گوشت چرخ شده را سريع فريز كنيد

از آنجايي كه گوشت چرخ شده، آلودگي تا همه اعماق گوشت وارد مي شود و سريع فاسد مي شود، بايد سريع تر بسته بندي و فريز شود.
به گزارش وب دا، كارشناس مواد آشاميدني و  بهداشتي معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي يزد در خصوص نگهداري مواد غذايي در يخچال و فريزر گفت: با توچه به اينكه دماي فريز بالاتر از يخچال است، گوشت و مرغ را مي توان تا دو هفته در يخچال و بيش از يك سال در فريزر نگهداري کرد.
رضا موركيان با بيان اينكه نحوه نگهداري هركدام از مواد غذايي پخته و آماده مصرف مانند نان و ساير مواد غذايي شرايط خاصي دارد، ادامه داد: مواد غذايي پخته كه بيش از نياز به مصرف است و بايد نگهداري شوند، بايستي بلافاصله بعد از سرد شدن و  قبل از اينكه آلودگي ثانويه به آن منتقل شود و ارزش غذايي آن پايين بيايد در بسته هاي  مناسب بسته بندي كرده و در فريزر نگهداري شود.
وي با اشاره به اين كه دماي فريزر بايد به حدي باشد كه هرچه سريع تر ماده غذايي را منجمد كند توصيه كرد: از آنجايي كه گوشت چرخ شده، آلودگي تا همه اعماق گوشت وارد مي شود و سريع فاسد مي شود، بايد سريع تر بسته بندي و فريز شود.
اين كارشناس در خصوص نحوه بسته بندي موادغذايي گفت: قطر بسته بندي موادغذايي بايد كم باشد تا مواد غذايي سريع تر منجمد شود و كريستال هاي يخ ريزتر تشكيل شود چراكه هرچه يخ هاي ريزتري در مواد غذايي ايجاد شود، سلول هاي ماده غذايي را كمتر از بين مي برد و از دست دادن مواد مغذي را كاهش خواهد داد.
موركيان تصريح كرد: زماني كه قطر بسته بندي كم باشد، زمان در آمدن از حالت انجماد نيز كمتر خواهد بود و در مورد گوشت اين موضوع از اهميت بيشتري برخوردار است چرا كه گوشت سريع تر از حالت انجماد خارج مي شود و كمتر آسيب مي بيند.

ویتامین ث مانع از افتادگی پوست می شود

 


ویتامین ث حاوی مواد مؤثری برای تولید کلاژن است و در پیشگیری از افتادگی پوست موثر است.
به گزارش وب دا، یک دکتر داروسازضمن بیان این مطلب افزود:ویتامین ث علاوه بر خاصیت ضدالتهابی، آنتی اکسیدانی قوی است که به جذب آهن کمک می کند.
دکتر مرضیه تقوی مقدم ادامه داد:این ویتامین باعث بازسازی مجدد پوست و بافت های تخریب شده ناشی از افزایش سن و تابش آفتاب می شود.
وی این توصیه کرد:در صورت مصرف کرم های حاوی ویتامین ث، نسبت به وجود ترکیبات پایدار و PH مناسب در آن دقت کنید.
قبل از خرید کرم های حاوی ویتامین ث با پزشک مشورت کنید
تقوی مقدم با تاکید بر لزوم مشورت با پزشک قبل از خرید کرم های حاوی ویتامین ث، تصریح کرد: افرادی که پوست های حساس دارند، قبل از مصرف کرم های حاوی ویتامین ث آن را روی پوست آزمایش کنند.
وی خاطرنشان کرد: مصرف یک فنجان لوبیا سبز همراه با غذا، 19درصد از نیاز روزانه به ویتامین ث بدن را تأمین می کند.
بر پایه این خبر، کلاژن جزء مهمی از پوست است که باعث نرمی و انعطاف پوست شده، خاصیت کشانی آن باعث برگشت پوست به حالت اول در صورت فشار می شود.

كودكان و مادران باردار بيشتر ميگو بخورند؛

  ميگو از لخته شدن خون پيشگيري مي كند
ميگو مقدار قابل توجهى املاح ضرورى به خصوص فسفر و آهن دارد که بویژه براى کودکان در حال رشد و زنان باردار بسیار مفید است.
به گزارش وب دا، كارشناس صنايع غذايي معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي يزد با اشاره به اينكه ميگو یک منبع پروتئین دریایى است  افزود: ميگو از نظر مقایسه‏اى نسبت به سایر غذاهایى که پروتئین زیادى دارند مانند گوشت ماهى و گروه ماکیان کالرى کمترى است.
علي اكبر كمالي با اشاره به كيفيت بالاي  پروتئین و اسید آمینه‏هاى لازم موجود در میگو گفت: پروتئین میگو همانند سایر جانوران دریایى به دلیل نداشتن بافت همبند به راحتى هضم مى‏شود.
وي عنوان كرد: افراد مسن که در جویدن و هضم غذا مشکل دارند، غذاى حاوى میگو گزینه مناسبى براى تأمین پروتئین روزانه آنها است.
اين كارشناس صنايع غذايي با بيان اين كه در ميگو میزان اسید چرب اشباع که براى سلامتى مضر است، صفر است که مى‏تواند به کاهش کلسترول خون کمک کند، عنوان داشت: ميگو مقدار قابل توجهى املاح ضرورى به خصوص فسفر و آهن دارد که بویژه براى کودکان در حال رشد و زنان باردار بسیار مفید است.
اين كارشناس با بيان اين كه ميگو داراى مقدار كمي چربي است، گفت: اسیدهاى چرب امگا۳ که از دسته‏هاى چرب غیراشباع بوده و براى سلامتى مفید هستند در ميگو به وفور یافت مى‏شود. این دسته از اسیدهاى چرب مى‏توانند در کاهش خطر بیمارى‏هاى قلبى مؤثر واقع شوند. اسیدهاى چرب امگا۳ همچنین اجزاى ضرورى براى غشاى سلول مغز و بافت چشم است.
وي بيان كرد: ميگو منبع غنى از ویتامین‏هاى ‏A، B۶، ۱۲B، C، D، E و املاحى چون کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، روى، مس، منگنز و سلنیم است. همچنين کلسیم، روى، آهن، منیزیم و فسفر موجود در میگو نسبت به سایر آبزیان بیشتر است.
اين كارشناس صنايع غذايي متذكر شد: ميگو به دلیل داشتن اسیدهاى چرب امگا۳ به کنترل التهاب و پیشگیرى از لخته شدن خون کمک مى‏کند.

مصرف مکمل آهن در دوران بارداری در بهبود رشد جنين نقش بسزايی دارد

 مصرف مکمل آهن در دوران بارداری در بهبود رشد جنين نقش بسزايی دارد.
به گزارش وب دا، کارشناس مامايی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی گلستان در خصوص اهميت آهن در دوران بارداری گفت: در دوران بارداری و برای رشد جفت و جنين نياز به آهن دو برابر قبل از بارداری است ، اين ميزان آهن با مصرف موادغذايی تامين نمی شود.
روزا بابايی افزود: برای پيشگيری از کم خونی فقر آهن و زيان های آن بر جنين و مادر، لازم است که زنان باردار روزانه 1 قرص آهن مصرف می کنند.
وی ادامه داد: زنان باردار بايد از پايان ماه چهارم بارداری تا سه ماه پس از زايمان، مصرف روزانه يک قرص را ادامه دهند. عوارض مصرف: تهوع، معده درد، اسهال و يا يبوست که توصيه می شود اين قرص بعد از غذا ميل شود. در ضمن يادآوری می گردد که شيرو فرآورده های شيری مانند ( دوغ،ماست) را همزمان با قرص آهن نخوريد چون کلسيم موجود در آن، جذب آهن را مختل می کند.

مصرف غذاهای بومی و سنتی آشتی با فرهنگ است

 اگر نقاط ضعف غذاهای بومی و سنتی برطرف شود می‌توانند جایگزین خوبی برای غذاهای آماده و صنعتی باشند.
به گزارش وب دا، معاون فنی مرکز بهداشت خوزستان ضمن بیان این مطلب گفت: مقوله تغذیه، ریشه در عوامل و متغیرهای اجتماعی، فرهنگی، مذهبی، اقلیمی و کشاورزی و عادات غذایی مثل گنجینه‌های فرهنگی نسل به نسل منتقل می‌شوند و در روند زمانی تکامل می‌یابند.
پژمان بختیاری نیا گفت: نگاهی به طیف غذاهای سنتی نشان می‌دهد این غذاها ترکیب‌های اعجاب‌آوری از مواد مغذی هستند که متناسب با منطقه جغرافیایی در کنار هم قرار می‌گیرند.
وی با بیان اینکه مصرف غذاهای غیرخانگی در میان خانواده‌ها افزایش یافته است خاطر نشان کرد: امروزه با تغییر سبک زندگی، خانواده‌ها به سمت مصرف زدگی پیش رفته‌اند و با مشغله‌هایی که برای افراد جامعه خصوصا بانوان ایجاد شده عادات غذایی تغییر کرده و وقت کمتری صرف تهیه غذا در خانه می‌شود.
 معاون فنی مرکز بهداشت خوزستان هدف از نامگذاری این هفته را آموزش تغذیه صحیح به خانواده‌ها دانست و تاکید کرد: باید آموزش داده شود که آنچه در خانه تهیه می‌شود به مراتب ارزش غذایی بالاتری دارد و غذاهای بیرون از خانه نه تنها ارزش پایینی دارند بلکه ضررهایی نیز وارد می‌کنند.
به گفته وی، بیماری‌هایی مثل دیابت، فشار خون، بیماری‌های قلبی - عروقی و حتی سرطان‌ها ریشه در عادت غذایی جامعه دارند.
بختیاری نیا تصریح کرد: غذاهای آماده برای اینکه ماندگاری بیشتری داشته باشند به آنها مواد طعم دهنده، نگهدارنده و رنگ‌های شیمیایی اضافه می‌شود که این مواد در دراز مدت در بدن انباشته می‌شوند و بدن انسان را به امراض مبتلا می‌کنند.

مراقب اين وسوسه باشيد


نوشته  : نازلي نمازي دانشجوي دكتري تخصصي تغذيه
آیا شما هم در دسته افرادی قرار دارید که اگر از شیرینی و شکلات استفاده نکنید، احساس کمبود کرده و غذاهای دیگر ارضایتان نمی‌کند؟ براستی چرا چنین وضعیتی به صورت دائمی یا موقت برایمان پیش می‌آید؟ در این بخش به بیان علل وسوسه خوردن شیرینی‌جات و راه‌های غلبه بر این وسوسه خواهیم پرداخت. یکی از مشکلاتی که باعث می‌شود برای طیف وسیعی از افراد، رعایت رژیم غذایی کاهش وزن و یا رژیم غذایی برای بیماران مبتلا به دیابت سخت باشد این است که افراد عادت به مصرف مواد غذایی شیرین به خصوص از نوع شیرینی، شکلات و شربت به صورت روزانه دارند. از طرف دیگر در هنگام پیروی از رژیم کاهش وزن یا کاهش قند خون، همین حس که مصرف اینگونه از مواد غذایی برایشان ممنوع است، سبب ولع بیشتر آنها به خوردن شیرینی‌جات می‌شود.
       دلايل تمايل به مصرف شيريني‌جات 
وسوسه نسبت به مصرف شیرینی‌جات تنها در افرادی که از رژیم‌‌هاي غذایی خاص پیروی می‌کنند مشاهده نمی‌شود، هر فردی اگر در هنگام گرسنگی، یک تکه شکلات بخورد، تمایل دارد که شکلات دوم و یا حتی سوم را نیز مصرف کند، این پیامد بدین علت است که در هنگام گرسنگی قند خون کاهش می‌یابد. با مصرف قندهای ساده، قند خون به سرعت افزایش می‌یابد و به دنبال این افزایش، ترشح هورمون انسولین نیز افزایش می‌یابد، بنابراین قند موجود در جریان خون وارد سلو‌ل‌ها شده و دوباره قند خون افت می‌کند، به دنبال افت قند خون، بدن قند بیشتری را می‌طلبد و شما تمایل دارید که شکلات بیشتری را مصرف ‌کنید.
یکی دیگر از عللی که سبب تمایل به مصرف مواد شیرین می‌شود این است که از کودکی عادت به مصرف مواد شیرین کرده‌ایم و با خوردن آن  احساس خوشایندی به ما دست می‌دهد. از دوران کودکی به‌ عنوان جایزه یا هدیه، انواع و اقسام شکلات‌های رنگارنگ را دریافت کرده‌ایم، مسلماً رفع این عادت مشکل است. 

مواد غذایی استرس‌زا و استرس‌زدا


نوشته  : زهرا فرهناک کارشناس ارشد تغذیه 
زندگی در دنیای مدرن و پرتنش امروزی بدون استرس نیست. در واقع شناسایی عوامل استرس‌زا، دوری کردن از آنها در صورت امکان و یادگیری مهارت‌های رفتاری و مدیریت استرس مواردی است که باید مد نظر داشت. همچنین جدا از عوامل محیطی و غیر قابل کنترل، نقش تغذیه و انتخاب‌های غذایی افراد نیز بسیار تعیین کننده است.
نوع تغذیه فرد در حالات روحی و خلقی و کیفیت زندگی او تاثیرگذار است. چه بسا با نوع تغذیه و انتخاب‌های غذایی‌مان بتوانیم تا حد زیادی تنش و استرس را از خود دور کرده و آرامش را به خود هدیه دهیم و یا دقیقا برعکس با انتخاب‌های نادرست غذایی اضطراب و استرس را به زندگی خود وارد کنیم. در زیر به مواد خوراکی که می‌توانند در ایجاد استرس یا برعکس در کاهش استرس نقش داشته باشند اشاره شده است. رعایت موارد زیر در کنار نظم غذایی و انتخاب‌های درست غذایی تا حد زیادی تنش و استرس را در زندگی کم کرده و بالطبع کیفیت زندگی را بالا می‌برد.
 
       مواد غذایی استرس‌زا                                                                                                                                                                                 

       دریافت زیاد کافئین
افراط در مصرف چای، قهوه و سایر نوشیدنی‌ها و ترکیبات کافئینه به دلیل کافئین موجود در آنها می‌تواند در افراد باعث تحریک و استرس شود.

ساندويچ بخورم يا نخورم؟


نوشته  : برليانت بزرگمهر مشاور تغذيه و رژيم‌درماني 
در شماره قبل مجله مروري داشتيم بر خواص تغذيه‌اي برخي از انواع ساندويچ‌ها از قبيل ساندويچ مرغ، گوشت، روست بيف، ساندويچ ماهي تازه و كنسرو ماهي (تن)، كتلت و كوكو. در اين ارتباط، تأثير نوع طبخ، مواد افزودني مورد استفاده و نوع ماده اوليه ساندويچ، بر سلامت و قدرت ايمني شخص مورد بررسي قرار گرفت. در اين مقاله، به بررسي ارزش تغذيه‌اي ساير انواع ساندويچ كه به طور معمول در كشورمان مورد استفاده قرار مي‌گيرند، مي‌پردازيم. همچنين وضعيت تغذيه‌اي و بهداشتي اعمال شده در آماده‌سازي، طبخ و نگهداري انواع ساندويچ را مورد بحث قرار خواهيم داد و در پايان توصيه‌هايي چند در ارتباط با تهيه، طبخ و مصرف ساندويچ براي خوانندگان مجله خواهيم داشت.
 

      ساندويچ تخم‌مرغ
تخم‌مرغ يكي از بهترين منابع ويتامين‌هاي A و گروه B است. سفيده تخم‌مرغ بهترين و باارزش‌ترين نوع پروتئين از نظر تغذيه‌اي است. ضمناً تخم‌مرغ از منابع خوب روي و آهن است.
پروتئين، ويتامين A و روي موجود در تخم‌مرغ تأثير مهمي در رشد كودكان و نوجوانان به عهده دارد. ويتامين‌هاي گروه B كه در تخم‌مرغ به ميزان قابل توجه موجود است، در سلامت سيستم عصبي و طراوت و شادابي پوست مؤثر است. آهن نيز ماده مؤثر در خونسازي محسوب مي‌شود.
در ارتباط با سبزيجاتي كه معمولاً در ساندويچ تخم‌مرغ و ساير ساندويچ‌ها استفاده مي‌شود، بعداً صحبت خواهد شد. 

9 علتی که بدن شما فکر می کند گرسنه است


نوشته  : دكتر احمدرضا درستی متخصص تغذیه 
موقعیت هایی که بدن شما احساس گرسنگی کاذب می کند را بشناسید و راه مقابله با آن را نیز یاد بگیرید.
افراد بسياري دارای اضافه وزن هستند. علت آن چیست؟ آنها بیش از آنچه بدنشان به آن نیاز دارد غذا می خورند و این مسئله تقصیر خودشان است. خوردن تنقلات هنگام تماشا کردن تلویزیون و یا در مواقع بیکاری (بدون اینکه احساس گرسنگی داشته باشیم)، یکی از نمونه های این زیاده روی است. اما به غیر از زیاده روی و بیکاری، زیاد خوردن چه علل دیگری نیز ممکن است داشته باشد؟ ممکن است بخشی از آن تقصیر عادت های ما باشد، در حالیکه سایر مواقع علل دیگری محرک اشتهای ما هستند. لیست زیر را بخوانید تا علاوه بر شناختن آن علل، راه‌های مقابله با آن را نیز بشناسید.
 

1 – شب قبل به میزان کافی نخوابیده اید
کم خوابی از دو جهت در افزایش اشتهای ما موثر است : کمبود انرژی، که واکنش طبیعی بدن ما به آن، درخواست مصرف مواد غذایی است و همچنين اختلال در ترشح هورمون اشتها. وقتی بدن ما خسته است، هورمون لپتین (که توسط سلول های چربی ترشح می شود و در کنترل اشتها موثر است)، کاهش می یابد؛ در حالی که میزان هورمون گرلین (که توسط معده ترشح شده و اشتها را تحریک می کند)، افزایش می یابد. این دو هورمون عملکردشان بر علیه شما می شود. راحت‌ترین کاری که می توانید برای مقابله با این وضعیت انجام دهید این است که شب ها 8 ساعت خواب کامل داشته باشید. اگر به هر دلیل شب قبل نتوانستید خواب کافی داشته باشید، روز بعد حتما همراه خود تنقلات سالمی مانند میوه تازه، کربوهیدرات های سبک و پروتئین های کم چربی داشته باشید تا بتوانید بدنتان را راضی نگه دارید.

آجیل بوداده یا خام، کدام بهتر است؟


نوشته  : آذين كريم زاده كارشناس ارشد تغذيه
 از کودکی با آجیل‌‌ها همراه بوده‌ایم؛ از نخودچی و کشمش که جایزه پدربزرگ‌‌ها و مادر بزرگ‌‌ها بود تا آجیل مشکل گشا و آجیل عید نوروز که هنوز هم بدون این آجیل عید، عید نمي‌‌شود. آجیل مي‌‌تواند ترکیبات مختلفی داشته باشد. مثلاً آجیل شور که از پسته، تخمه کدو، تخمه ژاپنی، مغز بادام، مغز فندق و بادام هندی تشکیل شده است. البته بعضی‌ها بادام منقا را هم به این ترکیب اضافه می‌کنند. آجیل شیرین که مغز گردو، کشمش، توت خشک، مغز فندق، مغز پسته، مغز بادام و بادام هندی را شامل مي‌‌شود، نوع دیگری از آجیل است. سومین نوع آجیل، آجیل چهار مغز  است که از مغز بادام، مغز پسته، مغز فندق و بادام هندی تشکیل مي‌‌شود. چهارمین نوع آجیل هم آجیلی است که امیدواریم برای ما خوش شانسی بیاورد؛ یعنی آجیل مشکل‌گشا که ترکیبی از مغز فندق، مغز پسته، مغز بادام، توت خشک، کشمش، نخودچی و نقل است.
       فواید مغزها
ترکیب آجیل هرچه باشد، مجموعه‌‌اي از مغزها است که همگی فواید تغذیه‌‌اي بسیار زیادی داشته و سرشار از مواد مغذی هستند. چربی موجود در انواع آجیل از نوع اشباع‌ نشده است که کلسترول خون را پایین آورده و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را کاهش مي‌‌دهد. چربی اغلب مغزها تا ۹۰ درصد از اسیدهای چرب اشباع‌ نشده تشکیل شده است. آجیل‌‌ها سرشار از پروتئین، انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلف هستند.