، بدون اینکه عوارض جانبی داشته باشند. مغذی هستند و انرژی لازم را برای بدن تامین می‌کنند. در حقیقت می‌توان گفت میوه‌های خشک مانند یک کپسول طبیعی برای حفظ سلامتی بدن عمل می‌کنند. هر فردی باید مراقب سلامتی خود باشد. برای داشتن بدنی سالم باید به تغذیه مناسبی داشته باشیم و به مقدار کافی ورزش کنیم. مصرف مواد غذایی طبیعی مانند آجیل و خشکبار، میوه‌ها، سبزی‌ها و غلات در حفظ سلامتی بسیار موثر است. میوه‌های خشک سرشار از مواد مغذی مورد نیاز بدن مانند ویتامین‌ها، املاح و آنزیم‌ها هستند. به راحتی هضم می‌شوند و باعث تصفیه خون و پاکسازی معده و روده می‌گردند. بیماری‌هایی که در اثر مصرف غذاهای مصنوعی به وجود می‌آیند، با مصرف میوه‌ها بهبود مي‌یابند. میوه‌های خشک و آجیل، هر چند از نظر اندازه کوچكند، ولی بسیار مقوی هستند و اثرات درمانی فراواني دارند.
میوه‌ها به دو صورت خشک می‌شوند:

 1-‌ به طور طبیعی  2- با دستگاه، خشک‌کن.
کشمش، خرما و آلو خشک نمونه‌هایی از این ميوه‌ها هستند. سایر میوه‌هایی که می‌توان آنها را خشک کرد عبارتند از: سیب، زردآلو، موز، توت، کیوی، انجیر، انبه، هلو، گلابی، آناناس، توت‌فرنگی، گوجه‌فرنگی و خرمالو. میوه‌های خشک را می‌توان برای مدت زمان طولانی نگهداری کرد؛ بنابراین جایگزین مناسبی برای میوه تازه در خارج از فصل مي‌باشند؛ مانند آلو یا آلبالو خشک در زمستان. خشک کردن میوه، راه مناسبی برای نگهداری آن در خارج از یخچال است. اين میوه‌ها منبعي غنی از ویتامین‌های A، B1، B2، B3، B6 و پانتوتنیک اسید و نیز املاحی مثل کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، مس و منگنز هستند. هر 100 گرم میوه خشک تقریباً 250 کالری انرژی و 1 تا 5 گرم پروتئین دارد.  در اثر کاهش آب موجود در میوه در طی فرآیند خشک کردن (تقریباً 7 قسمت از 8 قسمت آب آن از بین می‌رود)، اما بايد توجه داشت كه حرارت تا حدود زيادي موجب از بين رفتن ويتامين C موجود در ميوه مي‌شود. به میوه‌هایی که در خارج از منزل خشک می‌شوند، (به‌طور صنعتي يا در مغازه‌ها) ماده‌ای بنام اکسیدسولفور اضافه می‌کنند که می‌تواند باعث بروز آسم در افراد حساس شود. برای تثبیت رنگ میوه به آن سولفور می‌زنند.