گیاه خواری در ورزشكاران


نوشته  : دكتر محمد حضوری استادیار دانشگاه علوم پزشکی قم 
امروزه برنامه غذایی گیاه خواری به صورت یک الگوی غذایی در حال گسترش می باشد. این روند روبه گسترش پیروی از این برنامه غذایی، موجب جلب نظر محققین گردیده و تحقیقات به بررسی اثرات كوتاه مدت و بلندمدت پیروی از گیاه‌خواری بر سلا مت افراد جامعه در گروه های مختلف پرداخته اند.
نگرانی های عمده در بین گیاه خواران، عدم تامین نیاز آ‌نان به مواد مغذی مختلف است كه این امر در افرادی كه نیاز به مواد مغذی بیشتری دارند، نظیر كودكان و نوجوانان تامل برانگیز است. در حالی كه در بین اقشار مختلف جامعه باور های مذهبی و فرهنگی اصلی ترین دلیل پیروی از این برنامه غذایی است، در بین ورزشكاران علا وه بر این موارد، تناسب اندام و افزایش دریافت كربوهیدرات از جمله مواردی است كه موجب جلب آ‌نان برای پیروی از برنامه غذایی گیاه خواری می باشد. در تحقیقی كه بر روی ۹۰۰۰ دونده آ‌مریكایی صورت گرفت، نتایج نشانگر آ‌ن بود كه ۸ درصد زنان و ۳ درصد مردان از رژیم گیاه خواری پیروی می كنند. در یک بررسی دیگر بر روی ۲۰۹ زن كه به صورت تفریحی به ورزش می پرداختند مشخص شد كه ۳۷ درصد از آ‌نان در برنامه غذایی خویش گوشت قرمز مصرف نمی كردند.

گیاهخواری در كودكان و نوجوانان

نوشته  : منيره دادخواه كارشناس ارشد تغذيه و رژيم درماني انستيتو تحقيقات تغذيه و صنايع غذايي كشور 
گیاه خواری نوعی شیوه غذایی است كه در آ‌‌‌ن معمولا وعده های غذایی روزانه بر پایه مواد غذایی با منشاء گیاهی تنظیم شده و خوردن منابع حیوانی اعم از گوشت و فرآ‌‌‌ورده های گوشتی ممنوع می  باشد. امروزه تعداد كسانی كه به علل گوناگون از رژیم های گیاهی پیروی می  كنند، رو به افزایش است.  اغلب پیروی از رژیم های گیاه خواری به دلا یل متفاوتی مانند مسائل اخلا قی، باورهای اعتقادی، شرایط محیطی، تامین سلا مت و نوع فرهنگ صورت می  گیرد. گاهی در برخی جوامع مردم به طور كامل یا نسبی به دلیل فقر و عدم دسترسی به منابع غذایی حیوانی كه اغلب گران قیمت نیز هستند به ناچار گیاه خوار می  شوند، حال آ‌‌‌ن كه در كشور های پیشرفته تر گیاه خواری نوعی انتخاب می  باشد. رژیم های گیاه خواری به چند گروه طبقه بندی می  شوند كه به اختصار عبارتند از:
— رژیم هایی كه در آ‌‌‌ن ها از هیچ نوع منابع غذایی حیوانی استفاده نمی شود .

گیاه خواری از رویا تا واقعیت

نوشته  : دكتر سید ضیاء الدین مظهری متخصص تغذیه و رژیم درمانی از دانشگاه آلمان دانشیار دانشگاه علوم پزشكی 
فیثاغورث ریاضی دان و فیلسوف مشهور یونانی از جمله بنیان گذاران روش گیاه خواری عهد عتیق (۵۷۰-۵۰۰ سال قبل از میلا د مسیح) برشمرده می شود و اصولا  گرایش به میل كردن محصولا ت گیاهی از دیرباز مورد توجه و استقبال گروهی از باورمندان اعتقادات و مذاهب گوناگون و پویندگان راه طریقت و جویندگان طول عمر با سلا متی قرار داشته است. شیوع و گسترش چنین روش تغذیه ای، علا وه بر جنبه های اعتقادی و مذهبی، تحت تاثیر شرایط اكولوژی  سیاسی و اقتصادی دستیابی به بهداشت و سلا متی جسم و روح و اعتقاد به تاثیر گیاه خواری در سم زدایی و جرم گیری از اعضا و جوارح، در ادواری اوج گرفته و پس از گسترش آ‌‌ن، به تدریج كاسته می شود.

غذا خوردن در رستوران زیر ذره بين تغذيه

نوشته  : منیره نوری فرد 
در رستوران ها، بخصوص رستوران های مخصوص فست فود غذا خوردن سبب چاقی ما می شود، اگر تصمیم به كاهش وزن داریم و از طرفی مایل هستیم كه گاهی به رستوران رفته و غذا میل كنیم باید این تدابیر را دنبال كنیم: 

۱– عدم مصرف نوشابه و یا نوشیدن نوشابه های كم كالری و یا بدون كالری
آسان ترین راه برای كم كردن كالری، خودداری از نوشیدن نوشابه های حاوی قند است. میزان كالری موجود در یک قوطی نوشابه می تواند با كالری موجود در یک همبرگر برابری كند. خوردن این نوشابه های سرشار از شكر را كنار گذاشته و به جای آن آب یا دوغ یا نوشابه های بدون شكر بنوشید تا از اضافه وزن خود تا حدودی جلوگیری نمایید!

فست‌ فودي ‌كه مضر نيست

جام جم آنلاين: نمي‌دانم اين از فوايد زندگي دنياي مدرن است يا معايب آن! اين كه هر كاري بايد به سريع‌ترين شكل ممكن انجام شود! از حركت‌كردن و كاركردن گرفته تا آماده كردن غذا.

البته منظورمان از سريع آماده كردن غذا، سريع خوردن آن در يك چشم بر هم زدن نيست چرا كه سريع غذا خوردن آثار سوءبهداشتي فراواني به همراه خواهد داشت.
منظورمان در اختيار داشتن غذايي است مقوي با در اختيار داشتن پروتئين و ويتامين‌هاي لازم براي بدن كه بتوان آن را در كوتاه‌ترين زمان ممكن طبخ و نوش‌جان كرد.
به همين دليل است كه هر روز توجه ما به سمت غذاهايي كه سريع آماده مي‌شوند و البته براي صرف آنها نياز به فراهم كردن مقدمات زيادي نيست، بيشتر مي‌شود؛ غذاهايي كه فست فود نام دارند و ظرف مدت كوتاهي آماده مي‌شوند.
اما گرايش به غذاهاي فست فودي، مخصوصا از جانب نوجوانان و همچنين اثرات سوءمصرف بيش از حد آن، طي سال‌هاي اخير باعث بروز نگراني‌هايي نزد خانواده‌ها شده است.
به همين دليل شركت‌هاي فعال در عرصه مواد غذايي به فكر توليد غذاهاي فست فودي افتادند كه ضرري براي بدن نداشته باشد و در عين حال ارزش‌هاي غذايي فراواني هم داشته باشد.

غذاهایی كه واجب‌تراز نان شب هستند


برای همه زنان دنیا چه شاغل و چه غیرشاغل، چه جوان و چه مسن، مصرف موادغذایی مغذی كه آهن، كلسیم، منیزیم، ویتامین k، فولیت، ویتامین D، امگا 3دارد، بسیار ضروری است. مهم‌ترین مواد غذایی كه این ویتامین‌ها و املاح را دارد، شامل: براكلی، پیاز، سبزیجات برگدار، لوبیاها و سالمون است.

براكلی


براكلی، در میان همه مواد غذایی بی‌نظیرترین است چرا كه از شما در برابر سرطان نیز محافظت می‌كند. موادمغذی گیاهی بسیار قدرتمندی دارد كه نه تنها مواد سرطان‌زا را خنثی می‌كند.

برای كاهش تهوع دوران بارداری بستنی یخی بخورید



خانم های باردار در دوران بارداری از همیشه گرسنه تر می شوند. اما حالت تهوع، سو هضم و ضرورت كنترل مصرف كالری، تغذیه مادر و جنین را دچار مشكل می كند. پژوهشگران دستورات غذایی را پیشنهاد داده اند كه به خانم های باردار كمك می كند تا بر چالشهای هر 3 ماه از دوران بارداری غلبه كنند.

در ابتدای بارداری یعنی 3 ماهه اول، تفاوت زیادی در رژیم سلامتی خانم های باردار وجود ندارد. در این مرحله از بارداری خانم های باردار نیاز به تغذیه بیشتر ندارند. مشكلاتی كه در 3 ماه اول بارداری به سراغ خانم ها می آید، خستگی زیاد و حالت تهوع است كه تقریباً خوردن هر چیزی را با مشكل روبرو می كند.

مشکلات تغذیه در نوزادان را جدی بگیرید


اکثر شیرخوارگان طی سال اول زندگی دچار اختلالات تغذیه ای می شوند و در صورت شناسایی و مداخله به موقع نارسایی رشد پیدا نمی کنند.

متین السادات نصری مدرس دانشگاه در گفتگو باخبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت: اختلال تغذیه ای شیرخوارگان باید از مشکلات ساختمانی دستگاه گوارش شیرخوارگان تفکیک شود در مورادی که اختلالات تغذیه ای در سنین بالاتر شروع شود بر رشد و نمو کودک تاثیر می گذارد.
نصری افزود: بسیاری از شیرخوارگان که طی سال اول زندگی به طور مداوم از خوردن غذا امتناع می کنند در دوران کودکی دچار برخی مشکلات تغذیه ای می شوند.
وی در  ادامه گفت: اختلالات تغذیه ای گاهی از مشکلات تعاملی بین مادر و شیرخوار در حین تغذیه ناشی می شود که شناسایی این عوامل می تواند این اختلال را برطرف کند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: برای بهبود این اختلال باید محیط روانی- اجتماعی کودک مورد توجه قرار گیرد مراقب محبت آمیز بیشتر از سوی مادر یا مراقبین می تواند به بهبود این اختلال کمک کند.

خواب‌آلودگي، ميل به هله‌هوله خوري را افزايش مي‌دهد

154-3.jpg
در يك بررسي جديد معلوم شد افرادي كه خواب كافي ندارند و در طول روز خواب آلوده‌تر هستند، براي خوردن هله‌هوله و خوراكي‌هاي مضر و ناسالم مثل شيريني و چيپس، ولع بيشتري از خود نشان مي‌دهند.
به گزارش سرويس «سلامت» ايسنا، متخصصان در اين مطالعه به بررسي نواحي از مغز انسان پرداختند كه وقتي افراد در جستجوي غذاهاي سالم يا ناسالم هستند، اين نواحي بيش‌ از هر زمان ديگري فعال مي‌شوند. اين متخصصان متوجه شدند وقتي داوطلبان در اين آزمايش خواب‌‌آلوده هستند، اين نواحي مغزي‌شان با مشاهده تصاوير غذاهاي ناسالم و تنقلات، بيشتر فعال مي‌شوند در حالي كه در مواقع خواب‌آلودگي تماشاي تصاويرغذاهاي سالم و مفيد اين قسمت از مغز را چندان تحريك نمي‌كند.

شایع‌ترین باکتریها در مواد غذایی

در صورت تهیه غذا با آب آلوده، غذا می‌تواند به عنوان منبع آلودگی و انتقال بیماری باشد.

وجود سم در کباب‌ها، سالاد‌ها و شیرینی‌های خامه‌ای


مسمومیت غذایی، یک بیماری است که بر اثر خوردن غذاهایی که ارگانیسم‌های مضری هستند بوجود می‌آید. این میکروب‌های مضر می‌توانند شامل; باکتری، انگل و ویروس باشند. مسمومیت‌های غذایی پس از مدت کوتاهی از بین می‌رود اما در برخی موارد و عدم رعایت بهداشت فردی می‌تواند اوج یابد و منجر به مرگ گردد.

تیرنگ نیستانی متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشیار دانشگاه علوم شهید بهشتی در گفتگو با خبرنگار سینا نیوز در خصوص شایع‌ترین مسمومیت‌های غذایی در فصل گرما بیان کرد: «منبع آلودگی مواد غذایی ممکن است اولیه باشد یعنی خود ماده غذایی آلوده باشد و یا علت ثانویه داشته باشد و در معرض آلودگی قرار بگیرد و آلودگی به دلایلی به آن اضافه شده باشد.»