پيازداغ را منجمد نکنيد



نگاه متخصص تغذيه و رژيم‌درماني/ دکتر محمدرضا وفا/ دانشيار دانشگاه علوم پزشكي تهران

اين روزها خيلي از خانم‌هاي خانه‌دار يا شاغل، اقدام به سرخ کردن پياز يا حتي سير در حجم زياد و نگهداري آن در فريزر مي‌کنند تا مجبور نباشند هر روز براي تهيه غذاهاي مختلف پيازداغ و سيرداغ درست كنند...
 هر فرايندي روي مواد غذايي و خوراکي تازه‌ انجام شود، باعث مي‌شود ميزان مواد مغذي موجود در آن کاهش ‌يابد. هرچقدر اين فرايند بيشتر و شديدتر باشد، افت ارزش تغذيه‌اي آن خوراکي خاص بيشتر خواهد بود. اين موضوع در مورد سير و پياز هم صدق مي‌كند؛ وقتي يک بار سير يا پياز خام و تازه سرخ شود، بخش مهمي از موادمغذي، ويتامين‌ها و املاح آن از بين مي‌رود و وقتي که پيازداغ و سيرداغ براي مدت طولاني فريز شوند و پس از مدتي براي مصرف دوباره، از حالت يخي خارج شوند، بخش ديگري از موادمغذي موجود در آنها از بين مي‌رود. پيازداغ‌ها و سيرداغ‌هايي که براي استفاده ماهانه فريز مي‌شوند، فقط کمي از عطر پياز و سير را در خود نگه مي‌دارند و موادمغذي آنها نسبت به پياز و سير تازه يا حتي آنهايي که تازه به تازه سرخ و مصرف مي‌شوند، به شدت پايين مي‌آيد. ضمن اينکه عطر و طعم اين محصولات يخي هم با انواع تازه‌شان تفاوت چشمگيري دارد. اگر سير و پيازي که قرار است سرخ و فريز شوند، سالم باشند و با روش صحيحي سرخ و فريز شوند، هيچ ماده سمي و مضري در آنها آزاد نخواهد شد اما مصرف چنين محصولاتي ديگر ارزش تغذيه‌اي خاصي براي بدن نخواهد داشت.

در بطري شيشه‌اي شفاف آبميوه و شير نريزيد




نگاه دوم/ الناز خالق‌خواه/كارشناس ارشد صنايع غذايي

امروزه بطري‌هاي شيشه‌اي رنگي و طرح‌داري وارد بازار شده‌اند و بسياري خانم‌ها براي اينكه نوشيدني‌هاي مصرفي در يخچال نماي زيباتري داشته باشند، آنها را بعد از خريداري به اين بطري‌ها منتقل مي‌كنند...
 اصولا شيشه به دليل خنثي‌بودن، يكي از بهترين ظروف براي نگهداري موادغذايي است اما اگر شيشه شفاف باشد و نور را از خود عبور دهد، براي نگهداري بيشتر موادغذايي مناسب نيست.
آب را مي‌توان در شيشه شفاف نگهداري كرد اما مثلا منتقل‌كردن شير از بطري پلاستيكي يا پاکت به بطري شفاف باعث اكسيداسيون چربي‌هاي شير مي‌شود و زمينه فساد آن را فراهم مي‌كند. ويتامين c آبليمو نيز در صورتي كه اين مايع به شيشه‌هاي شفاف منتقل شود، به سرعت اكسيد و رنگ آن تيره مي‌شود و مزه‌اش تغيير مي‌كند. اين موضوع در مورد آبميوه‌ها نيز صدق مي‌كند. بسياري از ويتامين‌ها در مقابل نور مقاومت كمي دارند و از بين مي‌روند، بنابراين در صورتي كه مي‌خواهيد نوشيدني‌ها و ديگر مايعات را به ظروف شيشه‌اي منتقل كنيد، بهتر است از شيشه‌هاي رنگي و مات استفاده کنيد که نور را از خود عبور نمي‌دهند. البته تمام بطري‌‌هاي شيشه‌اي براي نگهداري مواد غذايي مناسب نيستند؛ خيلي از بطري‌هاي شيشه‌اي رنگي غير از سيليس‌ حاوي تركيب‌هاي رنگي و شيميايي ديگري هستند كه مناسب نگهداري موادغذايي نيستند. بهترين کار اين است مايعاتي كه بسته‌بندي مناسبي دارند، در ظرف بسته‌بندي‌ كارخانه‌اي خود نگهداري كنيم. مثلا شير بهتر است در پاكت خود در جاي مناسبي از يخچال قرار داده شود زيرا پاكت‌هاي چندلايه كه مقاوم به نور و اكسيژن هستند، بهترين ظروف براي نگهداري شير محسوب مي‌شوند.
اگر حين خريد ديديد موادي كه اسيديته بالايي دارند مثل سركه و آبليمو در ظروف پلاستيكي تهيه و نگهداري شده‌اند، يا بهتر است آنها را نخريد يا بعد از خريد آنها را به بطري‌هاي شيشه‌اي رنگي كه مصارف غذايي دارند، منتقل كنيد. حتي اگر اين‌گونه بطري‌ها در دسترس نبودند، مي‌توانيد از شيشه‌هاي شفاف استفاده كنيد و خارج بطري را با فويل آلومينيومي بپوشانيد.

معرفی سبد مطلوب غذایی خانوار


 رییس انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور از تدوین و معرفی سبد مطلوب غذایی خانوار ایرانی تا دو سال آینده و در صورت تامین منابع مالی لازم خبر داد و گفت: در حال حاضر پروپوزال انجام این طرح آماده و به وزارت بهداشت ارائه شده است.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا ؛ دکتر مجید حاجی فرجی در نشست خبری که در راستای اعلام نتایج بررسی «الگوی کمی و کیفی روغن مصرفی شهر تهران» برگزار شد، با بیان اینکه آخرین سبد غذایی خانوار در سال 83 بر اساس یافته‌های الگوی میزان مصرف تدوین شد، عنوان کرد: نمی‌توانیم سالانه سبد غذایی خانوار را ارائه کنیم.

وی ادامه داد: اجرای این طرح هر 10 سال یکبار امکان پذیر است، زیرا کار بسیار دشواری است. زیرا علاوه بر گزارش این سبد مطلوب در چهار فصل، بایستی درآمد خانوار، نرخ تورم، مسائل اقتصادی و اجتماعی هم باید لحاظ شود.

حاجی‌ فرجی با اشاره به اینکه سعی می‌کنیم سبد جامع مطلوب غذایی افراد را حداکثر تا دو سال آینده در صورت تامین منابع مالی تدوین کنیم، عنوان کرد: پروپوزال اجرای این طرح ماه گذشته تدوین و به وزارت بهداشت ارائه شده است.

رییس دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه ضمن تاکید بر لزوم تعامل متخصصان و کارشناسان تغذیه با بخش صنعت اظهار کرد: این تعامل دو جانبه و هم اندیشی موجب ارتقای وضعیت تغذیه‌ای در کشور خواهد بود. در حال حاضر این انستیتو 10 تفاهم نامه با بخش صنعت امضا کرده و سعی در گسترش این روابط دارد.

رییس انجمن علمی تغذیه ایران با بیان اینکه مطابق مطالعه انجام شده در سطح شهر تهران میزان مصرف روغن زیتون زیر یک گرم است، عنوان کرد: روغن زیتون به عنوان چاشنی مورد مصرف قرار می‌گیرد، البته با وجود اینکه پیش از این بسیار مظلوم واقع شده بود با پیشرفتی که حاصل شده وارد سفره‌های خانوار ایرانی شده است.


وی افزود: مردم دریافتند که استفاده از این دست روغن‌ها نظیر روغن زیتون، ذرت و کانولا در سلامتی‌شان نقش دارد. البته نباید انتظار داشته باشیم جایگاهی که روغن‌های نباتی برای طبخ دارند، پیدا کنند. اما می‌شود این فرهنگ را تقویت کرد.رییس انجمن علمی تغذیه ایران در پایان تاکید کرد: اگر پروزنی در کشور کاهش یابد می‌توان ادعا کرد که جامعه سالمی داریم.

کمتر از 30 درصد چربی در روز مصرف کنید/بیماران قلبی کله پاچه و سوسیس، کالباس نخورند


یک متخصص تغذیه گفت: برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی - عروقی، چربی دریافتی بدن باید به کمتر از 30 درصد کاهش یابد و اسیدهای چرب اشباع نیز نباید به بیش از یک سوم کل چربی برسد.


دکتر لیلی ناظمی در گفت وگو با ایسنا ، اظهار داشت: بیماری کرونر قلبی در اثر کاهش جریان خون در عروق کرونر ایجاد می‌شود که یکی از علل آن پلاک‌های آترواسکلروزیس است که از سلول‌ها و لیپیدهایی شامل کلسترول، تری گلیسیرید، پلاکت‌ها، مونوسیت‌ها، آنوترا، فیبروبلاست‌ها و سلول‌های عضلات صاف تشکیل شده است.

وی افزود: تجمع پلاک‌های آترواسکلروزیس در جدار رگ‌ها باعث سکته و نارسایی‌های قلبی عروقی می‌شود بنابراین باید از طریق رژیم‌های غذایی و رسیدن به وزن ایده آل از تشکیل این پلاک‌ها در جدار رگ‌ها جلوگیری کرد.

این متخصص تغذیه با تاکید بر لزوم تعدیل در سطح لیپیدهای سرم گفت: تعدیل در سرم های خونی به ویژه کلسترول و تری گلیسیرید باید به نحوی باشد که مصرف این سرم‌ها به بیش از 200 تا 250 میلی گرم در دسی لیتر نرسد و کلسترول LDL در آن کاهش و HDL آن افزایش یابد به طوریکه نسبت ایده‌ال HDL به LDL ،35 به 65 درصد باشد.

دکتر ناظمی با بیان اینکه تعدیل و اصلاح مقادیر بالای هموسیستنین یکی دیگر ازعوامل جلوگیری از به وجود آمدن پلاک‌ها است، اظهار داشت: تامین تغذیه مناسب و کافی مانع از تشکیل و افزایش پلاک‌های خون و سکته‌های قلبی می‌شود بنابراین دقت در انتخاب غذاها در خصوص افراد مبتلا به بیماری قلبی بسیار ضروری است.

وی خاطرنشان کرد: رژیم غذایی باید با توجه به نیاز غذایی بیماران قلبی در روز بر اساس جداولRDA و DRI تعیین شود بطوریکه تامین انرژی موجب تامین نیازهای بدنی فرد و مانع افزایش وزن بیمار شود.

مصرف ماهي افسردگي پس از زايمان را كاهش مي‌دهد

  سطوح پايين مقادير امگا 3 مي‌تواند علتي براي بروز افسردگي پس از زايمان در زنان باشد.   
به گزارش وب‌دا، به نقل از نشريه روان‌پزشكي كانادا، نتايج يك تحقيق توسط محققان دانشگاه مونترال نشان دادن ميان بارداري، مصرف روغن امگا 3 و واكنش‌هاي شيميايي كه سروتين را براي تنظيم خلق و خو در مغز منتشر مي‌كنند، ارتباط مستقيمي نهفته است.
براساس اين گزارش محققان افزودند: از آنجا كه امگا 3 از مادر به جنين او منتقل مي‌شود و سپس از تغذيه با شير مادر به نوزاد انتقال مي‌يابد، سطوح آن در دوران بارداري كاهش يافته و اين كاهش حداقل به مدت 6 هفته پس از تولد نيز تداوم دارد و علاوه بر اين، شرايط خاص بيولوژيكي در برخي از زنان باردار نشان داده است كه بسياري از آنها مقادير كافي امگا 3 را دريافت نمي‌كنند و متعاقباً بيشتر از بقيه در معرض خطر ابتلا به افسردگي پس از زايمان قرار مي‌گيرند.
نتايج حاصل از اين گزارش حاكي است زنان در طول سال‌هاي باروري و زايمان در معرض بالاترين خطر ابتلا به افسردگي هستند و تولد يك كودك ممكن است باعث ايجاد افسردگي در زنان آسيب‌پذير باشد كه اين بيماري ضمن كاهش سلامت مادر و كودك، مشكلاتي درخصوص رشد فرزند را نيز به همراه مي‌آورد.
به گفته محققان اين يافته‌ها نشان مي‌دهند كه استراتژي‌هاي غربالگري و شيوه‌هاي پيشگيري از خطرات مانند مصرف ماهي و غذاهاي غني از اسيدهاي چرب امگا 3 در دوران بارداري مفيد بوده و خطر بروز افسردگي پس از زايمان را كاهش مي‌دهند و البته تحقيقات بيشتري براي روشن شدن بهتر اين ارتباطات و شناسايي دلايل آن مورد نياز است. 

چاقي شكمي خطرناک‌ترین نوع چاقی

 اندازه دور کمر بیش از ۱۰۲ سانتیمتردر آقایان و بیش از ۸۸ سانتی‌متر در خانم‌ها پرخطر محسوب می‌شود بنابراین باید اندازه دور کمر آقایان به کمتر از ۹۴ و در خانم‌ها به کمتر از ۸۰ سانتی‌متر رسانده شود.
به گزارش وب دا، مديرگروه تغذيه معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي يزد با بيان اين كه دریافت انرژی بیش از حد نیاز موجب چاقی می‌شود، گفت: افزایش وزن و چاقی یکی از عوامل مهم ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی است چرا كه افزایش وزن سبب افزایش کار قلب می‌شود، همچنین فشارخون بر اثر وزن اضافی بالا می‌رود و ممکن است میزان کلسترول بد و تری‌گلیسیرید نیز افزایش یابد.
يوسف نقيايي با اشاره به اين كه خطرناک‌ترین نوع چاقی تجمع چربی در ناحیه شکم است خاطرنشان كرد: برنامه‌های پیشگیری از چاقی باید در سنین کودکی و در زیر ۱۲ سالگی شروع شود گفت: ممكن است افراد چاق یا دارای اضافه وزن برای کاهش وزن خود مشکلات زیادی داشته باشند اما این افراد باید به یاد داشته باشند که حتی کاهش مقدار کمی از وزن بدن به آن‌ها در کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی کمک خواهد کرد.
اين كارشناس ارشد تغذيه ادامه داد: افرادی که چربی اضافی در بدن به خصوص در ناحیه شکمی دارند، برای ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی مستعدترند حتی اگر هیچ کدام از عوامل خطر دیگر در آن‌ها وجود نداشته باشد.
نقيايي با بيان اين كه کاهش وزن در افرادی که دارای اضافه وزن و چاقی هستند موجب کاهش کلسترول بد و همچنین کاهش فشار خون می‌شود، متذكرشد: بهترین راه برای دستیابی به وزن دلخواه داشتن رژیم غذایی کامل و سالم است همچنين بهترین روش کاهش وزن کاهش دریافت مواد قندی و چربی می‌باشد.
وي در ادامه افزود: روغن ماهی، زیتون و مغز‌ها ازمنابع خوب روغن هستند ولی نباید بیشتر از نیاز مصرف شوند چون باعث چاقی می‌شوند چرا كه مصرف بیش از حد هرگونه روغن می‌تواند باعث چاقی شود.

سبد غذایی برای چهارده گروه سنی تعریف شده است


با توجه به این که سبد غذایی خانوار باید هر ده سال یک بار تدوین شود ،تا به امروز این سبد غذایی برای 14 گروه سنی و جنسی تعریف و در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفته است.
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران حاضر در محل، دکتر حاجی فرجی رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور امروز 30 آبان در جمع خبرنگاران افزود: سبد غذایی خانوار جدید با توجه به اطلاعات سبد غذایی خانوار در سال 83 و میزان نرخ تورم و امنیت غذایی در مراحل پایانی تدوین است که یک سری از اطلاعات آن منتشر شده است.
وی با بیان این که سبد غذایی خانوار باید بر اساس الگوی غذایی خانوار ها هر 10 سال یک بار تدوین شود گفت: سبد غذایی باید با تکیه بر موارد فوق در چهار فصل و با توجه به اطلاعات کسب شده از الگوی غذایی خانوار ها در مناطق گوناگون کشور تدوین شود .
حاجی فرجی خاطر نشان کرد: تا به امروز سبد غذایی برای 14 گروه سنی و جنسی بر اساس نیاز به مواد مغذی تعریف و تدوین شده و در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفته است.

با این ماده غذایی فشارخون خود را کنترل کنید

ماست
تحقیقات نشان می دهند که اضافه کردن ماست کم چرب به رژیم غذایی روزانه، خطر افزایش فشارخون را کاهش می دهد.
 
بر اساس مطالعات انجمن قلب امریکا، کسانی که به مدت طولانی ماست مصرف کرده اند، فشار سیستولیک پایین تری دارند و خطر افزایش فشارخون در آنها پایین تر است.

فشارخون سیستولیک مقیاس سنجش فشار خون وارده به دیواره شریان ها در زمان انقباض قلب است. در هنگام خواندن فشارخون، فشار سیستولیک عدد اول (عدد بزرگ تر) و فشار دیاستولیک عدد دوم (عدد کوچک تر) است.

عدم درمان فشارخون بالا موجب آسیب به شریان ها می شود. شکاف و صدمه در دیواره شریان ها مانند یک شبکه موجب گیر انداختن اجزای موجود در جریان خون از جمله کلسترول و پلاک می شود و در نهایت منجر به انسداد شریان ها می گردد.

این تحقیق به مدت 15 سال و بر روی بیش از 2000 داوطلب انجام شد، که در ابتدای مطالعه به فشارخون بالا مبتلا نبودند. در طول دوره تحقیق میزان مصرف ماست در داوطلبان به طور منظم مورد بررسی قرار گرفت.

نتایج نشان داد که در 31 درصد از داوطلبان فشارخون افزایش نیافت و در بقیه داوطلبان فشار سیستولیک در مقایسه با افرادی که ماست نمی خوردند، کمتر افزایش داشت. محققان این طور نتیجه گرفتند که مصرف ماست کم چرب موجب کاهش فشارخون می شود، در حقیقت پیروی از یک رژیم غذایی سالم به همراه فعالیت فیزیکی منظم، از ابتلا به بیماری های مزمن از جمله فشارخون بالا پیشگیری می کند.

این ماده مغذی از آرتروز پیشگیری می کند

امگا- 3

از آرتروز رنج می برید؟
 
تحقیقات نشان می دهند که اسیدهای چرب امگا- 3 موجود در روغن ماهی یا روغن کتان می توانند علایم و نشانه های آرتروز را به طور قابل توجهی کاهش دهند. بر اساس این مطالعات، رژیم غذایی غنی از امگا- 3  نسبت به رژیم های معمولی، شیوع این بیماری را 50 درصد کاهش می دهد.

اولین نشانه های بارز در بیماری آرتروز عبارتند از تحلیل و تجزیه کلاژن غضروف ها و فقدان مولکول های جذب کننده ضربه، که هر دو این علایم با مصرف امگا- 3 بهبود می یابند.

از آنجایی که اسیدهای چرب امگا- 3، بیوشیمی بیماری آرتروز را تحت تاثیر قرار می دهند، نه تنها از بروز این بیماری پیشگیری می کنند بلکه پیشرفت آن را نیز کند می نمایند.

بر اساس بررسی ها، مکمل های غذایی امگا- 3 که از روغن ماهی تهیه می شوند موثرتر از مکمل های تولید شده از روغن کتان هستند، اما تخم کتان و روغن آن گزینه بسیار خوبی برای گیاهخواران به شمار می روند.

در اغلب کشورها رژیم های غذایی به میزان کافی امگا- 3 ندارند، بنابراین مصرف مکمل های امگا- 3 در پیشگیری و بهبود بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری های قلبی- عروقی و التهاب روده نقش موثری دارند.

آرتروز یک بیماری مفصلی شایع است و میلیون ها نفر در دنیا از آن رنج می برند. این بیماری زمانی ایجاد می شود که غضروف موجود در انتهای استخوان ها از بین می رود و استخوان های این قسمت ضخیم شده و منجر به خشکی، کاهش حرکت و دردناک شدن مفاصل می گردد.

تغذیه با شیرمادر تا 6 ماهگی عامل کاهش آهن خون نوزادان

درحالی که سازمان بهداشت جهانی توصیه کرده نوزادان در 6 ماه نخست زندگی خود صرفا از شیرمادر تغذیه کنند، تحقیقات جدید نشان می‎دهد که سطح آهن خون این کودکان از کودکانی که از 4 ماهگی غذای مکمل را آغاز می کنند کمتر است.
به گزارش خبرگزاری مهر، مزایای تغذیه با شیر مادر همواره موضوع تحقیقات متعدد و گسترده ای بوده اما تاکنون کمتر به این موضوع پرداخته شده است که دوره تغذیه با شیر مادر بدون افزودن سایر غذاها باید در چه مدت باشد.
در اکثر تحقیقات توصیه شده است که کودکان تا 6 ماهگی از شیر مادر تغذیه کنند، اما یک تحقیق جدید نشان می دهد، کودکانی که در چها ماهگی خوردن پوره غلات را آغاز کرده اند دارای سطح بیشتری از آهن در خون خود هستند. این درحالی است که کودکانی که تا 6 ماهگی صرفا از شیر مادر تغذیه کرده اند از سطح اندکی از آهن در خون خود برخوردار هستند.
محققان اظهار داشتند که هر دو گروه از کودکان دارای سطح کافی از آهن هستند و هیچ تفاوتی در میزان کم‌خونی آنها گزارش نشده است.
در این تحقیق که در مجله پزشکی کودکان منتشر شده آمده است، اهمیت بیولوژیکی سطح آهن بالاتر میان نوزادانی که غذای مکمل را در 4 ماهگی آغاز می کنند باید مورد بررسی قرار گیرد.
در سال 2011، سازمان بهداشت جهانی توصیه خود را در زمینه تغذیه با شیر مادر را تغییر داد و اظهار داشت که نوزادان باید منحصرا در 6 ماه اول زندگی از شیر مادر تغذیه کنند. گروه آکادمی پزشکی کودکان در آمریکا نیز توصیه کرده است که نوزادان باید برای 6 ماه نخست زندگی صرفا از شیر مادر تغذیه کنند.
علت تغییر توصیه سازمان بهداشت جهانی فراهم کردن تغذیه بهتر برای کودکان در کشورهای کم درآمد و کشورهایی که مواد مغذی کافی برای نوزاد برخوردار نیستند، است.