ویژگی‌ها و ارزش غذایی پودر کیک



نوشته : مهندس مسعود خبازی کارشناس مسؤول اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی کاشان 
کیک نوعی شیرینی با بافت و نرمی مخصوص است که مواد اصلی آن را آرد، روغن (به استثنای کیک اسفنجی)، شکر و تخم مرغ تشکیل می‌دهد. امروزه برای تهیه یک کیک با طعم دلخواه می‌توان با استفاده از پودرهای کیک نیمه‌آماده و بهداشتی که در فروشگاه‌ها عرضه می‌گردند، طبق دستور سازنده، کیک مورد علاقه خود را در منزل تهیه و میل نمود. بايد به اين نكته نيز توجه داشت که کیک‌ها به دلیل مواد تشکیل‌دهنده آنها حاوی کالری بالا بوده و مصرف بیش از اندازه آنها چاقی و عوارض ناشی از آن را در پی دارد. این مقاله به اختصار ویژگی‌ها و ترکیبات غذایی پودر کیک نیمه‌آماده را بیان می‌کند.




تعــاریـــف
پودر كيك نيمه‌آماده
محصولی است که از مواد اصلی شامل آرد گندم، شکر و بیکینگ‌پودر با یا بدون مواد اختیاری تشكيل‌ شده و در بسته‌بندي‌هاي مجاز و مناسب براي مصرف خانگي و يا صنايع قنادي تهيه و عرضه مي‌شود و مصرف‌كننده بايد آن را طبق دستور سازنده با آب يا شير، تخم مرغ، ‌كره يا روغن نباتي (جامد یا مايع) مخلوط و سپس طبخ نمايد.
پودر کیک نیمه‌آماده طعم‌دار
همان پودر کیک نیمه آماده است که در آن از مواد طعم‌دار و اسانس‌های مجاز خوراکی استفاده شده است.
مواد اختیاری
مواد اختیاری به منظور ایجاد مزه، رنگ، بو و بهبود کیفیت در پودر کیک استفاده می‌شود و شامل مواد زیر می‌باشد:
‌ طعم‌دهنده‌های مجاز خوراکی شامل پودر قهوه، پودر کاکائو، هل، دارچین، زنجفیل، زعفران و اسانس‌های مجاز شناخته‌شده از سوی سازمان‌های قانونی و ذی‌صلاح کشور، از نوع مورد مصرف در صنایع غذایی و پودری ‌شکل که از نظر ویژگی‌ها با استانداردهای مربوطه مطابقت داشته باشند.
‌ فرآورده‌های شیر شامل شیر خشک بدون چربی، پودر آب پنیر و پودر مالتودکسترین. میزان استفاده از هر یک از فرآورده‌های شیر یا مخلوط آنها نباید کمتر از 3 درصد وزنی باشد.
‌ بهبود دهنده‌ها بر پایه اسیدلاکتیک، تارتاریک، استئاریک، منو و دی‌گلیسيریدهای خوراکی به میزان حداکثر 5/0 درصد وزنی.
‌ نمک طعام به میزان لازم.
ویژگی های ظاهری و حسی
‌ بافت: پودر کیک نیمه‌آماده باید به صورت همگن و بدون کلوخه باشد. همچنین پس از پخت طبق دستور سازنده باید از بافت و کیفیت مطلوب برخوردار باشد.
 بو و مزه: پودر کیک باید بو و مزه مربوط به مواد طعم‌دهنده مصرفی و اظهار شده روی بسته‌بندی را خصوصا پس از پخت دارا باشد و بدون بو و مزه تندشدگی، ماندگی و صابونی باشد.
‌ رنگ: پودر کیک باید پس از پخت رنگ مواد ترکیبی خود را دارا باشد.
‌ قابلیت پخش: پودر کیک باید قابلیت پخش یکنواخت در آب یا شیر را طبق دستور سازنده دارا باشد.
 مواد خارجی: پودر کیک باید بدون هر گونه مواد خارجی مانند ذرات ریز شن، شیشه، فلز، لارو و پوسته لارو، تخم حشره و... باشد.

ويژگي‌هاي ميكروبي
پودر كيك بايد با رعايت شرايط خوب ساخت تهيه و بسته‌بندي شود، به‌گونه‌اي كه هنگام مصرف بدون مواد ناخواسته بوده و ميكروب‌هاي بيماري‌زا و ‌سموم ناشي از آنها در آن به حدي نباشد كه سلامت مصرف‌كننده را به خطر بيندازد. ويژگي‌هاي ميكروبي پودر كيك نيمه‌آماده مطابق جدول مقابل می‌باشد:

بستــــه‌بنــدي
اين فرآورده بايد در بسته‌هايي از جنس مناسب و مجاز براي مواد غذايي، محكم و غير قابل نفوذ به گونه‌اي كه كيفيت و كميت فرآورده را تا هنگام مصرف حفظ نمايد و اثر سوء روي آن نداشته باشد، بسته‌بندي شود.
براي محافظت بيشتر اين فرآورده، می‌توان از بسته‌بندي ثانويه (مانند جعبه‌های مقوایی) نيز استفاده نمود.

نشـانـه‌گــذاري
در نشانه‌گذاري بسته‌هاي حاوي اين فرآورده آگاهي‌هاي زير باید به زبان فارسي، به‌طور خوانا و پاك نشدني روي بسته‌ها نوشته يا چاپ شود:
 نام و نوع فرآورده
 نام و آدرس توليدكننده يا علامت تجارتي آن در صورت داشتن شماره سري ساخت
 شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
 تاريخ توليد (به روز، ماه و سال)
 تاريخ سپري شدن قابليت مصرف (به روز، ماه و سال)
 درج اجزاء متشكله
 دستور مصرف و نگهداري
 عبارت ساخت ايران

منبع: دنیای تغذیه  ش ۱۰۸

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر