نقش تغذيه در درمان انواع لاغري


نوشته : دكتر سيدضياءالدين مظهري 
تعيين ميزان لاغري:
براي درجه‌بندي كاهش وزن، ساده‌ترين روش تعيين شاخص توده بدن يا BMI است كه به آساني قابل محاسبه مي‌باشد:


BMI= 5/24-5/18: وزن متعادل و طبيعي، 9/29-25: اضافه وزن، 9/34-30: چاقي درجه يك، 9/39-35: چاقي درجه 2 و از چهل به بالا چاقي درجه سه يا مفرط را نشان مي‌دهد و طبيعتا ميزان BMI هر چه كمتر از عدد 5/18 باشد ميزان و شدت لاغري را مشخص مي‌سازد، مثلاً 5/18-5/17 لاغري درجه يك و كمتر از اين مقدار نمايان‌گر لاغري‌هاي شديد مي‌باشد.
اقدامات لازم در قبال افرادي كه هنوز به مرحله حاد نرسيده‌اند:
 در درجه اول برطرف نمودن عوامل تأثيرگذار چه از بعد روحي و چه از بعد نوع و نحوه تغذيه و مصرف داروها توصيه مي‌شود.

4+1 ماده غذایی كه عمر ما ايراني‌ها را كم مي‌كنند


توصيه‌هاي پروفسور جعفريان براي آن‌كه 120 سال زندگي كنيد

اين روزها نظريه‌هاي نويني در سطح دنيا مطرح شده كه تمام باورهاي ما را درباره تغذيه به چالش مي‌كشد.
برترین مجله اینترنتی ایران

اين روزها نظريه‌هاي نويني در سطح دنيا مطرح شده كه تمام باورهاي ما را درباره تغذيه به چالش مي‌كشد.  نظريه«خوب و سير بخوريد تا لاغر شويد» يكي از آن‌هاست كه پروفسور منوچهر جعفريان چهره نام‌آشناي تغذيه از آن مي‌گويد. او مي‌گويد چاقي ربطي به خوردن ندارد بلكه اين هورمون‌ها هستند كه ما را چاق مي‌كنند و معتقد است اگر افراد بياموزند عادت‌هاي اشتباه تغذيه‌اي خود را اصلاح كنند نه تنها دچار چاقي نمي‌شوند بلكه مي‌توانند از موهبت عمر طولاني بهره‌مند شده و عمر 120 سال را همراه با سلامت تجربه كنند. پروفسور جعفريان كه 45 سال پيش جلاي وطن كرده و در سوئيس تحقيقات علمي خود را در زمينه تغذيه ادامه داده 25 سال از عمرش را در آزمايشگاه‌ها مشغول مطالعه و تحقيق بوده است. حاصل تلاش علمي او علاوه بر تاليف چند كتاب در زمينه تغذيه، دستاوردهاي علمي نويني ا‌ست كه پنجره جديدي را در باب تغذيه و ارتباط تنگاتنگ آن با سلامت جسم و روح، روي ما گشوده است.او كه فارسی را با لهجه آلماني صحبت مي‌كند و در حاشيه نخستين همايش تغذيه روح و جسم كه به همت انجمن «راهيان مولانا» و با حضور استادان عرفان و تغذيه در تالار انديشه معلم سعادت آباد برگزار شد با ما هم صحبت شد.

مادران باردار دو برابر غذا بخورند

جام جم آنلاين: 

دوران بارداري دوره مهمي در زندگي انسان است و تغذيه و فعاليت‌هاي مادر در اين دوران نقش مهمي در شكل‌گيري نوزاد دارد.
معمولا هر كس با مادر باردار روبه‌رو مي‌شود، توصيه‌هايي در مورد تغذيه، فعاليت، خواب و تحرك او دارد؛ اما مادر در اين دوران به چه مقدار تغذیه نياز دارد؟
این كه به مادر باردار گفته مي‌شود باید به اندازه دو نفر غذا بخورد؛ توصیه درستي نیست.
خانم باردار از ماه سوم بارداری روزی 300 كالری نیاز دارد. یعنی یك‌ششم به نیاز معمول غذايي‌اش اضافه می‌شود، اين ميزان را می توان با یك لیوان شیر، دو عدد میوه بیشتر، یك كف دست نان و یك تكه گوشت بیشتر تامین كرد، مثلا اگر خانم بارداري دو لیوان شیر پيش از زمان بارداری می‌خورده، باید در زمان بارداری 2.5 لیوان شیر بخورد. بهتر است بدانید كه جنین بیش از نیاز مواد غذایی دریافت نمی‌كند.
بنابراین خانم‌های باردار اگر فكر می‌كنند باید غذای بیشتری بخورند تا جنین رشد بیشتري بكند، در اشتباه هستند؛ البته به دليل وجود جنين نياز به كالري، پروتئين، مواد معدني و ويتامين‌ها افزايش مي‌يابد.
خانم‌های باردار بايد از مواد غذایی مانند ماهی، گردو، زرده تخم‌مرغ و جوانه گندم كه برای رشد و تكامل سيستم عصبي جنین مورد نیاز است، بيشتر استفاده كنند.

بستني را جايگزين شير نكنيد

جام جم آنلاين: اين روزها بستني‌فروش‌ها بيش از هر زماني مشتري دارند. بستني قيفي، ويفري، سنتي، ميوه‌اي، يخي و... از جمله بستني‌هايي است كه تصور آن هم آدم‌بزرگ‌ها را به وسوسه مي‌اندازد، چه رسد به كودكاني كه دلشان كوچك است و طاقتشان اندك.
يكي از مهم‌ترين ويژگي‌هاي خوردن بستني در روزهاي گرم تابستان آن است كه درون را خنك كرده و حداقل براي ساعتي از خستگي و رخوت فرد مي‌كاهد.
اما آيا مي‌توان بستني را جايگزين شير كرد؟ بستني‌هاي ميوه‌اي، سنتي و قيفي غيركارخانه‌اي كه اين روزها توسط برخي مغازه‌داران در سطح شهر عرضه مي‌شود در مقايسه با بستني‌هاي كارخانه‌اي چه تفاوتي دارد؟ آيا مصرف بستني‌هاي خميري‌شكلي كه در ليوان‌هاي وكيوم‌شده با ني به مصرف مي‌رسد توصيه مي‌شود؟

بستني را جايگزين شير نكنيد

بستني محصول لبني منجمدي است كه از تركيب شير ، شكر، خامه، چربي گياهي، تخم‌مرغ، مواد طعم‌دهنده، رنگ‌هاي خوراكي و مواد قوام‌دهنده و نگه دارنده تهيه مي‌شود.
 30 تا 50 درصد بيشتر بستني‌ها را هوا تشكيل مي‌دهد و يك ليوان آن براساس خامه، چربي و شكر به‌كاررفته 300 تا 500 كالري انرژي دارد و تقريبا يك‌چهارم كالري مورد نياز روزانه بدن ما را تامين مي‌كند.

آويشن ضدعفوني‌كننده قوي

جام جم آنلاين: آويشن گياهي از خانواده نعناست كه براي طعم‌دادن و معطر‌كردن غذاها و نوشيدني‌ها از آن استفاده مي‌شود.

چاي آويشن در درمان سردرد ، سرماخوردگي و مشكلات گوارشي نيز مفيد است و عصاره گياه تازه آويشن اثرات ضداسپاسمي دارد.
بعضي معتقدند افشره آويشن به همراه سركه در درمان بعضي از تومورها و سرطان‌ها تاثير درمان‌كننده دارد و آويشن در بهبود برونشيت، آبريزش بيني، تب، نقرس، گلودرد، سياتيك، اختلالات طحال، ناراحتي‌هاي رحمي و سياه ‌سرفه به كار مي‌رود.
استفاده از آويشن براي درمان سوختگي‌ها، بوي ناخوشايند دهان، كوفتگي‌ها، التهاب لثه و مشكلات پوستي معمول است.
سوزاندن اين گياه به دور‌كردن حشرات منجر مي‌شود و اسانس آن، حاوي تيمول است و ضدعفوني‌كننده، قارچ‌كش دارد و بالاخره از خواص معروف آويشن، تقويت اعصاب، درمان افسردگي، رفع خستگي و بي‌خوابي است و به عنوان نشاط‌آور نيز مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

مواد غذايي طبيعي جايگزين غذاهاي فرآوري ‌شده

جام جم آنلاین: در سال‌هاي اخير، مردم به ضرورت مصرف مقادير بيشتر فيبر در رژيم غذايي خود پي برده‌اند.
رژيم غذايي پرفيبر به پيشگيري از يبوست و كاهش خطر ابتلا به اختلالات خاصي از قبيل بواسير، بيماري ديورتيكولي و سندرم روده تحريك‌پذير كمك مي‌كند.
ساير فوايد فيبر عبارتند از كاهش احتمالي كلسترول و در افراد مبتلا به ديابت، كند شدن جذب قند كه در نتيجه نياز به مصرف انسولين را كاهش مي‌دهد.
نقش فيبر در پيشگيري از سرطان روده بزرگ هنوز واضح نيست، بعضي مطالعات نشان مي‌دهند رژيم غذايي پرفيبر، سرطان روده بزرگ را كم مي‌كند اما مطالعات ديگر شواهدي را مبني بر سودمندي آن نشان نداده‌اند.
نقش فيبر در بهبود گوارش
غذاهاي پرفيبر كه اغلب به آنها مواد حجم‌زا يا زبر مي‌گويند، عبارتند از غلات كامل، ميوه‌ها، سبزي‌ها و حبوباتي از قبيل لوبيا و عدس.
احتمالا اينها در مقايسه با مكمل‌هاي فيبري، منابع بهتري از فيبر هستند. برخلاف اكثر تركيبات غذايي، فيبرها تحت‌تاثير آنزيم‌هاي گوارشي قرار نمي‌گيرند.

عنصر کادميم و عوارض ناشي از مسموميت آن

با تاثير عنصر کادميم بر سلامتي و عوارض ناشي از مسموميت آن آشنا شويد.
پرفسور سيد علي اصغر مشتاقي رئيس انجمن عناصر کمياب ايران در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران اظهار داشت: کادميم عنصري سمي است که به وفور در محيط زندگي انسانها وجود دارد.

وي تصريح کرد: اين عنصر در صنايع لاستيک سازي، رنگ سازي، باطري سازي و همچنين در کودهاي کشاورزي وجود دارد که از طريق مختلف از قبيل مواد خوراکي، تنفس و غيره وارد بدن شده و به علت خصوصيات فيزيکو شيميايي با بعضي از عناصر ضروري در متابوليسم آنها دخالت کرده و عوارض مختلفي از قبيل کم خوني، بيماري استخواني، کبدي و کليوي ايجاد مي کند.

اضافه وزن و فشار خون بالا از علائم مسموميت حاملگي است

مادراني که در دوران بارداري خود با علائمي مثل ورم بدن، فشار خون بالا و يا اضافه وزن روبرو مي شوند دچار مسموميت حاملگي هستند.
نازيلا وحيد نوبري، کارشناس مامايي در گفتگو باخبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت: زماني فرد دچار مسموميت حاملگي است که يکي ازنشانه هاي فشار خون بالا، وزن بالا، وجودپروتئين در ادرار و ورم بيش از اندازه بدن را داشته باشد.

وي افزود: در بيشتر موارد مسموميت از هفته بيستم به بعد در فرد ديده ولي در برخي موارد مثل داشتن فشار خون مزمن قبل از باداري اين مسموميت ممکن است قبل از 20 هفتگي نيز در فرد مشاهده شود.

عدس ، غذایی مفید برای دیابتی‌ها

عدس به دلیل داشتن فیبر بالا و شاخص قندی پایین برای افراد دیابتی مفید است و باعث كاهش قند خون و چربی خون می‌شود .
به گزارش كلينيك باشگاه خبرنگاران؛ عدس سرشار از پتاسیم است و در كنار منیزیم برایفشارخونی‌ها مناسب است و باعث باز شدن عروق خونی بیماران قلبی و عروقی می‌شود.
 عدس همچنین به دلیل داشتن كلسیم و فسفر ، موجب سلامت دندان‌ها و استخوان‌ها می‌شود.
 عدس به دلیل داشتن B6 ، اسید فولیك و ‌آهن برای افراد كم‌خون مفید است .
 عدس به دلیل این‌كه سرشار از منگنز و روی است ، برای رشد كودك و سلامت بسیار مفید است.
عدس آنتی‌اكسیدانی به نام سلنیوم وجود دارد كه ضد رادیكال‌های مضر در بدن است و کمبود آن در بدن سبب ضعف سیستم ایمنی بدن می‌شود.

نوشابه‌هاي شيرين به اندازه دخانيات براي سلامتي مضر هستند


26-101.jpg
كارشناسان بهداشت و سلامت در آمريكا تاكيد كردند نوشيدني‌هاي شيرين و قندي مي‌توانند به اندازه سيگار براي سلامت انسان خطرناك و مضر باشند.
به گزارش سرويس «سلامت» ايسنا، اين كارشناسان درخواست كرده‌اند كه برنامه‌هاي گسترده‌اي با هدف آگاه سازي بيشتر و موثرتر عمومي درباره خطرات مصرف اين قبيل نوشيدني‌ها برگزار شوند.
به نوشته روزنامه ديلي اكسپرس، دكتر لوري دورفمن، كارشناس بهداشت عمومي در آمريكا در اين باره خاطرنشان كرد: