همه فوايد پنيــــرك

نوشته : زهره کرباسچیان کارشناس ارشد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران 
پنیرک با نام علمی (MalvaSylvestris) و از تیره Malvaceae گیاهی است دو ساله و یا پایا (دائمی) و ندرتاً یک ساله که به وسیله بذر تکثیر و انتشار می‌یابد. این گیاه خودروي مکان‌های خشک و آفتابی است و ريشه‌هاي آبدار و سفيدرنگي دارد. ساقه‌های آن نیمه خوابیده به ارتفاع 50-10 سانتیمتر بوده و برگ‌های آن دارای دمبرگ طویل و پهنک قلبی شکلی به طول 8-2 سانتیمتر است. این گیاه در ماه‌هاي ارديبهشت تا تير ماه ظاهر مي‌شود. از نظر طب سنتي، گياه پنيرك را معتدل مي‌دانند. از برگ و گل این گیاه در طب استفاده می‌شود.
مهم‌ترین ماده موثر گل‌های پنیرک را موسیلاژ (لعاب نباتی) تشکیل می‌دهد که در اثر هیدرولیز آن گالاکتوز، آرابینوز، گلوکز، رامنوز و گالاکتورونیک اسید حاصل می‌شود.

خواص درماني والــــک

نوشته  : زهره کرباسچیان کارشناس ارشد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران 
نام علمی آن  Allium akakaGmelو مترادف‌های آن  Allium latifoliumcilibو Allium ursinum L می‌باشند. نام انگلیسی Broad leagved garlic و Wild leek برای والک استفاده می‌شود. این گیاه از خانواده Liliaceae است. والك یكی از گونه‌های سیر و به اصطلاح نوعی سیركوهی مي‌باشد که با نام‌های پیاز خرسی، سیر جنگلی، سیر خرس نیز نامیده می‌شود.
والك گیاهی وحشی، خودرو و پایا به ارتفاع 25 تا 50 سانتیمتر با پیاز كشیده به رنگ سفید مایل به زرد و دو یا سه برگ بیضوی نوك‌تیز است. ساقه ضخیم و گلدار آن كم و بیش سه‌وجهی است و در انتها به چتری شامل 15تا 25 گل در هر یك به پهنای 5/1 سانتیمتر با شش گلبرگ سفید یا صورتی ختم می‌شود. اين گياه در ماه‌های فروردین تا خرداد روییده و برداشت می‌شود و برای استفاده در فصول دیگر به دو روش فریز کردن و یا خشک کردن نگهداری می‌گردد.

برچســـــــب؛ شناسنامه سلامت غذا

نوشته  : دکتر پيمان غلام‌نژاد کارشناس آزمايشگاه کنترل مواد غذايي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي 
مقدمه:
نوشته‌ها و برچسب‌هاي روي بسته‌بندي مواد غذايي معمولا اطلاعاتي در زمينه نام محصول، تاريخ توليد و انقضا، نحوه مصرف، شرايط نگهداري قبل و حين مصرف و گاهي اطلاعاتي در زمينه ارزش تغذيه‌اي محصول به مصرف‌کننده منتقل مي‌کنند. در ايران مرجع قانون‌گذاري در اين زمينه موسسه تحقيقات و استاندارد ملي ايران مي‌باشد که استاندارد ملي ويژگي‌هاي عمومي برچسب بسته‌بندي مواد غذايي را تدوين نموده است. طبق اين استاندارد، آگاهي‌هاي توجيهي کالا روي برچسب بسته‌بندي مواد غذايي نوشته مي‌شود.
بررسي مندرجات روي بسته‌بندي محصولات در ايران:
برچسب مواد غذايي ارائه‌کننده اطلاعات مفيدي در مورد محصول به مصرف‌کننده مي‌باشد و فرصت مناسبي در جهت انتخاب محصول مورد نياز در اختيار او قرار مي‌دهد.

تغذيه سالم؛ يار مهربان سلامتي

نوشته : دكتر پروين ميرميران استاديار دانشكده و انستيتو تحقيقات تغذيه كشور 
در سال‌هاي اخير ميزان شيوع بيماري‌هاي غيرواگير شامل سكته‌هاي قلبي، سكته‌هاي مغزي، پرفشاري خون، ديابت، چربي خون بالا و سرطان‌ها افزايش چشمگيري داشته است. در ميان علل مختلفي كه در رابطه با بروز چنين اختلالات و بيماري‌هايي شناخته شده است، تغذيه نامناسب و ناسالم يكي از مهم‌ترين علت‌هاي زمينه‌ساز در ايجاد و پيشرفت اين دسته از بيماري‌ها مي‌باشد، بنابراين مي‌توان با رعايت يك برنامه غذايي سالم متعادل و متنوع به ميزان زيادي از ابتلا به بيماري‌هاي مزمن پيشگيري نمود.
اولين گام در راه رسيدن به يك برنامه غذايي سالم مصرف وعده‌ها و ميان‌وعده‌ها در فواصل منظم و در ساعات معين مي‌باشد. هيچ‌يك از وعده‌هاي غذايي به‌ويژه وعده صبحانه نبايد حذف شود، زيرا سبب افزايش ابتلا به چاقي مي‌گردد.

غذاهای عملگرا و اثرات آنها بر سلامتی


نوشته : دكتر محمد حضوری عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی قم 
از آنجا که مصرف سبزی‌ها، میوه‌ها، غلات و مغزدانه‌ها بر ارتقای سطح سلامتی تاثیر دارد، تحقیقات وسیعی در مورد عملگرا بودن این مواد غذایی انجام شده است. اغلب اثرات مواد غذایی گیاهی بر ارتقا و بهبود وضعیت سلامتی افراد، به محتوای فیبر و برخی ترکیبات مشتق از گیاهان (فیتونوترینت‌ها و فیتوکِمیکال‌ها) با خاصیت آنتی‌اکسیدانی و اثرات تحریکی و یا مهاری این مواد غذایی بر آنزیم‌ها نسبت داده می‌شود. برخی از ترکیبات فیتوکِمیکال تاثیرات خود را بر سلامتی با تغییر بیان ژن انجام می‌دهند. به عنوان مثال، کاروتنوئیدها در تولید یک پروتئین خاص (کانکسین 43) نقش دارند که این پروتئین در تنظیم ارتباط بین سلولی مؤثر است. اثرات حفاظتی مصرف کاروتنوئیدها بر پیشرفت سرطان‌ها بیش از آنکه به خصوصیات آنتی‌اکسیدانی آنها و یا تبدیل این ترکیبات به رتینول مرتبط باشد، به توانایی تولید این پروتئین مربوط است.

مهرباني نوش جان كنيد


نوشته : نازلي نمازي دانشجوي كارشناسي تغذيه تبريز 
مردم از قرون وسطی به این موضوع که غذاها و نوشیدنی‌ها بر خلق و خوی آنها موثر هستند، پی برده بودند. بقراط از اولین کسانی بود که غذاها را به دودسته خوب و بد تقسیم بندی کرد و از غذاها برای درمان بیماری‌ها استفاده نمود.
توجه ویژه‌ای از قرن 12 به اثر رژیم غذایی بر خلق و خو و سلامت ذهنی و رفتاری اختصاص داده شد.
وجود الکل، کافئین، ویتامین‌ها و موادمعدنی و حتی بافت غذا و صدای ایجادی در نتیجه جویدن آن در دهان و... می‌تواند بر اثر غذا بر خلق و خو موثر باشد.
باید خاطر نشان کرد که ویژگی‌های فردی، جنسی و شرایط محیطی نیز بر خلق وخو موثر هستند. 

دانه‌هاي بسيار ريز با فوايد بسيار بزرگ!

نوشته  : منيره نوري‌فرد 
افزودن دانه‌هاي تخم كتان به رژيم غذايي روزانه سبب افزايش سلامتي قلب و سلامت سيستم گوارش مي‌شود، از طرفي اين دانه‌ها سبب كنترل وزن شده و پيشگيري‌كننده از سرطان نيز مي‌باشند.
تحقيقات اخير حاكي از آن است كه دانه‌هاي تخم كتان سبب كاهش كلسترول، تثبيت قند خون، جلوگيري از پوكي استخوان، كمك به كاهش وزن، افزايش سلامت سيستم ايمني بدن و پيشگيري از سرطان مي‌شوند.
چگونگي مصرف تخم كتان:
بهتر است دانه‌هاي تخم كتان را خريداري كرده و خود آن را در منزل آسياب نماييد. از آنجايي كه تخم كتان يك دانه روغني است، خريد تخم كتاني كه قبلاً آسياب شده، ممكن است گذشت زمان سبب اكسيده شدن آن گردد، در حالي كه شما مي‌توانيد دانه‌هاي تخم كتان را خريداري كرده و به هنگام مصرف و به ميزان نياز خود، آن را با آسياب برقي در منزل آسياب نماييد و به شكل پودر درآوريد و مصرف كنيد.

ویژگی‌ها و ارزش غذایی پودر کیک



نوشته : مهندس مسعود خبازی کارشناس مسؤول اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی کاشان 
کیک نوعی شیرینی با بافت و نرمی مخصوص است که مواد اصلی آن را آرد، روغن (به استثنای کیک اسفنجی)، شکر و تخم مرغ تشکیل می‌دهد. امروزه برای تهیه یک کیک با طعم دلخواه می‌توان با استفاده از پودرهای کیک نیمه‌آماده و بهداشتی که در فروشگاه‌ها عرضه می‌گردند، طبق دستور سازنده، کیک مورد علاقه خود را در منزل تهیه و میل نمود. بايد به اين نكته نيز توجه داشت که کیک‌ها به دلیل مواد تشکیل‌دهنده آنها حاوی کالری بالا بوده و مصرف بیش از اندازه آنها چاقی و عوارض ناشی از آن را در پی دارد. این مقاله به اختصار ویژگی‌ها و ترکیبات غذایی پودر کیک نیمه‌آماده را بیان می‌کند.


سبزی پاي ثابت سلامتي بـــي تـــو هـــرگـــز!



نوشته : زهرا فرهناک کارشناس ارشد تغذیه 
همه شما خوانندگان عزیز بارها درباره فواید سبزیجات و اهمیت مصرف آنها مطالبی را در رادیو، تلویزیون، مجلات و برنامه‌های مختلف از زبان متخصصین شنیده و خوانده‌اید، ولی واقعیت این است که آیا به اندازه کافی در طی روز سبزیجات مصرف می‌شود یا نه؟ توصیه متخصصین تغذیه بر مصرف 5 واحد سبزی در طول روز می‌باشد. برای سبزیجات پخته نصف لیوان و برای سبزیجات خام یک لیوان، 1 واحد یا سروینگ در نظر گرفته می‌شود. در این مقاله راهکارهایی ساده ولی کاربردی درباره افزایش دریافت سبزیجات در طول روز عنوان شده است.

توصيه‌هاي غذايي پس از زایمان

نوشته : شیوا طباطبایی کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه 
بارداری و شیردهی یکی از حساس‌ترین دوران‌های زندگی زنان است. در این دوران بیشترین نیاز به مواد مغذی برای سلامت جنین، نوزاد و مادر وجود دارد. تمامی نیاز نوزاد پس از تولد تا 6 ماهگی تنها از شیر مادر تامین می‌شود، بنابراین تغذیه مادر باید به گونه‌ای باشد که هم نیاز نوزاد و هم نیاز بدن خود را تامین نماید. در دوران شیردهی نیاز به انرژی حدود 30 درصد افزایش می‌یابد.
شیر مادر که در 6 ماه اول زندگی تنها منبع غذایی نوزاد محسوب می‌شود، مخلوطی از انواع مواد مغذی است که نه تنها نیاز بدن نوزاد به انرژی را فراهم می‌آورد، بلکه حاوی فاکتورهایی است که سبب ارتقاء سطح ایمنی بدن نوزاد شده و از بروز عفونت جلوگیری می‌کند. مادر باردار در طول دوران بارداری با ذخیره انرژی و مواد مغذی بدن خود را برای دوران شیردهی آماده می‌کند. طی 6 ماه اول زندگی وزن بدن نوزاد 2 برابر می‌شود که تمامی انرژی و مواد مغذی مورد نیاز برای چنین رشد و تکاملی از شیر مادر فراهم می‌شود، بنابراین تغذیه مادر شیرده جهت تامین نیاز نوزاد و همچنین سلامت مادر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.