ترجمه: سميه مقصودعلي/اتوبرنزههاي خوراكي از هويج و اسفناج تا قهوه و کاکائو
آيا ميدانستيد بدون رفتن زير نور آفتاب يا درازكشيدن در سولاريوم و در معرض صدمههاي ناشي از اشعههاي ماوراي بنفش بودن هم ميتوان برنزه شد؟ اشتباه نكنيد! نميخواهيم در مورد اسپريهاي برنزهكننده صحبت كنيم، زيرا برخي موادغذايي پوست ما را بدون آنكه زير نور آفتاب آسيبي ببيند، برنزه ميكنند؛ البته تا حدودي...
بتاكاروتن و تحريك ملانين
بتاكاروتن، اصليترين تركيبي است كه باعث برنزه شدن پوست ميشود و پيشساز ويتامين A است و در گروه كاروکنوييدها قرار ميگيرد. كاروکنوييدها رنگدانههاي موجود در ميوهها و سبزيها و عامل بروز رنگ نارنجي هستند. وقتي موادغذايي حاوي بتاكاروتن مصرف ميكنيم، واكنشي بيوشيميايي در بدن رخ ميدهد و پوست كمي برنزه ميشود. از سوي ديگر، بتاكاروتن ساخت ملانين را که عامل بروز رنگ برنزه است، تحريك ميكند. ملانين نوعي آنتياكسيدان است و پوست را در سلامت كامل حفظ ميكند و مانع آسيبديدگي آن ميشود. برخي از موادغذايي حاوي كاروتن عبارتند از: هويج، سبزيهاي برگسبز تيره به خصوص اسفناج و ميوههايي نظير زردآلو. هر چه ميوه و سبزيها رسيدهتر باشند، حاوي بتاكاروتن بيشتري هستند.