آشنایی با ظروف بلوری

نوشته  : دكتر محمد حضوری عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی قم 
ظروف  بلور و شیشه ای از نظر خصوصیات فیزیكی (نظیر مقاومت در برابر فشار، حرارت و ...) به انواع مختلفی تقسیم می شوند. در واقع این خصوصیات فیزیكی موجب ایجاد كاربری خاص برای آ‌ن ظروف می گردند. به عنوان مثال ظروف مقاوم در برابر حرارت نظیر برخی انواع پیركس ها و ظروف شیشه ای، برای پخت و پز غذا قابل استفاده می باشند. ظروف بلور به سه دسته اصلی تقسیم می شوند كه عبارتند از ظروف شیشه ای، ظروف پیركس و ظروف آ‌ركوپال.

سیگار، آتشی بر خرمن سلامت

نوشته  : مریم سالک زمانی، كارشناس ارشدعلوم تغذیه اداره كل استاندارد وتحقیقات صنعتی استان آذربایجان شرقی 
مقدمه 
علیرغم فعالیت هایی كه در جهت مبارزه با دخانیات صورت می گیرد، استفاده از سیگار همچنان یكی از مشكلا ت مربوط به نوجوانان وجوانان می باشد. بیشتر افراد سیگاری از دوران نوجوانی به نیكوتین وابسته می شوند و در دوران بزرگسالی در معرض خطر بیماری های مزمن همراه با آ‌سیب های اكسیداتیو دائمی قرار می گیرند. نیكوتین اثرات ضد افسردگی و هیپرمتابولیكی دارد و به همین سبب استفاده از آ‌ن در دوران نوجوانی خطرات بهداشتی فراوانی دارد وضمن ایجاد وابستگی، ازیک طرف ترک سیگاررا مشكل می كند و از طرف دیگر باعث بروز مشكلا ت و پیدایش اضافه وزن هنگام ترک آ‌ن می شود. مقاله حاضر نگاهی دارد به ارتباط بین تغذیه، سلا متی و سیگار. 

درباره روغن پالم بیشتر بدانیم

نوشته  : آرزو حقیقیان رودسری - كارشناس ارشد تغذیه 
بیماری های قلبی- عروقی یكی از مهمترین علل مرگ در كشورهای در حال توسعه می باشد و میزان مرگ و میر در بسیاری از نقاط دنیا به سرعت رو به افزایش است. افزایش سطح كلسترول تام و پئپ (كلسترول بد) به عنوان مهم ترین عوامل خطر در پیشرفت بیماری  های قلبی- عروقی هستند. چربی رژیم غذایی نقش مهمی در سطح چربی های خون، ایجاد لخته و شروع این بیماری دارد. محققین بر این باورند كه افزایش اسیدهای چرب اشباع در رژیم غذایی موجب افزایش كلسترول تام و پئپ می شود و بدین ترتیب خطر بیماری های قلبی -عروقی را می افزاید.

مربا، خوش طعم ودلربا

نوشته  : مهندس مسعود خبازی كارشناس مسئول اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی كاشان 
مقدمه
میل كردن صبحانه سالم حتی به مقداركم، توانایی ذهنی وروانی را درافراد به خصوص كودكان در حال رشد كه نیاز به مواد مغذی دارند، افزایش می دهد. از جمله صبحانه سالم می توان به نان با پنیر و گردو یا تخم مرغ و یا كره و خرما اشاره نمود. مربا نیز به عنوان وعده غذایی صبحانه به همراه كره مورد مصرف افراد جامعه می باشد. این مقاله به اختصار به بیان ارزش غذایی و ویژگی های استاندارد <مربا> می پردازد.

راهكار‌های درمان و كنترل هموروييد

نوشته  : بهار عظمتی كارشناس ارشد تغذیه 
به هموروئید، توده (بواسیر) نیز گفته می شود در این حالت وریدهای مقعد متورم و ملتهب می شود. بروز هموروئید تقریبا متداول است. در سن ۵۰ سالگی در حدود نیمی از بزرگسالا ن با مواردی مانند خارش، خونریزی و درد كه اغلب نشانگر وجود هموروئید است دست و پنجه نرم می كنند. خوشبختانه، داروها و شیوه های درمانی موثر برای درمان هموروئید به سهولت دردسترس است. در بیشتر موارد درمان هموروئید ممكن است از طریق مراقبت در منزل و تغییرات شیوه زندگی انجام شود.
علل هموروئید:
هموروئید معمولا  با افزایش فشار بر روی وریدها در ناحیه لگن و مقعد ایجاد می شود. فشار دائم هم چنین، باعث تضعیف بافت های حمایت كننده وریدها دركانال مقعد می شود. در این حالت بافتها و وریدهای متورم به سمت كانال مقعد (هموروئید داخلی) و یا زیر پوست اطراف مدخل آ‌ن (هموروئید خارجی) بر آ‌مده می شود.

مواد معدنی، ضرورت زندگی

نوشته  : دكتر سیدمرتضی صفوی متخصص تغذیه، عضو هیئت علمی دانشگاه و مشاور معاونت سلامت وزارت بهداشت 
املا ح یا مواد معدنی گروه بزرگی از ریزمغذی ها هستند كه اغلب آ‌نها برای بدن ضروری به نظر می رسند. از گذشته، آ‌نها را به دو گروه مواد معدنی ماكرو (عناصر عمده) و مواد معدنی میكرو (عناصر جزئی) تقسیم بندی كرده اند. اخیرا از واژه عناصر بسیار جزئی برای توصیف عناصری استفاده می شود كه روزانه به مقادیر چند میكروگرم مصرف می شوند. مواد معدنی ماكرو مانند كلسیم و فسفر به مقادیری در حد یكصد میلی گرم در روز یا بیشتر مورد نیاز هستند در حالی كه مواد معدنی جزئی مانند آ‌هن و سلنیوم به مقادیر بسیار كمتری، معمولا  در حد كمتر از ۱۵ میلی گرم در روز مواد نیاز می باشند. به علت روش های تجزیه و تحلیل بسیار پیشرفته، دانش ما درباره عناصر جزئی در چند دهه گذشته بسیار افزایش یافته است.

كودكان ما چرا چاق می شوند؟

نوشته  : دكتر سید ضیاء الدین مظهری متخصص تغذیه و رژیم درمانی از دانشگاه آلمان دانشیار دانشگاه علوم پزشكی 

افزایش تصاعدی اضافه وزن و چاقی، كودكان و نوجوانان را نیز مانند بزرگسالا ن در معرض ابتلا  به افزایش چربی خون، پرفشاری خون و گرفتگی سرخرگهای خون رسان به ارگان ها و اندام های حساس بدنشان قرار می دهد. آ‌غاز دیابت زودهنگام بخصوص نوع دوم، حساسیت، ابتلا  به آ‌لرژی، بیماری های خود ایمنی و اختلا ل در تست تحمل گلوكز حتی در كودكان پنج ساله نیز به فراوانی مشاهده می شود كودكان چاق مشكل تنفسی داشته، آ‌سم و وقفه تنفس سلا متی و زندگی آ‌نها را مورد تهدید قرار می دهد; از عوارض دیگری كه به این كودكان نسبت می دهند، بلوغ زودرس است، به بازی نگرفتن آ‌نها از طرف كودكان همسال یا احساس خود كم بینی ناشی از تحقیر دایمی آ‌نها به علت كیلوهای اضافی در بین خانواده و در خارج از خانواده، آ‌نها را به عدم فعالیت، گوشه گیری بیشتر و دوری جستن از سایر همسالا ن سوق می دهد;

وقتی با این جمله کودکتان مواجه می شوید چه باید بکنید؟


بهار، فصل نوبرانه هاست؛ فصلی که در آن تا دلتان بخواهد می توانید چغاله بادام، گوجه سبز و توت فرنگی بخورید؛ اما کمی صبر کنید! آیا کودکان هم می توانند تا دلشان بخواهد از این نوبرانه ها نوش جان کنند؟
 از آنجا که کودکان در سنین رشد قرار دارند و دستگاه گوارش آنها به طور کامل تکامل نیافته است، به ویژه کودکان ۲ تا ۵ سال که به خوبی قادر به جویدن بافت های میوه های سخت و نارس نیستند، این روند موجب بروز دل دردهای شدید، عدم تحمل مواد غذایی، استفراغ مکرر، نفخ و در نهایت اسهال و درصورت تداوم، اختلال در رشد می شود که هر کدام از این اختلالات می تواند کودک را دچار مشکل کند.

چطور وزنمان را به سرعت کم کنیم اما به سلامتی مان لطمه نزنیم؟



از رژیمهای سخت خسته شده اید ؟ از این روشهای سالم و بدون ضرر استفاده کنید .



چطور وزنمان را به سرعت کم کنیم اما به سلامتی مان لطمه نزنیم؟بارها و بارها شنیده اید که رژیمهای سخت امروزی که وزن شما را به سرعت کاهش می دهند برای کاهش وزن دائمی مناسب نیستند. اما در مواقعی که نیاز دارید فورا" وزنتان را کم کنید ، تکلیف چیست و چه کاری باید انجام بدهید ؟ مسلما" در چنین مواقعی صرف نظر کردن از رژیمهای سخت تضمینی مثل رژیم لیموناد ، رژیم سوپ کلم . رژیم ۲۱ پوند در ۲۱ روز کار ، خیلی سخت است .
اما اگر بتوانیم در یک مدت کوتاه ۲۰ پوند از وزنمان را کم کنیم ، چه ایرادی دارد ؟
مایکل دانسینگر ، پزشک برنامه پرطرفدار شبکه ام بی سی با نام "بیگست لوزر"، می گوید ، واقعیت این است که کاهش وزن سریع تا زمانیکه با یک روش درست انجام شود ، هیچ ایرادی ندارد.

موز جايگزيني مناسب براي نوشابه‌هاي انرژي‌زا

جام جم آنلاين: موز ميوه‌اي است كه از گذشته‌هاي دور به عنوان منبعي غني از انرژي مورد توجه بوده است. اين ميوه سرشار از پتاسيم و ديگر مواد غذايي است و مي‌تواند ميان وعده غذايي مناسبي براي افزايش قواي جسماني ورزشكاران و بويژه دوچرخه‌سواران، دونده‌ها و كوهنوردان باشد.
بررسي مقايسه‌اي اثرات موز و نوشيدني‌هاي انرژي‌زا بر بدن نشان مي‌دهد انرژي دريافتي بدن از خوردن يك عدد موز نه تنها با انرژي دريافتي از نوشيدن يك بطري نوشابه انرژي زا برابري مي‌كند بلكه در موز آنتي اكسيدان‌هايي وجود دارد كه در نوشابه‌هاي انرژي‌زا هيچ ردپايي از اين مواد كه مي‌تواند نقش مهمي در سلامت بدن داشته باشد، يافت نمي‌شود.
علاوه بر اين، موز حاوي فيبر، پتاسيم و ويتامين B6 است و قند موجود در موز در مقايسه با قندي كه در نوشابه‌هاي انرژي‌زا وجود دارد سالم‌تر است و به اين ترتيب مي‌تواند جايگزين مناسبي براي نوشابه‌هاي انرژي‌زاي كربوهيدراته باشد.