هل سبز (Elettaria)گیاهی است که بومی جنوب شرق آسیا است . هل سیاه هم از از همین خانواده محسوب میشود ، اما استفاده آن بهعنوان ادویه در ایران بیشتر بصورت هل سبز است. اما در خارج از ایران این گیاه در اشکال مختلفی اعم از پودر و روغن ارائه میشود که در مصارف گیاهپزشکی و صنایع غذایی کاربرد دارد
هل سبز یكی از چاشنیهای معطر مورد استفاده در بعضی از غذاها، نانها، شیرینیها و بهخصوص مرباها، هل است.
البته در مقام مقایسه، هندیها و پاكستانیها بیشترین مصرف كنندههای هل در جهان هستند.
شاید جالب باشد بدانید هل، میوه گیاهی از تیره زنجبیلهاست و انواع مختلف آن شامل هل سیاه، هل سفید و هل سبز است كه نوع سبز آن عطر تندتری دارد.
در ایران بیشتر از هل سبز استفاده می کنند.
هل سیاه
- دانه هل تقویتكننده معده، ضد نفخ و بادشكن است؛ در ضمن به هضم غذا نیز كمك می كند.
- از هل به عنوان دارو برای معالجه سرفه، سرماخوردگی و تب استفاده می كنند.
- در صورتی كه عرق بدبویی دارید یا دهان شما بوی خوبی نمی دهد، 6 گرم هل را( با غلافش) به صورت چای دم كنید و در طول یك روز به مرور بنوشید.
- برای درمان استفراغ و تهوع نیز توصیه می شود، مقداری دم كرده هل مصرف كنید.
- هل تقویت كننده قلب و اعصاب نیز است، ولی می گویند مصرف زیاد آن هم تپش قلب را افزایش می دهد و هم برای بیماریهای روده و ریه مفید نیست.
- مصرف هل برای رفع سردرد و كاهش حملات بیماری صرع نیز توصیه می شود.
نكته:
هل سفید
برای عطرآگین كردن غذا، شیرینی یا مربا، حتما لازم نیست غلاف آن را باز كرده و دانههای سیاه رنگ هل را مورد استفاده قرار دهید، بلکه میوه هل با همان غلاف نیز به اندازه كافی غذاها را خوش طعم می كند؛ مگر آنكه طعم جویدن دانههای هل در دهانتان را دوست داشته باشید.
علاوه بر این، بعضیها هنگام دم كردن چای، چند دانه هل یا یك عدد میوه هل را در قوری می اندازند و همراه با چای، آن را دم می كنند. این چای، هم خوشطعمتر می شود و هم خاصیت درمانی دارد.
ویرایش و تلخیص:آکاایران
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر