نوشته : زهره کرباسچیان کارشناس ارشد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران
پنیرک
با نام علمی (MalvaSylvestris) و از تیره Malvaceae گیاهی است دو ساله و
یا پایا (دائمی) و ندرتاً یک ساله که به وسیله بذر تکثیر و انتشار مییابد.
این گیاه خودروي مکانهای خشک و آفتابی است و ريشههاي آبدار و سفيدرنگي
دارد. ساقههای آن نیمه خوابیده به ارتفاع 50-10 سانتیمتر بوده و برگهای
آن دارای دمبرگ طویل و پهنک قلبی شکلی به طول 8-2 سانتیمتر است. این گیاه
در ماههاي ارديبهشت تا تير ماه ظاهر ميشود. از نظر طب سنتي، گياه پنيرك
را معتدل ميدانند. از برگ و گل این گیاه در طب استفاده میشود.
مهمترین ماده موثر گلهای پنیرک را موسیلاژ (لعاب نباتی) تشکیل میدهد که در اثر هیدرولیز آن گالاکتوز، آرابینوز، گلوکز، رامنوز و گالاکتورونیک اسید حاصل میشود.
مهمترین ماده موثر گلهای پنیرک را موسیلاژ (لعاب نباتی) تشکیل میدهد که در اثر هیدرولیز آن گالاکتوز، آرابینوز، گلوکز، رامنوز و گالاکتورونیک اسید حاصل میشود.