آشنایی با خواص انار

انار معجزه بسته‌بندی مواد غذایی در طبیعت است؛ یک بسته دربسته از دانه‌های رنگی، از قرمز یاقوتی تا سفید مرواریدی و پرآب که کنار هم با لایه محافظ سفیدی نشسته‌اند.
آشنایی با خواص انار شاعر، همین قدر حوصله کرده که بگوید صد دانه یاقوت آنجاست اما یک انار خیلی بیشتر از این حرف‌ها دانه دارد که با نظم و ترتیب یکجا نشسته‌اند.
می‌گویند قدمت این میوه، به 4 هزار سال قبل برمی‌گردد؛ میوه‌ای که سوغات ایرانی‌ها بوده و از اینجا، به هند و سپس به آفریقای شمالی، چین، اروپا و آمریکا رفته؛
یک میوه خوش‌آب و رنگ شفابخش که انگار، هر دانه‌اش دوای دردی است.
شاید به همین خاطر بعضی‌ها اعتقاد داشتند که در میان دانه‌های انار، حتما یک دانه بهشتی  است و اگر روز جمعه یک انار کامل را طوری بخورند که حتی یک دانه‌اش هم زمین نیفتد، آن دانه از بهشت‌آمده را خورده‌اند. واژه‌های انار، هنار و نار، از القاب پارسی است.

منبع: همشهری آنلاین

خواص هل سبز




هل سبز (Elettaria)گیاهی است که بومی جنوب شرق آسیا است . هل سیاه هم از از همین خانواده محسوب می‌شود ، اما استفاده آن به‌عنوان ادویه در ایران بیشتر بصورت هل سبز است. اما در خارج از ایران این گیاه در اشکال مختلفی اعم از پودر و روغن ارائه می‌شود که در مصارف گیاهپزشکی و صنایع غذایی کاربرد دارد

هل سبز یكی از چاشنی‌های معطر مورد استفاده در بعضی از غذاها، نان‌ها، شیرینی‌ها و به‌خصوص مرباها، هل است.
 البته در مقام مقایسه، هندی‌ها و پاكستانی‌ها بیشترین مصرف‌ كننده‌های هل در جهان هستند.
 شاید جالب باشد بدانید هل، میوه گیاهی از تیره زنجبیل‌هاست و  انواع مختلف آن شامل هل سیاه، هل سفید و هل سبز است كه نوع سبز آن عطر تندتری دارد.
 در ایران بیشتر از هل سبز استفاده می کنند.

کنجد ؛ دانه ای مفید برای تقویت بدن



كنجد گیاهی است یك ساله با ارتفاع حدود یك متر كه قسمت انتهایی ساقه آن پوشیده از كرک است . برگ های آن بیضی ، باریك و نوك تیز است . گل های آن به رنگ سفید یا قرمز، به طور تك تك در كناره برگ های قسمت انتهایی ساقه ظاهر می شوند .
میوه این گیاه به صورت كپسول و محتوی دانه های كوچك و مسطح و بیضوی است كه دانه كنجد نامیده می شود و قسمت مورد استفاده این گیاه است .
وطن اصلی كنجد هندوستان است كه از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است . در حال حاضر چین بزرگترین تولید كننده كنجد در دنیا می باشد . هندوستان و حبشه از نظر تولید، بعد از چین قرار دارند . در ایران نیز مقداری كنجد تولید می شود كه بیشتر آن به مصرف تهیه روغن و حلوا ارده می رسد.

جوانه کنجد

جوانه کنجد
جوانه کنجد در مدت چند ساعت تهیه می شود و سرشار از پروتئین گیاهی و اسیدهای چرب ضروری است که بدن بشدت به آنها نیازمند است و در جوانه کنجد به میزان بیشتر از دانه کنجد یافت می شود. همچنین سرشار از ویتامین های ب۶، ب۹، E، آهن، منیزیم، کلسیم، فیبر، پتاسیم، فسفر، زینک و روی است.
کنجد به عنوان آنتی اکسیدان با رادیکال های آزاد که باعث مشکلات قلبی عروقی و پیری زودرس می شوند مبارزه می کند. دانه های کنجد منبعی از کلسیم به شمار می رود و کنجد با پوست و بخصوص جوانه زده منبع عالی از آهن است و باعث اکسیژن رسانی بهتر به مولکول های قرمز خون می شود. روی ماده ای که به دشواری در مواد غذایی مصرف می شود به وفور در کنجد حتی در کنجد تفت داده شده موجود است.
دانه های کنجد را باید دور از نور در محیطی خشک و خنک نگهداری کرد. برای تهیه جوانه کنجد دانه هایی با پوست را در کاسه پرآب ریخته به مدت ۸ تا ۱۲ ساعت خیسانده سپس آب ظرف را خالی کنید اگر ریشه های سفید رنگ نمایان شده اند نشانه جوانه زدن کنجد است. می توان آنها را در همین زمان مصرف کرد درغیر این صورت آنها را در ظرف قرار داده و با دستمال کاغذی مرطوب بپوشانید پس از ۳۶ ساعت جوانه سفید رنگ کنجد رشد می کند. هر روز بایستی آب اضافی کنجد را دور ریخته و آنها را مرطوب کنید.

منبع:  http://www.aftabir.com/









فواید سویا آجیلی



آجیل سویا اخیرا وارد بازار شده و در زمره تنقلات شمرده می شود. این آجیل سرشار از پروتئین است که به تقلیل کلسترول و تنظیم اندازه قند خون یاری می کند. در ضمن به علت برخورداری از ضد اکسیدکننده ها و ایزوفلاوون ها، کمک بزرگی در رویارویی با انواع سرطان ها به حساب می آید.
فرآورده یادشده در قیاس با دیگر تنقلات نه فقط از حیث مقدار پروتئین، املاح و ویتامین های بسیاری را داراست که از جهت قیمت هم مقرون به صرفه می باشد.

ایزوفلاوون های سویا

به واقع واحدهایی از «فیتواستروژن» در سویا وجود دارند که موجب پیشگیری از ابتلا به سرطان، پوکی استخوان و امراض قلبی می شوند و همین طور باعث کاهش عوارض دوران یائسگی می گردند.
سویا نه تنها از لحاظ آهن، ویتامین های گروه B، کلسیم و روی غنی است، بلکه تنها پروتئین گیاهی است که همچون پروتئین های حیوانی حاوی تمام اسیدهای آمینه ضروری است. از آنجایی که میزان پروتئین روزانه مورد نیاز زنان 50 گرم و مردان 68 گرم است، 100 گرم آجیل سویا در سنجش با سایر آجیل ها بیشترین میزان پروتئین را دارا است.

خواص قیسی


بر اساس نوشته‏هاى چينى متعلق به 2000 سال قبل از ميلاد، زردآلو از آسياى شرقى نشأت گرفته و به وسيله عربها به اروپا انتقال يافت و مردم مناطق مديترانه‏اى توسط رومانيايى‏هاى با اين ميوه آشنا شدند.
پرثمرترين درختان زردآلو در سطح كشور كه ميوه آن علاوه بر مصارف داخلى، جنبه صادراتى داشته و به صورت برگه زردآلو، قيسى، آفتاب خشك و هسته آن نيز به صورت مغز هسته تلخ و شيرين به خارج از كشور صادر مى‏گردد، به ترتيب در استانهاى آذربايجان شرقى، خراسان، آذربايجان غربى، سمنان، همدان، زنجان و استان مركزى به عمل مى‏آيد. زردآلوى ايران از نظر كيفيت، كميت، رنگ و طعم در دنيا مشهور است و انواع زيادى تاكنون شناخته شده كه تعداد آنها از 130 نوع متجاوز مى‏باشد.

چلغوزه


بار درشت درخت صنوبر است و از گردو مغذی تر می باشد ولی دیر هضم تر است .
مزاج :معتدل است و اندکی گرمی دارد .
خاصیت :تغذیه پرمایه و خوب و نیروبخش می دهد رطوبت های تباه روده را از بین می برد .دیر هضم است .اگر سردمزاجان با عسل و گرم مزاجان با نبات بخورند هم خوب هضم می شود و هم تغذیه بیشتر می دهد .
اگر در آب بخیسانند تند و تیزی و زبان گزی خود را از دست می دهد و بسیار تغذیه دهنده تر می شود .حتی دانه های خرد و کوچک آن که مواد غذایی در بر ندارند اگر در آب خیس شوند از دارویی بودن به غذایی بودن تبدیل
می شوند. دانه های خرد صنوبر شناخته شده و در هر جایی هست .
مفاصل :درعلاج درد عصب ، پشت درد  و احساس سست بودن مفید است .

دیابتی ها توت خشک سفید بخورند

قند موجود در توت سفید برای کسانی که مبتلا به دیابت هستند، ضرر ندارد و آنان غالبا به جای قند سفید مصنوعی می توانند چای را با توت خشک بخورند. به گزارش ایسنا توت سفید میوه ای آبدار، شیرین و لذیذ است و بهتر است صبح ناشتا یا عصر در فاصله غذایی ظهر و شام خورده شود( زمانی که شکم از غذا خالی است). شایان ذکر است دیگر خواص توت سفید که سرشار از املاح معدنی، موادچربی و ویتامین های Aو Cاست،ملین بودن آن وسهل کردن جریان ادرار است.


تخم شربتی


تخم شربتی خواص بی شماری دارد که ۱۰ خواص آن را در زیر میخوانید
یک – کم کردن وزن بدون گرسنگی کشیدن
تخم شربتی بدلیل حالت ژلاتینی خود انسان را تا مدتها سیر نگهمیدارد. چون دانه های ژلاتینی آن از آب درست شده، هیچ کالری ندارد و چون آب آن به مدت طولانی داخل دانه ها حتی درون بدن باقی میماند، باعث میشود که بدن احساس سیری کند. پس به جای خوردن داروهای زیان آور برای کم کردن اشتها، چرا از تخم شربتی استفاده نشود

انجیر


خواص انجير

 
انجير داراي درختي است که بلندي آن پنج تا شش متر و گاهي بيشتر مي رسد. برگ هاي آن پهن، بزرگ و پنجه اي، شبيه برگ مو خشن به رنگ سبز خاکستري است. تنها درختي است که بدون شکوفه يا گل، ميوه مي دهد.
ميوه هاي آن در انتهاي برگ ظاهر مي شود. رنگ ميوه قبل از رسيدن سبز و پس از رسيدن به رنگ زرد يا قهوه اي يا سياه تبديل مي شود. طعم ميوه رسيده شيرين است و هر چه بيشتر بماند به شيريني آن افزوده مي شود.
قسمت هاي دارويي انجير برگ، ميوه و سرشاخه هاي نازک آن است.
خواص درماني و موارد مصرف
 
-ميوه آن قلب را خنک مي کند؛ گرفتگي ها را باز مي کند؛ مقوي کبد است و نيز کم بودن ترشح ادرار را مرتفع مي سازد.
-اگر آن را بپزيد و به شکل کمپوت يا مربا درآوريد، مغذي و مقوي است، سوء هاضمه را برطرف مي سازد؛ وسواس، صرع و جنون را درمان مي کند و سرفه رطوبتي را تسکين مي دهد.
-قهوه انجير، که براي تهيه آن انجير را بايد بو داده و بساييد تا به صورت قهوه درآيد، براي درمان سياه سرفه، سينه پهلو و ذات الريه حاد و برونشيت مفيد است.
-افرادي که عادت به قولنج دارند و شکم دردهاي سخت مي گيرند و داراي يبوست نيز هستند بهتر است مقداري انجير را با يک پنجم آن مغز گردو بکوبند و بخورند. اين عادت از آن ها مرتفع مي گردد.
-انجير خشک را در شير بپزيد و آن را در دهان مزه مزه و غرغره کنيد. در اين صورت آبسه دندان و ورم لثه را رفع مي کند، هم چنين ورم هاي حلق، گلودرد کهنه و مزمن را درمان مي کند.
-آن را کوبيده و با موم يا روغن زيتون يا هردو مخلوط کرده و ضماد تهيه کنيد. اين ضماد ترک هاي پوست ناشي از سرماخوردگي را درمان مي کند.
خواص درماني برگ درخت انجير
 
30-25 گرم آن را در يک ليتر آب جوش دم کنيد و آب آن را صاف نموده، بنوشيد، سرفه را تسکين مي دهد.
-تازه آن را روي بواسير بماليد تا از موضع خون بيايد. در اين صورت در درمان ورم بواسير مؤثر است.
خواص درماني شاخه درخت انجير
 
-شاخه هاي نازک و جوان آن را خرد نموده و دم کنيد و آب آن را بنوشيد، ادرارآور قوي است و آنژين را درمان مي کند.
-پوست شاخه هاي جوان و تازه آن را بکنيد و بجوشانيد و آب آن را بنوشيد، اسهال ساده و اسهال خوني را درمان مي کند.
خواص درماني شيره درخت انجير
 
-براي رفع درد دندان،آن را پاي دندان بماليد و يا کمي پنبه را درآن فرو کنيد و در حفره دندان قرار دهيد.
-جهت از بين بردن زگيل، ميخچه، کک و مک و خال گوشتي آن را هر روز سه بار بر موضع بماليد و تا بهبودي کامل ادامه دهيد.
-اگر آن را روي بواسير ماليده و هر روز تکرار کنيد، در رفع آن مؤثر خواهد بود.
ارزش و مواد غذايي انجير در 100 گرم
 
انرژي 275 کيلوکالري خشک، 80کيلوکالري تازه
چربي 1/3 گرم خشک،0/3-0/14 گرم تازه
کلسترول0 خشک ، 0تازه
پروتيين 4/3گرم خشک،1/2 گرم تازه
کربوهيدرات 70گرم
خشک،20-17گرم تازه
قند 50 گرم خشک،14 گرم تازه
فيبرغذايي 5/5 گرم خشک، 1/6 گرم تازه
سديم 34 ميلي گرم خشک ، 2 ميلي گرم تازه
پتاسيم 640ميلي گرم خشک ،194 ميلي گرم تازه
کلسيم 2/3 ميلي گرم خشک ،35تا 78 ميلي گرم تازه
آهن 3 ميلي گرم خشک، 1 تا4 ميلي گرم تازه
ويتامين «آ» 80 ميکروگرم خشک، 270-27 ميکروگرم تازه
ويتامين «ث» 0 خشک ،17-12 ميلي گرم تازه
 
 منبع: نشريه تغذيه و سلامتي 83